Regulamin forum
Działania radnych i urzędu miejskiego, komentarze i uwagi dot. rozwoju miasta.
Weteran

Maniak

przechodziłem obok budowanego obiekty i wkurzyłem się dość mocno. co za gamoń pozwolił na tak beznadziejny projekt??? następny brzydal!!! czy w tym mieście nie ma kogoś kto miałby jakiś normalny gust?? wystawiona plansza z rysunkiem/wizualizacją tego obiektu jest po prostu brzydka. szkoda że nie miałem aparatu.

CARPE DIEM ET MEMENTO MORI
no niestety, niespełna 80-tysięczne miasto w Polsce, nie ma szans na dobrą architekturę. Lubin już będzie skazany na tandetę i pseudo nowoczesność.tomi pisze:przechodziłem obok budowanego obiekty i wkurzyłem się dość mocno. co za gamoń pozwolił na tak beznadziejny projekt??? następny brzydal!!!
Nawet taki jedyny przykład XIX-wiecznej architektury przemysłowej w Lubinie - Defil, został otoczony jakimiś syfiarskimi budynkami.
Weteran

a ja myślę, że należałoby trochę urealnić oczekiwania co do architektury w Lubinie,
nie możemy liczyć, że będą nam stawiać różne cuda w stylu retro i inne tworki, całe miasto to w końcu jeden wielki zbiór betonowych klocków i trudno zmienić ten charakter (myślę, że poza samym rejonem rynku nie ma co się gorączkować co do projektów)
z resztą to tak naprawdę pasowałoby do tego miejsca? nie wiadomo
inwestor w tamtym miejscu na pewno kierował się przede wszystkim funkcjonalnością, to prywatna inicjatywa, która powstała (w przeciwieństwie do galerii na rynku i innych cudów budowlanych z udziałem samorządu) i należy to uszanować - w końcu coś w tym mieście powstaje
nie możemy liczyć, że będą nam stawiać różne cuda w stylu retro i inne tworki, całe miasto to w końcu jeden wielki zbiór betonowych klocków i trudno zmienić ten charakter (myślę, że poza samym rejonem rynku nie ma co się gorączkować co do projektów)
inwestor w tamtym miejscu na pewno kierował się przede wszystkim funkcjonalnością, to prywatna inicjatywa, która powstała (w przeciwieństwie do galerii na rynku i innych cudów budowlanych z udziałem samorządu) i należy to uszanować - w końcu coś w tym mieście powstaje
Inicjatywa dla Lubina - www.inicjatywa.elubin.pl/dokuwiki
Portal tematyczny poświęcony rozwojowi Lubina.
dokladnie, chociarz zdarzaja sie ciekawe projekty w miastach powieszmy 80-100 tys. tu 3 przyklady mniej lub bardziej udanych budynkow o roznym przeznaczeniu:realista pisze:a ja myślę, że należałoby trochę urealnić oczekiwania co do architektury w Lubinie,
http://members.lycos.co.uk/polar21/archi/img_1.jpg
http://members.lycos.co.uk/polar21/archi/img_2.jpg
http://members.lycos.co.uk/polar21/archi/img_3.jpg
http://members.lycos.co.uk/polar21/archi/img_4.jpg
no niby tak ,ale sklep jest najprosciej zbudowac (ze zreszta jest juz ich chyba wystarczjaco duzo, ale to juz nie moja sprawa czy sie komus bedzie oplacal ten interes czy nie), a jak Lubin zmieni sie w drugi Wałbrzych to beda to "pierewsi" inwestorzy ktorzy sie stad zwinainwestor w tamtym miejscu na pewno kierował się przede wszystkim funkcjonalnością, to prywatna inicjatywa, która powstała (w przeciwieństwie do galerii na rynku i innych cudów budowlanych z udziałem samorządu) i należy to uszanować - w końcu coś w tym mieście powstaje
Weteran

