Stały bywalec
Stały bywalec
Kontakt:
Stały bywalec
Stały bywalec

Post autor: MarDro »

krzysztof_aa pisze:nie ma w urzędzie i wśród urzędników słowa - przekazany, ty możesz sobie babci coś przekazać Madro
Piszesz tak, bo masz na to konkretne podstawy prawne?
Czy bo tak ci się wydaje?

Otóż mylisz się.

Jak podpisujesz z kimś umowę na obsługę czegoś czy naprawę, to nie musisz wcale podpisywać nic w związku z przekazaniem tego.

Jak oddajesz samochód do serwisu, to nie podpisujesz umowy z serwisantem że oddajesz mu samochód, tylko przekazujesz mu kluczyki. To, że serwisant ma prawo wsiąść do niego wynika z samego zlecenia.
Nowy(a) na forum
Nowy(a) na forum
Kontakt:
Nowy(a) na forum
Nowy(a) na forum

Post autor: krzysztof_aa »

Jak podpisujesz z kimś umowę na obsługę czegoś czy naprawę, to nie musisz wcale podpisywać nic w związku z przekazaniem tego.
i tu jest mała subtelna różnica:
Pracownicy Urzędu w wykonywaniu swoich obowiązków i zadań Urzędu działają na podstawie i w granicach prawa oraz obowiązani są do ścisłego jego przestrzegania.
W przeciwieństwie do obywatela, który może wszystko to co prawo nie zakazuje.

Zle porównanie dałeś ja mogę robić wszystko co mi prawo nie zabrania
Natomiast ty teraz mi wskaż w ustawie o samorządach zapis, ze jeżeli urząd przekazuje domenę to nie musi nic podpisywać.
Nowy(a) na forum
Nowy(a) na forum
Kontakt:
Nowy(a) na forum
Nowy(a) na forum

znaczy sie też, że ja mogę robić coś na "gębę" a urząd nie
Bywalec
Bywalec
Kontakt:
Bywalec
Bywalec

Post autor: JimiKILLER »

krzysztof_aa pisze:
i tu jest mała subtelna różnica:
Pracownicy Urzędu w wykonywaniu swoich obowiązków i zadań Urzędu działają na podstawie i w granicach prawa oraz obowiązani są do ścisłego jego przestrzegania.
W przeciwieństwie do obywatela, który może wszystko to co prawo nie zakazuje.

Zle porównanie dałeś ja mogę robić wszystko co mi prawo nie zabrania
Natomiast ty teraz mi wskaż w ustawie o samorządach zapis, ze jeżeli urząd przekazuje domenę to nie musi nic podpisywać.
Do scislego przestrzegania prawa zobowiazany jest kazdy, inna moze byc conajwyzej interpretacja. Interpretacje zas jezeli zachodzi taka potrzeba weryfikuje sad.

W tym kraju umowa ustna jest tyle samo warta co ta zawarta na pismie itd.
Najważniejsza jest wartość człowieka, jej piękno oraz brzydota. Nastaną jeszcze czasy kiedy ci którzy tego nie rozumieją będą niczym liście na drzewach... wisieć.
Stały bywalec
Stały bywalec
Kontakt:
Stały bywalec
Stały bywalec

krzysztof_aa pisze:znaczy sie też, że ja mogę robić coś na "gębę" a urząd nie
Podaj konkretne przepisy, które o tym mówią.
Inaczej - tak jak już pisałem - tylko ci się tak wydaje.
Maniak
Maniak
Kontakt:
Maniak
Maniak

Post autor: tomi »

heh jeśli w urzędach można wydawać kasę na podstawie umowy ustnej to taka sytuacja śmierdzi na kilometr przekrętami. wiem że umowa ustna obowiązuje w przypadku np zatrudnienia do pracy czy podobnych sytuacji ale zawsze dotyczy to prywatnych firm(i jeśli to trwa to kilka -kilkanaście dni a nie lata). tutaj jest raczej inny temat, nie można ogólnych przepisów stosować do wszystkiego, więc jak piszecie że mozna wszystko to raczej mijacie się z rzeczywistością chyba że opisujecie to co sie dzieje w urzędzie ale to już inna kwestia.
CARPE DIEM ET MEMENTO MORI
Maniak
Maniak
Kontakt:
Maniak
Maniak

poza tym jeśli jest złamane prawo to krzysztof_aa, powinien złożyć zawiadomienie o możliwości popełnienia przestępstwa

a jeśli prawo nie jest złamane to nie ma o czym kllikać
Stały bywalec
Stały bywalec
Kontakt:
Stały bywalec
Stały bywalec

tomi pisze:poza tym jeśli jest złamane prawo to krzysztof_aa, powinien złożyć zawiadomienie o możliwości popełnienia przestępstwa

a jeśli prawo nie jest złamane to nie ma o czym kllikać
No w zasadzie racja.
Bywalec
Bywalec
Kontakt:
Bywalec
Bywalec

