Weteran
Weteran
Kontakt:
Awatar użytkownika
Weteran
Weteran

Post autor: JasioJasio »

tomi pisze: z kogo próbujesz zrobić idiotę??
Oj ciśnie mi się coś na usta, ale jako dobrze wychowany będę milczał.

tomi pisze: na wszystkich szybach było podobnie i wiem to na pewno.
Mówiąc dosadnie: gówno wiesz zatem. Generalizowanie ma tę wadę, że łatwo wyjść na durnia. Nie byłeś jednocześnie na wszystkich rejonach więc nie bądź tak pewny w swych osądach. Na moim rejonie kierownicy jedynie przekazali do wiadomości pracownikom stanowisko pracodawcy, skwapliwie zerwane przez związkowców z samego rana, i tyle było "straszenia".
tomi pisze: jeśli jesteś inteligentny to znajdziesz sobie te informacje sam ...
Czyli nie wiesz. To mi wystarczy. A dywident i sprzedarzy inaczej się pisze. Taka rada od "nieinteligenta", zupełnie gratis :)
tomi pisze: następny idiotyzm, powtarzasz to co usłyszysz w TVN. To schetyna mówił że w KGHM rządzą związki, co jest zwykłym kłamstwem, podobnie jest w naszym państwie. skoro rząd nie rządzi to niech się poda do dymisji, proszę nie powtarzać głupich sloganów.
Nie wiem co mówił Schetyna (nazwiska w języku polskim pisze się dużą litera, nawet jak się kogoś nie lubi), ale np. finansowanie związków ze środków pracodawcy to nie jest slogan tylko fakt.

tomi pisze:Wg mnie, wzmocniła by sie znacznie tak "jak jest w cywilizowanym świecie", komu to jest na ręką? na pewno nie rządzącym.
Oczywiście, masz rację a ja się wyjątkowo z Toba zgodzę. Pytam się zatem: które związki chcesz zlikwidować a które zostawić? Największe zostają? No to opony będa palić mniejsze związki. Tak czy siak wyjdzie na moje. A! Skoro związki zawodowe tak bardzo chcą się "ucywilizować" to może niech Twój związek zaproponuje pozostałym aby zrezygnować ze środków finansowych od pracodawcy? Na przykład niech pracownicy oddelegowani do pracy w związkach nie pobieraja wynagrodzeń z zakładu, co? Albo chociaż niech je przekazują na jakiś zbożny cel, a na ich pensje będą się zrzucać członkowie związków. Byłoby uczciwie. Tylko to jest nierealne, bo na to nie pójdzie ŻADEN związek i świetnie o tym wiesz.
Maniak
Maniak
Kontakt:
Maniak
Maniak

Post autor: tomi »

Mówiąc dosadnie: [...] wiesz zatem. Generalizowanie ma tę wadę, że łatwo wyjść na durnia. Nie byłeś jednocześnie na wszystkich rejonach więc nie bądź tak pewny w swych osądach. Na moim rejonie kierownicy jedynie przekazali do wiadomości pracownikom stanowisko pracodawcy, skwapliwie zerwane przez związkowców z samego rana, i tyle było "straszenia".
a przemkneła ci myśl że to może ty [...] wiesz? może ty na kogoś możesz wyjśc? pisałem Ci, że nie chodzi o to, co było zrywane, tylko to, co było mówione do ludzi wprost.
przez ostatnie 4 dni miałem możliwość rozmawiania z przedstawicielami prawie wszystkich oddziałów, z wszystkich trzech szybów i wersje były zbyt podobne żeby nie mieć przekonania o przebiegu protestu.
Nie wiem co mówił Schetyna (nazwiska w języku polskim pisze się dużą litera, nawet jak się kogoś nie lubi), ale np. finansowanie związków ze środków pracodawcy to nie jest slogan tylko fakt.
za rady (ortograficzne) dziękuję, szkoda że nie na temat... wcześniej powtarzałeś slogan a co do finansowania to tu zgoda - powinno to być zmienione
Tak czy siak wyjdzie na moje. A! Skoro związki zawodowe tak bardzo chcą się "ucywilizować" to może niech Twój związek zaproponuje pozostałym aby zrezygnować ze środków finansowych od pracodawcy? Na przykład niech pracownicy oddelegowani do pracy w związkach nie pobieraja wynagrodzeń z zakładu, co? Albo chociaż niech je przekazują na jakiś zbożny cel, a na ich pensje będą się zrzucać członkowie związków. Byłoby uczciwie. Tylko to jest nierealne, bo na to nie pójdzie ŻADEN związek i świetnie o tym wiesz.
nic na twoje nie wyjdzie, Premier rządzi i gdyby chciał to sejm przyją by nową ustawę już na początku kadencji ale nikt nawet nie zaczyna nad nią pracować a pleść głupoty to i owszem. (zadymy pewnie by były, ale jakoś zadymy przy stoczniach nie przeszkodziły w ich likwidacji)
po pierwsze nie mam swojego związku tylko jestem członkiem ZZ, po drugie przewodniczący związku do którego należę jest opłacany z moich składek więc nie ma tematu jego etatu, po trzecie pomyliły ci sie role (kto jest od czego) związki są od reprezentowania pracowników a nie od pisania ustaw.
CARPE DIEM ET MEMENTO MORI
Weteran
Weteran
Kontakt:
Awatar użytkownika
Weteran
Weteran

