Regulamin forum
Działania radnych i urzędu miejskiego, komentarze i uwagi dot. rozwoju miasta.
Stały bywalec

Realia są takie, że biorąc pod uwagę obecny rozwój centrum miasta, to ta obwodnica po prostu będzie musiała powstać.tomi pisze:największy problem w tym "ponoć" warto mówić o realiach.
Skrzyżowanie koło Tesco w pewnym momencie nie będzie wstanie przyjąć na siebie tego ruchu.
Notabene ruch do hali przy stadionie też obecnie musiał by przejść przez to skrzyżowanie.
Drugi taki punkt to okolice galerii Cuprum, czyli zaraz obok.
A co do kolejnych plusów hali na Osirze:
- skoro mają być tam nie tyko mecze, ale też inne imprezy (targi, wystawy, koncerty), to gdzie hala lepiej na siebie zarobi? Na "zadupiu" gdzie większości mieszkańców zwyczajnie nie po drodze?
Czy w centrum miasta, gdzie mieszkańcy całego Lubina często się przewijają niejako przy okazji, bo mają po drodze.
- co z otoczeniem? lepiej żeby wokół było łyse pole? czy centrum miasta, gdzie można pójsć do jakiejś potencjalnej knajpy, restauracji, czy ewentualnie wybudować obok jakiś hotel, który miałby rację bytu nie tylko podczas imprez w hali?
Niedaleko jest też przecież galeria Cuprum - też w założeniu miejsce rozrywkowe.
A już tym bardziej że blisko byłaby kręgielnia, lodowisko, czy basen - obiekty z których mogą korzystać zwykli śmiertelnicy (bo ze stadionu to raczej nie bardzo mogą)
Najważniejszym argumentem wielu zwolenników hali przy stadionie jest to że byłby tam wtedy spójny kompleks sportowy stadion+hala.
Tyle że to nie zawsze jest zaleta, a biorąc pod uwagę to, że właścicielem hali byłoby miasto/powiat, a właścicielem stadionu KGHM (Zagłębie) to będzie to taki spójny kompleks że ja frędzelek
Maniak

