Początkujący
Początkujący
Kontakt:
Początkujący
Początkujący

Post autor: Marek Zawadka »

realista pisze:1.
Glogow nigdy nie zintegrowal sie z legnickim

takie szumne słowa powtarzane w mediach (czy też może raczej 'merdiach') należy przetłumaczyć "na nasze", a znaczy to tyle że:

lokalna sitwa i nomenklatura z Legnickiego nie nigdy dogadała się z kolegami z Głogowa
Tu nie chodzi o sitwe i nomenklature. Tu chodzi o tzw. szarych ludzi...
Juz pisalem. Na PWSZ Legnica - najwiekszej uczelni LGOM praktycznie nie ma studentow z Glogowa. Stanowia niewielki procent...by nie uzyc wyrazu promil:)

2.
realista pisze: I ma tez /Głogów/ wielkopolsko - lubuskie(brandenburskie) korzenie

jasne, jasne , a Lubin ma korzenie wrocławskie i w związku z tym, mówiąc językiem elyt, jesteśmy różni, podzieleni, inni, mamy pielęgnować swoją odrębność... bla bla bla ... a mówiąc językiem ulicy, znaczy to tyle, że masz w Lubinie na osiedlu zarobić w ryja bo jesteś z Głogowa, kibicujesz innej drużynie.... i vice versa
Bicie po ryju nalezy do kategorii Europa Uniwersalis
Mi chodzilo o cos kompletnie innego. To wynika z dwoch poprzednich tekstow.

Pozdrawiam
Nowy(a) na forum
Nowy(a) na forum
Kontakt:
Nowy(a) na forum
Nowy(a) na forum

Post autor: Tomasz »

napewno nie na wszystko zdolam odpowiedziec....
jak sami widzicie "zjawiskowym" jest sam fakt ze tu jestem ;) mozna to roznie tlumaczyc zapewne sami znajdziecie wiele powodow... jednak zycie jest dosc szare a te wasze barwy o bitwie pod grunwaldem to juz chyba po jakims zielu was nachodza ;)
hehehehe hahaha
a teraz powazniej....
Nie zgodze się z tym, że Głogowianin nie ma czego szukać w Lubinie i vice versa.
i masz racje choc nie do konca... pomysl po co mieszkancy Glogowa maja jechac do LGOM? zeby uslyszec i odczuc to co zostalo napisane tu na forum? ze jest sie innym? gorszym? hmmm lubuszaninem? choc nie wiem co to znaczy? wiem ze to brzydki "przytyk" ale cos w tym jednak jest... na cale szczescie zycie jest o wiele barwniejsze i nie przeszkadza nam bycie razem ;)
Druga sprawa - ja bym tak nie chwalil Glogowa - wlodarzy miasta za myslenie perspektywiczne:)
Na jakim to terenie jest Tesco? Castorama czy tez Carrefurr (pisownia fonetyczna)?
Tesco na pewno na terenie gminy wiejskiej Glogow:) oczywiscie z punktu widzenia mieszkancow to wszystko jedno - finansow miasta juz nie za bardzo.

a co to ma niby do podzialu administracyjnego? to pochodna istnienia powiatu polkowickiego i na sile tworzenia jednostek powiatu glogowskiego... tak to juz jest w Glogowie ze miasto konczy sie za ulica hehehe ale nam to nie przeszkadza tak bardzo jak Tobie poprostu znamy tego przyczyne i ja akceptujemy jako "dobro" chocby Polkowic...
Glogow jako subcentrum - ze tak sie zapytam a czego to subcentrum:)
wypowiadzasz sie za innych najlepiej pojedz do tych miejscowosci i powiedz im jaka to pomylke robia...

Centrumem:) bedzie Lubin - 10 minut z Rudnej, Scinawy, Prochowic, Polkowic, 15 minut z Legnicy.
hahaha wlasnie Lubin jest w strefie wplywu Legnicy jak sam napisales i tam bedzie to owe "centrumem" nam nic nie zagraza tak jak Wam...

