Regulamin forum
Działania radnych i urzędu miejskiego, komentarze i uwagi dot. rozwoju miasta.
Weteran

Spokojnie, biznes kreuje biznes - będzie dobrze.
A żaden biznes dla inwestora i ludzi tam pracujących nie zasługuje na miano "byle co"!
Hala magazynowa to niewielka inwestycja, ale i tak krok do przodu. Trzeba być dobrej myśli i działać. Zrozumcie psychikę inwestorów! Inwestor woli zainwestować w okolicy gdzie coś się już dzieje (nawet jakiś biznes transportowo magazynowy) niż w pustym polu.
Miejsca w okolicy starczy w przyszłości i dla kilku fabryk. A obiekty magazynowe - potencjalnie do wykorzystania - mogą się przydać.
A żaden biznes dla inwestora i ludzi tam pracujących nie zasługuje na miano "byle co"!
Hala magazynowa to niewielka inwestycja, ale i tak krok do przodu. Trzeba być dobrej myśli i działać. Zrozumcie psychikę inwestorów! Inwestor woli zainwestować w okolicy gdzie coś się już dzieje (nawet jakiś biznes transportowo magazynowy) niż w pustym polu.
Miejsca w okolicy starczy w przyszłości i dla kilku fabryk. A obiekty magazynowe - potencjalnie do wykorzystania - mogą się przydać.
Maniak

Pierwsza inwestycja w Podstrefie Lubińskiej - Jeronimo Martins
No fajnie że co w końcu będzie w tej Naszej strefie. Tak jak było wcześniej pisane, obojętnie co, ważne żeby było, bo może innych przyciągnie, ale robić wokół tego takie święto to chyba nie ma po co, ponieważ:
- zatrudnienie zostanie utrzymanie czyli nie zostanie zwiększone tylko firma zmienia siedzibę przesuwa sie o parę ulic w bok,
- minęło już tyle lat od latach od startu strefy.
Mam takie pytanie czy w związku z tym ze firma się przenosi do specjalnej strefy ekonomicznej, czy będzie miała jakieś ulgi lub zwolnienia? Czy to nie oznacza strat dla miasta ?
No fajnie że co w końcu będzie w tej Naszej strefie. Tak jak było wcześniej pisane, obojętnie co, ważne żeby było, bo może innych przyciągnie, ale robić wokół tego takie święto to chyba nie ma po co, ponieważ:
- zatrudnienie zostanie utrzymanie czyli nie zostanie zwiększone tylko firma zmienia siedzibę przesuwa sie o parę ulic w bok,
- minęło już tyle lat od latach od startu strefy.
Mam takie pytanie czy w związku z tym ze firma się przenosi do specjalnej strefy ekonomicznej, czy będzie miała jakieś ulgi lub zwolnienia? Czy to nie oznacza strat dla miasta ?
Nowy(a) na forum

Nowy(a) na forum

Z tym zjazdem to może być ściema. Jak na razie projekt obwodnicy nie przewiduje żadnego zjazdu do strefy. Przewidywane są trzy węzły: początek w okolicy Lubina Głównego, potem węzeł z ul. Chocianowską i koniec w ok. Chróstnika.GregPepe pisze:Tak ma być, ale nie wiem jak z ta obwodnicą bo puki ona nie będzie skończona to te 250 tirów będzie śmigać przez Lubin może nie całkiem ale kawałek.
pozdrawiam
Mówisz pewnie o obwodnicy S3 mi chopdzi o obwodnice miejsą która bardziej do miasta przylega i ma być budowana z kasy miejskiej i jest ślicznie zaznaczona na mapce prezentującej przyszły wygląd i wielkość Centrum logistyczniegomarco pisze:Z tym zjazdem to może być ściema. Jak na razie projekt obwodnicy nie przewiduje żadnego zjazdu do strefy. Przewidywane są trzy węzły: początek w okolicy Lubina Głównego, potem węzeł z ul. Chocianowską i koniec w ok. Chróstnika.GregPepe pisze:Tak ma być, ale nie wiem jak z ta obwodnicą bo puki ona nie będzie skończona to te 250 tirów będzie śmigać przez Lubin może nie całkiem ale kawałek.
pozdrawiam
Maniak

