KGHM-NAJGORSZE PRYWATNE JEST LEPSZE OD NAJLEPSZEGO PAŃSTWOWEGO
Za plan prywatyzacji KGHM premiera zaatakowała natychmiast opozycja. Podobno w ciągu dwóch lat można wypłacić z KGHM tyle dywidendy z zysku, ile da pozbycie się 10 proc. akcji. Oczywiście można - pod warunkiem, że będzie jeszcze jakiś zysk. No bo na przykład w Orlenie, po tym jak za czasów opozycji wziął się za budowanie bezpieczeństwa energetycznego i kupił Możejki, zysku już nie ma - jest strata. A jak po 13-stce i 14-stce w KGHM wypłacą jeszcze związkowcom 15-stkę i 16-stkę albo `zainwestują' w tytuł mistrza polski w piłce kopanej dola Zagłębia, to za kilka lat `zysk' będzie taki jak w Orlenie, albo w stoczniach. Na 18 tys. pracowników KGHM 16 tys. należy do związków. Central jest 15! Na związkowych etatach jest 42 działaczy, którym co roku KGHM płaci 7,5 mln zł, a na funkcjonowanie ich biur - 650 tys. zł. Średnia pensja związkowca to 14 tys. 810 zł!!! Koszty pracy w KGHM należą do najwyższych na świecie spośród wszystkich kopalni miedzi.
Pod rozwagę... Cegielski to też państwowe tfuu niczyje...
~rozsądny , 08.09.2009 10:31
przemieszanie faktów, kłamstw i przekonań
koszty pracy sa bardzo wysokie ale pokaż mi inne głębinowe kopalnie, porównanie do odkrywek jest głupie lub celowe.
co do liczb związanych ze związkami to uważam że tu powinny być zmiany ale ustawy zmienia parlament i pretensje do rządu a nie do związkowców. mnie też wkurza fakt istnienia tylu central i działaczy, wcześniej już pisałem że taki stan pasuje najbardziej rządzącym, łatwo namieszać jeśli ma 15 osób wypracować wspólne stanowisko związkowe.
jak byłoby 3-5 osób pracodawca czy też rządzący w firmie miałby dużo trudniej. często jest stosowany zapis o tym że skoro nie ma wspólnego (czyli podpisu wszystkich) stanowiska zarząd podejmuje decyzję samodzielnie. do dziś pracujemy w systemie (4 zmiany na dobę) tylko dlatego że pod wspólnym stanowiskiem związków zabrakło podpisu ZZPPM-u mimo że oficjalnie był przeciw. takie sytułacje są na szkodę pracowników. tyle jeśli chodzi o ZZ.
co do kwestii finansowych nie będę podawał liczb bo musiał bym usiąść do danych i zrobić bilansik a na to nie mam czasu, jednak zwrot w ciągu dwóch lat jest dość prawdopodobny.
niestetu u nas płacą tylko 14-stkę
sprawa orlenu i możejek jest głupim przykładem bo wszyscy wiedzą że tam ostro graja ruscy i im możemy podziękować. sprawa nie dotyczyła tylko bezpieczeństwa energetycznego, ale raczej rozwijania firmy. niewiem skąd się bierze taki głupi schemat nas mogą wykupić firmy zachodnie my to juz nie możemy wykupywać nikogo. zresztą
Zysk netto PKN Orlen w pierwszym półroczu 2009 roku spadł rdr o 94 proc., do 75,8 mln zł - poinformowała spółka w raporcie półrocznym. Według wyliczeń PAP, w drugim kwartale płocki koncern miał 1,17 mld zł zysku netto, powyżej konsensusu na poziomie 987 mln zł.
http://biznes.interia.pl/news/pkn-orlen ... 60207,1844
i najważniejsze skoro MSP zatrudnia fachowców to niech ich rozlicza z decyzji i nie doprowadza spółki do trudnej sytuacji finansowej. nikt nie mówi że zarządzanie taką spółką ma być łatwe i przyjemne. zyski z miedzi to jedno a zyski z innych firm to drugie. mając olbrzymie możliwości to kghm powinien kupować i iwestować w branże nie związane z miedzią żeby uniezależnić się od rynku metali, gadanie że
KGHM-NAJGORSZE PRYWATNE JEST LEPSZE OD NAJLEPSZEGO PAŃSTWOWEGO
jest nie pozbawione racji ale nie jest to wyznacznik bezwzględny kierunku działań właścicielskich.
prawie wszystkie te firmy powinny przynosić zysk, pozbywanie się akcji KGHM-u to sprzedaż również tych firm. takie działanie jest po prostu nieodpowiedzialne a osoby które to głoszą są niezorientowane lub mają nieobiektywne pobudki
tyle mojej opini w sprawie tej wypowiedzi

jestem zapisany do związku (podobnie jak 80% pracowników) ale nie na etacie

nie wiem czy pisząc czynny miałes to na myśli ale wolę dopisać
CARPE DIEM ET MEMENTO MORI