Nowy(a) na forum
Nowy(a) na forum
Kontakt:
Awatar użytkownika
Nowy(a) na forum
Nowy(a) na forum

Post autor: Matts »

Rewelacja, wysoki poziom prac i trudny temat. W szczegółności tych brudnych i ciemnych klatek na przylesiu...
Życie jest zbyt krótkie, żeby jeździć powoli...
"Pan mnie pewnie nie pamięta, ale służyliśmy razem na wojnie..."
www.mtblubin.republika.pl
Stały bywalec
Stały bywalec
Kontakt:
Stały bywalec
Stały bywalec

Post autor: surgeon »

Do galerii się nadają. ;-)
Masz fajną fotkę naszego miasta? Pochwal się nią -> Obrazek

Pełen obiektywizm tylko w:
Obrazek wycięła cenzura na forum.lubin.pl
Nowy(a) na forum
Nowy(a) na forum
Kontakt:
Nowy(a) na forum
Nowy(a) na forum

Post autor: Dagmara »

Fantastyczne zdjęcia! Serio, pełen profesjonalizm :usmiech:
Bywalec
Bywalec
Kontakt:
Awatar użytkownika
Bywalec
Bywalec

Post autor: Seba »

Świetne! :) Ale w tym ostatnim to błyskawice dodane ;)
Obrazek

"Do Lubinia?" Swoją drogą, nigdy w Lubiniu nie byłem, nawet nie wiem gdzie to jest...
Nowy(a) na forum
Nowy(a) na forum
Kontakt:
Awatar użytkownika
Nowy(a) na forum
Nowy(a) na forum

Post autor: Komin »

Świetne! :-o Gratuluję.
Can you see my eyes? No? So why did you say that you know me?
Bywalec
Bywalec
Kontakt:
Awatar użytkownika
Bywalec
Bywalec

Post autor: Soprano »

Mi troche przeszkadza lekka niespojnosc tematu. Tak to troche sprawia wrazenie jakbys po prostu swoje najlepsze fotki z Lubina pokazal. Troche mi sie to gryzie z reportazem, niby temat wszedzie ten sam, ale ... . I o to "ale" wlasnie chodzi. Tu bloki, tu znowu ludzie, za chwile wnetrza klatek schodowych ... tu znowu kolor, tu czern i biel ... , troche za duzo jak dla mnie.

pozdrawiam
"Dzięki internetowi dowiedziałem się, jak wielu idiotów jest na świecie" - St. Lem 1921-2006
Nowy(a) na forum
Nowy(a) na forum
Kontakt:
Awatar użytkownika
Nowy(a) na forum
Nowy(a) na forum

Post autor: Komin »

Ale gdyby na wszystkich zdjęciach były czarno-białe klatki schodowe, reportaż byłby zwyczajnie nudny i monotonny.

Jak dla mnie jest ok.
Can you see my eyes? No? So why did you say that you know me?
Bywalec
Bywalec
Kontakt:
Awatar użytkownika
Bywalec
Bywalec

Komin pisze:Ale gdyby na wszystkich zdjęciach były czarno-białe klatki schodowe, reportaż byłby zwyczajnie nudny i monotonny.

Jak dla mnie jest ok.
Gdyby na wszystkich zdjeciach byly czrno-biale klatki schodowe to bylby nudny.

Jak dla mnie jest niespojny.
"Dzięki internetowi dowiedziałem się, jak wielu idiotów jest na świecie" - St. Lem 1921-2006
Nowy(a) na forum
Nowy(a) na forum
Kontakt:
Nowy(a) na forum
Nowy(a) na forum

Post autor: Lizard »

Owszem, pomysł na szumnie zwany 'fotoreportaż' powstał na kwadrans przed wysłaniem posta, czyli ograniczyłem się do wybrania kilku zdjęc których tematem jest geometria bloków, syf, który kryje się w środku i kto tam żyje.
Niespójnośc tematu? Nie wiem o reportażu tego, co wiedziec powinienem przystępując do powyższej próby, ale z tym bym się nie zgodził. Niespójnośc formy owszem i to dośc rażąca, ale temat realizowany kosekwentnie; bloki w różnym oświeltleniu, ludzie, którzy tam żyją i wnętrza - to absolutne minimum jakie musi się znaleźc pod takim tytułem.
...a błyskawice oczywiście prawdziwe i w ogóle większośc zdjęc photoshopa nie widziała.
Pozdrówki.
Bywalec
Bywalec
Kontakt:
Awatar użytkownika
Bywalec
Bywalec

Faktycznie mozna to potraktowac, jako naduzycie z mojej strony. Dla mnie w slowie temat zawiera sie zarowno forma, jak i tresc. Temat traktuje jako stwierdzenie ogolne, opisujace calosc. W fotografii czesto tresc realizuje sie za pomoca formy wlasnie, jest ona integralna, dla mnie, czescia tematu. Zgadzam sie wiec, ze z Twojego punktu temat zrealizowales. Pytanie tylko, czy pokazanie blokowisk w twoj sposob cos sugeruje. Trudno byc obiektywnym reportazysta, zawsze bede zawarte uczucia autora. Nie wiem jakie miales intencje tworzac ten reportaz, z jednej strony, jak piszesz syf, z drugiej blyskawice, z trzeciej geometria, lub geometria w krzywym zwierciadle.

