Regulamin forum
Działania radnych i urzędu miejskiego, komentarze i uwagi dot. rozwoju miasta.
Maniak

no widzisz jednak się troche zgadzamy, mi też nie chodzi o to by decydował urzędnik o konkretnym budynku ale np max wysokość budynku, rodzaj dachu (np spad 45% i dachówka) elewacja (np ceglasta) i wystarczy można coś dodać i naprawde pozostawia to wiele możliwości, zabezpiecza też indywidualizm. ja muszę się dostosować do podobnych wymagań a do architekta dopiero się wybiore (ale to szeregówka, zgadłeś). naprawde można wiele zrobić w tej dziedzinie wystarczy zerknąć na inne miasta.
problem że te ładne są z regóły troszkę droższe, a on ma zarabiać na właściciela który chce wydać jak najmniej a zarobić jak najwięcej (co oczywiste) więc obawiam się że proporcje mogą byś odwrotne.
problem że te ładne są z regóły troszkę droższe, a on ma zarabiać na właściciela który chce wydać jak najmniej a zarobić jak najwięcej (co oczywiste) więc obawiam się że proporcje mogą byś odwrotne.
CARPE DIEM ET MEMENTO MORI
Weteran

wiesz, nie jest z reguły tak, że właściciel chce wydać jak najmniej, byle tylko zarobić - ładny, ciekawy obiekt to reklama sama w sobie - to też jest czynnik przyciągający klientów (oczywiście ta reguła nie dotyczy korporacji-molochów gdzie własność jest mocno "rozmyta")
co do przykładu, który podałeś: "rodzaj dachu (np spad 45% i dachówka) elewacja np ceglasta" to już dosyć duża ingerencja
dlaczego np. dachówka i ceglasta elewacja, a nie np. blacha i tynk? - to już nie jest kwestia wymagań bezpieczeństwa, tylko kwestia prywatnych preferencji - a o tym powinien decydować właścicel obiektu (oczywiście rozumiem tę kwestię np. gdyby to był budynek na rynku, który stanowi architektoniczną całość, czy w pasie szeregowców)
co do przykładu, który podałeś: "rodzaj dachu (np spad 45% i dachówka) elewacja np ceglasta" to już dosyć duża ingerencja
dlaczego np. dachówka i ceglasta elewacja, a nie np. blacha i tynk? - to już nie jest kwestia wymagań bezpieczeństwa, tylko kwestia prywatnych preferencji - a o tym powinien decydować właścicel obiektu (oczywiście rozumiem tę kwestię np. gdyby to był budynek na rynku, który stanowi architektoniczną całość, czy w pasie szeregowców)
Maniak

tak czy inaczej, moim zdaniem powinien być 'dopasowany' do okolicy szczególnie jeśli obok stoi ładny a do tego zabytkowy obiekt na który parenaście lat temu wyłożono dużą kase aby (po pożarze) przywrócić mu odpowiedni wizerunek.
co do ładnych obiektów to przykładem (to o czym piszesz w pozytywnym podejściu) jest pawilon naprzeciwko targowiska. ładny i przydatny.
co do ładnych obiektów to przykładem (to o czym piszesz w pozytywnym podejściu) jest pawilon naprzeciwko targowiska. ładny i przydatny.
Weteran

szybki jestestomi pisze:przechodziłem obok budowanego obiekty i wkurzyłem się dość mocno. co za gamoń pozwolił na tak beznadziejny projekt??? następny brzydal!!!
Idac tym tokiem rozumowania to projekt ktory wisi na rynku jest idealnie dopasowany do tego co jest w okolo.tomi pisze: tak czy inaczej, moim zdaniem powinien być 'dopasowany' do okolicy szczególnie jeśli obok stoi ładny a do tego zabytkowy obiekt na który parenaście lat temu wyłożono dużą kase aby (po pożarze) przywrócić mu odpowiedni wizerunek.
Maniak

niestety mam niewiele czasu na spacery, a szkoda, dziwne że nikt inny z forum tego nie zauważył/umieści na forum.
jeżeli twierdzisz że to co wisi tam pasuje do pałacyku to .. współczuje.
co do rynku to blokowiska nie pasują do niczego, natomiast ratusz, baszta, kościołek powinny być wyznacznikiem planowanych działań.
co ja proponuje? choć częściowa elewacja podobna do np tej z naprzeciwko targowiska jest o niebo lepsza ale nie jestem architektem więc nie moge 'czegoś zaproponować'. jedyne co moge, to wyrazić swoją subiektywną opinie o takim projekcie.
jeżeli twierdzisz że to co wisi tam pasuje do pałacyku to .. współczuje.
co do rynku to blokowiska nie pasują do niczego, natomiast ratusz, baszta, kościołek powinny być wyznacznikiem planowanych działań.
co ja proponuje? choć częściowa elewacja podobna do np tej z naprzeciwko targowiska jest o niebo lepsza ale nie jestem architektem więc nie moge 'czegoś zaproponować'. jedyne co moge, to wyrazić swoją subiektywną opinie o takim projekcie.
Maniak

Weteran

Piękny blaszak
Pasuje do PKSu 
Weteran

no właśnie o tym piszę w sąsiednich postach, w sumie nic nie robimy jako "obywatele miasta", absolutnie nic, a potem burzymy się jak nam w mieście stawiają blaszaki wątpliwej urody
Inicjatywa dla Lubina - www.inicjatywa.elubin.pl/dokuwiki
Portal tematyczny poświęcony rozwojowi Lubina.
Portal tematyczny poświęcony rozwojowi Lubina.
Weteran

Ja się nie burzę. Po prostu się śmieję. Poza tym co ja mogę zrobić? Zagłosować na kogoś innego? Nie ma na kogo :] Podrzucić pomysł komuś z góry? Po co, skoro potrafią oni blokować premię swoich podwładnych z czystej złośliwości, co dopiero "nowe pomysły".
Weteran

Maniak

realista, no cóż nie zgodzę sie że robimy absolutnie nic, sprawa rynku została nagłośniona przez między innymi dwóch forumowiczów i dzięki temu nie mamy straszaka w rynku (choć sukcesu niema bo mamy dziurę, ale lepszy to punkt wyjścia niż stalowo, szklano, betonowy klocek). w sprawie 'galerii pałacyk' (nieszczęśliwe określenie) mleko się rozlało zanim opinia publiczna ujrzała projekt, w sprawie rynku KTOŚ! chciał sie pochwalić sukcesem i całe szczęście bo można było zadziałać. w sprawie "promenady możemy tylko się dopytywać kto i dlaczego pozwolił na taki projekt, dopytywać się czy władza chce tworzyć jakiś klimat czy ma w nosie jak Lubin będzie wyglądać za parę lat, czy ma jakąś wizję czy działają 'po omacku' itp.....
Maniak

Informacje
Google [Bot] » 1 gość