Poza znanymiu do tej pory całą prawdą, święta prawdą i gówno prawdą jak widzę jest jeszcze czwarty rodzaj: prawda związkowa. No cóż, powodzenia.
Weteran
Weteran
Kontakt:
Awatar użytkownika
Weteran
Weteran

Post autor: polar21 »

JasioJasio pisze:To moze mnie oświecisz? Jakie straty poniesie SP w związku ze sprzedażą częśći bądź całości akcji KGHM?
chyba raczysz sobie zartowac JasioJasio, bo mi na ignoranta nie wygladasz.
Skoro nie-rzad Peło sprzeda teraz wszystkie perly w koronie by zalatac ogromny deficyt budzetowy (szkoda ze POpulistyczny rzad nie szuka pieniedzy w tych miejscach,w ktorych pownien) to jak zalatana zostanie bziura budzetowa przy nastepnym kryzysie - to juz Peło zwisa bo pewnie wtedy rzadzic nie beda.
Maniak
Maniak
Kontakt:
Maniak
Maniak

Sęk w tym, że tu nie chodzi o to czyja to prawda lecz o to jak było faktycznie, powodzenie potrzebne jest i tobie i mnie a przede wszystkim naszej firmie.

Ciekaw jestem jaki będzie następny ruch właściciela.
Weteran
Weteran
Kontakt:
Awatar użytkownika
Weteran
Weteran

polar21 przeczytaj jeszcze raz uważnie wynikiem czego była moja uwaga i ewentualnie wtedy krytykuj. Ogólniki juz były :)
Bywalec
Bywalec
Kontakt:
Bywalec
Bywalec

Post autor: JimiKILLER »

Ja powiem tak:

Na pytanie pewnego dziennikarza do polityka Platformy Obywatelskiej, a brzmiało ono " Czy jakby był Pan właścicielem KGHM to sprzedałby Pan tę firmę?"

odpowiedział "khm ehm yhm, nie".

Możecie sobie teraz sami odpowiedzieć dlaczego tak właśnie odpowiedział bez zrzucania winy na związki, zarobki, pracowników czy poprzednie rządy.

Moje słowo:

Głupota, polityka bez przyszłości powodująca, że możemy ( w przyszłości) spodziewać się większych podatków bo kiedy Państwo nie inwestuje, nie zarabia poprzez rynek wyciąga rączki do podatnika.
Niestety nasze rządy zamiast pomnażać dobytek, rozsprzedają licząc na jednorazowy zysk.
Najważniejsza jest wartość człowieka, jej piękno oraz brzydota. Nastaną jeszcze czasy kiedy ci którzy tego nie rozumieją będą niczym liście na drzewach... wisieć.
Rodzina :D
Kontakt:
Awatar użytkownika

Post autor: NEVIL »

Cegielski w Poznaniu chce zwolnić 35 % załogi. http://firma.onet.pl/2038993,wiadomosci.html Na forum pod tym artykułem znalazłem wypowiedź w kontekście poruszonego tematu, nieco abstrahującą od poruszonej sprawy, ale dotyczącą naszego KGHM-u.

http://firma.onet.pl/1,68,8,60268354,16 ... orum2.html

Tomi, Ty jako czynny związkowiec może się odniesiesz do tego co napisał ,,rozsądny" ? Ja nie będę zabierał głosu, bo nie pracuję w KGHM-ie.
Obrazek
Maniak
Maniak
Kontakt:
Maniak
Maniak

