Weteran
Weteran
Kontakt:
Awatar użytkownika
Weteran
Weteran
i znowu

Post autor: polar21 »

no i znowu w tym roku nie bylo festynu gorniczego tylko obchodzenie jedynie slusznej rocznicy jedynie slusznych wydarzen :(

szkoda ze pieniadze KGHMu zmarnowane zostalyt na cos takiego:

29 sierpnia

godz. 17 > koncert zespołu Habakuk

godz. 18.30 > koncert zespołu Buraky

godz. 20 > koncert Vena Valley

godz. 21.30 > koncert zespołu Värttinä (Finlandia)

30 sierpnia

godz. 16 > Koncerty lubińskich zespołów: Anneliese, Flowers, Prawy Prosty, Niekoniecznie Korzenie, Afekt, Rewizja, Punkt Kontrolny, Fix Up, TRH, Overcast, Rivendell, Mikimousoleum, Świnka Halinka

31 sierpnia

godz. 18 > koncert Lao Che

godz. 19.40 > koncert Renaty Przemyk

godz. 21 > Strachy na Lachy plus Goście

trzeba miec nadzieje ze za rok bedzie lepiej
Początkujący
Początkujący
Kontakt:
Początkujący
Początkujący

Post autor: Muza »

Może jakieś informacje o kasie KGHM na tą imprezę?
Bo to byłoby bardzo ciekawe.
I jeszcze źródło tej informacji.
Jeżeli nie. To prosimy o przeproisiny. A zarządzajacych forum prosimy o udzielenie upomnienia użytkownikowi o nicku Polar 21 z uwagi na sianie plotek i kłaliwych wypowiedzi. Na każdym forum jest to zabronione.

Czekamy Panie Polar 21 na:
kwoty
kiedy decyzja była podjęta
itd...

Pozdrawiamy
Weteran
Weteran
Kontakt:
Awatar użytkownika
Weteran
Weteran

rzeczywiscie - moj blad. Kajam sie zatem przed panem Muzą.
Sadzilem ze skoro w tamtym roku zamiast festynu gorniczego byl ten myslalem ze w tym roku bylo tak samo (chodzi o finansowanie). Jeszcze raz przepraszam (mylic sie ludzka rzecz), co wcale nie znaczy.....

..ze ktos wylozyl kase na ten koncert (Muza?), a jak widac na zdjeciach - byl przeznaczony raczej dla fanow jednego tylko rodzaju muzyki (???) co oznacza (tu napisze ze: przypuszczam - przypuszczac zawsze mozna) ze spolecznosc Lubina raczej srednio skorzystala na tym. No ale to oczywiscie tylko moja opinia Panie Muzo.
Bywalec
Bywalec
Kontakt:
Bywalec
Bywalec

Post autor: obserwator »

Polar, nie obraź się, ale Jarociński festiwal, haineken w Gdyni, castle party w Bolkowie - też raczej nie jest dla mieszkańców swoich miast, a promocję miastu robi. Więc skończmy z tą dyskusją, że coś się komuś należy.
Dla lubinian są dni Lubina.
Weteran
Weteran
Kontakt:
Weteran
Weteran

Post autor: Dale Cooper »

polar21 pisze:jak widac na zdjeciach - byl przeznaczony raczej dla fanow jednego tylko rodzaju muzyki (???)
Od kiedy to się muzykę po zdjęciach poznaje? o_O

Reggae
Dub
Folk
Gotyk
Rock
Punk
Alternatywa
Jazz
Metal

MAŁO??!!

@MUZA
W tym dziale jesteś moderatorem...
Weteran
Weteran
Kontakt:
Awatar użytkownika
Weteran
Weteran

obserwator pisze:Polar, nie obraź się, ale Jarociński festiwal, haineken w Gdyni, castle party w Bolkowie - też raczej nie jest dla mieszkańców swoich miast, a promocję miastu robi. Więc skończmy z tą dyskusją, że coś się komuś należy.
Dla lubinian są dni Lubina.
oki...odbiegajac troche od tematu - Jarocin jest znany, tylko pytanie jak wielu mieszkancow zyczylo sobie corocznego najazdu pancurów i innych ciekawych osobnikow, o Bolkowie nie slyszelem (widocznie ta promocja dziala tylko fanow tej muzyki - pewnie maja zasobne portfele i sporo kasy do wydania). Ta niby promcja Lubina za pomoca tego festiwalu skonczy sie zapewnie tak jak ta robiona za pomoca festifalu piosenki francuskiej.

