Weteran
Weteran
Kontakt:
Weteran
Weteran

Post autor: realista »

Odp. 1 dot. kandydowania: Nie startowałem bo nie mam specjalnego "ciśnienia na stołek" i karierę polityczną. Moja sytuacja finansowo-zawodowa jest ustabilizowana. Mam dużo obowiązków. Aczkolwiek ostatnio stwierdzam, że gdybym się chciał przeprowadzić do innego miasta - zrobiłbym to swobodnie. Tymczasem mieszkam tu i jestem lokalnym patriotą, jednak zaczyna mnie wkurzać ten marazm i marnowany potencjał rozwoju.

Odp. 2 Tomi, mi chodziło bardziej o to co się dzieje i co robimy/zrobimy teraz? A dziura w rynku? Czy jest wynikiem protestu obywateli i czy możemy sobie przypisać zasługę czy przewałki - celowego zabiegu inwestora w celu przejęcia tego terenu? Tam się nie dzieje nic. Nawet nie dokończono uprzątania terenu. Gdyby inwestor czekał jedynie na rozstrzygnięcia konserwatora zabytków itp. przynajmniej przeprowadzałby jakieś prace przygotowawcze. To jest co najmniej dziwne, pachnie spekulacją.
Maniak
Maniak
Kontakt:
Maniak
Maniak

Post autor: tomi »

zostawmy dziurę w rynku prokuratorowi (chyba czas się przypomnieć).

temat jest o następnym nie ładnym obiekcie (delikatnie mówiąc) w naszym mieście, pytanie brzmi:
Co możemy zrobić aby w Lubinie powstawały budynki które z przyjemnością będziemy oglądać??
CARPE DIEM ET MEMENTO MORI
Bywalec
Bywalec
Kontakt:
Awatar użytkownika
Bywalec
Bywalec

Post autor: Mistake »

Samemu je wybudować ;)
Weteran
Weteran
Kontakt:
Weteran
Weteran

Mistake, czy to oficjalne stanowisko klubu Młodzi Demokraci?
Jeśli tak to........ hmmm....... bardzo budujące....
Inicjatywa dla Lubina - www.inicjatywa.elubin.pl/dokuwiki

Portal tematyczny poświęcony rozwojowi Lubina.
Bywalec
Bywalec
Kontakt:
Awatar użytkownika
Bywalec
Bywalec

Post autor: Mistake »

Oczywiscie, ze nie. To tylko lekko sarkastyczna odpowiedz jednego z obywateli na chyba retoryczne pytanie.
Weteran
Weteran
Kontakt:
Weteran
Weteran

hihi, dałeś się trochę podpuścić - bodajże kilkanaście postów temu to ja właśnie postulowałem tomiemu "wybudowanie samemu" :)

- oczywiście "wybudowanie samemu" to jedna z realnych (choć pewnie mało prawdopodobnych dla wielu) możliwości

- drugą możliwością jest szeroko kooperacja (w ramach firm, spółek, banków, konsorcjów - mówimy tu o szeroko pojętym biznesie)

- trzecią możliwością jest używanie instrumentów które daje prawo - szczegółowe określenie warunków zabudowy w planach zagospodarowania, itp. (ale to wynika z działania w ramach władz miasta - a więc - startujemy w wyborach, zdobywamy władzę i kształtujemy politykę miasta w tym zakresie)

- kolejną możliwością jest to co proponowałem w innych postach, czyli już teraz opracowywanie sugestii, planów dla miasta w ramach jakiegoś apolitycznego "Klubu na Rzecz Rozwoju Lubina" i szeroko pojęte działanie na zasadzie lobbyingu, sugestii, dialogu i metod "po dobroci"

mam nadzieje, że moja odpowiedź Cię zadowala :) wszelkie sugestie dot. działania mile widziane :)
Bywalec
Bywalec
Kontakt:
Awatar użytkownika
Bywalec
Bywalec

Post autor: GregPepe »

W maju otwarcie Promenady Handlowej?
http://www.lubin.pl/portal.php?kid=1207 ... omment=add

Czy ktoś wie jakie konkretnie sieci (AGD i spożywcze) będą miały tam swoje sklepy?
Weteran
Weteran
Kontakt:
Awatar użytkownika
Weteran
Weteran

