Weteran
Weteran
Kontakt:
Wielu z was już zapewnie wie o naszej inicjatywie http://www.lubin.albeo.eu Na wczorajszym spotkaniu (mancini, tomi, realista

) zdecydowaliśmy, że: 1)

Jednym z naszych pierwszych projektów będzie opracowanie planu i działaą na rzecz odbudowy zameczku, który przed wojną stał w Parku Wrocławskim

na miejscu obecnej zaniedbanej "altany". Obrazek

2) Projekt "wodny"

połączony z: a) kompleksową rewitalizacją i znacznym uatrakcyjnieniem Parku Wrocławskiego + zmianami "wodnymi" na tym odcinku biegu Zimnicy. b) "rewitalizacją" Zimnicy i przywróceniem Lubinowi rzeki. - likwidacja zanieczyszczeą podziemnych (eliminacja zapaszku, załatwienie sprawy kanalizacji deszczowej), - wentylacja i napowietrzenie przykrytego / skanalizowanego odcinka (eliminacja zapaszku), 3) Budowa promenady przy brzegu Zimnicy na odcinku Wzgórza Zamkowego:

To jest urokliwy ale zupełnie zaniedbany odcinek wzdłuż dawnych murów zamku. Obecnie biegnie tamtędy tylko wydeptana ścieżka. My proponujemy piękny deptak z elementami małej architektury ogrodowej i stylowym oświetleniem. Lekkie obniżenie terenu (poprzez zebranie gruzu i śmieci) lepiej odsłoni mury zamkowe. Zimnica będzie miała odnowiony brzeg (jak w jej dalszym biegu na wylocie z parku) oddzielony małym płotkiem/barierką od promenady. To jest kolejny projekt nawiązujący do poprzednich (w ramach stworzenia jednego pasa spacerowego od Muzy do Parku Wrocławskiego). Promenada może potencjalnie stać się jednym z najbardziej urokliwych części miasta, przy czym jej realizacja jest bardzo prawdopodobna (podobne prace przeprowadzono na deptaku Sąd - Przylesie). (Zaktualizowałem po spotkaniu roboczym 14 sierpnia 2007) Obrazek

Obrazek

Zapraszam do dyskusji roboczej i współpracy. Wyniki zostaną zamieszczone na naszej stronie.
Maniak
Maniak
Kontakt:
Maniak
Maniak

Post autor: tomi »

plan zakłada stworzenie jednego dużego (lub trzech mniejszych) obiektu wypoczynkowego w którym będzie można spędzić czas. obecnie park za muzą, skwer Wyżykowskiego i park Wrocławski są położone obok siebie ale nie tworzą jednej całości, wypadałoby to zmienić i taki jest nasz pierwszy cel. chcemy popracować nad całym terenem i umieszczać je do wglądu wszystkim chętnym. gdy projekt (zarówno ten, jak i inne które się pojawią :)) będzie gotowy zaproponujemy go odpowiednim instytucjom, co z tego wyniknie - nie wiadomo, jedno jest pewne dobre pomysły są mile widziane wszystkich chętnych zapraszamy do współpracy :)
CARPE DIEM ET MEMENTO MORI
Maniak
Maniak
Kontakt:
Awatar użytkownika
Maniak
Maniak

Post autor: vendro »

realista, podesłałem maila na adres taki jak masz w profilu.
recruitment agencies recruitlab and recruitment software
reeee
Weteran
Weteran
Kontakt:
Weteran
Weteran

Post autor: realista »

Maila z profilu zazwyczaj nie sprawdzam, więc proszę zawsze o kontakt na forum lub na GG. Dzięki vendro mamy już oficjalny adres e-mail: inicjatywa@elubin.pl ### Co do reszty - zaznaczam, że projekt "parkowy" jest tylko jednym z wielu naszych pomysłów i wkrótce będą przygotowywane zalążki artykułów/dyskusji/pomysłów. Jeśli ktoś jest niecierpliwy zapraszam do dyskusji w odpowiednich działach - dużo o naszej sprawie jest w temacie o rozwoju Lubina. Potrzebujemy też kogoś do uporządkowania materiałów zebranych podczas dłuuuuugiej dyskusji w temacie Galeria Rynek.
Maniak
Maniak
Kontakt:
Awatar użytkownika
Maniak
Maniak

Post autor: vendro »

Co do rewitalizacji, zapraszam do zapoznania się z przedsięwzięciem jakiego podjęło się miasto Ustka korzystając ze środków Unijnych.

