Nowy(a) na forum
Nowy(a) na forum
Kontakt:
Nowy(a) na forum
Nowy(a) na forum
Znalazłem taką ładną - tematycznie - stronę i polecam wszystkim osobom, które interesują się mową śląską. http://punasymu.com/start.php Čym je ślÚnsko godka? - PÚ naąymu dlo ŚlÚnzokÚw, PolokÚw a ĆechÚw. Chwała temu, który zwie się Hermann

i opracował alfabet do mowy śląskiej. Zmodyfikował sterowniki do klawiatury komputerowej, które umożliwią pisanie po śląsku, polsku, czesku, słowacku, dolnołużycku i górnołużycku. Dobrze, że znalazł się ktoś, kto chce - próbuje - uporzdkować sprawy mowy śląskiej. Polecam jeszcze stronę http://slunskoeka.pyrsk.com/ A to mały wstęp z powyższej strony. GÚrny ŚlÚnzek, rostomjyuy Hajmatland! Z Anaberga widźią go až po sÚm rant. I w nojgorąy čas tam ludźie wjerne sÚm; Za ta Źymjo wąycko, co nojdrogąe, dÚm. Tam, kaj w ąachće migo jyno ąole Śyą, Tam, kaj flama z werku nocka mjyąi w dźyą, Tam, kaj w Śymnych chaupach dycki jasno je, Tam, podwjela žyćo, myślÚm wrocÚm śe. Tam, kaj śmjerć to čynsto je bergmÚna los, Kaj kobjytki skrÚmne, gryfnych dźouąkÚw moc, Tam, kaj wele houdy stou fatrowy dÚm, Tam žech zowdy dÚma, tam mÚj Hajmat mÚm. dalej >> Pozdrawiam serdecznie. _________________ Henryk Mościbrodzki [url=callto://spl908455/]Skype: spl908455[/url]
Bywalec
Bywalec
Kontakt:
Bywalec
Bywalec

Post autor: crazyhenry »

Wszystko pięknie, ładnie, tylko strona Lubina redagowana jest po POLSKU i dla Polaków posługujących się językiem polskim. Wyobraź sobie, że zaczęto pisać tu w różnych językach i narzeczach plus dialekty. Zrobiłby się prawdziwy śmietnik nie potrzebny nikomu. Proponuję Ci znaleźć w internecie stronkę Ślązaków, a jest ich /stronek/ sporo, i tam używać i wyżywać się w swoim języku. dla ścisłości - jestem za kultywowaniem narzeczy, języków regionalnych, tradycji szeroko rozumianych, ale nie tu, w tym miejscu. Pozdrawiam po polsku - Pozostańcie z Bogiem , Dobry Człowieku.
Nowy(a) na forum
Nowy(a) na forum
Kontakt:
Nowy(a) na forum
Nowy(a) na forum

Post autor: Henryk »

Faktycznie, może temat miał być napisany po polsku (Po naszymu dla Ślązaków, Polaków i Czechów), ale moje komentarze zostały napisane po polsku. Nie wiem, skąd tu taka irytacja?
Weteran
Weteran
Kontakt:
Weteran
Weteran

Post autor: realista »

Lokalne dialekty i języki to fajna rzecz, nadaje naszym wyjazdom, itp. swoisty smaczek - czym byłaby Polska bez tych wszystkich Hanysów, Kaszubów, Górali, Wielkopolan, Kresowiaków i innych ciekawych grup etnicznych oraz ich np. specjałów kulinarnych.

Prawdziwy patriota doceni polską różnorodność. Z zastrzeżeniem, że będzie promowana wiedza, że tylko razem możemy stworzyć silną całość. (Wiem z własnego kontaktu, że niektórzy działacze tzw. "Narodowości Śląskiej" są mocno antypolscy i psują opinię reszcie Hanysów. Tylko na ile to wynika z głupoty i niewiedzy, a na ile ze szczucia i nienawiści jakie przez dziesiątki lat wprowadzały socjalistyczne władze. Chyba należy dziękować Lewicy za tą całą nienawiść.)

A co ciekawe Lubin jest miastem emigrantów i wydaje mi się, że w porównaniu z innymi regionami panuje u nas duża tolerancja. Nie spotkałem się tutaj nigdy z rażącymi przejawami niechęci do osób o takim czy innym pochodzeniu regionalnym, etnicznym czy religijnym.

Może w jakiś tajemniczy sposób obecny jest u nas w Lubinie duch Pierwszej Rzeczpostolitej, bądź co bądź pierwszego nowożytnego imperium :), kto wie :)
odpowiedz

Informacje

0 użytkowników  »  2 gości

Moderatorzy

NEVIL, ModTEAM