Początkujący
Początkujący
Kontakt:
Awatar użytkownika
Początkujący
Początkujący
Ceny w aptekach

Post autor: suhotnik »

Byłem dzisiaj na zakupach w aptece (Tesco) dla małego dzidziusia (urodziła mi się córeczka w niedzielę) i szok przeżyłem.
Herbatka dla kobiet karmiących 6zł drożej jak w Tesco.
Oliwka 4zł drożej.
I pewnie jeszcze kilka innych rzeczy jakie kupiłem w aptece a można kupić w hipermarkecie...
Normalnie porażka.
grittz
suhotnik
Rodzina :D
Kontakt:
Awatar użytkownika

Post autor: NEVIL »

Gratulacje dla nowego Tatusia ! Wszystkiego dobrego życzę !! :D
Obrazek
Bywalec
Bywalec
Kontakt:
Awatar użytkownika
Bywalec
Bywalec

Post autor: damian »

W kauflandzie insulina jest tańsza o bodaj 6 zł

a za 3 opakowania pasków do glukometru zapłaciłem 3 zł, gdzie w normalnej aptece zapłaciłbym tyle za jedno opakowanie.
Trust I seek and I find in you
Every day for us something new
Open mind for a different view
And nothing else matters

www.photoblog.pl/wesoly
Weteran
Weteran
Kontakt:
Weteran
Weteran

Post autor: realista »

Takie są prawa rynku.

To tak samo jak np. piwo na stacji benzynowej bywa +50% droższe niż w markecie. Jeśli ci się nie chce stać w kolejce w markecie - odżałujesz te paredziesiąt groszy.

Trzeba porównywać ceny.

Dla przykładu lekarz mi przepisuje lek za 45 zł. Pytam czy ten lek ma tańszy odpowiednik - i okazuje się że z innej firmy ta sama substancja jest za 30 zł. Normalka, chcesz oszczędzić - trzeba się pytać i porównywać. Chcesz wygodnie i po drodze - płać.
Początkujący
Początkujący
Kontakt:
Awatar użytkownika
Początkujący
Początkujący

Z tego co już się dowiedziałem, to w Kauflandzie jest najtańsza apteka ;)
A kolejki są wszędzie :P
grittz
suhotnik
Weteran
Weteran
Kontakt:
Weteran
Weteran

może jest najtańsza, ale jak prawie wszędzie - jeśli poprosisz o lek czy cokolwiek - prawie na pewno dostaniesz najdroższy produkt

trzeba wyraźnie poprosić o wydanie tańszej alternatywy, a przy okazji wyjaśnienie dlaczego taki a taki lek jest tańszy

czasem rzeczywiście - tańszy to gorszy

ale w wielu przypadkach masz dokładnie ten sam lek - tylko innego producenta (różnica jest w tylko reklamie i prawna - tzn prawo o wygasłych patentach)
Maniak
Maniak
Kontakt:
Maniak
Maniak

Post autor: Alien »

Niedawno mialem tez podobny przypadek...musialem wykupic lek ktory kosztuje 80 zl przypadkowo przed pojsciem do apteki spotkalem ciotke ktora mi powiedziala o odpowiedniku tego leku ktory kosztuje szok 15 zl a dziala tak samo... poszedlem znow do lekarza poprosilem o recepte... i juz... zaoszczedzilem... a lek podzialal tak samo...

Lekarstwa sa bardzo drogie. Obecnie jestem we Wloszech i troszke mi sie zachorowalo... ale naszczescie i to jest piekne antybiotyki sa tu za darmo za okazaniem recepty od lekarza...juz sobie wyobrazam ile kasy musialbym wydac w Polsce...Moze i kiedys u nas tak bedzie ze nie bedziemy musieli wydawac kasy czesto ktorej nie mamy na zwykle antybiotyki jak i za leki na ciezkie choroby na ktore umiera wielu Polakow bo poprostu ich nie stac...
... Produkcja zbyt wielu użytecznych rzeczy prowadzi do wytworzenia zbyt wielu bezużytecznych ludzi...
Bywalec
Bywalec
Kontakt:
Bywalec
Bywalec

Post autor: crazyhenry »

