Regulamin forum
Co się dzieje w Lubinie? Informacje z regionu, najświeższe doniesienia i komentarze.
Zostan Harcerzem !
http://www.lubin.pl/?exid=1525
W Lubinie jest blisko 500 harcerzy. Związek zrzesza nie tylko dzieci i młodzież szkół powiatu lubińskiego, ale również osoby dorosłe.
Harcerstwo dla tych ludzi to dobry sposób na spędzenie wolnego czasu. Nabiera się obycia i umiejętności funkcjonowania w grupie. Piosenki, zabawy, obozy harcerskie, letnie jak i zimowe akcje dla dzieci, które nie wyjechały na ferie czy wakacje to tylko niektóre dobre strony harcerstwa.
To jedna z nielicznych organizacji, które kształtują młodego człowieka, ucząc go zasad postępowania zgodnie z honorem.
Każdy, kto chciałby zostać harcerzem może przyjść do siedziby lubińskiego hufca, przy ul. I Maja od poniedziałku do piątku między godz. 10.00 a 16.00.
http://www.lubin.pl/?exid=1525
W Lubinie jest blisko 500 harcerzy. Związek zrzesza nie tylko dzieci i młodzież szkół powiatu lubińskiego, ale również osoby dorosłe.
Harcerstwo dla tych ludzi to dobry sposób na spędzenie wolnego czasu. Nabiera się obycia i umiejętności funkcjonowania w grupie. Piosenki, zabawy, obozy harcerskie, letnie jak i zimowe akcje dla dzieci, które nie wyjechały na ferie czy wakacje to tylko niektóre dobre strony harcerstwa.
To jedna z nielicznych organizacji, które kształtują młodego człowieka, ucząc go zasad postępowania zgodnie z honorem.
Każdy, kto chciałby zostać harcerzem może przyjść do siedziby lubińskiego hufca, przy ul. I Maja od poniedziałku do piątku między godz. 10.00 a 16.00.
Nowy(a) na forum

Bycie harcerzem to wspaniała rzecz, więc dziękuję osobie, ktora napisała cały ten post. Szkoda tylko, ze nie ma jeszcze zadnych odpowiedzi, ale ja myślę, że z biegiem zcasu jednak się pojaiwą. Ludzie, nie wstydźcie się, bycie harcerzem to żaden obciach czy siara...to duma!!! Jeśli jesteś z Ustronia to zapraszam na zbiórki 7 DH "Orlęta" które odbywają się w każdy piątek o godz. 18 w GM nr 4 w sali nr 014. Czeka Cię masa zabawy, śpiewu i niezapomnianych wrażeń. Jeśli jesteś spoza Ustronia to też serdecznie zapraszam!!! Żeganm wszystkich harcerskim CZUWAJ i zachęcam jeszzcze arz do wstępowania do związku i do konetowania tego postu.
"Starajcie się zostawić ten świat trochę lepszym niż go zastaliscie."
Nowy(a) na forum

Podział na ZHP i ZHR musi isnieć. Bez niego harcerzy byłoby jeszcze mniej. Każda organizacje ma coś innego do zaoferowania w wychowaniu młodzieży. Dzieci wybierają program ciekawszy, odpowiedni do ich zainteresowań. Jeśli harcerstwo byłoby wszędzie takie same i jednolite - dawno by się młodym ludziom znudziło. Podział ten dostrzgają tak na prawdę tylko ci, co najmniej o tym wiedzą. My, harcerze umiemy razem działać i wspierać się w trudnych chwilach. Przecież łączą nas wspólne idee i cele. A ponadto... "Harcerz kocha bliźniego, a za brata uważa każdego innego harcerza."
I nikt się nami nie wysługuje. Pojawiamy się wszędzie tam, gdzie potrzebna jest nasza pomoc. To my w tym roku zorgazizowaliśmy festyn z okazji WOŚP na lubińskim Rynku. I to rzeczywiście także my przynisimy ludziom Betlejemskie Światło Pokoju. Bo skąd młody człowieku chciałbyś je dostać? Ktoś musi je roznieść. A ponieważ dla nas to Światło to coś więcej niż błyszczący płomyczek, my się tym zajmujemy.
