Bywalec
Bywalec
Kontakt:
Awatar użytkownika
Bywalec
Bywalec
Różne zakątki naszego miasta. Fotografie są chronione prawami autorskimi ©. Wszystkie zezwolenia na ich przetwarzanie i użytkowanie posiadam ja. Fotki również na sprzedaż.

"Na końcu miasta" fot. Jakub Zembroń©
Obrazek

"Razem raźniej" fot. Jakub Zembroń©
Obrazek

"Peron 9 i 3/4" fot. Jakub Zembroń©
Obrazek

"Rover way" fot. Jakub Zembroń©
Obrazek

"Underground" fot. Jakub Zembroń©
Obrazek

"Mrokness" fot. Jakub Zembroń©
Obrazek

Kontakt:
gg: 1821206
www.nof4ce.digart.pl
jakubzembron@wp.pl

[ Dodano: Czw 09 Lis, 2006 16:48 ]
Jeśli jesteś użytkownikiem portalu www.DIGART.pl , jesteś z Lubina lub okolic i masz ochote na zlot DIGARTU w twoim mieście to zgłoś swoją chęć uczestnictwa w nim na stronie DIGART (FORUM)

LICZYMY NA CIEBIE!
Obrazek
Początkujący
Początkujący
Kontakt:
Początkujący
Początkujący

Post autor: KulMen »

1. "Na końcu miasta" - spartolone ciekawe ujęcie, superszeroki kąt powoduje walenie się elementów fotografii. Samo B&W i ziarno nie dodaje artyzmu fotografii. Trzeba je umiejętnie stosować.

2. "Razem raźniej" - w sumie co to zdjęcie przekazuje, bo ja na nim widze dziewczynę z ucięta ręką która nie zmieściła się w kadrze :)

3. "Peron 9 i 3/4" - no tak, tabliczka z numerem peronu, nie wiadomo gdzie, nie wiadomo po co wszystko poobcinane i pstryknięte po przekątnej kadru, znowu usiłowanie stworzenia artystycznej wizji ;) bez przemyślenia kompozycji kadru.

4. "Rover way" - super nieostre zdjęcie i nic więcej ...

5. "Underground" - stojąc na schodach pstryknę kawałek przejścia podziemnego, zero wysiłku :)

6. "Mrokness" - ummm, no "cudne" motyw oklepany przez każdego kto łazi po mieście z aparatem, w sumie jeszcze nie widziałem wersji B&W no i nareszcie ostre zdjęcie, czyli potrafisz ustawiać ostrość :P

Więc zestaw fotek, jak na nie amatora, całkiem przeciętny. Dodatkowo nigdzie nie widać, że pokazane miejsca to nasze miasto. Jeśli to miał być fotoreportaż to brak mu motywu wiążącego z miejscem lub tematem, który miał być przekazany :)

Pozdrawiam

KulMen
Nowy(a) na forum
Nowy(a) na forum
Kontakt:
Nowy(a) na forum
Nowy(a) na forum

Post autor: Maciejl76 »

Kulmen, bez urazy...oj nie wiem dlaczego...ale w Twym poście, czuć dozę złośliwości...może zazdrości....
Nie bronię autora tych zdjęć, nie znam go, nigdy nie widziałem i staram się być obiektywny.

Pozdrawiam
Bywalec
Bywalec
Kontakt:
Awatar użytkownika
Bywalec
Bywalec

Post autor: Soprano »

Zdecydowanie najlepszy cykl na tym forum. Ma coś wspólnego z przemijaniem... , choć wiek autora tego nie sugeruje.

1. No cóż Lubin nie jest aż taki smutny :) , ale konkretnie to podobają mi się krzywizny okien, potwierdzają beznadziejność tego miejsca (imo lubię świadome stosowanie szerokiego kąta), ten dom wygląda jakby "krwawił", a mocno przerysowany kontrast nadaje "mu" smutku.

2. i 3. Potraktowałbym to jak jeden cykl, do tego fajna fotka naszego dworca z zabitymi drzwiami i mamy komentarz do transportu osobowego naszego miasta.
Konkretnie natomiast trochę mi w 2 to ziarno nie pasuje, tam możn by jescze mniejszą GO zastosować i ew kontrastem przyciemnić, no ikoniecznie trochę górę kadru przyćiąć. Trójeczka fajniusia, choć ziarenko nie przemawia do mnie w ogóle, a gdyby tak to jescze z polarkiem cyknąć czyli niebu soczystości dodać to mmmm....

4. Ziarno mnie też nie "powala" ale temat świetny. Jeszcze mniejsza GO i naprawdę super, no i ciut większa winetka. Kadr też bym kilka centów z góry przyciął.

5. Ten "duszek" na końcu to chyba nie specjalnie? Bo imo bez tego gościa byłoby lepiej. Jeszcze bym zdjął z 1/3 EV coby jeszcze umrocznić.

6. Do cyklu to nijak nie pasuje, ale dla mnie rewelacja, ten motyw widziałem już raz, na wystawie w Muzie, chyba Tomka Nowaka, ale był kolorowy i też rewelacyjnie pokazany.

