Weteran
Weteran
Kontakt:
Awatar użytkownika
Weteran
Weteran

Post autor: JasioJasio »

Pardąsik, czy energia geotermalna nie pochodzi z wnętrza ziemi jak gorące żródło? No może przesadziłem co nieco z tym "źródłem" ale jak będzie odwiert, to woda wycieknie, czyli jednak źródło :)

No dobra, czy aby na pewno pod nami są zasoby takiej wody? To raz. Dwa, to wykonanie odwiertu na głębokośc ponad 1000 metrów + zabezpieczenie ścian+pompa ciepła+infrastruktura to sa setki tysięcy złotych, jesli wogóle w tysiącach się to zamknie. Nie wydaje mi się, aby nawet cale osiedle domków zainwestowało w co by nie mówić niepewny interes.

W Polsce działają takie elektrownie, ale na skalę mocno lokalną i niestety dość daleko od nas (Podhale). Zdecydowanie lepiej mają się na Islandii, ale to wyspa o charakterze wulkanicznym z gotująca się wciąż "podłogą", u nas zwyczajnie tego nie ma.
Maniak
Maniak
Kontakt:
Maniak
Maniak

Post autor: tomi »

no cóż nie będę się spierał bo dla mnie to istotna róznica a przy takich odwiertach nic nie wycieka, def:
Energia geotermalna, ogólnie jest to energia zgromadzona w gruntach, skałach i płynach wypełniających pory i szczeliny skalne. O energii geotermalnej mówi się przede wszystkim, gdy nośnikiem tej energii jest woda i para wodna.
ten "co by nie mówić niepewny interes" jest pewny (a pompy ciepła to bardzo dobry interes) nie tylko na podhalu ale nawet we Wrocławiu czy Jeleniej Górze a w skrajnym przypadku Islandii, aż 85% zapotrzebowania na ciepło pochodzi z energii geotermalnej (u nas tego nie ma to fakt, ale to nie jest problem). problemem są dwie sprawy, pierwsza to wysoki koszt pierwotny przedsięwzięcia, drugi to podejście podobne do twojego :P
jeśli nie zauważyłeś wody pod ziemią to ja cię zapewniam jest i będzie tam nadal :P
ja się nie będę sprzeczał ze specjalistami którzy twierdzą że to najczystrza energia i "da się", należałoby oczywiście zrobić całą dość skomplikowaną analize (skala przemysłowa) i do dzieła.
wracając do tematu,
jedno jest pewne na atomówke w okolicy nie ma szans i uzasadnienia ekonomicznego, źródła naturalne mają szanse choćby ze względu na wizerunek ekologiczny firmy i dopłaty UE do takich projektów, szkoda że prezydent naszego miasta tego nie wie. mam pytanie z kim on o tym rozmawiał? to już nie jest obrażony na zarząd KGHM-u? od kiedy?
CARPE DIEM ET MEMENTO MORI
Maniak
Maniak
Kontakt:
Maniak
Maniak

no cóż, mamy nowe rewelacje na ten temat http://www.elubin.pl/index.php/content/ ... llComments
Weteran
Weteran
Kontakt:
Awatar użytkownika
Weteran
Weteran

Post autor: polar21 »

tomi pisze:no cóż, mamy nowe rewelacje na ten temat http://www.elubin.pl/index.php/content/ ... llComments
sezon ogorkowy w pełni (choc mam czasami takie wrazenie ze w Lubinie trwa przez cały rok) :)
Nowy(a) na forum
Nowy(a) na forum
Kontakt:
Nowy(a) na forum
Nowy(a) na forum

Post autor: Tytan1111 »

Masz rację, że to sezon ogórkowy. No cóż mam nadzieję, że historyk nie będzie budował nam elektrownii atomowej.
Weteran
Weteran
Kontakt:
Weteran
Weteran

Post autor: realista »

to co realnie powstanie za parenaście lat to elektrownia na węgiel brunatny który leży między lubinem a legnicą

wielka odkrywka i wielka dymiąca elektrownia i finał :P
Weteran
Weteran
Kontakt:
Awatar użytkownika
Weteran
Weteran

Dla mnie to tylko zwykły temat zastępczy. no ale to dosyc oryginalny temnat zastepczy. Czy wladza mysli ze ludzie w Lubinie az tak głupi sa by wierzyc w takie bajki?
Weteran
Weteran
Kontakt:
Awatar użytkownika
Weteran
Weteran

realista pisze:to co realnie powstanie za parenaście lat to elektrownia na węgiel brunatny który leży między lubinem a legnicą

wielka odkrywka i wielka dymiąca elektrownia i finał :P
Taka wielka dziura tez robi wrazenie. Widzialem odkrywke w Bełchatowie. Pomyslec ze z tej wielkiej dziury zyje prawie 100-tys miasto.
Weteran
Weteran
Kontakt:
Weteran
Weteran

i tak będzie
miedź się skończy i pozostaną zasoby luddzkie i park przemysłowy który będzie trzeba wykorzystać jakoś

zacznie się kopanie węgla

atom u nas nie przejdzie, ludzie się go zbyt boją,
a Raczyński gadając o atomie "strzela sobie sam w stopę"
Inicjatywa dla Lubina - www.inicjatywa.elubin.pl/dokuwiki

Portal tematyczny poświęcony rozwojowi Lubina.
Maniak
Maniak
Kontakt:
Awatar użytkownika
Maniak
Maniak

Post autor: vendro »

recruitment agencies recruitlab and recruitment software
reeee
Maniak
Maniak
Kontakt:
Maniak
Maniak

czytałem, w zasadzie niczego to nie wnosi, bo fakt że taka energia jest czysta i bezpieczna to raczej wiadomo, ciekaw jestem skąd wzieliby w okolicach Lubina takie masy wody ale to raczej nie problem (odra choć to już nie jest tak blisko), w przedstawionej strategi do 2016 roku KGHM nawet nie wspomina o takich możliwościach. to że jest to technicznie możliwe to trudno mi ocenić, może tak ale pozostaje kwestia stabilności górotworu itp
Weteran
Weteran
Kontakt:
Weteran
Weteran

elektrownie taką można zbudo

wać w ścinawie, woda jest, blisko no i to też gmina lubin, tąpnięć tam chyba nie ma
Weteran
Weteran
Kontakt:
Weteran
Weteran

Prezydent Lubina 2010

Obrazek

Energia Jądrowa Dla Każdego!!!
Weteran
Weteran
Kontakt:
Weteran
Weteran

Post autor: Bażant »

Z tego co widać póki co jeszcze takich obiektów u nas nie ma i nie wiadomo kiedy de facto one się pojawią. Ja jestem przekonany, że bardzo dobrą opcją jest energia odnawialna. Na pewno firma https://greengenius.com/pl/ zajmuje się tymi kwestiami na pełną skalę.
odpowiedz

Informacje

0 użytkowników  »  1 gość

Moderatorzy

NEVIL, ModTEAM