Glogow nie ma zadnych argumentow poza jednym
Jest na obrzezach i robi swoje. I ma tez wielkopolsko - lubuskie(brandenburskie) korzenie

to sa zalety pisane przez niedowartosciowanego czlowieka... pomysl jak wiele tym zdaniem zaprzeczyles poprzednich wywodow.... nie obraz sie ale chyba chodzi Ci tylko o "jedynie sluszna teorie"... Dolny Slask siegal dalej nie tylko z powodow mieszkajacych ludzi ale tez i z powodow geograficznych komunikacyjnych... podzial dzisiejszy jest sztuczny to fakt... w imie jedynie slusznej teorii dobra wielkomiejskosci Polkowic pozbawiono Glogow dominacji na tym terenie ale czy slusznie? czy Polkowice byly choc troche pelnym miastem? mialy chocby szpital? sad? nie nic takiego jedynie kopidolow i nic wiecej... zastanawialiscie sie dlaczego Glogow jako jedyne miasto w LGOM nie mial strefy? bo prawdopodobnie stalo by sie tak z polkowicka jak z lubinska a Polkowice nalezalo wzmocnic...
Nowy(a) na forum
Nowy(a) na forum
Kontakt:
Nowy(a) na forum
Nowy(a) na forum

Tu nie chodzi o sitwe i nomenklature. Tu chodzi o tzw. szarych ludzi...
Juz pisalem. Na PWSZ Legnica - najwiekszej uczelni LGOM praktycznie nie ma studentow z Glogowa. Stanowia niewielki procent...by nie uzyc wyrazu promil:)

jak sam zauwazyles nic nam Legnica nie daje... PWSZ w Glogowie jest tak samo postrzegane jak w Legnicy... jak ktos chce wiecej to niestety nie te miasta....
Weteran
Weteran
Kontakt:
Awatar użytkownika
Weteran
Weteran

Post autor: JasioJasio »

pomysl po co mieszkancy Glogowa maja jechac do LGOM? zeby uslyszec i odczuc to co zostalo napisane tu na forum? ze jest sie innym? gorszym?
Doczytałem do tego miejsca i dalej już mi się odechciało. Totalne bzdety z obu stron.
Weteran
Weteran
Kontakt:
Weteran
Weteran

Post autor: Dale Cooper »

hahaha wlasnie Lubin jest w strefie wplywu Legnicy jak sam napisales i tam bedzie to owe "centrumem" nam nic nie zagraza tak jak Wam...
Pan Tomasz chyba w Legnicy nigdy nie był...
Weteran
Weteran
Kontakt:
Weteran
Weteran

Post autor: realista »

po co mieszkancy Glogowa maja jechac do LGOM? zeby uslyszec i odczuc to co zostalo napisane tu na forum? ze jest sie innym? gorszym? hmmm lubuszaninem? choc nie wiem co to znaczy? wiem ze to brzydki "przytyk" ale cos w tym jednak jest...

Kolego Szanowny!

- Wymyśliłeś/dopowiedziałeś to z tym byciem innym/gorszym/brzydkim sobie sam.

- Jakiś bzdurny wywód o wielkich regionalnych odrębnościach potraktowałeś jako święty fakt. (Z całym szacunkiem dla kol. Zawadki - ja się z nim nie zgadzam).

- Szukałeś na tym forum potwierdzenia tego faktu od kogoś? To ja ci powiem, że zawsze znajdzie się ktoś, kto coś takiego z chęcią potwierdzi! Jest mnóstwo osób gotów do potyczki w stylu które miasto jest lepsze i dlaczego moje. Chciałeś - masz.

I co? Wrócisz na fora głogowskie i może poskarżysz się jak cię tu na forum lubińskim potraktowano? Jaki jest cel tej dalszej dyskusji?

Chcesz reprezenatytwnej opinii o Głogowie i jego mieszkańcach wśród użytkowników tego forum - zaproponuj i przeprowadź jakąś ankietę (do nowych postów można dodawać ankiety ile się nie mylę). Pomyślmy nad pytaniami i tyle.

P.S. Dopiero to zauważyłem:

hahaha wlasnie Lubin jest w strefie wplywu Legnicy jak sam napisales i tam bedzie to owe "centrumem" nam nic nie zagraza tak jak Wam..

Kurcze Blade! Co za argument, co za mentalność???

A w jaki sposób Legnica może mi lubinaninowi w czymś zagrozić! Toż to dla mnie rewelacja - ponad 100 tys miasto w zasięgu jedynie 20 minut jazdy, dodatkowe atrakcje i możliwości, potencjalne miejsca pracy dla mieszkańców Lubina, okazje do zrobienia biznesu dla przedsiębiorców, dodatkowy potencjał! Super! Zadbana i rozwijająca się Legnica to dodatkowy argumenty za atrakcyjnością Lubina jako regionalnego centrum! :)
Nowy(a) na forum
Nowy(a) na forum
Kontakt:
Nowy(a) na forum
Nowy(a) na forum

Post autor: Kryk »

Pomysł "działacza" realisty z tą ankietą całkiem dobry ;)
Mam nawet propozycję bardzo prostego pytania: czy chciałbyś zamieszkać w przyszłości w Głogowie?
Weteran
Weteran
Kontakt:
Weteran
Weteran

Tak się przypadkiem złożyło, że mój post w wątku jest pierwszy i ja mogę dodać ankiete o Głogowie.