@Dale
jak zwykle niezalapales...nie chce mi sie tlumaczyc
Bywalec
Bywalec
Kontakt:
Bywalec
Bywalec

Post autor: obserwator »

Tak... ale tym sposobem i tokiem myślenia, to Warszawa jest be i kaku, bo pozwoliła na koncert Marlyn Manson - a to przecieżÂ wcielenie diableskie i pełno czarownic i lucyferów w przebraniu człowieczym się zjechało i teraz w Warszawie potrzebny jest szwadron egzorcystów... Dajmy sobie na luz z tym czego pozytywngo nie wniosła Muzyka z Oblężonego Miasta dla Lubinian a czego złego przyniosła, bo to jałowa dyskusja. Lepiej pomyśl czemu Wasz pracodawca zapomniał zrobić Wam pracownikom imprezy pod nazwą Dni KGHM, gdzie tanią kiełbasą i piwem ściągał tysiące ludzi nawet z pobliskich miast (i wcale nie twierdzę, że to głupi pomysł) jak co roku pod koniec wakacji - co? Kasy brak w banku? Nie wierzę... Natomiast wiem, że "lubiąskie środowisko górnicze" tego się domaga ale żale kieruje gdzie indziej i obwinia kogo innego.. Wasze związki powinny to wywalczyć i zapisać w układzie zbiorowym (raz w roku na komitet organizacyjny dni kghm tak ze milionek) też by się przyczyniły do czegoś spod znaku jako takiej kultury - ale potraficie tylko ponarzekać.. nie mam do Ciebie żalu, ani do nikogo... tylko piszę co widzę... bo najłatwiej jest krytykować samemu nic nie robiąc. I na koniec, nie uważasz, że lubiąskim zespołom (czyli de facto lubinskiej kulturze muzycznej) warto dać możiwość zagrania na scenie i przy publiczności - wszak trening czyni mistrza... i nie dzielmy kultury na lepszą lub gorszą, na słuszniejszą lub mniej słuszną...
Weteran
Weteran
Kontakt:
Weteran
Weteran

polar to nie ja tu jestem malkontentem.
1000 razy już mówiliśmy tu na forum, nieważne co się zrobi i tak będzie źle.

Dziwię się androsowi, panu Markowi, panu Tadeuszowi i wielu innym ludziom zaangażowanym w lubińską kulturę, że im się w ogóle chce cokolwiek robić. Jednocześnie podziwiam ich za to.

Post obserwatora popieram w 100 procentach.
Początkujący
Początkujący
Kontakt:
Początkujący
Początkujący

Post autor: Marek Zawadka »

