40-lecie Muzy – moje rocznicowe wspominki
W Lubinie pracuję od 1981 r. Jako instruktor muzyczny nie tylko prowadzę pozaszkolne i pozalekcyjne indywidualne i grupowe zajęcia szkoleniowe z dziećmi i młodzieżą w zakresie gry na gitarze oraz sprawuję opiekę pedagogiczną, organizacyjną i merytoryczną nad zespołami muzycznymi.
W latach 1981-1995, pracując jako instruktor muzyczny w DOMU KLTURY ZAGŁĘBIA MIEDZIOWEGO – obecnie CK Muza - m.in.:
1.Organizowałem I i II Muzyczne Spotkania Nad Zimnicą „Lubin – 1981, 1982” - ogólnopolski przegląd zespołów muzycznych połączony z warsztatami muzycznymi, które prowadzili m.in. członkowie czołowego polskiego zespołu jazzowego „Extra Ball” - Jarosław Śmietana, Jacek Pelc, Jan Cichy.
***I Spotkania wspominam szczególnie z tego powodu, że samo zakończenie imprezy przypadło dokładnie 13 grudnia - organizatorów zaskoczyło ogłoszenie stanu wojennego, co nie pozwoliło dokończyć imprezę planowanym na 13 XII właśnie koncertem finałowym.
*** 1982 r. też wspominam szczególnie gdy 31 sierpnia (tuż przed manifestacją mieszkańców Lubina), mieszkając w rynku przed godziną 16:00 poszedłem do DKZM w celu dopilnowania zakończenia próby zespołu rockowego (w słynnej sali 33). Wracając mimo woli zostałem porwany przez nurt historii... Z falą manifestantów zostałem odrzucony ulicą Odrodzenia aż pod dworzec PKP, skąd powoli ul. !-Maja udało mi się wrócić do DKZM. Tu obserwowałem triumfalny przemarsz oddziału ZOMO, strzały petardami w okna pobliskiego wieżowca i w DKZM. Do domu wróciłem ok. godziny 20:00.
2.Założyłem jazz-rockową grupę „BIRDLAND” (DKZM), która m.in. zdobyła I nagrodę na II Spotkaniach Muzycznych nad Zimnicą - indywidualnie otrzymałem wyróżnienie za kompozycję utworu dedykowanego mojej córce Natalii pt.„Samba dla Natalii”;
***W Birtlandzie m.in. Leszek Stępak świetnie grał na perkusji, którego syn, Bogusz dzisiaj kontynuuje rodzinne tradycje w lubińskiej grupie Overcast oraz Zbyszek Łuszczakiwicz, którego córka, Ela rozpoczęła właśnie studia muzyczne w Akademii Muzycznej w Katowicach na Wydziale Jazzu i Muzyki Rozrywkowej.
3.Od 1981 r. uczestniczyłem w kolejnych edycjach Ogólnopolskiego Festiwalu Piosenki Radzieckiej oraz w Międzyszkolnym i Ogólnopolskim Festiwalu Piosenki Francuskiej organizowanym w Lubinie - byłem gitarzystą/członkiem zespołu instrumentalnego; w latach 1982-1984 członkiem orkiestry big-bandowej działającej przy Domu Kultury Zagłębia Miedziowego w Lubinie; w latach 1986-1987 r. samodzielnie realizowałem instrumentacje i akompaniamenty muzyczne w kolejnych edycjach Międzyszkolnego i Ogólnopolskiego Festiwalu Piosenki Francuskiej (jako gitarzysta/kierownik zespołu muzycznego);
***W owym czasie big-band tworzyli najwybitniejsi muzycy Lubina, a Jurek Kuś i Andrzej Kargol świetnie sprawdzali się w roli bandleaderów, a dla mnie było to kolejne ciekawe doświadczenie uczące dyscypliny i pokory w grze zespołowej.
***Zdobywałem umiejętności aranżacyjne na mały zespół akompaniujący i miałem przyjemność pracy i muzykowania m.in. z Krzysztofem „WODZEM” Borowskim, Mariuszem ” SUCHYM” Bodnarem, Pawłem Lenarem i Jarkiem „JAFO” Michalskim (dzisiaj udziela się w grupie Flowers).
