Maniak
Maniak
Kontakt:
Maniak
Maniak
Kompromitacja czy nie??

Post autor: tomi »

Miasto Lubin będzie gospodarzem krajowych obchodów wydarzeń sierpniowych. odwiedzą nas ważne osobistości telewizje ogólnopolskie i może nawet zagraniczne... byłem dziś obok pomnika solidarności skąd mamy piękny widok na galerie zamkową.

Obrazek

wyobraziłem sobie podmuch wiatru w momencie składania wieńca przez np. Prezydenta Polski (lub innej ważnej osoby)
Obrazek
i spadające dachówki. jeśli chodzi o mnie to będzie to kompromitacja miasta.
inna sprawa to fakt iż długo pozostająca dziura w dachu powoduje podejrzenie nieudolności osób odpowiedzialnych za ten obiekt. byle jaka wichurka i będzie nie kilka dachówek a pół dachu do wymiany (a może o to chodzi?)
CARPE DIEM ET MEMENTO MORI
Bywalec
Bywalec
Kontakt:
Awatar użytkownika
Bywalec
Bywalec

Post autor: GregPepe »

Czy w sprawie wyglądu Galerii Zamkowej należy uderzać do władz miasta, może teraz przed przyjazdem różnych "notabli" uda się na miastu wymóc jakieś działania żeby budynek przestał niszczeć bo taka dziura w dachu to raczej niezbyt zdrowe dla budynku.
Nowy(a) na forum
Nowy(a) na forum
Kontakt:
Nowy(a) na forum
Nowy(a) na forum

Post autor: z_obywatel »

A może Nasze lubińskie Trio zamach na Prezydenta RP szykuje? Tak całkiem przypadkiem coś tam spadnie i znowu będziemy w TV. Był już konik Lubinek a teraz będzie afera morderczych dachówek;) Wysłać trzeba zdjecie na skrzynkę MSW z ostrzeżeniem ;)
Rodzina :D
Kontakt:
Awatar użytkownika

Post autor: NEVIL »

Nie dziwię się. Jeżeli obecnie nam ,,panujący" nie potrafią sobie poradzić z uzupełnieniem kilku dachówek po wichurze, która była prawie pół roku temu, to czego możemy się od nich spodziewać ? No chyba nie tego, że potrafią czymś konkretnym wypełnić dziurę w Rynku, bo to ich przerasta. Pozostaje jedynie wstydzić się nam przed przyjezdnymi, odwiedzającymi nasze miasto.
Obrazek
Weteran
Weteran
Kontakt:
Awatar użytkownika
Weteran
Weteran
Re: Kompromitacja czy nie??

Post autor: polar21 »

tomi pisze:Miasto Lubin będzie gospodarzem krajowych obchodów wydarzeń sierpniowych. odwiedzą nas ważne osobistości telewizje ogólnopolskie i może nawet zagraniczne... byłem dziś obok pomnika solidarności skąd mamy piękny widok na galerie zamkową.
jedyna rada to nie organizowac obchodów wydarzeń sierpniowych.
LOL :)
Początkujący
Początkujący
Kontakt:
Początkujący
Początkujący

Post autor: Marek Zawadka »

Odpowiedzi kilka.
Dach jest zabezpieczony od wewnatrz.
Procedury w przypadku zabytkow sa dlugie
To juz trzeci przetarg ktory sie toczy na roboty dachowe
Oczywiscie Pan ukrywajacy sie pod nikiem Tomi wie o tym ale...
Pierwszy przetarg - nierostrzygniety - nikt sie nie zglosil
Drugi przetarg - rozstrzygniety - firma przejela juz galerie jako plac budowy by po tygodniu sie wycofac - powod jaki powiedziano - brak mozliwosci otrzymania wymaganej dachowki w ciagu 3 miesiecy
Trzeci przetarg - rozstrzygniecie na dniach.

Oczywiscie Pan Tomi zrobilby to inaczej - omijajac procedury zwiazane z konserwatorem zabytowk i zamowieniami publicznymi. Znajac jego konotacje i zapatrywania polityczne w tym miescie nalezy to uwzglednic.

Problem nie lezy w kilku dachówkach - problem lezy w wymianie CALEGO dachu
Problem lezy w spelnieniu wymagan co do rodzaju dachowki...