Pieniędzy nie marnotrawimy. Nie jeździmy na obozy za granicę. Nie wiem skąd takie informacje, podejrzewam, że to bujna wyobraźnia. Jeśli chcecie wiedzieć o nas więcej to zapraszam na witrynę lubińskich harcerzy www.khzhplubin.prv.pl
Z harcerskim pozdrowieniem Czuwaj dla zrzeszonych i niezrzeszonych...
Druhna Ela Wawrzyniak z 7 DH "Orlęta" im. Orląt Lwowskich
:):)
I nikt się nami nie wysługuje. Pojawiamy się wszędzie tam, gdzie potrzebna jest nasza pomoc. To my w tym roku zorgazizowaliśmy festyn z okazji WOŚP na lubińskim Rynku. I to rzeczywiście także my przynisimy ludziom Betlejemskie Światło Pokoju. Bo skąd młody człowieku chciałbyś je dostać? Ktoś musi je roznieść. A ponieważ dla nas to Światło to coś więcej niż błyszczący płomyczek, my się tym zajmujemy.
Pieniędzy nie marnotrawimy. Nie jeździmy na obozy za granicę. Nie wiem skąd takie informacje, podejrzewam, że to bujna wyobraźnia. Jeśli chcecie wiedzieć o nas więcej to zapraszam na witrynę lubińskich harcerzy www.khzhplubin.prv.pl
Z harcerskim pozdrowieniem Czuwaj dla zrzeszonych i niezrzeszonych...
Druhna Ela Wawrzyniak z 7 DH "Orlęta" im. Orląt Lwowskich
Ja jestem harcerzem...duzo mozecie sie dowiedziec na tej stronie . Ja osobiscie zapraszam wszystkich chetnych na zbiorki w kazdy piatek o godz. 18.00 w ZS nr 4 (dawne gim. nr 4) Serdecznie zapraszam chetne osoby i gwarantujemy wam niezapomniana harcerska przygode 
Zapraszam takze na "Daję słowo..." strona warta odwiedzenia. Dodajcie swoja opinie na temat "Dane słowo..."
Czuwaj!![/b]
Zapraszam takze na "Daję słowo..." strona warta odwiedzenia. Dodajcie swoja opinie na temat "Dane słowo..."
Czuwaj!![/b]
Andros szkoda ze skopiowałeś tylko część całego tematu z forum lubin on-line...
Co do tego ze ZHP dostaje duże pieniądze się zgodzę, ciekawe jednak czy zastanawiałeś się, na co idzie cala ta kasa??
Mianowicie:
-organizowane są obozy dla harcerzy i młodzieży nie zrzeszonej,
-organizujemy różnorakie kursy (np. I pomocy we współpracy z PCK),
-w czasie wolnym np. ferie organizujemy czas wolny młodym ludziom poprzez wycieczki, spotkania, zabawy,
To tylko część tego co jest realizowane z dotacji
Instruktorzy ZHP za swoją działalność nie popierają ani 1 grosza, często wręcz dokładają do tego własne pieniądze bowiem nie wszystkie kursy przygotowawcze do takiej funkcji są darmowe i nie wszystkie są w całości dofinansowywane...
Takie akcje jak „1% dla ZHP” której właśnie dotyczył mój post na forum lubin on-line umożliwiają min. częściowe sfinansowanie szkoleń dla instruktorów i przyszłych instruktorów...
Zgodzę się że te pieniądze bardziej przydadzą się biednym i chorym. Tylko ciekawe jak długo jeszcze będziemy chętnie oddawali własne pieniądze, gdzie teraz prawie każdy liczy się tylko ze sobą, kiedy zanikają wszystkie wartości. Mało jest już ludzi zdolnych do niesienia bezinteresownej pomocy. Ci co jeszcze mają serce w większości działają w ZHP lub podobnych organizacjach które można policzyć na palcach jednej ręki, lub zostali wychowani przez ZHP.
ZHP poza duchem patriotyzmu nie wiele ma wspólnego z polityką, nie bierzemy w niej czynnego udziału, a przekazywanie światełka pokoju władzą jest tu miernym przykładem. Sama nazwa wskazuje na to że zadaniem tej akcji jest propagowanie pokoju na wszystkich szczeblach społecznych...