Nie bede sie jednak madrzyl, wlasciwie jesli jestes zadowolony ze swojego reportazu to ok. Jak widzisz wszystkim, z moim skromnym wyjatkiem, sie podoba, czyli jestem w mniejszosci. :)

Natomiast zupelnie inna bajka bedzie, jesli zaczniemy rozpatrywac zdjecia, lub grupy zdjec jako osobne elementy, wtedy moja "krytyka" bierze w leb. Wtedy jest znacznie ciekawiej.

pozdrawiam
Nowy(a) na forum
Nowy(a) na forum
Kontakt:
Nowy(a) na forum
Nowy(a) na forum

Post autor: Lizard »

Znajomy namówił mnie, żebym wrzucił tu jakieś zdjęcia związane z miastem, 'żeby ludzie mogli zobaczyc'. Zamiast 'wrzucic', postanowiłem połączyc kilka wybranych pod kątem tematu zdjęc w całośc, bo nie wymagało to wiele czasu.
A zatem to chyba dobrze że się podoba, ale jedna (słuszna) opinia krytyczna warta jest więcej niż tysiąc pochwał.
Prawdą jest że technicznie odmienne zdjęcia, nieważne jak dobre (a niewątpliwie nie wszystkie są dobre), psują wrażenie i nie wprowadzają odpowiedniego klimatu... nie sprzyjają ciągłości całości, pomimo pozornego trzymania się tematu. Gdybym poświęcił więcej czasu na selekcję i pochodził jeszcze po okolicy, myślę, że zrobiłbym coś, co faktycznie zasługiwałoby na miano reportażu. byc może powinienem tak zrobic, ale nie traktowałem tego na tyle poważnie. Może znajdę ciekawy temat i zrobię to lepiej, to wydaje się byc ciekawym wyzwaniem.
Obiektywizm? ja bym powiedział, że to subiektywne pojęcie w naszych czasach :-)
Weteran
Weteran
Kontakt:
Awatar użytkownika
Weteran
Weteran

Post autor: Veldrin »

za duzo na jeden raz
Bywalec
Bywalec
Kontakt:
Awatar użytkownika
Bywalec
Bywalec

Post autor: nOF4Ce »

osobiscie uwazam, ze jest tutaj duza mieszanka zdjec zebrana w jeden ogolny temat, poza ktory i tak niektore prace wykraczaja. Zdjecia nie trzymaja sie kupy i niektore z nich sa poprostu bez sensu, bo nie przedstawiaja nic konkretnego np. tutaj

jeszcze jedna rzecz, ktora mnie drazni w ogladaniu to taka, ze wiekszosc zdjec masz bardzo przestrzennych, a nagle wyjezdza mi zdjecie strasznie plaskie i plytkie(?) np. te "oszczezaj swiatlo" itp. napewno wiesz o co mi chodzi.

osobiscie nie lubie takich zdjec i jest mi ciezko ocenic od strony kompozycyjnej itp. bo nie ogladam i nie robie takich zdjec. Nie potrafil bym sie wyrzyc w tym temacie...

To tyle ode mnie, pozdrawiam.
Obrazek
Weteran
Weteran
Kontakt:
Weteran
Weteran

Post autor: realista »

Lizard, czy mogę wykorzystać niektóre zdjęcia na wiki które opracowuję? (linki w podpisie)
Inicjatywa dla Lubina - www.inicjatywa.elubin.pl/dokuwiki

Portal tematyczny poświęcony rozwojowi Lubina.
Weteran
Weteran
Kontakt:
Weteran
Weteran

Post autor: realista »

Dzięki :)

Teraz wybrane fotki z tego tematu zdobią główne "wejścia" do zasobów inicjatywy :)

http://inicjatywa.elubin.pl/
Inicjatywa dla Lubina - www.inicjatywa.elubin.pl/dokuwiki

Portal tematyczny poświęcony rozwojowi Lubina.
odpowiedz

Informacje

0 użytkowników

Moderatorzy

NEVIL, ModTEAM