1 propozycja pytania już padła, proszę o kolejne propozycje

czas zakończyć tą dziwną dyskusję czymś konstruktywnym
Nowy(a) na forum
Nowy(a) na forum
Kontakt:
Nowy(a) na forum
Nowy(a) na forum

po pierwsze bylem w Legnicy a nawet sie tam uczylem w energetyku... dosc fajne miasto... i uwazam je za "najfajniejsze" mozecie sie z tym nie zgadzac to przecie tulko moja opinia...
co do innych "wywodow" to fakt ze poprzeginalem ale prosze zauwazyc ze nie zrobilem tego celowo... to odpowiedz na durne "argumenty" o pochodzeniu... tak jak ze strefa wplywow nie wiem dlaczego zanegowal forumowicz fakt... tak poprostu jest ze z wymienionych terenow mieszkancy odwiedzaja nasze miasto... nie ma o czym dyskutowac chyba ze o powod ja powiem szczerze wielokrotnie sie dziwilem i zadawalem takie pytania "po co do Glogowa"?

hahaha wlasnie Lubin jest w strefie wplywu Legnicy jak sam napisales i tam bedzie to owe "centrumem" nam nic nie zagraza tak jak Wam..

Kurcze Blade! Co za argument, co za mentalność???

przepraszam za slowa... skracajac to mozna powiedziec tak Lubin ma doskonale polozenie bo ma atrakcyjne wieksze miasto w poblizu badz poprostu Lubin jest zapleczem Legnicy... ale to byla odpowiedz na inne "argumenty"
nie jest tak ze "nie lubie" Lubina mam nawet rodzine w Waszym miescie i nie zauwazylem zeby im cokolwiek brakowalo zeby sie tam czuli zle poprostu "zajebiscie fajnie" choc mnie przeraza trzesienie ziemi :( udalo mi sie to widziec :(

pomysl po co mieszkancy Glogowa maja jechac do LGOM? zeby uslyszec i odczuc to co zostalo napisane tu na forum? ze jest sie innym? gorszym?

Doczytałem do tego miejsca i dalej już mi się odechciało. Totalne bzdety z obu stron.

niestety zeby poruszyc jakies spolecznosci musza byc "emocje"... delikatna dyskusja umiera nikt nie czyta ;) rozpoczelismy rozmowe o mozliwosciach rozwoju miasta do az 500 tys bo tak widzial Lubin forumowicz w zwiazku z budowa kopalni wb... nadal uwazam ze w takiej formie nie ma takich mozliwosci... Lubin ma swoje wady a zwiekszenie liczby mieszkancow zapewne by je bardziej wzmocnilo... dyskusja przeniosla sie na "kasztalt" miasta o problemie braku centrum/oblicza naszych miast bo to nie tylko Lubin tak zle wyglada i nie ukrywalem wad swojego miasta choc opowiedzialem co sie u nas dzieje i podpielem linki... nadal nie wiem co bedzie w Lubinie jak zostanie rozwiazane badz zagospodarowanie centrum przepraszam ale nikt z forumowiczow nie odpowiedzial nie dodal linkow... moje obawy co do przypadkowosci zostaly poprostu wysmiane i to bez argumentow... szkoda...
nie ukrywalem takze ze Lubin byl dla nas centrum zakupow z jego pierwszymi marketami... to sie zmienilo juz tam tak nikt nie jezdzi... nawet budowa galerii nie wroci tamtych czasow... teraz mieszkancy prawdopodobnie beda szukali innych "celow" odwiedzin ten temat byl poruszany dosc emocjonalnie i chyba znacznie minelismy sie z rzeczywistoscia... zamiast zachety padaly argumenty o innosci o izolacji zaczeto wyszukiwac wad i animozji... zero kreatywnosci tak z mojej strony jak i waszej pojechalismy na maxa ale czy to zle? chyba jednak nie bo nadal rozmawiamy... jak juz nam przejdzie to przyjdzie czas na to zeby porozmawiac bardziej sensownie... napisalem pomysl po co mieszkancy Glogowa maja jechac do LGOM? zeby uslyszec i odczuc to co zostalo napisane tu na forum? ze jest sie innym? gorszym? zeby sie opamietac i moze juz zaczac inaczej rozmawiac...
pomysl ankiety jest i dosc fajny ale jesli mi wypominacie "wrogosc" to dlaczego pierwsze pytanie jest takie tendencyjne?
moje propozycje to np czy jestes za zaplanowanym szerokim planem budowy centrum miasta i jego nowego oblicza? mozna tez ktore miasto w LGOM ma najlepsza strategie rewitalizacji miasta?(tu trzeba przedstawic kazde zeby latwiej bylo ocenic) nastepne to jak wyobrazasz sobie nowe centrum budowa nowych kamienic w starym stylu?... budowa nowoczesnych budynkow w ciasnej pierzejowej zabudowie? luzna zabudowa nowoczecnymi budynkami ze szklanymi elewacjami? badz centrum jako spacerniak bez duzej zabudowy z elementami malej zabudowy jako atrakcje (kawiarnie puby fontanny pomniki itp) albo czy chcesz wspolpracy miast w ramach wiekszej aglomeracji?(szybka komunikacja wspolne projekty itp itd) naprawde jest sporo ciekawych pytan i odpowiedzi...
Początkujący
Początkujący
Kontakt:
Awatar użytkownika
Początkujący
Początkujący