Co do podziału na ZHP i ZHR to nie wiem czy wiesz ale organizacje te często ze sobą współpracują i po za czysto koleżeńskiej rywalizacji nie znajdziesz między nimi wrogości.
Ja osobiście jestem przybocznym w drużynie harcerskiej, przybocznym w gromadzie zuchowej, działam w klubie fotograficzno-turystycznym, i często poświęcam własne przyjemności na rzecz harcerstwa, ponieważ tam tak naprawdę odnalazłem przyjaciół i to właśnie w gronie harcerzy czuję się najlepiej. Angażuję się całym życiem w organizacje. Staram się dbać o dobre imię harcerzy.
To właśnie w harcerstwie wychowujemy ludzi honoru, wypracowujemy w młodzieży prawdziwe wartości. Nasze życie nie obraca się wyłącznie wokół własnego „JA”. Harcerz myśli o wszystkich a nie tylko o sobie. Nam harcerzom przyjemność sprawia dawanie szczęścia nie branie... Wiemy co to miłość, przyjaźń, braterstwo i szacunek. Wiemy co to znaczy potrzebować... Dlatego staramy się ubarwić świat poprzez naszą wspólną działalność. Nasza organizacja jest otwarta dla wszystkich bez wyjątku.
To ZHP wychowało mnie na dobrego człowieka, dzięki temu nie siedzę już tak jak moi koledzy z piaskownicy całymi dniami pod blokami, nie chodzę z nimi do parku na tanie wino. Nie niszczę mienia publicznego tylko dlatego że akurat mi się nudzi.
To dzięki nam i naszym przyjaciołom w tym roku na lubińskim rynku tak głośno zagrała Wielka Orkiestra Świątecznej Pomocy, to my systematycznie sprzątamy opuszczone i zapomniane groby na cmentarzach. Jesteśmy ciągle gotowi do niesienia pomocy... I najważniejsze jest to że jedyną opłatą jaką chcemy za to wszystko otrzymać to jest uśmiech.
Tak to ZHP mnie zmieniło. I teraz mam ogromny dług do spłacenia. Zrobię wszystko żeby móc przekazać to szczęście kolejnym pokoleniom.
Czy to jest mało??
[ Dodano: Nie Mar 13, 2005 13:18 ]
W harcerstwie odnalazłem przyjaźń i tutaj czuję się wkońcu potrzebny...
Co do tego ze ZHP dostaje duże pieniądze się zgodzę, ciekawe jednak czy zastanawiałeś się, na co idzie cala ta kasa??
Mianowicie:
-organizowane są obozy dla harcerzy i młodzieży nie zrzeszonej,
-organizujemy różnorakie kursy (np. I pomocy we współpracy z PCK),
-w czasie wolnym np. ferie organizujemy czas wolny młodym ludziom poprzez wycieczki, spotkania, zabawy,
To tylko część tego co jest realizowane z dotacji
Instruktorzy ZHP za swoją działalność nie popierają ani 1 grosza, często wręcz dokładają do tego własne pieniądze bowiem nie wszystkie kursy przygotowawcze do takiej funkcji są darmowe i nie wszystkie są w całości dofinansowywane...
Takie akcje jak „1% dla ZHP” której właśnie dotyczył mój post na forum lubin on-line umożliwiają min. częściowe sfinansowanie szkoleń dla instruktorów i przyszłych instruktorów...
Zgodzę się że te pieniądze bardziej przydadzą się biednym i chorym. Tylko ciekawe jak długo jeszcze będziemy chętnie oddawali własne pieniądze, gdzie teraz prawie każdy liczy się tylko ze sobą, kiedy zanikają wszystkie wartości. Mało jest już ludzi zdolnych do niesienia bezinteresownej pomocy. Ci co jeszcze mają serce w większości działają w ZHP lub podobnych organizacjach które można policzyć na palcach jednej ręki, lub zostali wychowani przez ZHP.
ZHP poza duchem patriotyzmu nie wiele ma wspólnego z polityką, nie bierzemy w niej czynnego udziału, a przekazywanie światełka pokoju władzą jest tu miernym przykładem. Sama nazwa wskazuje na to że zadaniem tej akcji jest propagowanie pokoju na wszystkich szczeblach społecznych...