Masę zdjęć przed i po, a także wiele ciekawych pomysłów można poczytać na ich forum:
http://www.ustka.pl/forum/
recruitment agencies recruitlab and recruitment software
reeee
Maniak
Maniak
Kontakt:
Maniak
Maniak

Post autor: tomi »

no co do rynku to ja mógłbym godzinami poopowiadać, ale materiały też się poskłada :)
CARPE DIEM ET MEMENTO MORI
slayne
slayne

Post autor: slayne »

Swietna inicjatywa :) Przykladem moze byc Legnicki Park (oczywiscie w Legnicy) ktory mimo braku pieniedzy jest wspanialym miejscem wypoczynku dla mieszkancow tego miasta, fakt ze klimat daja stare niemieckie zabudowania i park, ale mamy tez tam w miare czysta rzeke.

Nad stawem legnickim powstaje takze "replika" budynku zniszczonego przez zawieruchy czasowe. Jak juz tak o Legnicy to dla naszego prezydenta przydalaby sie wycieczka do Galerii Piastow celem zobaczenia jak powinien wygladac rynek.

Mam nadzieje, ze to nie chwilowy zapal wywolanym listem Heidi :)
Weteran
Weteran
Kontakt:
Weteran
Weteran

To jest raczej długofalowe działanie. Opracowanie wszystkiego zajmie dużo czasu, nie spodziewamy się także natychmiastowych efektów. Cała sprawa ma też swoją stronę towarzysko-dyskusyjną, mam nadzieje, że jeszcze w lecie urządzimy kolejne spotkanie.

Parę dni temu widziałem ten odbudowywany budyneczek w Legnicy. Podoba mi się, że Legnica idzie do przodu - my chcemy zadbać o to, by Lubin też "szedł do przodu".

Co do tej niemieckiej strony o Lubinie to jest już ona mi znana od bardzo dawna, ale jeśli ten list+strona i post o historii Lubina zachęci parę osób do działania - tym lepiej.

Pozdrawiam,
Weteran
Weteran
Kontakt:
Weteran
Weteran

@andros
Mówiliśmy na spotkaniu o twoich pomysłach zgłoszonych wcześniej, do pomysłów na materialny - architektoniczny rozwój miasta chcemy dołączyć inne ciekawe działania - w sumie właściwie to własnie ty jesteś pomysłodawcą naszego działania w polu kultury i promocji miasta w tej kwestii.

Kwestie artykułu o galerii rynek właśnie opracowuje tomi, w tej sprawie porozmawiaj z nim :), Wszelkie materiały trzeba wykorzystać.

A tak w ogóle wszelkie komentarze i dyskusja na temat wszelkich opracowywanych pomysłów i materiałów jest mile widziana, z każdej strony.

Zameczek stał mniej więcej w tym miejscu gdzie teraz jest amfiteatr lub zaraz obok - ten teren jest własnością miasta - wymierzyłem to mniej więcej na podstawie kilku przedwojennych zdjęć (jest kilka rzutów i da się to łatwo nanieść na współczesną mapę).

Przeznaczenie: Oczywiście padł pomysł o przeznaczeniu min. części budynku na działalność kulturalno oświatową aby ten obiekt służył wszystkim - część komercyjna (np. hotelik, restauracja, itp.) oraz pomieszczenia biurowe zachęciłaby potencjalnych inwestorów do dołączenia do sprawy
Weteran
Weteran
Kontakt:
Weteran
Weteran

Aha, u mnie "w opracowaniu" są kolejne oprócz zameczku dwa pomysły architektoniczne, ale to na razie niespodzianka :) Muszę jeszcze powertować trochę archiwalnych materiałów - porównać z obecnymi planami i jeśli to będzie miało sens - wstępnie opiszę i rzucę to na forum :) Pozdrawiam.
Weteran
Weteran
Kontakt:
Awatar użytkownika
Weteran
Weteran

Post autor: JasioJasio »

Świetny pomysł, jak mogę pomóc?
Weteran
Weteran
Kontakt:
Weteran
Weteran

Jak?