ja z kolei słyszę często narzekania, że sklepów w lubinie jest mało i trudno kupić coś konkretnego (w wielu dziedzinach)
co do 2go Wałbrzycha - to fakt - mam wrażenie, że widok większości samorządowców, etc. nie sięga w przyszłość / poza kghm / w regionie jest relatywnie dużo pieniędzy - mam wrażenie, że nikt nie myśli, aby zainwestować je tak, by za 20-30 lat Lubin był kwitnącym miastem - a nie post-industrialną dziurą
moim zdaniem w tym mieście porzebna jest rewolucja, z władz należy bezwzględnie wykopać ludzi myślących jak przedstawiłem powyżej - włącznie z ludźmi młodymi powielającymi stary schemat - to miasto potrzebuje nowego myślenia, nowej krwii, aby za 20 lat nie zaczęło zwyczanie umierać
co do 2go Wałbrzycha - to fakt - mam wrażenie, że widok większości samorządowców, etc. nie sięga w przyszłość / poza kghm / w regionie jest relatywnie dużo pieniędzy - mam wrażenie, że nikt nie myśli, aby zainwestować je tak, by za 20-30 lat Lubin był kwitnącym miastem - a nie post-industrialną dziurą
moim zdaniem w tym mieście porzebna jest rewolucja, z władz należy bezwzględnie wykopać ludzi myślących jak przedstawiłem powyżej - włącznie z ludźmi młodymi powielającymi stary schemat - to miasto potrzebuje nowego myślenia, nowej krwii, aby za 20 lat nie zaczęło zwyczanie umierać
Nowy(a) na forum

Weteran

wiesz, nie ma co narzekać, w porównaniu do przeciętnej region jako całość jest bogaty,
wiadomo, warszawka przejada najwięcej naszych pieniędzy, ale podatki od zarobków w kghm i od nieruchomości częsciowo trafiają przecież do samorządów,
a dodatkowo można pozyskiwać pieniądze z UE, itp.
trzeba po prostu chcieć
wiadomo, warszawka przejada najwięcej naszych pieniędzy, ale podatki od zarobków w kghm i od nieruchomości częsciowo trafiają przecież do samorządów,
a dodatkowo można pozyskiwać pieniądze z UE, itp.
trzeba po prostu chcieć
Maniak

co wy za bajki opowiadacie???? co ma KGHM do nieudolnego zarządzania miastem?? pieniądze z firmy mogą pomóc ale jeśli prezydent obraża się na kolejnych prezesów firmy której budżet darowizn bywał większy niż budżet inwestycji miejskich to .... nie ten temat !
problem jest taki że wszyscy narzekają na to jakie powstają obiekty (no poza cuprum arena) ale dalej są wydawane pozwolenia na takie paskudztwa.
handel umrze zaraz po kopalniach więc urzędnicy mogliby się postarać żeby w razie czarnego scenariusza chociaż budynki były ładne
wstawi ktoś fotke?
problem jest taki że wszyscy narzekają na to jakie powstają obiekty (no poza cuprum arena) ale dalej są wydawane pozwolenia na takie paskudztwa.
handel umrze zaraz po kopalniach więc urzędnicy mogliby się postarać żeby w razie czarnego scenariusza chociaż budynki były ładne
wstawi ktoś fotke?
Weteran

Wiesz, patrząc z drugiej strony jeśli ja sam kupiłbym grunt pod inwestycje w jakimś rozsądnym miejscu, to raczej potem nie chciałbym aby urzędnik wtrącał mi się co mogę budować a co nie uzasadniając swoje decyzje "urodą" projektu.
Gust każdy ma inny, a prywatną inicjatywę szanujmy, bo w tym mieście chyba tylko dzięki niej coś w ogóle powstaje nowego.
Kolego Tomi - chcesz pięknych budynków - nic nie stoi na przeszkodzie, pozyskaj ludzi, zorganizuj spółkę, kredyty, mediacje z przedsiębiorcami, itp. i zajmij się budową pięknych konstrukcji w Lubinie. Z samego psioczenia na Raczyńskiego w co drugim poście nic nie wynika.
Gust każdy ma inny, a prywatną inicjatywę szanujmy, bo w tym mieście chyba tylko dzięki niej coś w ogóle powstaje nowego.
Kolego Tomi - chcesz pięknych budynków - nic nie stoi na przeszkodzie, pozyskaj ludzi, zorganizuj spółkę, kredyty, mediacje z przedsiębiorcami, itp. i zajmij się budową pięknych konstrukcji w Lubinie. Z samego psioczenia na Raczyńskiego w co drugim poście nic nie wynika.
dokładnie. to juz nie te czasy. KGHM ma tu siedzibe, płaci rozne podatki, ktore musi miastu płacic i to byłoby na tyle. Nie sadze np.ze kombinat bedzie partycypowac w kosztach budowy/rewitalizacji stadionu zagłebia, bo taki rozdawnictwo pieniedzy moze sie nie podobac np. akcjonariuszom.tomi pisze:co wy za bajki opowiadacie???? co ma KGHM do nieudolnego zarządzania miastem??
A czy wyobrazasz sobie ze w takim miescie jak Lubin urzednik nie wydaje zgody na budowe obiektu bo mu sie fasada budynku nie podoba? skoro przeszła galeria rynek...tomi pisze:problem jest taki że wszyscy narzekają na to jakie powstają obiekty (no poza cuprum arena) ale dalej są wydawane pozwolenia na takie paskudztwa.
Maniak