Co do podziału na ZHP i ZHR to nie wiem czy wiesz ale organizacje te często ze sobą współpracują i po za czysto koleżeńskiej rywalizacji nie znajdziesz między nimi wrogości.
Ja osobiście jestem przybocznym w drużynie harcerskiej, przybocznym w gromadzie zuchowej, działam w klubie fotograficzno-turystycznym, i często poświęcam własne przyjemności na rzecz harcerstwa, ponieważ tam tak naprawdę odnalazłem przyjaciół i to właśnie w gronie harcerzy czuję się najlepiej. Angażuję się całym życiem w organizacje. Staram się dbać o dobre imię harcerzy.
To właśnie w harcerstwie wychowujemy ludzi honoru, wypracowujemy w młodzieży prawdziwe wartości. Nasze życie nie obraca się wyłącznie wokół własnego „JA”. Harcerz myśli o wszystkich a nie tylko o sobie. Nam harcerzom przyjemność sprawia dawanie szczęścia nie branie... Wiemy co to miłość, przyjaźń, braterstwo i szacunek. Wiemy co to znaczy potrzebować... Dlatego staramy się ubarwić świat poprzez naszą wspólną działalność. Nasza organizacja jest otwarta dla wszystkich bez wyjątku.
To ZHP wychowało mnie na dobrego człowieka, dzięki temu nie siedzę już tak jak moi koledzy z piaskownicy całymi dniami pod blokami, nie chodzę z nimi do parku na tanie wino. Nie niszczę mienia publicznego tylko dlatego że akurat mi się nudzi.
To dzięki nam i naszym przyjaciołom w tym roku na lubińskim rynku tak głośno zagrała Wielka Orkiestra Świątecznej Pomocy, to my systematycznie sprzątamy opuszczone i zapomniane groby na cmentarzach. Jesteśmy ciągle gotowi do niesienia pomocy... I najważniejsze jest to że jedyną opłatą jaką chcemy za to wszystko otrzymać to jest uśmiech.
Tak to ZHP mnie zmieniło. I teraz mam ogromny dług do spłacenia. Zrobię wszystko żeby móc przekazać to szczęście kolejnym pokoleniom.
Czy to jest mało??
[ Dodano: Nie Mar 13, 2005 13:18 ]
W harcerstwie odnalazłem przyjaźń i tutaj czuję się wkońcu potrzebny...
Nowy(a) na forum

Dziękuję za szybki odzew moich przyjaciół - harcerzy (Lesiu, ŚwiastaQ
). Dziękuję Androsowi za opinię. Dziękuję za powstanie tego tematu. Dziękuję za to, że harcerstwo jest i działa. I to od nas zależy jakie będzie w przyszłości. Czuwajmy więc.
:):)
Nowy(a) na forum

O współpracy zawsze warto mówić, tylko trzeba rozmawiać z odpowiednimy organami. Poza tym cieszę się z podania tego przykładu. Jak widać umiemy współdziałać, organizować i wspierać się z innymi grupami społecznymi. Rzeczywiście media orgrywają znaczną rolę w promocji czegokolwiek również ZHP. Niestety nie zawsze jednak pokazują one prawdę. Ale starajmy się do tego nie dopuszczać. Pokazujmy ludziom jacy jesteśmy w rzeczywistości.
Po pierwsze- nie jestem harcerką, nigdy nie byłam, ale nie jest wykluczone, że nie będę. Od jakiegoś czasu mam dużo do czynienia z Harcerstwem, jeśli można tak powiedzieć, a to za sprawą tego, że kilka dziewczyn ode mnie z klasy do niego należy. (tekla- pozdrawiam
)) ). Reprezentują różne poziomy i zaangażowania, 'starzu' oraz 'harcerstwa'. Poza tym znam wielu harcerzy, do nich to też się tyczy. Czytając Wasze wypowiedz, mam tu na myśli harcerzy, można się domyślić, że będziecie walczyć jak lwica, jak o własne dziecko. Nie ma w tym nic złego. Jednak jest 'ale'. Bronicie całej społeczności harcerskiej. Tych 'dobrych i złych'. Ale zastanówcie się jakie są powody złego zdania o Was. Nie raz spotkałam się z widokiem 'harcerzyka', który w parku fajczył tanie papierosy i popijał wiśniówką, klnąc przy tym jak szewc. Jego też bronicie? Chodzi na zbiórki, tam wszystko pięknie ładnie. W domu rodzice nie maja spokoju, matka co drugi dzień płacze. Nadal go bronicie? Jest harcerzem? Bo co- przychodzi regularnie na zbiórki? A przychodzi tylko po to, żeby spotkać się ze znajomymi, zająć trochę czas i pojechać na zlot! Jak tu o takim dobrze mówić? Przecież każdy może zostać harcerzem. Nie zagląda mu się w życiorys. No i powiedzcie mi jak sąsiadka tego typka może powiedzieć "Harcerze są świetni!" ??