1. KGHM nie dołożył ani złotówki do Festiwalu w tym roku. W ubiegłym roku mówiąc szczerze nie było rewelacyjnie bo to było w wysokości 70% tego co otrzymała Opera Wrocławska na 1 spektakl onegdaj. W tym roku KGHM przeznaczył (Fundacja - 10 tys. na wystawę robiona przez Muzę - będzie w październiku oraz bodajże (nie mam przy sobie dokumentów) 30 tys. na renowację portalu na Wzgórzu. Nic więcej.
2. Czy muzyka była dla jednego odbiorcy?
Dzien pierwszy - 2x folk - jeden zespół z Polski drugi z Finlandii. Według mnie bardzo dobre, według pracowników Vartina dała super show. Dlaczego było mało ludzi? Muzyka folkowa nie cieszy się w Lubinie popularnością, co nie znaczy, że nie trzeba jej robić, zwłaszcza, że nie są to wygórowane stawki a jakościowo w wielu przypadkach jest to klasa europejska bądź światowa
Habakuk - czołówka polskiego regge i Vena Valej - zespół nurtu gotyckiego? (akurat ten zespół zagrał w zastępstwie)
Akurat w ten dzien był Piknik regge - dlaczego zrobiono Piknik w terminie sierpniowym a nie czerwcowym? Wystarczy zobaczyć kto był organizatorem. Cóż. My nie mamy takich wpływów by nam koncerty organizował wrocławski OKiS!!! ze środków marszałkowskich
Dzien drugi:
Zespoły lubińskie - Namaan zrezygnował ponieważ wokalista wyjechał do Anglii i w jego miejsce wskoczył Miki Mausoleum. Można było inaczej a można było tak. Liverpool zrezygnował i w związku z powyższym nie zagrał także zespół bluesowy. Powód rezygnacji Liverpoolu zna Pan Andrzej Górecki i my się z argumentacją zgadzamy. Niemniej jednak inaczej postąpić nie mogliśmy. I na pewno spotkamy się na grudniowym koncercie. Nie zagrał także Percival ale to wiedzieliśmy. Zagrał wiosną, teraz mieli inne plany, zagra także pewnie jesienią. Wystąpił jeden zespół spoza Lubina - z Chocianowa - Annelise - gra w nim chłopak, który pracuje w Muzie - więc to po części nasza prywata:)
Ja nie rozumiem problemu często podnoszonego o sens tego dnia. Skoro muzycy widzą sens, to ja tym bardziej.
Dzień trzeci
Lao Che - według mnie najlepszy zespół koncertowy w Polsce w ostatnim roku a płyta Gospel wręcz genialna. Zagrał jako pierwszy z uwagi na problemy osobiste jednego z muzyków, wiedzieliśmy od kwietnia ze zagrają pierwsi
jaki rodzaj muzyki? Crossover?
Renata Przemyk - w następnym roku 20 lat pracy na scenie - piosenka śpiewana? rockowe ballady? Nie umiem odpowiedzieć dokładnie. Mi ona zawsze będzie się kojarzyła z pierwszą płyta, gdzie śpiewa głosem z kabaretu lat 30 - Marlena Dietrich?
Strachy - raz ze projekt Zakazane Piosenki i była na miejscu Renata -niestety głos jej siadł i nie zaśpiewała utworu Variette - Kamienie - będzie jako bonus na płycie - był Spięty i dojechał specjalnie Gutek. Pozostali muzycy nie zostali zaproszeni z wielu względów ale nie jestem upoważniony by przedstawić dlaczego
Strachy to nurt muzyki zwany indie rockiem (znaczy tak zaczynają być klasyfikowani)
3. Zawsze można stwierdzić, że może być inny dobór zespołów itd.
mamy w Lubinie z koncertów plenerowych
- Europiknik - muzyka polska plus krajów sąsiednich
- Dni Lubina - pop - rock
- Lubin na Żywo - tematyczne - płatne
- Muzyka z Oblężoneg Miasta - tematyczne? rockowe? z pewnym szacunkiem do rzeczywistości?
Chyba wybór jest? Myślę, że można zrobić taki koncert jaki będzie w Poznaniu 6 września, czyli DJ Tiesto itd...
Tyle, że za free? Kto za to będzie odpowiadał? Bilet na takie widowisko od 130 zł w góre...
Zaprosić Kayah? Budke? Maryle? przecież takie zespoły kosztują tyle co honoraria prawie wszystkich zespołów które zagrały - każdy z osobna nie mówiąc o wymaganiach scenicznych i technicznych podrażajacych koszty...

To tyle w tej kwestii. W następnym roku też będzie Festiwal. Też będzie dzień lubiński.
Też będą Dni Lubina i Europiknik ( - Miejski Impresariat Kultury)
Też będzie Lubin na Żywo