Post autor: JimiKILLER »

tomi pisze:
heh jeśli w urzędach można wydawać kasę na podstawie umowy ustnej to taka sytuacja śmierdzi na kilometr przekrętami. wiem że umowa ustna obowiązuje w przypadku np zatrudnienia do pracy czy podobnych sytuacji ale zawsze dotyczy to prywatnych firm(i jeśli to trwa to kilka -kilkanaście dni a nie lata). tutaj jest raczej inny temat, nie można ogólnych przepisów stosować do wszystkiego, więc jak piszecie że mozna wszystko to raczej mijacie się z rzeczywistością chyba że opisujecie to co sie dzieje w urzędzie ale to już inna kwestia.
Niby tak, ale swiezy przyklad o tym jak koncern farmaceutczny dal ustne zapewnienie":P
Najważniejsza jest wartość człowieka, jej piękno oraz brzydota. Nastaną jeszcze czasy kiedy ci którzy tego nie rozumieją będą niczym liście na drzewach... wisieć.
Nowy(a) na forum
Nowy(a) na forum
Kontakt:
Nowy(a) na forum
Nowy(a) na forum

w tym rzecz, że złożyć zawiadomienie o podejrzeniu popełnienia przestępstwa przez Pana prezydenta, jest ciężko w Lubinie, statystyki są przerażajace.. np. od początku roku 2008 roku wpłynęło 10 zawiadomień na UM, w tym 7 umorzono, w tych 7 było nawet fałszowanie budżetu miasta, 3 jest w toku. Lubin to małe miasto, jak sie widzi uśmiechniętego prokuratora w towarzystwie Pana prezydenta, to nie ma co się dziwić. Lubin to taki mały prywatny folwark.
Maniak
Maniak
Kontakt:
Maniak
Maniak

jak sie widzi uśmiechniętego prokuratora w towarzystwie Pana prezydenta, to nie ma co się dziwić. Lubin to taki mały prywatny folwark.
no i tu niestety zgoda, obiektywizm jest w takim przypadku kontrowersyjny. ale zgłoszenie być powinno, moze z wnioskiem o przekazanie do rozpatrzenia w innej prokuraturze, tylko dobrą podstawę trzeba wtedy podać. generalnie nie jest to ani łatwe ani przyjemne choć z punktu widzenia prawa obowiązkowe. ...
Stały bywalec
Stały bywalec
Kontakt:
Stały bywalec
Stały bywalec

krzysztof_aa pisze:w tym rzecz, że złożyć zawiadomienie o podejrzeniu popełnienia przestępstwa przez Pana prezydenta, jest ciężko w Lubinie, statystyki są przerażajace.. np. od początku roku 2008 roku wpłynęło 10 zawiadomień na UM, w tym 7 umorzono, w tych 7 było nawet fałszowanie budżetu miasta, 3 jest w toku. Lubin to małe miasto, jak sie widzi uśmiechniętego prokuratora w towarzystwie Pana prezydenta, to nie ma co się dziwić. Lubin to taki mały prywatny folwark.
Jasne. I oczywiście to świadczy o winie prokuratury, a nie o kompetencjach tych co te zawiadomienia składają i o podstawach prawnych do składania tych wniosków.

Żałośni jesteście już po prostu.
Maniak
Maniak
Kontakt:
Maniak
Maniak

nikt nie musi mieć żadnych kompetencji żeby złożyć zawiadomienie o podejrzeniu popełnienia przestępstwa.
Stały bywalec
Stały bywalec
Kontakt:
Stały bywalec
Stały bywalec

tomi pisze:nikt nie musi mieć żadnych kompetencji żeby złożyć zawiadomienie o podejrzeniu popełnienia przestępstwa.
No nie musi, a wypadało by.

No i sęk w tym że właśnie nie mają.
Dlatego sprawy kończą się umorzeniem, gdy zawiadomienia są bezpodstawne.
Nowy(a) na forum
Nowy(a) na forum
Kontakt:
Nowy(a) na forum
Nowy(a) na forum

niekoniecznie bezpodstawne, zobaczysz jak Raczyński straci władze, to kupa pozwów zostanie odgrzebana.
Tu w Lubinie po prostu rączka, raczke myje, inaczej można powiedzieć kolesiostwo panuje. I nikt mojego zdania subiektywnego w tym temacie nie zmieni. Uważam że Lubin to prywatny folwark Raczyńskiego - to też moje subiektywne przemyślenie Panie prezydencie.
odpowiedz

Informacje

0 użytkowników  »  1 gość

Moderatorzy

NEVIL, ModTEAM