oki NEVIL
, według mnie za stadionem 1 - Lokalizacja = ciągi komunikacyjne. dużo parkingów linie 2a,3,3a,4a,7,7a,9 wszystkie busy jadące między Lubinam a Głogowem. no i lotnisko blisko (taki malutki +) 2 - koszty = finansowanie. finansowanie z kilku źródeł, powiat, miasto, gmina, i co ważne dofinansowanie z poza regionu, bez względu na to czy to kasa województwa, ministerstwa, związku piłki ręcznej czy inne, zawsze to wartość dodana. 3 - możliwości = rozbudowa. powstać tam ma porządny hotel, miejsca jest dostatecznie dużo żeby w przyszłości stworzyć prawdziwy kompleks sportowy 4 - promocja = dodatkowa kasa. dysponując kompleksem łatwiej ściągać zespoły nie tylko sportowe i zarobić na utrzymanie. o ile punkty 1 i 2 są kluczowe o tyle punkty 3 i 4 to uzupełnienie przeciwko osir 1. lokalizacja = teren i komunikacja. dodatkowe utrudnienia w postaci podmokłych terenów utrudniają budowe i powiększają koszty i to znacznie. po drugie ulice które też trzeba będzie przebudować (dodatkowe koszty) bo to co tam obecnie funkcjonuje będzie (może i okresowe ale jednak) paraliżowanie okolicy. 2. koszty = finansowanie. będzie budowana za kase miasta i to jest wiadome. 3. wykonawca = wiarygodność. dziura w rynku, salon mercedesa, pusta LSSE, LSI, MPWiK to takie najbardziej znane osiągnięcia tej ekipy. trudno zaufać takim fachowcom o ile punkty 1 i 2 są kluczowe to punkt 3 jest całkowicie subiektywny i istotny tylko dla mnie teraz TY ... MarDro
, dalej gdybasz co do komunikacj, jest wiele spraw oczywistych i nie rozwiązanych szkoda czasu teraz są takie czasy że prawie wszyscy mają auta i tym sie poruszają. na giełdę jakoś idą/jadą na to "zadupie" więc raczej nietrafne stwierdzenie tym bardziej że komunikacja miejska jest tam bardzo "mocna" co do rozrywki nikt nie neguje że kręgielnia, lodowisko, czy basen są na plus ale może warto tam postawić prawdziwe baseny a nie szczycić się zbiornikami na melase po byłej cukrowni. co do różnych właścicieli to wystarczy dobra wola i tzw koordynacja - proste.
, według mnie za stadionem 1 - Lokalizacja = ciągi komunikacyjne. dużo parkingów linie 2a,3,3a,4a,7,7a,9 wszystkie busy jadące między Lubinam a Głogowem. no i lotnisko blisko (taki malutki +) 2 - koszty = finansowanie. finansowanie z kilku źródeł, powiat, miasto, gmina, i co ważne dofinansowanie z poza regionu, bez względu na to czy to kasa województwa, ministerstwa, związku piłki ręcznej czy inne, zawsze to wartość dodana. 3 - możliwości = rozbudowa. powstać tam ma porządny hotel, miejsca jest dostatecznie dużo żeby w przyszłości stworzyć prawdziwy kompleks sportowy 4 - promocja = dodatkowa kasa. dysponując kompleksem łatwiej ściągać zespoły nie tylko sportowe i zarobić na utrzymanie. o ile punkty 1 i 2 są kluczowe o tyle punkty 3 i 4 to uzupełnienie przeciwko osir 1. lokalizacja = teren i komunikacja. dodatkowe utrudnienia w postaci podmokłych terenów utrudniają budowe i powiększają koszty i to znacznie. po drugie ulice które też trzeba będzie przebudować (dodatkowe koszty) bo to co tam obecnie funkcjonuje będzie (może i okresowe ale jednak) paraliżowanie okolicy. 2. koszty = finansowanie. będzie budowana za kase miasta i to jest wiadome. 3. wykonawca = wiarygodność. dziura w rynku, salon mercedesa, pusta LSSE, LSI, MPWiK to takie najbardziej znane osiągnięcia tej ekipy. trudno zaufać takim fachowcom o ile punkty 1 i 2 są kluczowe to punkt 3 jest całkowicie subiektywny i istotny tylko dla mnie teraz TY ... MarDro
, dalej gdybasz co do komunikacj, jest wiele spraw oczywistych i nie rozwiązanych szkoda czasu teraz są takie czasy że prawie wszyscy mają auta i tym sie poruszają. na giełdę jakoś idą/jadą na to "zadupie" więc raczej nietrafne stwierdzenie tym bardziej że komunikacja miejska jest tam bardzo "mocna" co do rozrywki nikt nie neguje że kręgielnia, lodowisko, czy basen są na plus ale może warto tam postawić prawdziwe baseny a nie szczycić się zbiornikami na melase po byłej cukrowni. co do różnych właścicieli to wystarczy dobra wola i tzw koordynacja - proste.
Ostatnio zmieniony 10 kwie 2009, 23:16 przez tomi, łącznie zmieniany 1 raz.
CARPE DIEM ET MEMENTO MORI
Stały bywalec