Pozdrawiam
Marek Zawadka
PS. Zwrot "pieniądze zmarnowane" to brzmi ciekawie, tak jakby były pieniądze niezmarnowane na darmowe widowiska komercyjne? I tak fajnie zabrzmiało z pobłażliwością, jaki to chłam podano - przepraszam ale takie mam odczucie.
PS1. Co do wtrętu co do jedynie słusznej rocznicy i jedynie słusznego wydarzenia I rozumiem, że są w Lubinie mieszkańcy wstydzący się, że "bandy wyrostków i chuliganów" napadały na funkcjonariuszy władzy ludowej pełniących służbę. Zbliża się do tego, iż za kilka lat oficjalnym będzie przekonanie, że Ci ludzie sami się zabili i poranili a pokrzywdzonymi byli milicjanci na służbie. I oczywiście to sami mieszkańcy Lubina ukarali się zakazem opuszczania miasta, nawrzucali sobie gazu i tak dalej i tak dalej... Po co wychodzili 1 i 2 września na ulice też nie wiadomo. W końcu w ustach Polara21 to jeden wielki wstyd dla Lubina i lubinian ten przełom sierpnia i września 1982 r. Tak wynika z jego wstępu! Amen.
Weteran
Weteran
Kontakt:
Awatar użytkownika
Weteran
Weteran

Panie Marku - dziekuje za obszerne wyjasninia.Mysle ze co do festiwalu nie ma sie co odnosic bo tu juz zostalo wszystko powiedziane. Natomiast nie moge nie odniesc sie do tego:
Marek Zawadka pisze:PS1. Co do wtrętu co do jedynie słusznej rocznicy i jedynie słusznego wydarzenia I rozumiem, że są w Lubinie mieszkańcy wstydzący się, że "bandy wyrostków i chuliganów" napadały na funkcjonariuszy władzy ludowej pełniących służbę. Zbliża się do tego, iż za kilka lat oficjalnym będzie przekonanie, że Ci ludzie sami się zabili i poranili a pokrzywdzonymi byli milicjanci na służbie. I oczywiście to sami mieszkańcy Lubina ukarali się zakazem opuszczania miasta, nawrzucali sobie gazu i tak dalej i tak dalej... Po co wychodzili 1 i 2 września na ulice też nie wiadomo. W końcu w ustach Polara21 to jeden wielki wstyd dla Lubina i lubinian ten przełom sierpnia i września 1982 r. Tak wynika z jego wstępu! Amen.
rzeczywisicie tak moze wynikac z tego wstepu natomiast moje intencje byly inne. Nigdy bym sie nie osmieli odbierac czesc tym ktorzy wtedy zgineli i protestowali przeciw komunistycznej wladzy.

Napisalem tak gdyz wkurza mnie cos innego. Od pewnego czasu obserwuje sie wzmozone tendencje do wmawiania ludizom ze PRL to byla czarna mapa w historii Polski (daleki jestem od gloryfikacji tego ustroju,ale...), nie bylo absolutnie ANI JEDNEJ pozytywnej rzeczy w tym czasie (w czym stara sie utwierdzac Instytut Ponizania Narodu (w skrocie IPN) ktory niestety i ja utrzymuje ze swoich podatkow). Dla mnie okres 1945-89 to nie tylo czas walki z komunistycznym rezimem ale takze zwykle zycie zwyklych ludzi, ktorzy coraz czesciej z sentymentem wspominaja ten okres (przewaznie swojej mlodosci), tak wiec nie dziwcie sie ze ludzi denerwuje np. zmiana nazw ulic na te jedynie sluszne (np. co bylo zle w nazwie "Plac 1-go Maja" we Wroclawiu (apropo. jak sie dawniej nazywala obecna ulica JP II w Lubinie- bo nie moge sobie przypomniec), by daleko nie szukac: co zlego bylo w nazwie Park KGHM (ktory notabene jest wazniejszy dla miasta Lubina niz Solidarnosc), ktora to nazwe zmieniono tez na jedynie sluszna), oburzenie IPN ze ktos moze miec mile wspomnienia z tego okresu itd. No wiec (reasumujac) okazuje sie ze mamy tylko jedno sluszne spojrzenie na historie okresu 1945-1989 i rocznice ktore sie obchodzi, ba....tylko patrzec jak uczestnicy sierpniowych wydarzen dostana status kombatanta.