KGHM-NAJGORSZE PRYWATNE JEST LEPSZE OD NAJLEPSZEGO PAŃSTWOWEGO
Za plan prywatyzacji KGHM premiera zaatakowała natychmiast opozycja. Podobno w ciągu dwóch lat można wypłacić z KGHM tyle dywidendy z zysku, ile da pozbycie się 10 proc. akcji. Oczywiście można - pod warunkiem, że będzie jeszcze jakiś zysk. No bo na przykład w Orlenie, po tym jak za czasów opozycji wziął się za budowanie bezpieczeństwa energetycznego i kupił Możejki, zysku już nie ma - jest strata. A jak po 13-stce i 14-stce w KGHM wypłacą jeszcze związkowcom 15-stkę i 16-stkę albo `zainwestują' w tytuł mistrza polski w piłce kopanej dola Zagłębia, to za kilka lat `zysk' będzie taki jak w Orlenie, albo w stoczniach. Na 18 tys. pracowników KGHM 16 tys. należy do związków. Central jest 15! Na związkowych etatach jest 42 działaczy, którym co roku KGHM płaci 7,5 mln zł, a na funkcjonowanie ich biur - 650 tys. zł. Średnia pensja związkowca to 14 tys. 810 zł!!! Koszty pracy w KGHM należą do najwyższych na świecie spośród wszystkich kopalni miedzi.
Pod rozwagę... Cegielski to też państwowe tfuu niczyje...

~rozsądny , 08.09.2009 10:31
przemieszanie faktów, kłamstw i przekonań

koszty pracy sa bardzo wysokie ale pokaż mi inne głębinowe kopalnie, porównanie do odkrywek jest głupie lub celowe.

co do liczb związanych ze związkami to uważam że tu powinny być zmiany ale ustawy zmienia parlament i pretensje do rządu a nie do związkowców. mnie też wkurza fakt istnienia tylu central i działaczy, wcześniej już pisałem że taki stan pasuje najbardziej rządzącym, łatwo namieszać jeśli ma 15 osób wypracować wspólne stanowisko związkowe.
jak byłoby 3-5 osób pracodawca czy też rządzący w firmie miałby dużo trudniej. często jest stosowany zapis o tym że skoro nie ma wspólnego (czyli podpisu wszystkich) stanowiska zarząd podejmuje decyzję samodzielnie. do dziś pracujemy w systemie (4 zmiany na dobę) tylko dlatego że pod wspólnym stanowiskiem związków zabrakło podpisu ZZPPM-u mimo że oficjalnie był przeciw. takie sytułacje są na szkodę pracowników. tyle jeśli chodzi o ZZ.

co do kwestii finansowych nie będę podawał liczb bo musiał bym usiąść do danych i zrobić bilansik a na to nie mam czasu, jednak zwrot w ciągu dwóch lat jest dość prawdopodobny.

niestetu u nas płacą tylko 14-stkę :(

sprawa orlenu i możejek jest głupim przykładem bo wszyscy wiedzą że tam ostro graja ruscy i im możemy podziękować. sprawa nie dotyczyła tylko bezpieczeństwa energetycznego, ale raczej rozwijania firmy. niewiem skąd się bierze taki głupi schemat nas mogą wykupić firmy zachodnie my to juz nie możemy wykupywać nikogo. zresztą
Zysk netto PKN Orlen w pierwszym półroczu 2009 roku spadł rdr o 94 proc., do 75,8 mln zł - poinformowała spółka w raporcie półrocznym. Według wyliczeń PAP, w drugim kwartale płocki koncern miał 1,17 mld zł zysku netto, powyżej konsensusu na poziomie 987 mln zł.
http://biznes.interia.pl/news/pkn-orlen ... 60207,1844

i najważniejsze skoro MSP zatrudnia fachowców to niech ich rozlicza z decyzji i nie doprowadza spółki do trudnej sytuacji finansowej. nikt nie mówi że zarządzanie taką spółką ma być łatwe i przyjemne. zyski z miedzi to jedno a zyski z innych firm to drugie. mając olbrzymie możliwości to kghm powinien kupować i iwestować w branże nie związane z miedzią żeby uniezależnić się od rynku metali, gadanie że
KGHM-NAJGORSZE PRYWATNE JEST LEPSZE OD NAJLEPSZEGO PAŃSTWOWEGO
jest nie pozbawione racji ale nie jest to wyznacznik bezwzględny kierunku działań właścicielskich.Obrazek

prawie wszystkie te firmy powinny przynosić zysk, pozbywanie się akcji KGHM-u to sprzedaż również tych firm. takie działanie jest po prostu nieodpowiedzialne a osoby które to głoszą są niezorientowane lub mają nieobiektywne pobudki

tyle mojej opini w sprawie tej wypowiedzi :)
jestem zapisany do związku (podobnie jak 80% pracowników) ale nie na etacie :)
nie wiem czy pisząc czynny miałes to na myśli ale wolę dopisać
Kontakt:
Awatar użytkownika

Post autor: NEVIL »

