Początkujący
Początkujący
Kontakt:
Początkujący
Początkujący
Biletowane koncerty plenerowe

Post autor: Muza »

Najwazniejsza impreza tego roku za nami
Nie miala jakos szczegolnego odzewu na forach
wiec pewnie sie udala, bo nie bylo zbytnio o co sie
przyczepic
Oczywiscie problem aparatow
Czy tez kilka innych drobiazgow

przed nami rok 2008 w warstwie planowania

jezeli dobrze pojdzie chcielibysmy zeby
wszystkie imprezy plenerowe organizowane przez Muze
byly platne

Czy to majowka
Czy to Dni Lubina
Czy tez inne

Powodow jest wiele - rosnace koszty takowych imprez
A takze sprawa cywilno - prawna
Podczas koncertow 1 wrzesnia doszlo do kilku ekscesow
Uwazamy, iz sprzedaz biletow ograniczy wejscie na impreze
osob ktore przychodza po prostu na piwo

Zaraz podniesie sie problem ze wolnosci szlacheckie lamiemy
Moze i lamac bedziemy
Podniesie sie tez poziom dostepnosci i oplat
Niewatpliwie beda zroznicowane a w wielu przypadkach porzadkowe
Zalozmy czy cena biletu 10 zl za dorslego i 5 zl za dziecko
Badz 5 zl za doroslego a zlotowka za dziecko

wiemy ze decyzja ta bedzie niepopularna
trudno
bylismy swiadkami jak ludzie narzekali na ceny biletow
Zaglebie - Steua - 50 i 30
6 pazdziernika jest mecz Lech - Legia
bilety beda po 90 i 70 zl - dostanie ich graniczy z cudem
listy kolejkowe

Myslimy po analizie statystycznej ze poziom zamoznosci
mieszkancow naszego miasta jest taki ze zaplacenie kilku zlotych
za przyzwoicie przygotowana impreze nie zrujnuje ich budzetu

Zapraszamy do dyskusji
Weteran
Weteran
Kontakt:
Weteran
Weteran

Post autor: Dale Cooper »

Ja jestem za. Może w końcu ograniczy się wiecznie marudzących i kiełbasożerców.

Moja propozycja co do biletów:

10 zł - dorośli
5 zł - studenci/dzieci ;-)
Weteran
Weteran
Kontakt:
Awatar użytkownika
Weteran
Weteran

Post autor: Veldrin »

Mysle ze 10 zl to nie problem. 2 piwa mniej.
Weteran
Weteran
Kontakt:
Weteran
Weteran

Post autor: realista »

A ja myślę, że przed taką decyzją i pytaniem nas o opinię na tym forum należałoby napisać coś więcej niż tylko kilka frazesów w stylu "wolnosci szlacheckie lamiemy
Moze i lamac bedziemy....Podniesie sie tez poziom dostepnosci i oplat "

Proszę o choćby uproszczony bilans imprezy, źródła finansowania, itp. (bądź linki do wspomnianych) O wspomnianych ekscesach konkretniej, czy Muza poniosła z tego tytułu jakieś koszta itp...

Proszę o konkrety, nie chciał bym opierać swojej opinii na czyiś "odczuciach".

My tu zbiorowo wydamy opinię o odpłatności, a potem jak podniesie się larum to będzie na kogo zwalić winę... hehe.... będzie oświadczenie i argument, że to m. innymi forumowicze forum.lubin.pl sami chcieli opłat....

PS. Swoją drogą naprawdę wypada, aby użytkownik o nicku Muza (jak rozumiem - oficjalny użytkownik CK Muza) pisał w j. polskim na tym forum prawidłowo - tzn. z użyciem polskich znaków.
slayne
slayne

Post autor: slayne »

hmm a czy Muza nie dostaje pieniedzy z Urzedu Miasta (na ten cel) i czy to nie sa pieniadze mieszkancow? bo jezeli tak to pobieranie oplat za tego typu imprezy bedzie dodatkowa oplata za cos za co juz zaplacilismy.

Dodatkowe oplaty to dodatkowo obnizenie i tak juz niskiej frekwencji na tych imprezach.

Ekscesy sa wszedzie i za pilnowanie porzadku placi sie odpowiednim sluzbom porzadkowym ktore tak czy owak musza tam byc. W tym przypadku mamy takze probe zastosowania kary zbiorowej.

