Maniak
Maniak
Kontakt:
Maniak
Maniak

Post autor: tomi »

JasioJasio,
hmm w głogowie powstało 500 mieszkań w polkowicach ponad 200 w lubinie poniżej 50, jakich jeszcze faktów potrzebujesz?? nie zauważasz problemu?? nie ma żadnych konkretnych planów budowy mieszkań socjalnych w naszym mieście a budowa tych lokali jest obowiązkiem miasta. pogadaj z prezesem jakiejkolwiek spółdzielni mieszkaniowej to się dowiesz więcej.
sorki ale z tymi nazwiaskami (w ogóle z ortografami mam lekki problem, inna sprawa to kwestie merytoryczne), ale powtórze: jak Raczyński znowu zostanie prezydentem to lepiej nie będzie.

Franz, nie mieszaj tu solidarności do wyborów, bo to dwie różne sprawy. Kultura nakazuje mówienie prawdy! mówienie o faktach to nie jest oczernianie, to jest mówienie o faktach. a że niektórzy wolą się oszukiwać to inna sprawa. a może ja się mylę? może nie ma problemu? podeprzyj to jakimiś wiarygodnymi faktami liczbami, bardzo proszę.
CARPE DIEM ET MEMENTO MORI
Weteran
Weteran
Kontakt:
Awatar użytkownika
Weteran
Weteran

Post autor: JasioJasio »

hmm w głogowie powstało 500 mieszkań w polkowicach ponad 200 w lubinie poniżej 50, jakich jeszcze faktów potrzebujesz??
Po pierwsze potrzebowałbym wiedzieć w jakim okresie powstały te mieszkania o których piszesz.

Cytacik:

"Na Małomicach urzędnicy zaplanowali mieszkania dla 15 tysięcy ludzi, 40 kilometrów dróg, kościół, dwie szkoły podstawowe, gimnazjum i pięć przedszkoli"
Skoro "urzędnicy" to rozumiem, że aktualnie pracujący, czyli ekipa Raczyńskiego.
Kto ma wątpliwości w takim razie?

Cytacik z tego samego artykułu:
" (...)sceptycznie ocenia plany miasta radny Jan Mowiński."

i drugi cytacik z gazetki propagandowej "Teraz! Lubin" podrzuconej mi dzisiaj pod drzwi:

"- Panie Senatorze, jakie będą pana pierwsze decyzje po ponownym objęciu stanowiska prezydenta Lubina?
- (Tadeusz Maćkała przypis JJ) Wyzwaniem będzie (...) budowa osiedla mieszkaniowego na Małomicach"

Jeśli dodam, że pan Mowiński i Maćkała startują z jednej ekipy (Maćkała kandydat "TL" na prezydenta, Mowiński na radnego pozycja 1 na liście!) to ja się pytam czy ci panowie mają aby na pewno wspólny program i czy w ogóle ze sobą o nim rozmawiają? Wybacz tomi ale czego spodziewać się w realizacji skoro na poziomie obietnic wyborczych liderzy "TL" mają kompletnie odmienne zdanie?
Twoje zdanie o "konkretnych planach" jakby też straciło na aktualności ...

Link do pełnej wersji artykułu:
http://www.lubin.on-line.pl/home/p2_articleid/75

Jeszcze o mieszkaniach:
W 2005 "Inwestor" oddał 36 mieszkań*, w 2006 choćby przy Kamiennej oddano jeden bydynek (przy sklepach) na końcu (Kamienna/Asnyka) stoi już następny. Nie liczyłem, ale coś mi się wydaje, że tylko w wymienionych budynkach jest więcej jak 50 mieszkań :) dodaj do tego Zalesie, na którym TBS buduje mieszkania:

"Również na nowopowstającym osiedlu Zalesie, RTBS buduje 16 mieszkań. Prace maja rozpocząć się w kwietniu, a ich zakończenie przewidywane jest na koniec 2006 roku, jednak wszystko zależy od terminu, w którym wyłoniony zostanie wykonawca prac. Inwestycja na Zalesiu przewiduje wybudowanie ponad 400 mieszkań, w przeciągu kilku następnych lat. Na razie jednak nie wiadomo, czy miejska spółka będzie realizować wszystkie projekty."***

Co do roku przyszłego:
"(2006-08-22 11:20:15)
Spółdzielnia Mieszkaniowa Inwestor w Lubinie do października przyszłego roku planuje oddać do użytku około 100 nowych mieszkań w pięciu blokach przy ul. Cedrowej."**

więc jednak za Raczyńskiego coś się buduje :)

Tak przy okazji, wie ktoś gdzie znaleźć dane statystyczne o Lubinie, jak własnie budownictwo na przykład?