Post autor: polar21 »

hugo pisze:
tomi pisze:przechodziłem obok budowanego obiekty i wkurzyłem się dość mocno. co za gamoń pozwolił na tak beznadziejny projekt??? następny brzydal!!!
szybki jestes :) ten projekt wisi tam od paru miesiecy. Ale co do tematu, co proponujesz? Nasze kochane miasto nie ma zadnego klimatu, jedynie co pasuje tutaj patrzac pod katem architektonicznym to walsnie takie budynki jak ta "galeria" palacyk.
tomi pisze: tak czy inaczej, moim zdaniem powinien być 'dopasowany' do okolicy szczególnie jeśli obok stoi ładny a do tego zabytkowy obiekt na który parenaście lat temu wyłożono dużą kase aby (po pożarze) przywrócić mu odpowiedni wizerunek.

co do ładnych obiektów to przykładem (to o czym piszesz w pozytywnym podejściu) jest pawilon naprzeciwko targowiska. ładny i przydatny.
.
jestem tego samego zdania co tomi. Kto do cholery w tym miescie zgodzil sie na postawienie kolo klasycystycznego palcyku tego blaszaka - nie ma sie co dziwic ze w polskich miastach panuje kompetny burdel architektoniczny jak wladze miasta i osoby odpowiedzialne za planowanie przestrzenne pozwalaja na budowanie takich szkaradztw.
Niestety teraz pewnie ze 30-50 lat bedzie to cos stalo i straszylo niemalze w samym srodku Lubina
Rodzina :D
Kontakt:
Awatar użytkownika

Post autor: NEVIL »

Szkoła Podstawowa obok Pałacyku też pasuje jak smark do rękawa. Wyburzyć ?
Obrazek
Maniak
Maniak
Kontakt:
Maniak
Maniak

Post autor: tomi »

szkoła to co innego, wiesz kiedy była budowana?? ale przede wszystkim szkoła nie zasłania tak pałacyku jak to paskudztwo. zresztą to nie jest żadem problem dopuścić projekt estetyczny a zablokować siermiężnego klocka.
zablokować - to znaczy ustalić warunki zabudowy w sposób uniemożliwiający powstanie czegoś nie pasującego do niczego - żebym nie był źle zrozumiany.
CARPE DIEM ET MEMENTO MORI
Weteran
Weteran
Kontakt:
Awatar użytkownika
Weteran
Weteran

Post autor: polar21 »

NEVIL pisze:Szkoła Podstawowa obok Pałacyku też pasuje jak smark do rękawa. Wyburzyć ?
dokladnie sie podpisuje pod tym co powiedzial tomi - widze ze nie zalapales o co mi chodzilo
Kontakt:
Awatar użytkownika

Post autor: NEVIL »

Zatem należy winić za zaistniały stan rzeczy głównego architekta naszego miasta za to, że wydał pozwolenie na pobudowanie tej galerii w takiej formie jak obecnie.
Obrazek
Bywalec
Bywalec
Kontakt:
Awatar użytkownika
Bywalec
Bywalec

No i mamy takie cosik, wypełniło cały wolny plac bez miejsca na parkingi, ciekawe czy zaplanowana obok "galeria PKS" też będzie bez parkingu.

Widziałem już oklejone szyby będzie tam 2-gi Rosman w Lubinie, ma być też jakiś spożywczy ciekawa jaka sieć i pisali coś o jakimś AGD.
Nowy(a) na forum
Nowy(a) na forum
Kontakt:
Awatar użytkownika
Nowy(a) na forum
Nowy(a) na forum

Post autor: Matts »

W naszym mieście chyba nigdy nie było miejscowego architekta. Zawsze każdy musial czymś zabłysnąć, poczynając od lat 60 i zabudowy rynku. I z nowszych to kompfort, tam przeciez stal ciekawy, ceglany budynek ma ktos jego zdjecia?
Życie jest zbyt krótkie, żeby jeździć powoli...
"Pan mnie pewnie nie pamięta, ale służyliśmy razem na wojnie..."
www.mtblubin.republika.pl
Bywalec
Bywalec
Kontakt:
Awatar użytkownika
Bywalec
Bywalec

Po "wywaleniu" busików udało im się wcisnąć kilka miejsc parkingowych, także z parkowaniem takiej zupełnej masakry nie będzie chociaż może być mało.
Ciekawe czy sie wyrobią z robotą, bo słyszałem że otwarcie miało być na długi majowy weekend czyli chyba 2-go., a tu jeszcze trochę chodników zostało do zrobienia i chyba u góry jeszcze nie skończone.
odpowiedz

Informacje

0 użytkowników  »  2 gości

Moderatorzy

NEVIL, ModTEAM