Uchwalenie oplat za imprezy na swiezym powietrzu o ktorych mowa to takze zamkniecie niektorym tym najbiedniejszym dostepu do dobr kultury, nie dla wszystkich 10 zl to przyslowiowe "2 piwa mniej".

Na koniec jezeli takie oplaty zostalyby wprowadzone bylbym za tym aby Muza przestala pelnic funkcje Miejskiego Osrodka Kultury oraz nie dostawal zadnych subwencji czytaj pieniedzy Mieszkancow. Tu nie chodzi o prawa "szlacheckie", ale o troche kultury oraz poszanowania.

ps. Nierozumiem w czym to ma podniesc poziom dostepnosci. Co do biletow za mecze Zaglebia to:

1. Zaglebie nie jest sponsorwane przez UM
2. Kobiety i dzieci o ile mi dobrze wiadomo maja wstep darmowy.
3. Mecze eliminacyjne to rzadkosc (choc mam nadzieje ze bedzie inaczej).

ps. z innej beczki, pierwsze slysze aby wejscia na "festyn" miejski nie Muzy byl platny. Moze warto bylo pomyslec nad obnizeniem kosztow,a nie budowaniem serii wyborczych sikawek (pseudo fontann) czy tez rozkladanie postPRLowskich doniczek (szpecacych) po miescie.

Za takie teksty ktos w Muzie powienien beknac bo to sa juz jaja.
Weteran
Weteran
Kontakt:
Weteran
Weteran

przedmówca myśli słusznie:

Weźmy pod uwagę przeciętną rodzinkę: babcia, dziadek (min 1 para), mama, ojciec, 2 dzieci:
Opłaty za wejście: 10+10+10+10+5+5 = 50 zł Czy to dla każdego mała sumka???
Na ile to ma im starczyć? wejściówka na 1 dzień???
Niestety nie wszyscy tutaj pracują w KGHM i mają dobrze płatne posady...

Muza o ile wiem jest placówką finansowaną przez miasto - a na te wszystkie miejskie imprezy płacimy już wszyscy duże pieniądze w podatkach, w tym podatkach lokalnych. Żądanie zapłaty za to drugi raz jest nie na miejscu.

A co do firm prywatnych proszę bardzo - niech pobierają na własne imprezy i koncerty wejściówki i po 90 zł. Ich sprawa.
Weteran
Weteran
Kontakt:
Weteran
Weteran

Wg mnie, UM pokrywa tylko część wydatków, wspominał gdzieś o tym Pan Zawadka. Ale to już niech Muza się wypowie.
slayne
slayne

Post autor: slayne »

a co to znaczy czesc? Przy takich oplatach to nie powienien wogole. Moze trzeba bylo jeszcze wprowadzic bilety za obchody sierpniowe. Niech organizacja festynow w takim przypadku zajmie sie UM po co mamy utrzymywac Muze? dla marnego kina? ktore pojdzie w odstawke po wybudowaniu galerii, czy dla koncertow ktore i tak sa orgazniwane przez dzierzawce? a moze dla posady dyrektora? i jeszcze jedno, jak macie tam za malo pieniedzy to moze na przyszlosc zastanowicie sie czy drukowac tyle plakatow czy bilboardow zeby zaklejac kazdy fragment miasta... wybaczcie ale w niektorych momentach to sie zygac chce. Biednych jak zawsze miedzy kroczem macie.
Weteran
Weteran
Kontakt:
Weteran
Weteran

OK. Zanim Muza raczy odpowiedzieć zastanówmy się nad tą logiką.

1. Jeśli UM pokrywa część wydatków a reszta ma pochodzić z "prywatnej kasy".
To w tym przykładzie siłą rzeczy na każdego mieszkańca przypada jakaś odpowiednia część "puli". To chyba oczywiste.

2. Dajmy na to koszt imprezy to średnio 30 zł na głowę - i jeśli chcesz iść na imprezę to UM płaci za ciebie (w dofinansowaniu) 20 zł a w bilecie dopłacasz 10 zł.

3. Czy w tym przypadku nie byłoby uczciwe i logiczne aby tym co nie pójdą i nie chcą iść na imprezę miejską UM wypłacił po 20 zł zwrotu???