Post autor: lieutenant »

Króciutko, chciałbym jeszcze dotknąć sportu (oczywiście nie w "kibolowskim" kontekście dawania w mordę). Tablice rejestracyjne przy lubińskim stadionie, jak i w miejscu, gdzie grają ręczni wskazują na to, że Lubin, przynajmniej raz na tydzień jest dla LGOMiaków atrakcyjnym miejscem na spędzenie wolnego czasu. Podobnie miejsce związane z rekreacją, które mam przyjemność współprowadzić, przyciąga pod Lubin zainteresowanych z terenu LGOM. Moim zdaniem, ludzie z Głogowa, Polkowic, Lubina czy Legnicy chętnie przekraczają granice swoich powiatów i korzystają z dobrodziejstw wszystkich czterech miast. Panowie przedmówcy napisali dużo, ja jeszcze dodam pytanie retoryczne: jak sobie wyobrażacie współpracę w LGOMie skoro w samym Lubinie władza miejska nie potrafi dogadać się z władzą powiatową... Ambicja i cele partykularne nade wszystko...
Weteran
Weteran
Kontakt:
Weteran
Weteran

Ja sobie współprace w LGOM wyobrażam jedynie na forum róznych organizacji pozarządowych, klubów, zrzeszeń hobbystów, prywatnego biznesu, itp. słowem jednym - społeczeństwa.

W polityków nie wierzę. Nie potrafią dogadać się nawet w obrębie 1 miasta, a co dopiero w obrębie regionu.
Nowy(a) na forum
Nowy(a) na forum
Kontakt:
Nowy(a) na forum
Nowy(a) na forum

witam
widac ze temat bez emocji umiera... a szkoda :(
moze napisze co nowego dzieje sie w glogowie ;)
nowa inwestycja na starowce http://www.pellene.pl/wizualizacje.htm niby zapowiadaja jako "galeria" ale to bardziej "dopracowana" forma dzisiejszej zabudowy z uslugami na dole i mieszkaniami w gornej czesci... plusem jest powstanie w miescie mieszkan o podwyzszonym standardzie :) ciekawostka jest jeszcze informacja na tej stronie o 3 innych projektach mieszkaniowych na terenie miasta glogowa... inne nowe inwestycje w tym samym miejscu http://www.ekobudowa.pl/Stare%20Miasto.htm i http://www.w3-inwest.pl/index.php jak juz jestem przy "mieszkaniowce" to miasto oglosilo przetarg na dzialki budowlane na brzostowie i na zlotej podkowie (ceny to raczej kosmos) na zlotej podkowie buduje sie osiedle http://www.osiedlezlotapodkowa.pl/ a takze domki w zabudowie szeregowej(zgubilem stronke) ekobudowa realizuje budowe osiedla domkow jednorodzinnych w serbach http://www.ekobudowa.pl/Serby.htm to oczywiscie nie wszystko wiele inwestycji zwlaszcza domkow jednorodzinnych prowadzonych jest indywidualnie... dziala w miescie takze tbs wg zapowiedzi maja co rok oddawac powyzej 100 mieszkan rocznie (ale czy im sie uda ;) ) miasto takze stara sie o nowe mieszkania http://www.glogow.pl/news/pl/1216297354 http://www.glogow.pl/news/pl/1215695248 http://www.glogow.pl/news/pl/1215432763
swoja droga to dziwie sie ze tak wiele inwestycji mieszkaniowych a miasto traci mieszkancow hmmm dziwne....
cos sie rusza w temacie "galerii" http://elka5.fm//content/view/29586/189/ a takze nowy market http://www.saller.pl/oferta/Glogow.pdf obok kalafiora koncza budowac ponoc Media Markt....
to tylko czesc nowych inwestycji (chyba najciekawsze)

