Nowy(a) na forum
Nowy(a) na forum
Kontakt:
Nowy(a) na forum
Nowy(a) na forum
Gra na gitarze!

Post autor: Anetaaa:) »

Mam prosbę. Niedawno zaczęlam się uczyć grać na gitarze i mam problem. Po pierwsze mam problem z zagraniem akordu F dur i np b moll czyli tych akordów gdzie trzeba zagrać 6 dźwięków. Podobno to się gra barowo ja wiem o co w tym chodzi ale to jest jakieś nierealne. Poza tym nie wiem jak mam grać prawą ręką. Oglągam często w telewizji i niektórzy grają cały czas na wszystkich strunach a niektórzy na pojedynczych nie wiem od czego to zależy. To jest obojętne czy jak????Aktualnie próbuję się nauczyć "Ofiaruję Tobie Panie mój", bo to nie jest aż tak trudne tylko właśnie nie wiem jak mam grać prawą ręką. Proszę o pomoc:( Z góry dziękuję! :usmiech:
Nowy(a) na forum
Nowy(a) na forum
Kontakt:
Awatar użytkownika
Nowy(a) na forum
Nowy(a) na forum

Post autor: Włóczykij »

F dur:
Obrazek
b moll:
Obrazek

Oby dwa znalezione w sieci. W internecie jest pełno porad dla początkujących gitarzystów, wystarczy poszukać.

Co do grania na wszystkich strunach albo na pojedynczych, to zależy od tego jaki dźwięk chcesz zagrać - np. taki F dur wymaga uderzenie we wszystkie struny, natomiast d dur tylko w cztery.

A generalnie to trzeba ćwiczyć, ćwiczyć i jeszcze raz ćwiczyć żeby porozciągać paluchy.
Awatar użytkownika
atn
Stały bywalec
Stały bywalec
Kontakt:
Awatar użytkownika
Stały bywalec
Stały bywalec

Post autor: atn »

http://chords.pl Tu masz kursy, porady, forum itd.. ;)
roots.bloody.roots :kosa: roots.linux.roots
Nowy(a) na forum
Nowy(a) na forum
Kontakt:
Nowy(a) na forum
Nowy(a) na forum

Post autor: _wilczy_99_ »

Co do grania na wszystkich strunach albo na pojedynczych, to zależy od tego jaki dźwięk chcesz zagrać - np. taki F dur wymaga uderzenie we wszystkie struny, natomiast d dur tylko w cztery.

To chyba jakieś nowatorstwo myślałem ,że akord mozna ograć w róznych pozycjach w zależności od przewrotów ! tak więc i F-dur mozna zagrać niewykorzystująć chwytów bare xD
Nowy(a) na forum
Nowy(a) na forum
Kontakt:
Awatar użytkownika
Nowy(a) na forum
Nowy(a) na forum

Post autor: Włóczykij »

taa i myślę, że tą odpowiedzią początkującej osobie ułatwiłeś sprawę.
Nowy(a) na forum
Nowy(a) na forum
Kontakt:
Nowy(a) na forum
Nowy(a) na forum

Oczywiście !
Jeżeli tylko zrozumiemy o co chodzi w prostych tabulaturach, można złapać w dowolnej pozycji akord F-dur. Nie sztuka podać podstawową i zarazem najtrudniejszą pozycję dla początkujących xD

http://www.gramnagitarze.pl/index.php?id=22
Weteran
Weteran
Kontakt:
Weteran
Weteran

Post autor: Dale Cooper »

Z tym że podstawowy barre (poprzeczka na pierwszym progu) jest najłatwiejszym sposobem złapania F dur.
Nowy(a) na forum
Nowy(a) na forum
Kontakt:
Nowy(a) na forum
Nowy(a) na forum

Dale Cooper pisze:Z tym że podstawowy barre (poprzeczka na pierwszym progu) jest najłatwiejszym sposobem złapania F dur.
To akurat subiektywna ocena. Moim zdaniem np. łatwiejszym sposobem jest zlapanie F-dur
struny:
A- dzwięk F (8 próg)
D- dzwięk A(7 próg)
G- dzwięk C(5 próg)

Te 3 dzwieki tworzą F-dur do tego w zależnośći od potrzeb i checi osiągniecia mozna dodawac nastepne np. struna B dzwięk F (6 próg) czyli powtórzenie pierwszego.
Pomijam narazie interwały które tworzą ten akord.