A co do stacji telewizyjnych i zagranicznych takze... Ja bym nie mial obaw Panie Tomi.
Dachu nie będzie widać;)

I jest wiecej zagwozdek i niebezpieczenstw przy sprawnym przeprowadzeniu tej imprezy niz remont dachu. Natomiast pochlebiajace jest, iz glos przedstawiciela stowarzyszenia majacego wiekszosc w Radzie jest taki a nie inny. Mysle ze Rada przyzna te pieniadze na remont dachu.
Bo juz przestepstwem jest robienie przetargu bez zabezpieczenia finansowego. Nieprawdaz?
Panie Tomi.
Bez obaw. Srodki na remont dachu przerzucimy z biezacej dzialalnosci. A tu w przypadku braku wsparcia Rady Miesjkiej zamkniemy ta dzialalnosc do konca roku.

I inna kwestia
Oratorium
W kazdym wystapieniu podkreslalem, iz oratorium robi firma zewnetrzna
Zostala ona do tego zaproszona przez Region Solidarnosc
Miasto (Wzgorze) ze swojej strony mialo zapewnic strone organizacyjna
To tyle...

Pozdrawiam roboczo w niedziele

Marek Zawadka

PS. Gdyby to byl budynek prywatny badz zarzadzany przez firme nie dzialajaca w oparciu o finanse publiczne i prawo o zamowieniach publicznych... To nie byloby problemu. Zaskakuje mnie brak znajomosci procedur prawnych w samorzadzie u jednego z glownych kandydatow na radnego w poprzednich wyborach
A moze zrobil Pan Panie Tomi zdjecia elewacji? ladnych chodnikow na wzgorzu, odmalowanego pomnika?
Nowy(a) na forum
Nowy(a) na forum
Kontakt:
Nowy(a) na forum
Nowy(a) na forum

Post autor: z_obywatel »

No nie, Pan to nawet w niedzielę pracuje ? Mało to po chrześcijańsku, ale respect;)
Kontakt:
Awatar użytkownika

Post autor: NEVIL »

Chciałbym tu jeszcze coś dopowiedzieć. To bardzo dobrze, że dach kaplicy zamkowej jest zabezpieczony od wewnątrz, niemniej u przygodnego obserwatora brak kilkunastu dachówek na kalenicy dachu pozostawia nieciekawe wrażenia. W swych spostrzeżeniach posunie się jeszcze dalej, wysnuwając wniosek o niefrasobliwości gospodarza obiektu. Tymczasem wystarczyło wysupłać niewielką kwotę pieniędzy, kupić kilka dachówek i uzupełnić w sposób prowizoryczny braki. Wyglądałoby to o wiele lepiej , jak obecnie. A równolegle mogłyby się toczyć procedury przetargowe na przełożenie dachówek całego pokrycia. Bo trzeba powiedzieć, że w chwili obecnej dachówka w dwóch odcieniach, też nie przydaje urokowi galerii. Myślę też, że przy okazji remontu dachu, zostanie także odnowiona elewacja obiektu, bo jak widać na fotkach tomi-ego, jest ona zniszczona. Poza tym kto wpadł na pomysł, żeby tablicę z nazwą galerii przytwierdzać do jej ścian ? Wygląda to równie paskudnie , jak nasz Ratusz z różnymi szyldami, reklamami i tablicami.
Obrazek
Początkujący
Początkujący
Kontakt:
Początkujący
Początkujący

Post autor: Marek Zawadka »

Odpowiedzi kilka.
W zalozeniach oratorium mialo wyjsc na cd przed koncertem
prawykonanie mialo odbyc sie w Lubinie i byc transmitowane przez TVP
dlatego tez taki termin a nie 31 sierpnia (bo wowczas TVN Sopot Festiwal i Norah Yones jako konkurencja) . Pozniej mialo zostac wydane jako DVD
Niestety... Na marginesie bylo wiele uwag do organizacji tego oratorium.
Coz. Nie wszystko mozna i warto napisac. W kazdym badz razie projekt zespolow lubinskich nie wzial sie z kosmosu... tu bedzie DVD i CD... mam nadzieje

