Maniak
Maniak
Kontakt:
Maniak
Maniak
Diecezja ...

Post autor: tomi »

W sumie to się czasem zastanawiam - jakie dla Lubina ma znaczenie iż ustanowiono Diecezje Legnicką.
Niestety mam takie wrażenie, iż dla Lubina, nie ma to żadnego znaczenia, czy się myle?
CARPE DIEM ET MEMENTO MORI
polar21
polar21

Post autor: polar21 »

powołanie dieciezji ma chyba wieksze znaczenie dla Kościoła niż dla wiernych, ale z władzą - niezależnie jaką - zawsze tak jest
Bywalec
Bywalec
Kontakt:
Bywalec
Bywalec

Post autor: crazyhenry »

Tomi - diecezje, biskupstwa i inne stopniowanie władzy kościelnej naprawdę nie ma żadnego znaczenia dla zwykłych wiernych. To tylko walka o władzę i mamonę lecącą do kasy kleru z każdej strony. Przecież naprawdę o kant dupy roztłuc te diecezje. co one maja wspólnego z czystą, otwartą, prawdziwą wiarę w Boga? Nic, kompletnie nic. Nawet mohewrowe dewotki nie mają na to pytanie mądrej i logicznej odpowiedzi. Tak więc podsumowując ,dajmy pokój, rozmawiajmy na tematy nasze żywotne, a nie duperelne hierarchiczne sprawy sutannowych ascetów seksualnych. Pozdrawiam całą diecezję legnicką z jej purpuratami zakłamańcami i ich pieskami szczekajacymi ze swoich ambonek.
Quo vadis Domine ? Czy byt określa świadomość a niebyt jest nicością ?
Weteran
Weteran
Kontakt:
Weteran
Weteran

Post autor: Dale Cooper »

coz za antyklerykalna postawa. nawet ja nie jestem az tak "ostro" nastawiony :]
Stały bywalec
Stały bywalec
Kontakt:
Stały bywalec
Stały bywalec

Post autor: Sakis »

crazyhenry, proponuje przejscie do Jechowy. Im takie rzeczy nie wadza, bo pozbawili sie chyba podobnej hierarchii.
Maniak
Maniak
Kontakt:
Maniak
Maniak

Post autor: tomi »

ja tam w boga wierze i do tej wiary żadna władza - kler - nie jest mi potrzebna. jednak kontakt z bogiem jest najwyraźniejszy właśnie w kościele, który można nazwać katedrą bazyliką itp, o ile podział na jakieś stopnie władzy (co by nie mówić olbrzymiej organizacji) jest potrzebny to organizowanie jakiś uroczystości jest dla mnie niezrozumiałe z tego właśnie względu że dla naszego miasta niczego nie zmieniło (co innego Legnica). co do kleru to sugerowałbym zdrowy rozsądek, przypadki naganne jakie się niewątpliwie zdarzają nie powinny nam przysłaniać całego obrazu który jest lepszy niż to co przedstawiają np. media. zresztą co to za atrakcja medialna że jakiś ksiądz komuś pomógł (takie ma obowiązki), jak komuś zaszkodził, o to jest ciekawe i godne naświetlenia - takie czasy, pokazuje sie to co szokuje, a nie to co godne naśladowania.
CARPE DIEM ET MEMENTO MORI
Nowy(a) na forum
Nowy(a) na forum
Kontakt:
Nowy(a) na forum
Nowy(a) na forum

Post autor: Tytan1111 »

Oceniam powstanie Diecezji Legnickiej pozytywnie. Dawniej biskup pojawiał się w mieście takim jak Lubin od wielkiego dzwonu. Teraz, gdy diecezja jest mniejsza, jest to znacznie częściej. I to jest pozytyw. Biskup jest bliżej ludu. Od wiernych też dużo zależy, aby ten mniejszy dystans wykorzystać, a nie zamieć w jakąś wiernopoddańczą szopkę.
hmm
hmm

Post autor: hmm »

oj, żeby tylko w kosciele opłaty za śluby, chrzciny i takie inne były trochę niższe, ja wiem że niedźwiadki muszą z czgoś żyć, ale jest za drogo
Nowy(a) na forum
Nowy(a) na forum
Kontakt:
Awatar użytkownika
Nowy(a) na forum
Nowy(a) na forum

Post autor: malyyy »

Może nie tyle NIŻSZE (bo to oczywiste, chociaż zaraz niektórzy pewnie napiszą, że to co łaska i nikt nie zmusza do konkretnej kwoty* :-P), ale na pewno oficjalne! Ułatwiło by to znacznie życie niektórym duszom :diabel:
Nie wspominając już o opodatkowaniu Kościoła.
Ale to tylko tak BTW ;-)

Początkujący
Kontakt:
Awatar użytkownika
Początkujący
Początkujący

Post autor: irek »

Czy ktoś zwrocił uwagę że w momencie powstania diecezji legnickiej z rynku zniknęły przetwory spożywcze ze znakiem rybaka.. U nas można było spotkać musztardę,kechup i tym podobne produkty..Piszę o tym bo wszyscy gadają o pieniądzach nic nie wiedząc o tym kto jest wlaścicielem potężnych zakladów przetwórstwa spożywczego w centralnej Polsce...No proszę ...Czy ktoś wie??Mogę się założyć że nikt z z tej naszej diecezji nie wie...
Początkujący
Początkujący
Kontakt:
Awatar użytkownika
Początkujący
Początkujący

Kiedyś łatwo można było się dowiedzieć jakie roczne dochody osiąga rocznie Państwo Watykan i porównując cienkobolkowe dochody Polski można było sobie wyrobić jakieś zdanie teraz trzeba już sprawdzać w wielu różnych żródłach i poświęcić niemało czasu na to żeby się dokładnie dowiedzieć...Stawiam dobrą dobry trunek temu kto mi napiswze czyje są zaklady których symbolem była głowa rybaka..Amen.
Bywalec
Bywalec
Kontakt:
Awatar użytkownika
Bywalec
Bywalec

Post autor: Mistake »

Biskupa Rybaka?
Ymarg
Ymarg

Post autor: Ymarg »

Sakis pisze:crazyhenry, proponuje przejscie do Jechowy. Im takie rzeczy nie wadza, bo pozbawili sie chyba podobnej hierarchii.
W woli ścisłości wyznanie to nazywa się "Świadkowie Jehowy". Byłeś blisko ;-)
Początkujący
Początkujący
Kontakt:
Awatar użytkownika
Początkujący
Początkujący

Purysta językowy ...mnie to nie przeszkadza ani czystość języka crazy-ego ani firma rodziny Rybaka biskupa zresztą. Czyżby "crazy" miał mocherek na dekielku..?
Zablokowany

Informacje

0 użytkowników  »  1 gość

Moderatorzy

NEVIL, Muza