Tym sposobem pomijam chwytanie barre czyli poprzeczke na pierwszym progu który z pewnością kazdemu początkującemu gitarzyscie sprawia najwiecej problemu.
Weteran
Weteran
Kontakt:
Weteran
Weteran

I początkujący ma zagrać akord "szeroki" na 4 progi i przy okazji uderzyć tylko w 3 struny? To ma być łatwiejsze? :D
Poza tym to co napisałeś, to również część akordu barowego, nawet jest podany jako przykład na stronie z Twojego wcześniejszego postu.
Nowy(a) na forum
Nowy(a) na forum
Kontakt:
Nowy(a) na forum
Nowy(a) na forum

Dale Cooper pisze:I początkujący ma zagrać akord "szeroki" na 4 progi i przy okazji uderzyć tylko w 3 struny? To ma być łatwiejsze? :D
.
Oczywiście! łatwiej zlapać 3 dzwieki z rozpiętością 4 progów niż jednym palcem docisnąc 6 strun w taki sposób aby każda wybrzmiewała czyż nie ? :D

"Poza tym to co napisałeś, to również część akordu barowego"- błyskotliwa uwaga gratuluje ! xD
część akordu barowego - ciekawa terminologia
ta część to triada harmoniczna co jest istototne w tym przypadku.

Tak jak napisalem, już trzy pierwsze podane dzwieki tworzą triade (akord) F-dur w miare rozwoju techniki mozna dodawać następne przewroty co w efekcie wzbogaci brzmienie.
Nowy(a) na forum
Nowy(a) na forum
Kontakt:
Nowy(a) na forum
Nowy(a) na forum

Post autor: nowa15 »

Tylko, ze triada to jeszcze co innego i myślę, że jak dziewczyna przeczyta to wszystko to może się zniechęcić.
A tak swoją drogą to nie wiem jak sam F-Dur może być Triadą Harmoniczą, już sama nazwa wskazuje, że triada to inaczej trzy.
Czyli: tonika, subdominanta, dominanta.
PzDr

W tonacji F- dur będzie to po gamie: F(tonika) G A bB(subdominanta) C(dominanta) D E F
Weteran
Weteran
Kontakt:
Weteran
Weteran

_wilczy_99_, widzę jesteś znawcą terminologii gitarowej. Może zamiast kisić się na forum, udzieliłbyś koleżance korepetycji?

I zgadza się, używam zwrotów prostych, nie pokrywających się zawsze z terminologią gitarową, gdyż jestem samoukiem i nie posiadam rozległej wiedzy teoretycznej.
Z kolei nadrabiam doświadczeniem i wiedzą techniczną, którą zdobyłem przez 8 lat przygody z gitarą. Niestety mieszkam we Wrocławiu i nie mam jak pomóc koleżance osobiście.
Nowy(a) na forum
Nowy(a) na forum
Kontakt:
Nowy(a) na forum
Nowy(a) na forum

Post autor: nowa15 »

Taaaa zawsze tak jest, ze wymądrzają się CI co tak naprawdę niewiele potrafią zagrac...:/ Przykre ale prawdziwe. //nowa bez złośliwości /elektryk
Nowy(a) na forum
Nowy(a) na forum
Kontakt:
Nowy(a) na forum
Nowy(a) na forum

Dale Cooper pisze:_wilczy_99_, widzę jesteś znawcą terminologii gitarowej. Może zamiast kisić się na forum, udzieliłbyś koleżance korepetycji?

I zgadza się, używam zwrotów prostych, nie pokrywających się zawsze z terminologią gitarową, gdyż jestem samoukiem i nie posiadam rozległej wiedzy teoretycznej.
.
Masz absolutną racje xD
Ale jak chcesz to możemy sie policytowac.
Ja gram 12 lat i nie jestem samoukiem wiec doswiadczenie mam wieksze a i technicznie pewnie zreczniejszy. xD
Pozdrowienia
Weteran
Weteran
Kontakt:
Weteran
Weteran

Z tym doświadczeniem to nie byłbym taki pewny ;)
To że nie jesteś samoukiem, nie znaczy że jesteś mega doświadczony :>
odpowiedz

Informacje

0 użytkowników  »  1 gość

Moderatorzy

NEVIL, ModTEAM