ps
czy mozecie dac linka do jakis opracowan na temat ukladu przestrzennego lubina? jakichs nowych kierunkow rozwoju? planow rozwoju miasta? mi trudno samemu cos konkretnego znalesc...

pozdrawiam
Weteran
Weteran
Kontakt:
Weteran
Weteran

żaden temat tu nie umiera - po prostu takie w Lubinie jest zainteresowanie dyskusją o polityce miasta - problem dotyczy całego działu i nie tylko (na ten temat może dyskutuje kilka osób, i to w dużych porywach, cośtam sie budzi zawsze przed wyborami lokalnymi, co jest dla mnie faktem żenującym)

nawiasem, ja ostatnio, po naszej dyskusji pojechałem sobie do Głogowa połazić i zrobić zakupy, jestem pod wrażaniem rekonstrukcji kolejnej części waszego starego miasta (konkretnie pierzeja rynku) i zaraz zaczynam grzebac w linkach które podałeś

jestem, jak wszem i wobec wiadomo, lokalnym patriotą i jestem strasznie zadowolony, że kolejne miasto w moim regionie zaczyna wyglądać jak miasto z prawdziwego zdarzenia

oby tak dalej!

a co do linków o Lubinie, heh, ja mam ten sam problem :P
nie ma u nas żadnej spójnej koncepcji rozwoju miasta, więc coś w tym stylu co mówisz mam zamysł stworzyć (link w podpisie)
Inicjatywa dla Lubina - www.inicjatywa.elubin.pl/dokuwiki

Portal tematyczny poświęcony rozwojowi Lubina.
Nowy(a) na forum
Nowy(a) na forum
Kontakt:
Nowy(a) na forum
Nowy(a) na forum

ostatnio czytalem o kolejowym polaczeniu naszych miast co Wy na to?
wg mnie spozniony w czasie niestety jak bylo wojewodztwo legnickie to u nas bylo wielu zwolennikow takiego polaczenia a dzis? hmmm raczej do Wroclawia do Leszna/Poznania do Zagania do Zielonej Gory/Szczecina ale do LGOMu juz nie ma takiego "cisnienia" jak kiedys.... to taka sprawiedliwosc dziejowa...
tu mysle powinna byc wspolpraca miedzy naszymi powiatami np Wy chcecie kolej my przeprawe przez odre z obwodnica wiec wzajemnie popieramy sie w wojewodztwie i osiagamy wlasne cele :) to tak na temat jak sobie wyobrazam wspolprace w LGOM ;)

ps
milo ze odwiedziles Glogow ja odwiedze napewno galerie cuprum ;) bardzo ciekawi mnie jej finalny wyglad :)
Weteran
Weteran
Kontakt:
Weteran
Weteran

nie ma ciśnienia, bo to co najatrakcyjniejsze i najlepsze w ostatnich latach "ściągnęly" większe ośrodki miejskie dopiero teraz to się zmienia i ogólnie pojety "biznes i polityka" odkrywa, że poza większymi metropoliami też jest jakieś "życie organiczne" i nawet "cywilizacja" ludziom też się nie ma co dziwić, motorem spajającym LGOM była i jest przede wszystkim praca, ew. nauka, a w ambitnejszych sprawach przynajmniej w ostatnich latach patrzyliśmy na większe ośrodki miejskie - miasta dawnego woj. Legnickiego dopiero budzą się z zapyzienia (szkoda że Lubin wolniej niż inne) Ja sam świadomie wybrałem rodzinny Lubin i naszą "prowincję", mimo, że wiele lat (nie tylko na czas studiów) byłem mieszkaącem Poznania. Lepiej i wygodniej tu się mieszka, zdecydowanie, mimo pewnych drobnych problemów.
Inicjatywa dla Lubina - www.inicjatywa.elubin.pl/dokuwiki

Portal tematyczny poświęcony rozwojowi Lubina.
odpowiedz

Informacje

0 użytkowników  »  1 gość

Moderatorzy

NEVIL, ModTEAM