Tomi, dzięki za komentarz... :-) Nie będę się odnosił do tego co napisałeś, bo nie jestem w temacie na tyle zorientowany, żeby zabierać głos. Ale być może JasioJasio coś jeszcze ,,skrobnie ", bo on zwykle lubi odpisywać na Twoje komentarze.... :-)
Obrazek
Weteran
Weteran
Kontakt:
Awatar użytkownika
Weteran
Weteran

Post autor: polar21 »

NEVIL pisze:Na forum pod tym artykułem znalazłem wypowiedź w kontekście poruszonego tematu, nieco abstrahującą od poruszonej sprawy, ale dotyczącą naszego KGHM-u.
no wlasnie..potwierdza sie to co mowilem powyzej.. na forach internetowych wypowiadaja sie idioci, ktorzy ie maja pojecia o sytacji a tu jeszcze trafil sie jakis zwolennik liberalizmu :)
Ze zreszta ta wypowiedz jest tak debila ze nie warto jej nawet komentowac (choc tomi sie do tego odniosl na prosbe i generalnie sie z tym zgadzam).
Weteran
Weteran
Kontakt:
Awatar użytkownika
Weteran
Weteran

Ale być może JasioJasio coś jeszcze ,,skrobnie "
He, he dobre :) Ale JJ już się w tym wątku wypowiedział i nie ma nic nowego do dodania, tomi ma gadane nadrobi :P
Maniak
Maniak
Kontakt:
Maniak
Maniak

Komunikat nr 3
ws. sporu zbiorowego

Informujemy, że dnia 30 września br. Sekcja Krajowa Górnictwa Rud Miedzi NSZZ „Solidarność” spotkała się z Zarządem KGHM Polska Miedź S.A. w sprawie podjęcia rokowań w toczącym się od 23 lipca 2009r. sporze zbiorowym. Spotkanie to zostało poprzedzone wzajemną wymianą stanowisk Sekcji i Pracodawcy w przedmiocie zgłoszonego przez Stronę Społeczną żądania sporowego.
Wskazać przy tym należy, że Sekcja Krajowa Górnictwa Rud Miedzi NSZZ „Solidarność” już wielokrotnie prezentowała pracodawcy swoje merytoryczne stanowisko w kwestii sporu. Pomimo ponownego przedstawienia poglądów, pracodawca nie wypełnił przyjętego przez siebie zobowiązania i nie zaprezentował Sekcji własnego stanowiska w sposób umożliwiający jakikolwiek merytoryczny dialog.
Taką postawę Zarządu KGHM Polska Miedź S.A. należy poczytać nie tylko jako uniemożliwienie realizacji zapisów ustawy o sporach zbiorowych, ale także jako wyraz lekceważenia przedstawicieli pracowników.

Całkowita bierność pracodawcy wobec strony społecznej w procesie dalszego wyzbywania się przez Skarb Państwa akcji naszej Spółki nie może zyskać akceptacji pracowników i reprezentujących ich związków zawodowych.
Naszym celem nie jest wzbudzanie jakichkolwiek niepokojów społecznych.
Domagamy się od Zarządu KGHM Polska Miedź S.A. przede wszystkim respektowania obowiązujących przepisów prawa. Dlatego żądamy od pracodawcy umożliwienia stronie społecznej udziału w procesie prywatyzacji poprzez konsultowanie i opiniowanie decyzji rzutujących na zachowanie miejsc pracy, warunki pracy i płacy.

Dążymy jedynie do zagwarantowania wszystkim pracownikom istniejących miejsc pracy, uprawnień pracowniczych, w szczególności zachowania wynagrodzeń i warunków pracy.

Wobec całkowitej bierności pracodawcy Sekcja Krajowa Górnictwa Rud Miedzi NSZZ „Solidarność” podejmie dalsze działania przewidziane przepisami prawa.

NSZZ „Solidarność”
Awatar użytkownika
DLU
Nowy(a) na forum
Nowy(a) na forum
Kontakt:
Awatar użytkownika
Nowy(a) na forum
Nowy(a) na forum
.

Post autor: DLU »

JasioJasio pisze:...Na moim rejonie kierownicy jedynie przekazali do wiadomości pracownikom stanowisko pracodawcy...
"Stanowisko pracodawcy" szybko przetłumaczyłem z języka urzędowego na ludzki , moim prywatnym translatorem i wyszło mi mniej więcej " Na dół chu[...] , bo was wypier[...]limy na zbity ryj za bramę"
:jezyk:
Weteran
Weteran
Kontakt:
Awatar użytkownika
Weteran
Weteran

Zmień translator, towarzyszu, Twój się <font color=red>[...]</font> :)
odpowiedz

Informacje

0 użytkowników  »  1 gość

Moderatorzy

NEVIL, ModTEAM