Co do dachu nieszczesnego
Wszystko byloby ok gdyby firma wygrywajaca przetarg zachowala sie powaznie
Konserwator zabytkow nie zgodzil sie na formule uzupelniania dachu podobniez jak i
rzeczoznawcy. Rzecz uzupelnienia nie dotyczy pieniedzy. Tylko nadzoru konserwatorskiego.
To nie jest tak, ze my to mamy w glebokim powazaniu i ze jestesmy niefrasobliwi. Wystarczy przeczytac analizy rynku prac budowlanych od marca do sierpnia. Dach bedzie zrobiony w terminie mozliwym. Natomiast na 31 sierpnia... aaa okaze sie;)
Co do elewacji
Portal odnowiony z napisow:(
Zbite szyby iluminacji tez
Elewacja? W srode zaczeto elewacje od strony wzgorza a w piatek od strony Parku wroclawskiego. Elewacja budynku Jadwigi jest skonczona, wymieniono drzwi (na okna nas nie stac;(, oraz zmoderniozawno 3 wezly sanitarne. Pozostaje jeszcze malowanie i odnowienie schodow.
Elewacja Zamkowej bedzie zrobiona. Nieszczesna plyta niby reklamowa tez pojdzie do lamusa...
Pozostaje niesmiertelne pytanie. Skad na to wziac pieniadze?
Wzgorze to nie Muza. Projekt norweski to kasa powyzej 1 mln euro w tym 25% swoich
Wnioski do MK i Marszalka....:( Ponawiamy:)
Pozdrawiam
Weteran
Weteran
Kontakt:
Weteran
Weteran

Post autor: realista »

Witam Serdecznie,

Ponieważ byłem obecny przy rozmowie tomiego i dziennikarzy na temat nieszczęsnego dachu wiem, że cała sprawa jest wynikiem tylko i wyłącznie troski o bezpieczeństwo i o to, aby pierwsza lepsza wichura nie zerwała dachu. Dziura jest od zewnątrz nie zakryta i dla przeciętnego mieszkańca miasta stąd idzie wrażenie, że nic się nie dzieje i jest zagrożenie, że w każdej chwili to się zawali, a można ją jakoś prowizorycznie załatać folią, itp. Przychylam się też tutaj do postu NEVIL'a.

A mi się wydaje, że widzę ostry atak na tomiego i to chyba zabarwiony politycznie, i nie podoba mi się to bardzo, tymczasem parafrazując pewne znane stwierdzenie: Dach nie ma żadnych barw politycznych - dach trzeba po prostu załatać. Choćby folią - prowizorycznie - czekając na przetarg.

Przyznajmy, że tomi miał jednak rację w sprawie podejrzenia nieudolności "osób odpowiedzialnych" - nieudolna okazała się firma wykonawcza odpowiedzialna za remont i dostawcy dachówek (więc teraz już wiemy kto zawinił, więc można uznać że atmosfera jest oczyszczona - rzetelna informacja pomaga).

I na koniec bardzo miło jest mieć wreszcie odpowiedź ze źródła, zamiast plotek krążących po mieście i stwierdzeń, że nikt nic nie wie i różnych innych... i wiedzieć że w sprawie dachu coś się jednak dzieje. Wyczerpująca informacja w mediach, internecie od Pana Zawadki załatwia sprawę - a wiem, że do tomiego i innych forumowiczów taka informacja nie dotarła wcześniej. Zaznaczam także , że żaden z dziennikarzy z którymi rozmawialiśmy wcześniej nic nie wiedział o jakichkolwiek działaniach w sprawie dachu, stąd wnioskuję, że o problemie nie było żadnej informacji do mediów przed zapytaniem tomiego.

Ja się osobiście cieszę z tego co widzę na Wzgórzu Zamkowym (wspomniane remonty) i cieszę się, że Pan M. Zawadka działa "na plus".

A renowacje i inne pozytywne działania na pewno będą sfotografowane i przedstawione w pozytywnym świetle na forum oraz innych stronach, jeśli Pan Zawadka zaprosi nas do współpracy (bez insynuacji politycznych) i będziemy na przyszłość w stałym w kontakcie w przypadku takich kwestii jak ten nieszczęsny dach. Z resztą jak tomi wróci to pewnie też dorzuci swoje 3 grosze do naszych wypowiedzi.

Pozdrawiam,
realista
Weteran
Weteran
Kontakt:
Weteran
Weteran

Post autor: realista »

No tak, racja, andros - kwestia doboru słów.

Natomiast wracając do spraw technicznych: jakieś widoczne zatkanie dziury od zewnątrz na przykład grubą folią budowlaną powinno zapobiec temu aby pierwszy lepszy podmuch wiatru zrobił mały armagedon, i uspokoił obywateli.