Pozwoliłem sobie skreślić tych kilka uwag, które podkreślam MOIM ZDANIEM może by uczyniły ten cykl jeszcze lepszym, to moje zdnie i jeśli autor widzi to inaczej nie wnoszę uwag.

Na koniec jeszcze dwie sprawy:
- tytuły chybione kompletnie, lepiej byłoby ..... no właśnie.
- no i Pan KulMen. Myślę, że trochę w pańskiej krytyce próżności, zachęcajmy, to młody człowiek i wiele jeszcze przed nim.

pozdrawiam
Devik Crazystar
Devik Crazystar

Post autor: Devik Crazystar »

...
Stały bywalec
Stały bywalec
Kontakt:
Stały bywalec
Stały bywalec

Post autor: rybolek »

Devik Crazystar, to jest na strzelnicy na przylesiu. :)

pozdR.:)
Lepiej niech pada niż ma być błoto :)

Grupa trzymająca miotły :kosa:
Początkujący
Początkujący
Kontakt:
Początkujący
Początkujący

Maciejl76 pisze:Kulmen, bez urazy...oj nie wiem dlaczego...ale w Twym poście, czuć dozę złośliwości...może zazdrości....
Nie bronię autora tych zdjęć, nie znam go, nigdy nie widziałem i staram się być obiektywny.

Pozdrawiam
Hi. Idealne wyczucie ;) To tylko delikatne nawiązanie do posta autora zdjęć. Absolutnie nie krytykuje. Oceniłem fotki z perspektywy doświadczenia. Chłopak dobrze kombinuje :). Jak się będzie trzymał takich klimatów dalej i poprawi te drobne błędy to będzie mógł kiedyś zarobić parę złotych fotografując.

Ja mam bardzo wybredne spojrzenie na świat i twórczość. Ciężko mnie zachwycić przeciętnością.

KulMen
Nowy(a) na forum
Nowy(a) na forum
Kontakt:
Nowy(a) na forum
Nowy(a) na forum

KulMen pisze:
Maciejl76 pisze:Kulmen, bez urazy...oj nie wiem dlaczego...ale w Twym poście, czuć dozę złośliwości...może zazdrości....

Pozdrawiam
Hi. Idealne wyczucie ;) To tylko delikatne nawiązanie do posta autora zdjęć. Absolutnie nie krytykuje. Oceniłem fotki z perspektywy doświadczenia. Chłopak dobrze kombinuje :). Jak się będzie trzymał takich klimatów dalej i poprawi te drobne błędy to będzie mógł kiedyś zarobić parę złotych fotografując.

Ja mam bardzo wybredne spojrzenie na świat i twórczość. Ciężko mnie zachwycić przeciętnością.

KulMen
No to w takim razie źle Ciebie odebrałem...może dlatego, że wiele forów fotograficznych odwiedzam i przeglądam i z tak niezrozumiałą krytką się nie spotkałem :) Ale przecież kiedyś musi być pierwszy raz, prawda? Zresztą wskazałeś na swoje doświadczenie (którego pewnie mi brakuje - może stąd było moje zdziwienie Twym postem i krytyką) oraz to, że jesteś wybredny co do estetyki i trudno Cię zachwycić przeciętnością. Z tej racji z przyjemnością obejrzał bym Twoje fotografie, gdyż uznaję, że należy patrzyć na lepszych i bardziej doświadczonych i starać im się dorównywać. Więc nie daj się prosić :)
Pozdrawiam

PS. A może niejaki autor tych zdjęć wyżej nie zamierza zarabiać na życie fotografując- szkoda pasji.
Bywalec
Bywalec
Kontakt:
Awatar użytkownika
Bywalec
Bywalec

KulMen a ty widziałeś swoje zdjęcia??

Myślę oczywiście o tych zdjęciach, które zamieściłeś na tym forum.
Proponuję troche dystansu do siebie.

pozdrawiam
Początkujący
Początkujący
Kontakt:
Początkujący
Początkujący

Soprano pisze:

KulMen a ty widziałeś swoje zdjęcia??

Myślę oczywiście o tych zdjęciach, które zamieściłeś na tym forum.
Proponuję troche dystansu do siebie.

pozdrawiam
HI.
Czy ja kiedykolwiek na forum twierdzilem ze robie swietne zdjecia :), sa raczej przecietne. Co nie znaczy ze nie mam pojecia o temacie :) :P

KulMen
Bywalec
Bywalec
Kontakt:
Awatar użytkownika
Bywalec
Bywalec

KulMen napisał
Czy ja kiedykolwiek na forum twierdzilem ze robie swietne zdjecia
nie wiem może nie twierdziłeś,
sa raczej przecietne
zgadzam się z twoim zdniem i nie wiem, więc dlaczego się tak wściekasz, że gość ci napisał, że jego zdaniem twoje zdjęcia to "amatorszczyzna".
Co nie znaczy ze nie mam pojecia o temacie
???