1. Co do działań pozaarchitektonicznych jesteśmy otwarci na wszelkie pomysły, działania i propozycje - czyli indywidualną inicjatywę. Jeśli ktoś już robi coś ciekawego co w jakiś sposób jest związane z Lubinem i jest w jakikolwiek sposób powiązane z ewentualną promocją miasta/aktywności jego mieszkańców to z chęcią to wypromujemy, wspomożemy, itp. (pod warunkiem, że nie będzie to promocja jakiejś partii politycznej czy młodzieżówki partyjnej, bo ustaliliśmy, że nasze działanie jest bezpartyjne)

2. Co do działań architektonicznych - wszelka pomoc w opracowywaniu artykułów i opracowań na dany temat. Od wyszukania materiałów i opisania danej sprawy - do takich kwestii jak fotografia, grafika, www, itp.

Np. obecnie np. padła kwestia braku w naszych szeregach osób, które potrafiłyby opracować coś w 3D - wizualizacja obiektu, wirtualna podróż po mieście (np. znajomość Blender'a). Natomiast każda osoba zajmująca się tradycyjną grafiką 2D (nawet zupełnie amatorsko i hobbystycznie) też miałaby dużo do zrobienia.

Ponieważ większość z nas pracuje albo ma inne zajęcia - nawet opracowanie nowego postu - zalążku technicznej dyskusji na forum będzie pomocne. Nie mówiąc już o artykule czy wyszukaniu materiałów do niego.

Dziś np. siedziałem nad kolejnymi pomysłami na rewitalizację które można rozważyć dla przyszłych pokoleń i myślę, że już można zacząć szukać materiałów i opracowywać - bo przynajmniej jeden z nich jest potencjalnie realny - jeśli ktoś chciałby pomóc opracowywać artykuł na analogiczne tematy - zapraszam do kontaktu.

Tak właściwie to jednym z pierwszych pomysłów (zgłoszonych jeszcze długo przed kwestią zamku) jest rewitalizacja budynku dworca kolejowego i do tego tez chciałbym powrócić w opracowaniach.

3. No i ostatnia kwestia. Poza opracowywaniem pomysłów i promowaniem wizji rozwoju miasta planujemy różne spotkania raz na jakiś czas i imprezy integracyjne (nie samą pracą przy komputerze człowiek żyje :) ). Wszelkie pomysły tego typu też się przydadzą, np. na ostatnim spotkaniu graliśmy w bilarda. (btw, obiecany link do symulatora http://www.foobillard.er.pl/ )
slayne
slayne

Post autor: slayne »

Przeznaczeniem budynku (zameczku) moze byc hotel i to bardzo dobry pomysl bo miasto chcac wykorzystac szanse zwiazane z mistrzostwami w 2012 bedzie musialo zadbac o tego typu infrastrukture. W tym przypadku bylby hotel i wspaniala atrakcja zwiazana z histroia tego niegdys pieknego miasteczka.
Weteran
Weteran
Kontakt:
Weteran
Weteran

@andros

Słuchaj, a czy mógłbyś to jakoś szerzej przygotować w Wordzie / OpenOffice albo SeaMonkey formie dokumentu / ogłoszenia z kontaktem do ciebie i mdk?

Zrobi się no i już teraz wrzucimy to na stronę www.lubin.albeo.eu a wkrótce też na Incjatywa.eLubin.pl (trwają pracę nad lepszymi wersjami strony) jako element działania w sferze kultury.
Weteran
Weteran
Kontakt:
Weteran
Weteran

andros pisze: Może warto już teraz zainteresować sprawą lokalne media...?
No właśnie sprawa mediów jest w toku,

Podaj mi jakiś mail/GG/lub nr kom. - co wolisz - abym mógł cię informować o naszych sprawach, itp.

Przy okazji podoba mi się ten pomysł wyszukiwania przydatnych newsów dot. innych miast, trzeba będzie utworzyć jakiś dział na www i co ciekawsze rzeczy umieścić tam. Skoro można działać gdzie indziej to tym bardziej u nas.
odpowiedz

Informacje

Bing [Bot]  »  1 gość

Moderatorzy

NEVIL, ModTEAM