4. Czy nie lepiej aby organizować co chwilę imprezy miejskie i ponosić duże koszty UM powypłacał mieszkańcom ryczałt - premię - zwrot podatku - dajmy na to 100 zł rocznie od głowy i pozwolił zdecydować samodzielnie czy zechcą wydać to na wejściówki imprez CK Muza po 30 zł każda, czy może pojechać za tą sumkę np. na 1 dzień w góry, czy wydać to na inną konsumpcję we własnym zakresie....

Może lepiej pozwolić ludziom decydować samodzielnie, na co chcą wydać swoje pieniądze?

Jeśli CK Muza chce działać jako prywatna firma to zastanówmy się nad powyższą logiką.
Weteran
Weteran
Kontakt:
Weteran
Weteran

No właśnie? Jaka jest oficjalna polityka i strategia kulturalna Lubina? Gdzie można zapoznać się z tymi informacjami?

Jaka jest strategia finansowania kultury w Lubinie?

Jak definiują pojęcie "kultura" osoby odpowiedzialne za tą dziedzinę w różnych instytucjach miejskich (szczególnie w UM)?
Weteran
Weteran
Kontakt:
Weteran
Weteran

Ostro się zrobiło :) Temat wydatków na kulturę to wierzchołek góry lodowej. Przydałoby się zacząć od samego dołu, wyplewić wszystkie rządzące chwasty żrące kasę jak świnia gówno...
Weteran
Weteran
Kontakt:
Weteran
Weteran

Widzę, że nasz moderator jest chyba zwolennikiem UPRu :)
Weteran
Weteran
Kontakt:
Weteran
Weteran

Widzę, że nasz moderator jest chyba zwolennikiem UPRu :) Całkowitym :) Od niedawna :) Koniec OT z mojej strony ;-)
Bywalec
Bywalec
Kontakt:
Bywalec
Bywalec

Post autor: obserwator »

Tak czytając poprzedników przypomnę, że demokracja nie jest ustrojem idealnym, ale poprostu jeszcze tego lepszego (czytaj: bardziej sprawiedliwego) nie wymyślono... ;)

Pozdrawiam Panowie i trochę dystansu życzę...do siebie także

Ktoś tam, pod nickiem MUZA - pyta o opinię... nie przesądza...
Ktoś tam - opiniuje...
Ale ilu krzyczy...
Weteran
Weteran
Kontakt:
Weteran
Weteran

Obserwator - kto krzyczy i gdzie - podaj po nicku i sprecyzuj gdzie i w którym miejscu? (konkretnie zacytuj) Np. ja tutaj ogólnie żadnego krzyku nie widzę (no może poza tym że Dale dogadał 2-3 słowa). Nie popadajmy w paranoje i zwidy.

Muza prosi o opinię a mój wniosek jest taki:

1. Prosimy o więcej szczegółowych informacji dot. finansowania imprez zanim zaczniemy "składać" nasze opinie.

2. Pytaniem lekko offtopicowym jest pytanie o całościową politykę kulturalną
a) CK Muza
b) Miasta jako całości

Oczywiście ja sam jak widać raczej niechętnie widzę biletowanie po 10 zł otwartych imprez plenerowych w mieście finansowanych czy dofinansowanych przez miasto lub instytucje do miasta należące.

Np. w mojej rodzinie (obecnie osoby pełnoletnie) to by musiało być 10+10+10+10+10 zł=50 zł za wejściówkę. Pytam na ile miałoby to być? na dzień całość, na 1 koncert?

Policzcie sobie jak to jest w waszych rodzinach?

Przecież my wszyscy już raz zapłaciliśmy za te wszystkie plenerowe koncerty i imprezy płacąc podatki i opłaty lokalne (zgrabnie poukrywane w czynszach, fiszkach z pracy, vat'ach, itp.) - a tu ktoś chce wyciągnąć rękę po jeszcze więcej zasłaniając się czym? kilkoma menelami którzy zrobili rozróbę? Bujając frazesy o jakiejś "wolności szlacheckiej"?

A jaka jest gwarancja, że ktoś kto wyda 10 zł na wejście nie upije się i nie zrobi syfu? "Element" w takich przypadkach i tak chleje, tyle że po prostu przed wjazdem na droższą imprezę z oszczędności znieczula się wstępnie tanim alkoholem i potem wypija po prostu mniej piw z "ogródków" piwnych...

Menelom i tak wszystko jedno, a wielu rodzinom z dziećmi nie!
odpowiedz

Informacje

0 użytkowników  »  1 gość

Moderatorzy

NEVIL, ModTEAM