Czołem Panowie Oficerowie!
Swojego czasu przerabiałem osobiście temat najmu stoisk - sklepików w dużym supermarkecie więc sprawy cen znam z autopsji. Otóż najemcy/dzierżawcy - w tym wypadku apteka - płacą niemałą kasę za m ² i tu jest cały pies pogrzebany. hipermarket jest właścicielem to już na starcie ma fory, po drugie tenże market przy swojej potędze nabywczej ma silną kartę przetargową w negocjacjach z hurtowniami bo bierze on towar dla całej sieci swoich sklepów. A pojedyncza apteka jest, jeżeli chodzi o ceny, na spalonej pozycji już na starcie, chociaż jej atutem jest elastyczność i szybkość działania. Ja przed zakupem lekarstwa "włażę" na www o tym leku i tam są podane zamienniki. Tak uświadomiony idę do apteki i "negocjuję". Polecam Wam ten sposób.
suhotnik - gratulacje z narodzin dzidzi ale mogłeś podać imię. Niech żyje długo, zdrowo i szczęśliwie bez problemów z zakupem leków, odżywek itd.
alien - wracaj do zdrowia i do Polski, tu najtańsze są buraki i cebula a sok z nich leczy wszystko, he,he :D
Quo vadis Domine ? Czy byt określa świadomość a niebyt jest nicością ?
Weteran
Weteran
Kontakt:
Weteran
Weteran

a ja dużą, cześć chorób (przeziębienia) wyleczyłem cebulą i czosnkiem, no niestety efekty uboczne są znane

a część przeziębień załatwia w zarodku końska dawka witaminy C + klasyczne domowe sposoby, (10 dawek po 1000mg kosztuje ok 5 zł, wystarczy wypić 2-3 dziennie przy przeziębieniu), jak czuje się rozpoczynające przeziębienie - trzeba od razu działać, nie czekać

szkoda kasy i zdrowia na niektóre leki, szczególnie antybiotyki
Bywalec
Bywalec
Kontakt:
Bywalec
Bywalec

Witajcie przeziębieni, kaszlący, kichający, smarkający i krztuszący się.!
Realista ma całkowitą rację chociaż nic nowego w materii samoleczenia nie powiedział, a efektów ubocznych po obżarciu się czosnkiem i cebulą ja u siebie żadnych nie widzę bo wątróbkę mam na razie sprawną, wszystko trawi. Jedynie śmierdzę jak Żyd i wtedy żona mnie wykopuje na sny do innego pokoju, tak, że z seksu, ba, nawet z delikatnego pettingu nici i szpulka. No i poza tym odchodzą strasznie gazy bojowe. A najważniejsze to mieć taki spryt, żeby ZAPOBIEGAĆ i nie doprowadzać do choróbska. Czapki na głowy Panowie Oficerowie, szale na szyje, suche buty na kopyta, seta i galareta. Hartujmy się, bo w zdrowym ciele zdrowy duch. Spocznij. :D
Początkujący
Początkujący
Kontakt:
Awatar użytkownika
Początkujący
Początkujący

crazyhenry pisze: suhotnik - gratulacje z narodzin dzidzi ale mogłeś podać imię. Niech żyje długo, zdrowo i szczęśliwie bez problemów z zakupem leków, odżywek itd.
Dziękuję ;)
Mała Księżniczka ma na imię Weroniczka :D
Obrazek
Obrazek
grittz
suhotnik
Maniak
Maniak
Kontakt:
Maniak
Maniak

Post autor: Alien »

sliczna:) uwielbiam dzieci...
... Produkcja zbyt wielu użytecznych rzeczy prowadzi do wytworzenia zbyt wielu bezużytecznych ludzi...
Bywalec
Bywalec
Kontakt:
Bywalec
Bywalec

suhotnik - cacy dzidzia Weronisia. Taka opalona jak Lep...no nie, takie porównanie nie przejdzie. To ma dzień czy tydzień, bo posta pisałeś w niedzielę i Weronka urodziła się też w niedzielę. A , przepraszam,że spytam, jak szanowna mamusia Weronisi po połogu? Doszła już do siebie ? Bo teraz to dziewczyny jakieś takie słabowite no a i ojcowie jakieś takie "suhotniki", he,he,hi,hi. Ależ masz ten nick, jak się Weronka dowie to zafajda cały wózeczek, ha, ha, ha. Ja tak z życzliwości i wesołości, żebyś SUHOTNIKU tego opacznie nie przyjął. Serdecznie pozdrawiam a przy stole wigilijnym przybędzie jeszcze jeden talerz. Bądźcie szczęśliwi.
Weteran
Weteran
Kontakt:
Weteran
Weteran

1. co do czosnku to własnie o takich efektach mowiłem - zapaszek

2. aha, zauważyłem ze jak sie regularnie ćwiczy to w tym czasie chorobska tez raczej sie nie pojawiają

3. Dzidzia FAAJNAAA! Gratuluje, super, piękna.
oby więcej nas takich fajnych ludzi było :)
Weteran
Weteran
Kontakt:
Awatar użytkownika
Weteran
Weteran

Post autor: JasioJasio »

sliczna:) uwielbiam dzieci...
To może weźmiesz moje? nieco większe ale też śliczne :)
Ubranka gratis, he he.

Oczywiście gratuluję szczęśliwemu tacie. I mamie.
Niech się maluch zdrowo chowa.
odpowiedz

Informacje

Google [Bot]  »  1 gość

Moderatorzy

NEVIL, ModTEAM