4.W 1983 roku również byłem członkiem Kapeli Podwórkowej, która uczestniczyła w plenerowych imprezach miejskich i górniczych oraz systematycznie ubarwiała krajobraz Rynku i centrum Lubina. W 1984 r. pełniłem obowiązki instruktora muzycznego w Górniczym Domu Kultury w Lubinie. Prowadziłem wokalno-instrumentalny folkowy zespół „TRYL”, który w tym samym roku koncertował we Francji (m.in. w sali koncertowej klubu „La Gaity” wraz z orkiestrą Stefana Kubiaka) w ramach międzynarodowej wymiany kulturalnej. Zespół uczestniczył także w eliminacjach Ogólnopolskiego Festiwalu Piosenki Radzieckiej (w 1986 zakwalifikował się do Finału Wojewódzkiego).
***Gra w obydwu w/w zespołach folkowych to ciekawe doświadczenia z muzyką ludową różnych regionów naszego kraju oraz z muzyką cygańską. Było to też edukujące doświadczenie w zakresie grania ulicznego. Mile wspominam współpracę z wieloma znaczącymi postaciami naszego lokalnego środowiska artystycznego/muzycznego, a w szczególności z Tadziem Jasiurkowskim - prawdziwym artystą-lutnikiem i skrzypkiem; Jurkiem Dudewiczem - gitarzystą klasycznym, który namówił mnie do podjęcia pracy w PSM; z najwybitniejszym akordeonistą (instrumentalistą i pedagogiem), jakiego znam osobiście – wspomnianym wyżej Julkiem Kwiatkowskim.
***Stefan Kubiak – kultowy, popularny we Francji polski muzyk, który prowadził swoją orkiestrę i słynny klub muzyczny „La Gaity”.
http://wiadomosci.wp.pl/kat,1356,wid,95 ... caid=16dec
***Przy okazji koncertów we Francji spotykałem się z wieloma ludźmi tam żyjącymi od lat i odwiedzającymi nasz kraj, i co mnie uderzało - bardzo często mówili, jak bardzo nam Polakom zazdroszczą tej przysłowiowej wręcz gościnności i integracji, tej przyjaźni i gotowości do niesienia pomocy sąsiedzkiej itp. cech. Myśmy byli przekonani, że to nic nadzwyczajnego, że to takie naturalne, normalne, a oni twierdzili, że w ich kraju i na zachodzie tego się raczej nie spotyka...i dzisiaj chyba jesteśmy w sytuacji im podobnej...w tym aspekcie już dogoniliśmy Zachód.
5. W 1985 r. zespół „SQUIER”, nad którym sprawowałem opiekę pedagogiczną, organizacyjną i merytoryczną rewelacyjnie zaprezentował się na VI Festiwalu Muzyków Rockowych - „Jarocin`85” i został jego laureatem w kategorii zespołów heavy metal (zakwalifikował się do „złotej 10”).
***Perkusista legendarnego Squiera (obecnie Mariusz Nawalicki) aktualnie gra w emdekowskim Midnight Blues.
Inne ważniejsze działania podejmowane na tym etapie
W latach 1981-1984 realizowałem zadania zlecone pracując w charakterze muzyka w Estradzie Ziemi Lubuskiej, a w 1983 r. uzyskałem uprawnienia zawodowe muzyka – solisty w imprezach estradowych (nadane przez Związek Zawodowy Muzyków w Zielonej Górze).
***Dokładniej poznawałem barwne lokalne środowisko muzyków Lubina i Legnicy (m.in. Romana „DZIKA” Sadowskiego, Adama Różyckiego, Jurka Ociepę, Tadeusza Winiarskiego, Ryszarda Pewniaka, Tomka Ofmana) oraz specyfikę gry do kotleta.
