Weteran
Weteran
Kontakt:
Weteran
Weteran

Post autor: Dale Cooper »

crazyhenry pisze:Nevil już trzy lata zajmuję się bocianami na tym portalu a Ty co?
Szkoda, że Nevil jest na forum od 2005 roku, a sam temat powstał w listopadzie ubiegłego ^^
Rodzina :D
Kontakt:
Awatar użytkownika

Post autor: NEVIL »

Ha ! Ha ! Ha ! I o co tutaj się spierać..? Róbmy swoje - jak powiedział taki jeden... ;-)

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Obrazek
Bywalec
Bywalec
Kontakt:
Bywalec
Bywalec

Post autor: crazyhenry »

Kle, kle Nevilu! Jacy faceci potrafią być upierdliwi i małostkowi. Nad takimi bzdetami się roztrząsają, ja sobie palnąłem plus minus rok, dwa, a ten cooper zaraz wyliczanki. Straszna pierdoła. Ad rem. Wczoraj byłem w Baszcie Głogowskiej i przez te maleńkie okienka obserwowałem małe, wielkości 2 pięści, opierzone, małe gołąbki, siedzące we wnękach tych okienek na prowizorycznych, jak to u gołębi, gniazdkach. Dużo jajek leżało na chodniku. Czyżby to potwierdzało teorie o wielkiej suszy? Bocianki zaczęły i to jest jak lawina. Dzisiaj pójdę na działkę i pokukam do gniazd wróbli i szpaków, czy też zabijają nienarodzone! Bywaj Nevilu. :usmiech:
A "Róbmy swoje" to nie powiedział taki jeden tylko Wojtek Młynarski. Nie wiem, czy go pamiętasz, byłeś jeszcze młodziakiem, che,che,che.
Quo vadis Domine ? Czy byt określa świadomość a niebyt jest nicością ?
Kontakt:
Awatar użytkownika

Crazyhenry, trudno mi wyrokować, czy leżące na chodniku pod basztą jajka świadczą o tym, że spodziewane jest upalne lato i dorosłe ptaki pozbywają się części jaj obawiając się, że nie będą miały czym wykarmić przyszłego potomstwa. Co zaś do bocianów, to znawcy tematu twierdzą, że w tym roku przyleciało ich do Polski 20% mniej, jak w roku ubiegłym i nie wszystkie gniazda zostały zasiedlone. W bocianich gniazdach wydarzają się też tragedie. Niedawno jak w piątek, coś takiego miało miejsce w Chybach pod Poznaniem. Gniazdo to również posiada monitoring kamerowy. Z pięciu jaj wykluło się tam pięć bocianków, czyli komplet. Gdzieś z końcem maja obserwatorzy zauważyli, że jeden z małych wyraźnie odstaje wzrostem i wagą od rodzeństwa. Przy dłuższej obserwacji zaczęli twierdzić, że malec nie może swobodnie poruszać się po gnieździe, a pozostałe maluchy wyprzedzają go w zdobywaniu pokarmu przyniesionego przez rodziców. Wreszcie zauważono, że malec ma uwięzioną jedną nóżkę w sznurku, które dorosłe przytargały do budowy gniazda. W piątek zorganizowano akcję ratunkową połączoną z obrączkowaniem malców. Okazało się, że pomoc przyszła za późno. Uwięziona w sznurku noga malca była spuchnięta i cała sina. Uwolniono go z tego sznurka i zawieziono do ptasiego lekarza. Lekarz stwierdził , że w nodze jest zgorzel i nogę trzeba amputować. Malec operacji nie przeżył. Jak dla mnie, to po stwierdzeniu, że wdarła się zgorzel, robienie operacji była bezsensowne. Bo czy widział ktoś jednonogiego bociana-inwalidę ? Powinni go od razu uśpić, żeby niepotrzebnie dalej się nie męczył.
Inna smutna historia miała miejsce wczoraj w gnieździe w Ustroniu za Katowicami, gdzie również jest podgląd na gniazdo przez kamerę. Tam z kolei z trzech zniesionych jaj wykluły się dwa pisklaki. Po jakimś czasie jedno z piskląt zdechło, a i z pozostałym drugim zaczęło się coś niedobrego dziać. Wczoraj została zorganizowana akcja ratunkowa i małego zabrano do ptasiej lecznicy, w której ma przebywać około 6 tygodni. Przyczyną śmierci pierwszego pisklaka i choroby drugiego była grzybica spowodowana drobnoustrojami znajdującymi się w gnieździe. Leczenie jest bardzo drogie. będzie kosztowało około 2500 zł. Ludzie z całego kraju przesyłają pieniądze na ratowanie małego. Część pieniędzy przesłali z Chyb, gdzie obserwatorzy gniazda z kraju i z zagranicy przesłali na ratowanie małego z uwięzioną nóżką. Malec nie przeżył, więc część pieniędzy z akcji ratunkowej pozostała nie wykorzystana. Malec po wyleczeniu przypuszczalnie już do Ustronia nie wróci. W tej chwili w gnieździe siedzą tylko osieroceni rodzice.