pozdrawiam
Weteran
Weteran
Kontakt:
Awatar użytkownika
Weteran
Weteran

Post autor: Veldrin »

Soprano pisze:
???
Krytycy filmowi wcale nie musza krecic dobrych filmow, najczesciej nie kreca ich w ogole.
Rozumiesz podobienstwo?
Bywalec
Bywalec
Kontakt:
Awatar użytkownika
Bywalec
Bywalec

Co nie znaczy ze nie mam pojecia o temacie ??? Krytycy filmowi wcale nie musza krecic dobrych filmow, najczesciej nie kreca ich w ogole. Rozumiesz podobienstwo? Wiem kim jest krytyk filmowy i jaka jest jego rola w przemyśle filmowym. Lecz dalej nie widzę analogii do zaistniałej sytuacji. Krytyk filmowy nie kręci filmów, ale jest teoretykiem kina, znawcą kanonów historii, stylów i nie wiem czego tam jeszcze. Najczęściej również jest, a bynajmniej stara się być obiektywny, natomiast swoją krytykę opiera na solidnych podstawach merytorycznych. Jak wspomniałeś krytyk filmowy nie "straszy" nas swoimi filmami. Natomiast pan KulMen prezentuje swoje prace na publicznym forum i oczekuje zachwytu, nie tolerując krytyki. Tak więc odpowiadając na pytanie Nie rozumiem podobieąstwa. pozdrawiam
Początkujący
Początkujący
Kontakt:
Początkujący
Początkujący

Soprano pisze:KulMen napisał
Czy ja kiedykolwiek na forum twierdzilem ze robie swietne zdjecia
nie wiem może nie twierdziłeś,
sa raczej przecietne
zgadzam się z twoim zdniem i nie wiem, więc dlaczego się tak wściekasz, że gość ci napisał, że jego zdaniem twoje zdjęcia to "amatorszczyzna".
???

pozdrawiam
Nie wściekam się :) napisałem tylko swoje zdanie na temat zdjęć. Może się ono komuś podobać lub nie :). Śmieszy mnie tylko, jak ktoś pisze "amatorszczyzna" nie podając konkretnych uwag co do tematu. Najczęściej nie ma pojęcia o tym co pisze ;)

Ja traktuje fotografie jak zabawę. Sprawia mi sporo frajdy, nigdy nie miałem aspiracji zostania artystą, co nie znaczy że nie mogę kiedyś zacząć robić profesjonalnych zdjęć. Profesjonalnych - znaczy poprawnych technicznie i kompozycyjnie i za pieniądze ;), a czy się będą komuś podobać lub nie to kwestia gustu odbiorcy :).

Czym się różni amator od profesjonalisty ? Moim skromnym zdaniem, jeden zarabia na swojej pracy drugi robi to dla zabawy :) wiec jestem amatorem bo nie zarabiam na robieniu zdjęć :P

KulMen

[ Dodano: Czw 14 Gru, 2006 10:56 ]
Wiem kim jest krytyk filmowy i jaka jest jego rola w przemyśle filmowym. Lecz dalej nie widzę analogii do zaistniałej sytuacji. Krytyk filmowy nie kręci filmów, ale jest teoretykiem kina, znawcą kanonów historii, stylów i nie wiem czego tam jeszcze. Najczęściej również jest, a bynajmniej stara się być obiektywny, natomiast swoją krytykę opiera na solidnych podstawach merytorycznych.

Jak wspomniałeś krytyk filmowy nie "straszy" nas swoimi filmami. Natomiast pan KulMen prezętuje swoje prace na publicznym forum i oczekuje zachwytu, nie tolerując krytyki.

Tak więc odpowiadając na pytanie Nie rozumiem podobieństwa.
Primo. Nie znasz mnie i nie wiesz czy mam lub nie mam solidnych podstaw do krytykowania zamieszczonych fotografii :).

Secundo. Prezentuje ( a nie przętuje) swoje fotki i nie oczekuje zachwytu tylko konstruktywną krytykę. Ja opisałem co mi się nie podoba w pracach i są to najczęściej błędy początkujących autorów często utalentowanych, którym trzeba wskazać co robią nie tak, by następne prace były lepsze :)

Zresztą sporo ludków z forum mnie zna :) i wiedzą ze moje "czepianie się" często potem daje efekty wymierne w pracy i życiu :P a trening to podstawa osiągania sukcesów.

Życzę owocnej pracy wszystkim krytykowanym przez moją osobę ;

KulMen
Nowy(a) na forum
Nowy(a) na forum
Kontakt:
Nowy(a) na forum
Nowy(a) na forum

Kulmen moim skromnym zdaniem i mimo pełnego szacunku do Twojej osoby i Twojej Twórczości - nie nadajesz się na krytyka fotograficznego...już lepiej będzie jak będziesz się realizował jako fotograf amator :)

A autorowi zdjęć radzę dalej fotografować i szukać swojego stylu i kierunku...dobra robota.
Pozdrawiam wszystkich.
odpowiedz

Informacje

0 użytkowników  »  1 gość

Moderatorzy

NEVIL, ModTEAM