***W tym samym czasie rozpoczęła się moja przygoda z imprezami weselnymi. Na tym gruncie również spotykałem się ze wszystkimi w/w świetnymi lokalnymi muzykami, ale też i z wieloma przypadkowymi „muzykami”. Spotkałem również Andrzeja Mikułę – szefa zespołu „EWKA” bębniarza, jedynego prawdziwego managera, jakiego spotkałem w tym środowisku, przy tym osobę wybitnie uczciwą, uczynną i zaangażowaną w te działania.
W 1986 r. ukończyłem roczny kurs przygotowawczy do egzaminu Ministerstwa Kultury i Sztuki w specjalności muzyka estradowego z zakresu szkoły muzycznej II stopnia (z przedmiotów teoretycznych i instrumentu podstawowego). Kurs zorganizowało Stowarzyszenie Muzyków Rozrywkowych „STOMUR” w Polsce, oddział we Wrocławiu, a prowadzącymi byli wykładowcy Państwowej Akademii Muzycznej we Wrocławiu oraz Państwowej Szkoły Muzycznej II stopnia we Wrocławiu. Natomiast Janusz Konefał (czołowy gitarzysta jazzowy RP) prowadził zajęcia praktyczne w zakresie gry na gitarze. http://www.jazz.art.pl/konefal/
W latach 1986 - 1990 pracowałem w Zespole Szkół Zawodowych - prowadziłem zajęcia dydaktyczne z historii muzyki i zajęcia pozalekcyjne (m.in. opiekowałem się szkolnym zespołem muzycznym oraz przygotowałem młodzież do eliminacji rejonowych Ogólnopolskiego Festiwalu Piosenki Radzieckiej).
***W tych latach w szkołach średnich eksperymentalnie wprowadzono przedmiot Muzyka. W przyśpieszonym tempie w formie samokształcenia poznawałem historię muzyki oraz pogłębiałem umiejętności prowadzenia audytoryjnych zajęć dydaktycznych. Okazało się też, że w tej szkole jest sporo talentów artystycznych/muzycznych, m.in. Belushi (Rafał Ratajczak), Robi (Robert Nosal) czy Gosia Leszczyńska – 2-krotna lubińska laureatka Ogólnopolskiego Festiwalu Piosenki Francuskiej.
W 1991 r. współpracowałem z gazetą lokalną, w której prowadziłem rubrykę muzyczną - prezentowałem ciekawe lokalne zespoły muzyczne, przedstawiałem aktualności i inicjatywy animacyjne w pojawiające się środowisku muzycznym miasta.
***Było to ciekawe doświadczenie na zupełnie nowym dla mnie polu działania.
W latach 1991 - 1995 założyłem i prowadziłem zespół muzyki instrumentalnej „EJA” MASTERS, którego skład dopełniali nauczyciele lubińskiej szkoły muzycznej (Ela Wójtowicz i Julian Kwiatkowski). Zespół m.in. otrzymał wyróżnienie na konkursie muzycznym „Kalafior” organizowanym w Głogowie (1991). Prowadziłem działalność koncertową i popularyzatorską (m.in. w Żurawiu i DKZM/C.K.MUZA) zapoczątkowaną przez „EJA MASTERS”, a kontynuowaną (od powstania w 1995 r.) dzięki zaangażowaniu i spontaniczności zespołu instrumentalnego „SIMPLE DUO”(Wojtek Królikowski i Zbyszek Łuszczakiewicz).
Równolegle w latach 2000-2002 organizowałem Wieczory Autorskie Lubińskiego Środowiska Muzycznego „Simple Duo & Friends” – pionierskie (jak na ówczesne warunki Lubina) spotkania muzyczne, które co tydzień odbywały się w Klubie „Pod Muzami”.
Na 50 Wieczór „Simple Duo & Friends” udało sie zorganizować specjalny koncert (28.05.2002 r.), w którym, oprócz Simple Duo zaprezentowali się uczniowie Lubińskiego Porozumienia na Rzecz Edukacji Muzycznej „Piano-Forte” a gośćmi naszymi byli m.in. Piotr Jasiurkowski i Bogumiła Kwiatkowska. W finale Wieczoru wystąpił wrocławski duet gitar elektrycznych Marek Popów – Paweł Zając.