opis sytuacji to nie psioczenie, Raczyński nie wydaje pozwolenia tylko urzędnicy podlegający międzyinnymi jemu, a sprawaKGHM-u i Prezia to inny temat i tyle.
wiesz kupiłem sobie działkę budowlaną w lubinie i mogę sobie wsadzić w kieszeń swoje widzimisie mam się dostosować do warunków zabudowy i to powinno obowiązywać również przedsiębiorców. kupujesz działkę ale masz takie warunki zabudowy, gwarantuje ci że kupcy byli by tak samo chętni!
co do propozycji to dzięks ale ... licz siły na zamiary to moja dewiza, a szkoła, rodzina i praca skutecznie wybiły mi z głowy pomysły o własnej firmie (jak na razie).
wiesz kupiłem sobie działkę budowlaną w lubinie i mogę sobie wsadzić w kieszeń swoje widzimisie mam się dostosować do warunków zabudowy i to powinno obowiązywać również przedsiębiorców. kupujesz działkę ale masz takie warunki zabudowy, gwarantuje ci że kupcy byli by tak samo chętni!
co do propozycji to dzięks ale ... licz siły na zamiary to moja dewiza, a szkoła, rodzina i praca skutecznie wybiły mi z głowy pomysły o własnej firmie (jak na razie).
Weteran

Maniak

Weteran

co jak co ale nadmierne regulacje są szkodliwe (to pachnie komuną),
kiedyś komuna narzucała np. że każdy domek jednorodzinny ma być taki sam i w efekcie mamy osiedla brzydkich "kostek" - bo urzędnicy uważali to za piękne (nie wiedzieć czemu)
ja rozumiem, że z pewnych względów można ograniczyć np. potencjalną wysokość budynku i inne kwestie techniczne związane m. innymi z tym że jesteśmy miastem górniczym i ziemia lekko "chodzi" , ale bez przesady, lepiej pozwolić ludziom budować co zechcą (oczywiście w ramach bezpieczeństwa użytkowania i przechodniów) nawet jeśłi powstaną 2-3 brzydkie budynki na prywatnej ziemii - powstanie 10x tyle ładnych - po prostu zaufajmy ludziom!
tomi jeśli chodzi o twoją działkę to zapewnie kupiłeś ją w zabudowie bliźniaczej albo szeregowej - stąd bardzo mocno określony typ budowy i gotowy projekt architekta - ale zapewne wiedziałeś o tym przed decyzją kupna - twój wybór
kiedyś komuna narzucała np. że każdy domek jednorodzinny ma być taki sam i w efekcie mamy osiedla brzydkich "kostek" - bo urzędnicy uważali to za piękne (nie wiedzieć czemu)
ja rozumiem, że z pewnych względów można ograniczyć np. potencjalną wysokość budynku i inne kwestie techniczne związane m. innymi z tym że jesteśmy miastem górniczym i ziemia lekko "chodzi" , ale bez przesady, lepiej pozwolić ludziom budować co zechcą (oczywiście w ramach bezpieczeństwa użytkowania i przechodniów) nawet jeśłi powstaną 2-3 brzydkie budynki na prywatnej ziemii - powstanie 10x tyle ładnych - po prostu zaufajmy ludziom!
tomi jeśli chodzi o twoją działkę to zapewnie kupiłeś ją w zabudowie bliźniaczej albo szeregowej - stąd bardzo mocno określony typ budowy i gotowy projekt architekta - ale zapewne wiedziałeś o tym przed decyzją kupna - twój wybór
Informacje
0 użytkowników » 1 gość