Jeszcze jedno....wspominac i swietowac zawsze mozna natomoast nie nalezy sie na tym zbytnio skupiac. Bo sie okazuje ze SG ktora komune obalila teraz zostanie zamknieta przez znienawidzona UE (gdyz prawa wolnego rynku sa nieublagane a mimo tego ze zaloga SG obalila ta komune to wciaz u nich panuje socjalistyczne myslenie).
to tyle OT bo nie moglem zostawic tego bez odpowiedzi.
Nowy(a) na forum
Nowy(a) na forum
Kontakt:
Nowy(a) na forum
Nowy(a) na forum

Post autor: m_krzywy »

A jaką kolega muzyke proponuje na scene jeśli można zapytać?
Stały bywalec
Stały bywalec
Kontakt:
Stały bywalec
Stały bywalec

Post autor: surgeon »

Marek Zawadka pisze:PS. Zwrot "pieniądze zmarnowane" to brzmi ciekawie, tak jakby były pieniądze niezmarnowane na darmowe widowiska komercyjne? I tak fajnie zabrzmiało z pobłażliwością, jaki to chłam podano - przepraszam ale takie mam odczucie.
PS1. Co do wtrętu co do jedynie słusznej rocznicy i jedynie słusznego wydarzenia I rozumiem, że są w Lubinie mieszkańcy wstydzący się, że "bandy wyrostków i chuliganów" napadały na funkcjonariuszy władzy ludowej pełniących służbę. Zbliża się do tego, iż za kilka lat oficjalnym będzie przekonanie, że Ci ludzie sami się zabili i poranili a pokrzywdzonymi byli milicjanci na służbie. I oczywiście to sami mieszkańcy Lubina ukarali się zakazem opuszczania miasta, nawrzucali sobie gazu i tak dalej i tak dalej... Po co wychodzili 1 i 2 września na ulice też nie wiadomo. W końcu w ustach Polara21 to jeden wielki wstyd dla Lubina i lubinian ten przełom sierpnia i września 1982 r. Tak wynika z jego wstępu! Amen.
Niejaki Polar wielokrotnie deklarował swoje uwielbienie do minionego okresu zakończonego (chociaż nie jestem o tym do końca przekonany) w 1989. Tak więc jego ocena dotycząca uczestników wydarzeń nie powinna zaskakiwać.
Najczęściej przyczyną takich zachowań są sowite profity czerpane z poprzedniego ustroju przez rodziców podobnych jemu delikwentów (zomowcy, aparatczycy itp.). Aczkolwiek ten konkretny przypadek nie jest do końca zbadany. ;)
Masz fajną fotkę naszego miasta? Pochwal się nią -> Obrazek

Pełen obiektywizm tylko w:
Obrazek wycięła cenzura na forum.lubin.pl
Weteran
Weteran
Kontakt:
Awatar użytkownika
Weteran
Weteran

Niejaki Polar wielokrotnie deklarował swoje uwielbienie do minionego okresu zakoączonego (chociaż nie jestem o tym do koąca przekonany) w 1989. Tak więc jego ocena dotycząca uczestników wydarzeą nie powinna zaskakiwać. Najczęściej przyczyną takich zachowaą są sowite profity czerpane z poprzedniego ustroju przez rodziców podobnych jemu delikwentów (zomowcy, aparatczycy itp.). Aczkolwiek ten konkretny przypadek nie jest do koąca zbadany. ;) coz - tak liczlem ze mnie nie zawiedziesz. Uwielbienia dla poprzedniego ustroju nie mam, wyraznie napisalem co mnie denerwuje, ale jak masz problemy z rozumieniem tego co czytasz to juz nie moj problem (I TO MNIE W SUMIE TEZ NIE DZIWI)
Weteran
Weteran
Kontakt:
Weteran
Weteran

Temat zgłosiłem administratorowi forum. Zachowanie nie do przyjęcia.
Weteran
Weteran
Kontakt:
Awatar użytkownika
Weteran
Weteran

Dale Cooper pisze:Temat zgłosiłem administratorowi forum. Zachowanie nie do przyjęcia.
szkoda tylko ze tak wybiórczo sprawdzasz te zachowania nie do przyjecia (ale to mnie AKURAT NIE DZIWI). Ale specjalnie dla Ciebie usunolem ta drastyczna czesc.
Zablokowany

Informacje

0 użytkowników  »  1 gość

Moderatorzy

NEVIL, Muza