Z końcem 2002 roku zostałem odwołany z funkcji dyrektora MIK przez nowego prezydenta a na początku 2003 ówczesna dyrekcja Muzy „podziękowała” Simple Duo”...
W 2003 r. w Muzie zapoczątkowane zostały koncerty muzyczne pn.„Piano-Forte i Przyjaciele”, które miały swoją kilkuletnią tradycję i były w pewnym zakresie kontynuacją wcześniej organizowanych tu spotkań „Simple Duo & Friends”. W 2006 r. do udziału w koncertach „Piano-Forte” włączyła się pracownia muzyczna MDK. W dwóch koncertach (24.04. i 23.05.) wystąpiło wówczas m.in. duo gitar klasycznych: Paulina Krzysztoporska – Ada Kozicka i grupa „Acoustic Guitar”: Małgorzata Pieńko-Michał Baka (gościnnie: Jerzy Wiśniewski – conga).
W roku szkolnym 2007/2008 odbyły się 3 koncerty z cyklu „Piano-Forte i Przyjaciele”(23 X, 20 XI, 18 XII), w których wzięło udział 40 osób spośród uczestników pracowni muzycznej MDK:
Od ponad roku koncerty „Piano-Forte i Przyjaciele” w sposób naturalny zostały zdominowane przez uczestników pracowni muzycznej MDK…
http://forum.lubin.pl/viewtopic.php?t=3125&start=15
Z inicjatywy pracowni muzycznej Młodzieżowego Domu Kultury w Lubinie dnia 10.01.2008 r. odbyło się pierwsze spotkanie stron, zainteresowanych budowaniem partnerstwa lokalnego dla realizacji idei samorządowego mecenatu muzycznego (poprzez wypracowanie nowej formuły dotychczasowych spotkań muzycznych pn. „Piano-Forte i Przyjaciele”).
W spotkaniu, na którym dokonano wstępnych ustaleń, uczestniczyli: z ramienia C.K. Muza - p. Magda Łagun; Klubu Rura - p. Marcin Giemza; MDK - p. Andrzej Ossowski; sklepu muzycznego „Piano-Forte” - p. Mirosław Gurgul; lokalnego środowiska muzycznego - p. Mariusz Wilanowski.
Doprecyzowanie ustaleń nastąpiło w trakcie następnego spotkania (22.01) i... rozdział pn. koncerty „Piano-Forte i Przyjaciele” został zamknięty. W to miejsce pojawił się projekt pn. „LuPA” - Lubińskie Prezentacje Artystyczne...
Od dnia 26 II 2008 r. w Klubie „Pod Muzami”realizowany jest projekt edukacyjno-kulturalny pn. „Lubińskie Prezentacje Artystyczne - LuPA”.
W zamierzeniu organizatorów LuPA to comiesięczne prezentacje artystyczne dzieci, młodzieży i osób dorosłych przede wszystkim z terenu miasta i powiatu w profesjonalnych warunkach scenicznych.
Projekt ten powstał z inicjatywy pracowni muzycznej MDK zbudowania lokalnego partnerstwa wykonawczego w dziedzinie kultury mającego na celu prezentowanie i promowanie lokalnych twórców kultury i sztuki.
Aktualnie partnerami projektu są: Młodzieżowy Dom Kultury, Centrum Kultury „Muza” i Rura Jazz Klub PSJ Wrocław.
Dotychczas odbyło się 16 edycji (w formule otwartej, rockowej oraz I Lubiński Dzień Bluesa).
http://lubin.miasta.pl/content/blogcategory/72/359/
http://forum.lubin.pl/viewtopic.php?t=3747
Opracowałem autorską koncepcję funkcjonowania Centrum Kultury „Muza” (w latach 2003-2007) wraz z programem działalności - w z związku z konkursem ofert ogłoszonym przez prezydenta Lubina w 2003 r.
http://lubin.miasta.pl/content/view/1081/325/
Andrzej Ossowski