ostatnio przeglądałem liczby dotyczące powierzchni i zauważyłem drobną nieścisłość na początku było tyle:
z czego jest ta różnica? przegapiłem coś??
obecnie na stronie oficjalniej LSSE jest napisane:dla zainteresowanych:)
-Podstrefa Lubin 28 ha
Kod: Zaznacz cały
Całkowita powierzchnia podstrefy Lubin wynosi 14,87 ha.CARPE DIEM ET MEMENTO MORI
Może dlatego, że pozostała część jest już zajęta ?
.MODEL SMALL .STACK .DATA
SHOW DB 'Lubin',0AH,0DH,'$'
.CODE START:
MOV AX,@DATA MOV DS,AX MOV AH, 9 MOV DX, OFFSET SHOW INT 21H MOV AH, 4CH INT 21H
END START
.CODE START:
MOV AX,@DATA MOV DS,AX MOV AH, 9 MOV DX, OFFSET SHOW INT 21H MOV AH, 4CH INT 21H
END START
Maniak

no właśnie niekoniecznie z tego powodu, ponieważ co prawda biedronka kupiła tam 10 hektarów terenu ale "Od miasta kupili 2,5 hektara, a od Agencji Własności Rolnej Skarbu Państwa kolejne osiem." no i na stronie LSSE wyraźnie jest napisane że http://lsse.eu/index.php/podstrefy/lubi ... cje_ogolne
nie wiem czy czasem nasza podstrefa nie została zmniejszona, tym bardziej że gdzieś czytałem że niespełna 70% terenów LSSE jest zagospodarowane.
PS: na wiki też jest informacja o 28 hektarach. http://pl.wikipedia.org/wiki/Legnicka_S ... konomiczna
Kod: Zaznacz cały
Całkowita powierzchnia podstrefy wynosi 14,87 ha. Do zagospodarowania pozostaje teren 12,08 ha. nie wiem czy czasem nasza podstrefa nie została zmniejszona, tym bardziej że gdzieś czytałem że niespełna 70% terenów LSSE jest zagospodarowane.
PS: na wiki też jest informacja o 28 hektarach. http://pl.wikipedia.org/wiki/Legnicka_S ... konomiczna
CARPE DIEM ET MEMENTO MORI
faktynicze, może być tak jak piszesz (: zmyliła mnie trochę mapka a nie wczytałem się dokładnie.
.CODE START:
END START
.CODE START:
END START
Stały bywalec

Na mapce ze strony LSSE widać jak to z tym jest - szczególnie gdy zwrócimy uwagę na legendę:tomi pisze:co prawda biedronka kupiła tam 10 hektarów terenu ale "Od miasta kupili 2,5 hektara, a od Agencji Własności Rolnej Skarbu Państwa kolejne osiem."

Własność Agencji Nieruchomości Rolnych to również jest część strefy, tak samo jak część należąca do miasta.
Więc nie ważne od kogo kupione - i tak pomniejszyło strefę o 10 ha.
Czyli strefa zmniejszyła się o Geronimo-Martins vel Biedronkę (które to tereny jak widać zostały wyłączone ze strefy) i o powierzchnię planowanej drogi (zaznaczonej na zielono).
*Jeronimo
.CODE START:
END START
.CODE START:
END START
Stały bywalec

Rozreklamują strefę
07.05.2014. Radio Elka, Mateusz Kowalski- Władze Lubina zrozumiały, że nie samym KGHM-em żyje miasto – stwierdziła podczas niedawnej wizyty w regionie wiceminister gospodarki Ilona Antoniszyn-Klik. Jej zdaniem widać to chociażby po tym, że rozpoczęły się poważniejsze rozmowy na temat zagospodarowanie lubińskiej strefy ekonomicznej.
Dodaje też, że terenowi potrzebny jest lepszy marketing i współpraca wszystkich zainteresowanych stron. - Ewidentnie potrzeby jest nowy pomysł na zagospodarowanie terenów okołoprzemysłowych. Są to tereny wyjątkowo dobrze wyposażone pod względem infrastruktury. Podstrefa ma jednak słaby marketing, bo wszyscy myślą, że skoro jest w pobliżu KGHM, to nie potrzeba już innego przemysłu. Ministerstwo ma plan, jak pobudzić ten teren. Najważniejszą kwestią jest jednak chęć współpracy wszystkich partnerów, czyli wojewody, marszałka oraz władz miasta i powiatu. Muszę przyznać, że coraz bardziej konstruktywne są rozmowy z prezydentem Lubina. Jesteśmy w stanie w ciągu półtora roku stworzyć lepszą promocję tego terenu - mówiła I. Antoniszyn-Klik.
źródło: http://miedziowe.pl/content/view/68838/78/

Informacje
0 użytkowników » 3 gości