szczerze przyznam że bardziej mi to wygląda na przetwarzanie na ciepłą wodę niż energię elektryczną (ale to tylko odczucie). jeśli chodzi o typowe ogniwa fotowoltaiczne to w Lubinie ich nie znajdziesz. może jako zasilanie jakiejś sygnalizacji świetlnej, na domach nie widziałem. co do kolektorów to jest parę ale na osiedlach domków jednorodzinnych.Już w ubiegłym roku zwróciłem Waszą uwagę na to, że dach budynku za bocianim gniazdem, został pokryty panelami przetwarzającymi energię słoneczną na prąd. Parter tego budynku zajmuje restauracja. Czy ktoś z Was potrafi wskazać, gdzie w Lubinie są zainstalowane tego typu panele ?
Maniak

NEVIL,
CARPE DIEM ET MEMENTO MORI
Maniak

Tomi, ja tylko tak z czystej ciekawości wykazuję zainteresowanie tym tematem. Mieszkam w bloku, nie zamierzam się budować.Nie jestem też dystrybutorem ogniw fotowoltaicznych czy kolektorów słonecznych i nie badam sondażowo rynku zbytu...
Po prostu jestem ciekaw , czy ludzie wykazują zainteresowanie tańszymi , alternatywnymi źródłami energii, gdy jej cena wykazuje tendencję wzrostową. Z tego co się zdołałem dowiedzieć, to zwrot kosztów zainwestowanych w ogniwa fotowoltaiczne, następuje w bardzo odległym czasie.

Informacje
Amazon [Bot] » 2 gości