Tylko zauważ tomi, że połowa twoich argumentów (i za i przeciw) nie miała by racji bytu gdyby starostwo i prezydent dogadali się.
A chodzi nam chyba o rzeczywiste zalety podanych lokalizacji a nie te wynikające z robienia na złośc jedni drugim.
1 - Lokalizacja - przebudowy dróg i tak nie unikniemy. A po przebudowie przy Osirze może być lepiej niż przy stadionie.
2 - Finansowanie - gdyby nie było konfliktu obie lokalizacje są równie dobre
3 - Możliwości - hotel w centrum byłby bardziej opłacalny niż tylko taki co to służyłby tyko podczas imprez. Basen trzeba nowy, ale pod stadionem też
4 - Promocja - kompleks ten miałby różnych właścicieli. Problem!!! (no ok, tylko potencjalny - ale czy istnieje w tym naszym bagienku coś takiego jak dobra wola?). Poza tym giełdy trzeba by się pozbyć - a tutaj ciężko będzie.
5 - Wykonawca - w przypadku braku wojny starostwo-prezydent problem znika (poza tym niedługo i tak zniknie)
Poza tym jeśli chodzi o komunikację, to widać jak z tym jest jak są imprezy na lotnisku.
A chodzi nam chyba o rzeczywiste zalety podanych lokalizacji a nie te wynikające z robienia na złośc jedni drugim.
1 - Lokalizacja - przebudowy dróg i tak nie unikniemy. A po przebudowie przy Osirze może być lepiej niż przy stadionie.
2 - Finansowanie - gdyby nie było konfliktu obie lokalizacje są równie dobre
3 - Możliwości - hotel w centrum byłby bardziej opłacalny niż tylko taki co to służyłby tyko podczas imprez. Basen trzeba nowy, ale pod stadionem też
4 - Promocja - kompleks ten miałby różnych właścicieli. Problem!!! (no ok, tylko potencjalny - ale czy istnieje w tym naszym bagienku coś takiego jak dobra wola?). Poza tym giełdy trzeba by się pozbyć - a tutaj ciężko będzie.
5 - Wykonawca - w przypadku braku wojny starostwo-prezydent problem znika (poza tym niedługo i tak zniknie)
Poza tym jeśli chodzi o komunikację, to widać jak z tym jest jak są imprezy na lotnisku.
Maniak

nic nie wskazuje że się dogadają a szkoda daltego o tym nawet nie wspominam
imprezy na lotnisku to całkiem inna bajka, nie mieszaj.
hotel ma i tak być przy stadionie, bo szykują się na obiekt treningowy pod Euro ale o tym to raczej Jeża trzeba popytać
Promocja?? na bielanach też jest wielu chętnych a promują się świetnie, wystarczy chcieć i koordynować i niczego się nie trzeba pozbywać. raczej rozbudowywać jest z tego dobra kasa ...
imprezy na lotnisku to całkiem inna bajka, nie mieszaj.
hotel ma i tak być przy stadionie, bo szykują się na obiekt treningowy pod Euro ale o tym to raczej Jeża trzeba popytać
Promocja?? na bielanach też jest wielu chętnych a promują się świetnie, wystarczy chcieć i koordynować i niczego się nie trzeba pozbywać. raczej rozbudowywać jest z tego dobra kasa ...
Stały bywalec

