Nowy(a) na forum

Witam! jest gitarzysta, fanem polskich gitar Defil i administratorem strony http://www.defil.vgh.pl i szukam jakichkolwiek informacji o historii Dolnośląskiej Fabryce Instrumentów muzycznych ale nigdzie nie moge znalesc... mam nadzieje ze pomożecie
pozdrawiam i dziekuje za jakiekolwiek info!
Nowy(a) na forum

Nowy(a) na forum

Nowy(a) na forum

Weteran

lubinszczanie xD
Również jestem gitarzystą, niestety gitary marki defil były i w sumie są beznadziejne. Może 1 egzemplarz na 10000 był udany? Gitary te wykonane są niedokładnie, mają krzywe gryfy, odkształcone pudła. Defil specjalizował się raczej w większych instrumentach strunowych, pianina etc.
Również jestem gitarzystą, niestety gitary marki defil były i w sumie są beznadziejne. Może 1 egzemplarz na 10000 był udany? Gitary te wykonane są niedokładnie, mają krzywe gryfy, odkształcone pudła. Defil specjalizował się raczej w większych instrumentach strunowych, pianina etc.
Nowy(a) na forum

Weteran

Hehe jeżeli struny 3 cm od podstrunicy mają dla Ciebie urok, to nie chcę wiedzieć co robisz na co dzień 
Nowy(a) na forum

Nowy(a) na forum

Nowy(a) na forum

Oki jak coś będę mięć to wyśle 
Chyba zacznę pobierać opłaty za cytaty.
Jakiś czas temu, gdy poszukiwałem informacji o DFIL, rozpocząłem poszukiwania od Lubina i się zawiodłem. Najwięcej wiedzy jest poza Lubinem i to trochę zastanawiające, że nawet instytucje stworzone do krzewienia historii miasta zajmują się tematami zastępczymi.
Jakiś czas temu, gdy poszukiwałem informacji o DFIL, rozpocząłem poszukiwania od Lubina i się zawiodłem. Najwięcej wiedzy jest poza Lubinem i to trochę zastanawiające, że nawet instytucje stworzone do krzewienia historii miasta zajmują się tematami zastępczymi.
Znalazłem trochę ludzi z Defilu mieszkających w Lubinie czy okolicach. Te osoby posiadają sporo wiedzy, trochę jednak subiektywnej. Większość z nich skrywa gdzieś w środku żal do świata za to, że Defilu dzisiaj nie ma. Może to jest powodem, że nie "afiszują się". Usłyszałem nawet teorie na miarę spisku, że próbowano przejąc za bezcen fabrykę. Nikt jednak nie zdaje sobie sprawy, że Defil był jednym z setek czy tysięcy państwowych przedsiębiorstw, które musiały upaść w ramach planu "uzdrawiania" polskiej gospodarki, którego wykonawcą był Balcerowicz a który to plan został stworzony poza Polską. Plan miał na celu wywłaszczenie Polaków z własności środków produkcji i stworzenie miejsca na ekspansję zachodnich interesów. Zapewne gdyby Defil był strategicznym zakładem produkcyjnym, zostałby przejęty przez "sojuszniczy" kapitał, ale nie był więc został zlikwidowany. Jako alternatywę dostaliśmy dostęp do tanich instrumentów z Chin, gdzie transferowany jest zysk z ich sprzedaży.
Co do instytucji krzewiącej, to zobaczymy jak ujrzymy owoce. W podanym linku jest wywiad z jednym z forumowiczów defilowskiej strony. Wywiad jak wywiad jest tam jedna nieścisłość, ale najgorszym faktem jest to, że instytucja krzewiąca jako ilustrację do tematu zamieszcza zdjęcie samoróbki gitary złożonej z elementów z rożnych modeli i z różnych okresów i podpisano jako prototyp gitary wykonanej w Defilu. Oczywiście jest to kompletna bzdura jak też inne bzdury wypuszczone w eter przez instytucję krzewiącą, które to bzdury zostały wytknięte i nigdy nie sprostowane. Poczekajmy zatem na owoce, może nie dowiemy się, że w Defilu produkowano pralki i instytucja zda egzamin. A może powinni zostać przy wystawach kwiatków, piwa i dinozaurów, które do Lubina mają się jak piernik do elektrowni atomowej.
ps
z tym rozszerzaniem na inne środowiska podchodzę z rezerwą, bo może wyjść jak z cytowaniem typu "Pan Prezydent powiedział", które raczej miernikiem ważności znaczenia nie jest.
Co do instytucji krzewiącej, to zobaczymy jak ujrzymy owoce. W podanym linku jest wywiad z jednym z forumowiczów defilowskiej strony. Wywiad jak wywiad jest tam jedna nieścisłość, ale najgorszym faktem jest to, że instytucja krzewiąca jako ilustrację do tematu zamieszcza zdjęcie samoróbki gitary złożonej z elementów z rożnych modeli i z różnych okresów i podpisano jako prototyp gitary wykonanej w Defilu. Oczywiście jest to kompletna bzdura jak też inne bzdury wypuszczone w eter przez instytucję krzewiącą, które to bzdury zostały wytknięte i nigdy nie sprostowane. Poczekajmy zatem na owoce, może nie dowiemy się, że w Defilu produkowano pralki i instytucja zda egzamin. A może powinni zostać przy wystawach kwiatków, piwa i dinozaurów, które do Lubina mają się jak piernik do elektrowni atomowej.
ps
z tym rozszerzaniem na inne środowiska podchodzę z rezerwą, bo może wyjść jak z cytowaniem typu "Pan Prezydent powiedział", które raczej miernikiem ważności znaczenia nie jest.
Andros, smarujesz mi tu trochę z tym kompetentnym człowiekiem Defilu. Kompetencje to mogą mieć lub nie - ludzie z instytucji pobierających pensje z pieniędzy podatników. Ja jestem tylko pasjonatem i robię to co lubię. Podniesienie tego tematu w rankingu będzie trudne, zważając na fakt, że tematy popularne na forach tego typu są związane z tym czego lud potrzebuje, czyli chleba i igrzysk.
Nie wiem dlaczego łączysz moje cytaty tego forum z forum na którym byłem niegdyś a poświęcone Defilowi ? To co miałem na dana chwilę powiedziałem tam, reszta zostanie dopowiedziana w innym miejscu w innym czasie.
Wracając jeszcze do wiedzy subiektywnej, to miałem na myśli fakt, że ludzie opowiadają z własnego punktu widzenia z pozycji swojego sukcesu lub porażki. Natomiast wiedza obiektywna to liczby, dane i fakty zamieszczone na dokumentach i z nimi się nie polemizuje. Takie dane to podstawa do stworzenia historycznej publikacji, wystawy, etc.
Nie wiem dlaczego łączysz moje cytaty tego forum z forum na którym byłem niegdyś a poświęcone Defilowi ? To co miałem na dana chwilę powiedziałem tam, reszta zostanie dopowiedziana w innym miejscu w innym czasie.
Wracając jeszcze do wiedzy subiektywnej, to miałem na myśli fakt, że ludzie opowiadają z własnego punktu widzenia z pozycji swojego sukcesu lub porażki. Natomiast wiedza obiektywna to liczby, dane i fakty zamieszczone na dokumentach i z nimi się nie polemizuje. Takie dane to podstawa do stworzenia historycznej publikacji, wystawy, etc.
Informacje
0 użytkowników » 1 gość