http://elubin.pl/deklinacja
Mamy nadzieje, że uda się w końcu uświadomić mieszkańców innych miast w jakim mieście mieszkamy

Liczba pojedyńcza usunięta.if_ona pisze:a co to jest "liczba pojedyńcza"?
kreska nad literką N robi bardzo dużą różnicę
Panie Marku, samo z siebie - bynajmniej tak mi się wydaje i chyba nie tylko mi, że skoro mamy Lubin to mieszkamy w Lubinie a nie w LubiniuMarek Zawadka pisze:Tego się nie oduczy. Po prostu. Do 1956? miejscowość nazwyała się Lubiń. A jeszzce w 1974 r. w niektórych dokumentach urzędowych występuje jako Lubiń Legnicki. I problem w Lubiniu dotyczy ludzi spoza miasta. Coż. Wpływ przeszłości jak zwykle w Polsce jest duży. Ja nigdy nie rozumiem, dlaczego tak irytujące jest to dla mieszkańców Lubina:), że zaraz wyskakują ze znajomością odmiany wyrazu na 4 litery:P

Co więcej, jeszcze na początku lat 90-tych, niektóre znaki drogowe pokazywały odległość w km do "Lubiń"ia.Marek Zawadka pisze:Tego się nie oduczy. Po prostu. Do 1956? miejscowość nazwyała się Lubiń. A jeszzce w 1974 r. w niektórych dokumentach urzędowych występuje jako Lubiń Legnicki. I problem w Lubiniu dotyczy ludzi spoza miasta. Coż. Wpływ przeszłości jak zwykle w Polsce jest duży. Ja nigdy nie rozumiem, dlaczego tak irytujące jest to dla mieszkańców Lubina:), że zaraz wyskakują ze znajomością odmiany wyrazu na 4 litery:P
Bing [Bot] » 1 gość