Crazyhenry, jak mogę Wojtka Młynarskiego nie pamiętać ? Wiek mi na to nie pozwala... :usmiech:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

http://img238.imageshack.us/my.php?imag ... rchxp5.swf
Obrazek
Kontakt:
Awatar użytkownika

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Obrazek
Kontakt:
Awatar użytkownika

Młode zaczynają podskakiwać i przy rozpostartych skrzydłach unosić się w powietrzu.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Obrazek
Kontakt:
Awatar użytkownika

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Obrazek
Kontakt:
Awatar użytkownika

Obrazek

Obrazek

Bociany w Bornheim przeżyły dzisiaj ulewę... :usmiech:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Obrazek
Bywalec
Bywalec
Kontakt:
Bywalec
Bywalec

witaj Nevilu.
Dzień dzisiaj piękny, a Ty smutki same mi zaserwowałeś i popsułeś mi humor.
Raport o nagminnym zmniejszaniu ilości jaj przez bociany podawali w radiu i na TVN-ie.
Teraz kukałem przez 15 minut na tego trzepoczącego skrzydłami bocianka i co? I nic, a myślałem, że dupek wreszcie poleci poza kadr z kamery. Musi widocznie jeszcze troszkę poćwiczyć. E... nie chce mi się pisać, bo smutek ogarnął mnie wielki po tych nieszczęśliwych wypadkach z bocianami. Na razie... :smutny: :smutny: :smutny:
ps: już małe video dodali, to widzę dzięki Tobie. Może za tym pójdzie i audio i usłyszymy klekot? :???:
Kontakt:
Awatar użytkownika

Jako uzupełnienie poprzedniego tekstu dodam, ,ze maluch z Ustronia nie przeżył. Widocznie był za mały na leczenie ( świat ujrzał w pierwszych dniach czerwca), a choroba była zbyt zaawansowana. Szkoda małego...

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Obrazek
Kontakt:
Awatar użytkownika

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Dzisiaj udostępniono 2 zdjęcia bocianów przy boisku.

Obrazek

Obrazek
Obrazek
Kontakt:
Awatar użytkownika

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Obrazek
Kontakt:
Awatar użytkownika

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Obrazek
Kontakt:
Awatar użytkownika

Coraz wyższe podskoki i pierwsze próby lotu...

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Obrazek
Bywalec
Bywalec
Kontakt:
Bywalec
Bywalec

Witaj Nevilu
Tak się patrzę i patrzę i wydaje mi się, że jeden z bocianów nie jest obrączkowany?
Czy to tylko słabość moich oczu lub nędza jakości wyświetlania monitora? A przecież ustawiony jest na 1024x768 85 Hz i najwyższą jakość kolorów 32 bity. Chyba ślepnę! Starość nie radość, mhm, mhm, mhm... Ciekawe, czy bociany z latami też mają słabszy wzrok?
odpowiedz

Informacje

Bing [Bot]  »  1 gość

Moderatorzy

NEVIL, ModTEAM