Bywalec

Zgadzam sie z tym co pisze Tomi, nie wyobrazam sobie jak bedzie z dojazdem na hale jesli powstanie na osirze. Chodze czesto na mecze i jak obserwuje to prawie wszyscy jezdza samochodami. Sam jade z Polnego na "hale" autem. I moge sie zalozyc ze jak hala powstanie na osirze to i tak ludzie beda jezdzic, nie uwierze, ze ludzie beda chodzic na nogach. Sezon pilki recznej trwa jesien-zima-wiosna czyli pory kiedy pogoda jest krotko mowiac do bani i na pewno nie zacheca na spacery.
Druga sprawa to zerowa organizacja imprez sportowych w Lubinie. Bardzo czesto mecze pilki recznej i noznej sie pokrywaja. Jesli hala bedzie przy stadionie to mysle ze ta sytuacja nie bedzie miec miejsca. Na pewno nie jest to dobre dla kibicow a juz nie wspomne dla samych klubow, ktore czerpia zyski z biletow. Teraz na "hale" przychodzi max 400-500 (najczesciej kolo 200-300 ) osob nie jest to duzo, na nowa bedzie moglo wejsc ponad 3000 ( takie nowe "normy" PZPR i Polsatu, ktory bedzie transmitowac mecze ). I tu bedzie problem bo duza czesc kibicow bedzie mosiala wybierac czy chca ogladac pilke reczna czy nozna i obiekty nie beda wypelnione.
Co do samych kosztow budowy to jednak powinna byc budowana przez wieksza ilosc podmiotow, nie tylko przez miasto, miasto zawsze pieniadze ktore nie wyda na hale moze zmodernizowac drogi a tu ma duze pole do popisu
To tak powiem okiem kibica i czestego goscia na meczach czy to pilki noznej czy pilki recznej.
Druga sprawa to zerowa organizacja imprez sportowych w Lubinie. Bardzo czesto mecze pilki recznej i noznej sie pokrywaja. Jesli hala bedzie przy stadionie to mysle ze ta sytuacja nie bedzie miec miejsca. Na pewno nie jest to dobre dla kibicow a juz nie wspomne dla samych klubow, ktore czerpia zyski z biletow. Teraz na "hale" przychodzi max 400-500 (najczesciej kolo 200-300 ) osob nie jest to duzo, na nowa bedzie moglo wejsc ponad 3000 ( takie nowe "normy" PZPR i Polsatu, ktory bedzie transmitowac mecze ). I tu bedzie problem bo duza czesc kibicow bedzie mosiala wybierac czy chca ogladac pilke reczna czy nozna i obiekty nie beda wypelnione.
Co do samych kosztow budowy to jednak powinna byc budowana przez wieksza ilosc podmiotow, nie tylko przez miasto, miasto zawsze pieniadze ktore nie wyda na hale moze zmodernizowac drogi a tu ma duze pole do popisu
To tak powiem okiem kibica i czestego goscia na meczach czy to pilki noznej czy pilki recznej.
Tomi, w niektórych odpowiedziach wyręczył mnie już po części MarDro. Ale jeszcze kilka słów od siebie. Jeżeli chodzi o miejsca parkingowe przy OSiR-e, to sytuacja nie wygląda aż tak tragicznie. W chwili obecnej jest budowany parking na 500 samochodów dla Cuprum Areny przy hotelu sportowym.Jestem przekonany, że jedynie w pierwszych miesiącach po uruchomieniu galerii, może być on zapełniony, a w późniejszym czasie już takich tłumów nie będzie. Nikt przecież nie bedzie wiedział, czy ktoś idzie do galerii , czy do hali na mecz piłki ręcznej. Poza tym komunikacja miejska w Lubinie jest tak rozbudowana, że z najdalszych krańców Lubina można dojechać autobusem komunikacji miejskiej w pobliże OSiR-u. Nic się nikomu nie stanie, jak zostawi swój samochód w domu. Tomi, wspominasz coś o lotnisku. A co z tym wszystkim ma wspólnego lotnisko? Przecież nikt na mecze naszych szczypiornistów nie będzie dolatywał samolotem...
Co zaś do hotelu, to zdobyłem wiadomość, że ten blaszak ,,Komfort" ( inaczej zwany lodówą) ma zostać rozebrany ( istniejący tam handel nie miał szans z pobliską galerią) i pan Miłek zamierza postawić tam właśnie hotel. W takiej lokalizacji hotel ma większe szanse na zarobienie na siebie, niż ten , na peryferiach miasta przy stadionie Zagłębia Lubin. Poruszyłeś też sprawę finansowania. Borys obiecał wspomóc budowę kwotą 12 mln zł. Temu panu ja za bardzo nie ufam, chociaż chciałbym się mylić. Czas pokaże ile z tych 12 mln trafi do Lubina na budowę hali. No i jeszcze jedna rzecz. Projekt hali przy stadionie OSiR jest już gotowy i zapłacony. Starostwo natomiast dopiero realizuje ten projekt i będzie jeszcze musiało wydać pieniądze za jego wykonanie.