Są pieniądze na dziwne billboardy z dziwnie prawdziwym tekstem "w tym mieście nic się nie dzieje" (fakt faktem było jednym z "natchnień" w trakcie organizowania "Inicjatywy" forumowiczów - więc może były to dobrze wydane pieniądze). Powinny być chyba pieniądze na arkusz folii budowlanej do załatania dziury do czasu rozstrzygnięcia przetargów.

(Przyznaję tu otwarcie, że budowlańcem nie jestem i z chęcią wysłucham opinii profesjonalisty na temat tymczasowego załatania dachu.)
Bywalec
Bywalec
Kontakt:
Awatar użytkownika
Bywalec
Bywalec

Post autor: GregPepe »

No i załatwili sprawę dziury w dachu :)
Ogromna czerwona płachta z białym orłem zakryła prawie cały dach galerii łącznie z dziurą. Jak to zobaczyłem to na pierwszy rzut oka wydawało się, że takie dachówki przez 1 dzien wymienili dachówki.
Maniak
Maniak
Kontakt:
Maniak
Maniak

Post autor: tomi »

No cóż to przykre że osoba którą zawsze uważałem za rozsądną nie potrafi zrozumieć prostego tekstu. To iż twierdzę że Pan Raczyński jest największą porażką Lubina i jednym z gorszych prezydentów w Polsce nie znaczy że chcę się wstydzić przed znajomymi z Polski za tak poważną uroczystość (a w czasie uroczystości byłem akurat w skwierzynie i opowiadałem znajomemu o historii tych wydarzeń).
Marek Zawadka pisze:Oczywiście Pan Tomi zrobilby to inaczej - omijajac procedury zwiazane z konserwatorem zabytowk i zamowieniami publicznymi. Znajac jego konotacje i zapatrywania polityczne w tym miescie nalezy to uwzglednic.
no cóż żenujące zdanie, chociaż uwzględniając fakt pańskiej zależności politycznej jest zrozumiałe(choć Pana o to nie podejrzewałem).
co do procedur to właśnie chodzi o ścisłe ich przestrzeganie (do czego namawiam) a nie omijanie, przykład dziury w rynku w którym pański zwierzchnik robi wszystko by ominąć procedury jest wymowny.
co mają moje zapatrywania do zauważenie braku jakiejkolwiek aktywności odpowiednich służb? nie wiem, ale zdaje sobie sprawę, że wszystko można wytłumaczyć takim tekstem (choć Pana o to nie podejrzewałem).
oczywiste jest iż potrzebne jest zabezpieczenie finansowe, natomiast powstaje pytanie dlaczego taki długo to trwa?
Marek Zawadka pisze:PS. Gdyby to byl budynek prywatny badz zarzadzany przez firme nie dzialajaca w oparciu o finanse publiczne i prawo o zamowieniach publicznych... To nie byloby problemu. Zaskakuje mnie brak znajomosci procedur prawnych w samorzadzie u jednego z glownych kandydatow na radnego w poprzednich wyborach
a gdzie ja napisałem że ktoś ma omijać procedury?? niech mi Pan niczego nie wmawia z łaski swojej.
Marek Zawadka pisze:A co do stacji telewizyjnych i zagranicznych takze... Ja bym nie mial obaw Panie Tomi.
Dachu nie będzie widać;)
I jest wiecej zagwozdek i niebezpieczenstw przy sprawnym przeprowadzeniu tej imprezy niz remont dachu.
nie chodzi o to żeby nie bylo go widać ale żeby został naprawiony, i zdaje sobie sprawe że jest więcej problemów tylko niech pan powie, ile czasu już mineło od powstania dziury??
Marek Zawadka pisze:Trzeci przetarg - rozstrzygniecie na dniach.

i co z tym przetargiem?? nie było mnie w mieście więc nie jestem na bierząco...

PS:
Marek Zawadka pisze:A moze zrobil Pan Panie Tomi zdjecia elewacji? ladnych chodnikow na wzgorzu, odmalowanego pomnika?
no jestem pewien że wszystkie możliwe plusy na pewno zostały mocno zareklamowane :P
CARPE DIEM ET MEMENTO MORI
odpowiedz

Informacje

Bing [Bot], Google [Bot]  »  1 gość

Moderatorzy

NEVIL, ModTEAM