no cóż nie będę się spierał bo dla mnie to istotna róznica a przy takich odwiertach nic nie wycieka, def:
Energia geotermalna, ogólnie jest to energia zgromadzona w gruntach, skałach i płynach wypełniających pory i szczeliny skalne. O energii geotermalnej mówi się przede wszystkim, gdy nośnikiem tej energii jest woda i para wodna.
ten "co by nie mówić niepewny interes" jest pewny (a pompy ciepła to bardzo dobry interes) nie tylko na podhalu ale nawet we Wrocławiu czy Jeleniej Górze a w skrajnym przypadku Islandii, aż 85% zapotrzebowania na ciepło pochodzi z energii geotermalnej (u nas tego nie ma to fakt, ale to nie jest problem). problemem są dwie sprawy, pierwsza to wysoki koszt pierwotny przedsięwzięcia, drugi to podejście podobne do twojego
jeśli nie zauważyłeś wody pod ziemią to ja cię zapewniam jest i będzie tam nadal
ja się nie będę sprzeczał ze specjalistami którzy twierdzą że to najczystrza energia i "da się", należałoby oczywiście zrobić całą dość skomplikowaną analize (skala przemysłowa) i do dzieła.
wracając do tematu,
jedno jest pewne na atomówke w okolicy nie ma szans i uzasadnienia ekonomicznego, źródła naturalne mają szanse choćby ze względu na wizerunek ekologiczny firmy i dopłaty UE do takich projektów, szkoda że prezydent naszego miasta tego nie wie. mam pytanie z kim on o tym rozmawiał? to już nie jest obrażony na zarząd KGHM-u? od kiedy?
CARPE DIEM ET MEMENTO MORI