Przepraszam, jeśli zostanie to uznane za atak. Chodzi mi o to, że nieodpowiedni ludzie znajdują się w Waszych, Harcerskich szeregach. I chyba nikt, ani nic temu nie zaradzi...
Przepraszam, jeśli zostanie to uznane za atak. Chodzi mi o to, że nieodpowiedni ludzie znajdują się w Waszych, Harcerskich szeregach. I chyba nikt, ani nic temu nie zaradzi...
Harcerstwo jest organizacja ktora ma za zadanie rowniez wychowywac... Jest organizacja otwarta rowniez na takich ludzi. Zadaniem ZHP jest takich ludzi wyprowadzic na prosta, nie da sie tego niestety zrobic z dnia na dzien i musimy sie liczyc ze taka osoba jeszcze dlugo musi ponosic mundur zeby zrozumiec co jest dobre a co zle. Nie kazdego tez niestety da sie wyprowadzic na dobra droge... I tutaj poprostu musimy liczyc na zrozumienie ludzi.
Musze sie przyznac z bolem, ze ja kiedys tez taki bylem, i to wlasnie dzieki temu ze zostalem harcerzem zmienilem sie. Byc moze to wlasnie mnie kiedys widzialas w parku...
Musze sie przyznac z bolem, ze ja kiedys tez taki bylem, i to wlasnie dzieki temu ze zostalem harcerzem zmienilem sie. Byc moze to wlasnie mnie kiedys widzialas w parku...
Nowy(a) na forum

To tak, jak katolik: chodzi do kościoła, przyjmuję komunię, ale w końcu także grzeszy, błądzi i musi wybrać się do spowiedzi. Nie ma ludzi idealnych, harcerzy też nie. Katolik ma swój dekalog - przykazania Boże, my mamy Prawo Harcerskie. Poruszasz kwestię prawa 10. Harcerz jest czysty w myśli, mowie i uczynkach, nie pali tytoniu, nie pije napojów alkoholowych. Nie odpowidam za gesty i słowa każdego harcerza. Masz rację, że nie opinia nie powinna sprowadzać się do ogólu. Ale tak samo na podstawie błądzących nie oceniajmy wszystkich. Nikt nie jest doskonały. Bronie to, co sama reprezentuję. Aha... i dziękuję za pozdrowienia:)
Chcialbym jeszcze napisac ze znam kilku takich harcerzy co pija i pala, jednak po zatym ze lamia w ten sposob 10 punkt Prawa Harcerskiego, spelniaja wszystkie pozostale az ponadtto. Harcerz tez czlowiek. Popada w nalogi tak samo jak i cala reszta spoleczenstwa, sa harcerze z rodzin patologicznych dla ktorych alkohol jest na pozadku dziennym i w tym momencie nie miejmy pretensji do tego harcerza tylko do rodzicow ktorzy wpoili mu mysl ze alkohol jest dobry w kazdej ilosci...
Pozostaje nam tylko miec nadzieje, ze i oni tak samo jak ja szybko zauwaza ze ida po zlej drodze i stana sie harcerzami wypelniajacymi pelne 10 punktow Prawa Harcerskiego.
Pozostaje nam tylko miec nadzieje, ze i oni tak samo jak ja szybko zauwaza ze ida po zlej drodze i stana sie harcerzami wypelniajacymi pelne 10 punktow Prawa Harcerskiego.
Informacje
0 użytkowników » 1 gość