Maniak

hmm nie zgodzę się w kilku kwestiach jeśli pozwolisz to: problem przekonania twego czy kogokolwiek innego jest kwestią wtórną ja wolałbym mówić o tym co istnieje szczególnie jeśli chodzi o infrastruktórę drogowo parkingową.
zakładanie, że nic się komuś nie stanie jak zostawi samochód jest dziecine, pewnie że nic sie nie stanie ale i tak każdy będzie jechał autem, taka ułomna ludzka natura. o ile miejsce parkingowe może się "ułożą" o tyle korki są nieuniknione, niewiadoma jest tylko ich wielkość. koło osiru jeżdżą chyba tylko 7 i 1 (choć nie jestem pewien) więc tu plus raczej dla stadionu. co do lotniska to było raczej żartobliwe.
bardzo ciekawa sprawa z tym hotelem bo nigdzie nie słyszałem o podobnych planach - można to jakoś potwierdzić??
i na koniec sprawa finansowania, co do osir-u i planów. w budżecie nie było zaplanowanego takiego wydatku (o ile mnie pamięć nie myli) więc albo projekt jest kupiony niewiadomo za co (i czy wogóle) albo jest jak z rynkiem (kilka wizualizacji i nic). co do stadionu borysa i kasy, daje im czas, bo o ile moje zaufanie też jak twoje jest ograniczone, to jednak "jaśniej" sprawa wygląda przy inwestycjach powiatu niż miasta. i tak na marginesie koszt projektu w kontekście całej inwestycji to mały pikuś.
zakładanie, że nic się komuś nie stanie jak zostawi samochód jest dziecine, pewnie że nic sie nie stanie ale i tak każdy będzie jechał autem, taka ułomna ludzka natura. o ile miejsce parkingowe może się "ułożą" o tyle korki są nieuniknione, niewiadoma jest tylko ich wielkość. koło osiru jeżdżą chyba tylko 7 i 1 (choć nie jestem pewien) więc tu plus raczej dla stadionu. co do lotniska to było raczej żartobliwe.
bardzo ciekawa sprawa z tym hotelem bo nigdzie nie słyszałem o podobnych planach - można to jakoś potwierdzić??
i na koniec sprawa finansowania, co do osir-u i planów. w budżecie nie było zaplanowanego takiego wydatku (o ile mnie pamięć nie myli) więc albo projekt jest kupiony niewiadomo za co (i czy wogóle) albo jest jak z rynkiem (kilka wizualizacji i nic). co do stadionu borysa i kasy, daje im czas, bo o ile moje zaufanie też jak twoje jest ograniczone, to jednak "jaśniej" sprawa wygląda przy inwestycjach powiatu niż miasta. i tak na marginesie koszt projektu w kontekście całej inwestycji to mały pikuś.
Stały bywalec

Informacja poszła na forum SkyscraperCity:tomi pisze:bardzo ciekawa sprawa z tym hotelem bo nigdzie nie słyszałem o podobnych planach - można to jakoś potwierdzić??
TUTAJ oraz TUTAJ
Więc ludzie związani z Urzędem Miasta zapewne wiedzą coś więcej
Pojawiły się też plotki że Miłek wykupił nie tylko Keramosa ale i hotel na OSiRze.
Ale to już offtop
Maniak

Stały bywalec

W temacie...
=================================================
Thread: [Lubin] Inwestycje
View Single Post
Unread Yesterday, 12:33 PM #374
zl_fan
Registered User
Mam sympatyczną informację. Pan Miłek nie kupił tylko Keramosa, kupił także hotel na OSiR-ze Informacja pewna (nie mogę powiedzieć skąd). Czyli niedługo dwa najbrzydsze budynki w okręgu Galerii zmieniły właściciela na prawdziwego biznesmena. Podejrzewam, że hotel budowany przez Pana Miłka będzie właśnie na OSiR-ze a w miejscu starego Keramosa nie mam pojęcia co Pan Miłek postawi.
zl_fan no está en línea Reply With Quote
zl_fan
View Public Profile
Find More Posts by zl_fan
źródło: http://www.skyscrapercity.com/showpost. ... tcount=374
=================================================
Thread: [Lubin] Inwestycje
View Single Post
Unread Yesterday, 12:33 PM #374
zl_fan
Registered User
Mam sympatyczną informację. Pan Miłek nie kupił tylko Keramosa, kupił także hotel na OSiR-ze Informacja pewna (nie mogę powiedzieć skąd). Czyli niedługo dwa najbrzydsze budynki w okręgu Galerii zmieniły właściciela na prawdziwego biznesmena. Podejrzewam, że hotel budowany przez Pana Miłka będzie właśnie na OSiR-ze a w miejscu starego Keramosa nie mam pojęcia co Pan Miłek postawi.
zl_fan no está en línea Reply With Quote
zl_fan
View Public Profile
Find More Posts by zl_fan
źródło: http://www.skyscrapercity.com/showpost. ... tcount=374

Stały bywalec

Uuuu, to jeszcze będą dwie hale na wyścigi budować
Informacje
Google [Bot] » 1 gość