* - źródło: http://www.lubin.pl/?exid=32710&mode=view&expand=6957
** - źródło: http://www.lubin.pl/?n=76&opt=v&id=34765
*** - źródło: http://www.lubin.pl/?exid=32721&mode=co ... rm&id=7035
Bywalec
Bywalec
Kontakt:
Awatar użytkownika
Bywalec
Bywalec

Post autor: Urtanator »

JasioJasio,
Zgadzam się w pełni z przedmówcą. Nic dodać, nic ująć.
Maniak
Maniak
Kontakt:
Maniak
Maniak

JasioJasio, wszystko pięknie, tylko piszesz o tym co będzie, co ma powstać itd. inne miesta regionu podają ile zostało oddanych do użytku. nawet gdyby oddanych zostało 100 mieszkań do końca tego roku to i tak jesteśmy daleko. nie dziwi cię fakt że w dużo mniejszym Głogowie o wiele więcej się buduje, że nie wspomnę już o polkowicach?? to nic miłego być krok lub dwa za miastami, które pare lat temu były za nami.

co do małomic tu sprawa jest oczywista, zaplanował to osiedla kghm i ty dobrze o tym wiesz. dziwi mnie, że pytasz o to w taki sposób, chyba że nie pamiętasz co najmniej rok temu artykułów w miesięczniku "polska miedź", że o ankiecie nie wspomne.
http://www.kghm.pl/index.dhtml?category_id=58
http://www.kghm.pl/_files/Article/pm34.pdf
http://www.kghm.pl/_files/Article/pm32.pdf
http://www.kghm.pl/_files/Article/pm38.pdf

co do wypowiedzi obu cytowanych panów to może ci wytłumaczę. jeśli ktoś odnosi się do czegoś sceptycznie, to nie znaczy, że jest przeciw, tylko że ma małą wiarę w przeprowadzenie tak ogromnej inwestycji w krótkim czasie, a fakt że ktoś mówi o tym, jak o wyzwaniu, potwierdza tylko to iż jest to trudne przedsięwzięcie któremu chce sprostać. wiele zależy też od kontekstu dziwnie wyciąłeś cytat nie żebyś manipulował ale bądź rzetelny. cyt:
To gigantyczna inwestycja.
– Na same drogi trzeba by przeznaczyć trzy lub cztery budżety miasta – sceptycznie ocenia plany miasta radny Jan Mowiński.

więc biorąc to pod uwagę i inne potrzeby miasta można być sceptykiem, ja tu nie widzę niezgodności. może inaczej, pięknie byłoby gdyby sie udało to w tak krótkim czasie, ale według zapowiedzi działki powinny byc już (rok temu jak się nie myle) sprzedane, a jak wiemy jeszcze nie są.

zdanie o konkretnych planach nic nie straciło bo co innego budować domu dla ludzi którzy dają na to kase swoją kase (TBS-y, INWESTOR-y itp.), a co innego budować mieszkania socjalne. w lubinie powstał jeden budynek z mieszkaniami socjalnymi, (pewnie wiesz kto wtedy był preziem) bądź tak miły i pofatyguj sie do prezesa jakiejkolwiek spółdzielni, on ci powie jak sprawa wygląda. ja ze swoim rozmawiałem jakiś czas temu i nie wygląda to dobrze.
Weteran
Weteran
Kontakt:
Weteran
Weteran

Post autor: realista »

a co w sprawie wykorzystania dotacji UE dla budowy Nowych Małomic?

czy ktoś się tym osiedlem na poważnie zajmuje czy to jak na razie tylko faza spekulacji?
Weteran
Weteran
Kontakt:
Awatar użytkownika
Weteran
Weteran

1. Nie wiem ile powstało mieszkań w Lubinie za prezydentury Raczyńskiego, na pewno jednak więcej niż 50 jak napisałeś ty.

2. Pokaż mi miasto w Polsce, ktore ma wystarczającą ilość mieszkań socjalnych (czyli takie, w którym nie ma bezdomnych na przykład).

3. Osiedle "Małomice" - a czy ja powiedziałem że to Raczyński buduje? Jeśli wygra wybory Maćkała i to osiedle powstanie, to zgadnij co za cztery lata przeczytam w ulotce pod drzwiami? "Zbudowałem osiedle Małomice" Wchodzę w zakład o każde pieniądze.

4. Czy pan Mowiński jest sceptyczny w obu cytatach? Jest. Nie widzę manipulacji.

5. Na koniec pytanie podchwytliwe, związane z rozmową w innym nieco temacie. Skoro pan Mowiński ocenia, że na budowę dróg potrzeba 3-4 budżety miasta (ostatni to 292 miliony złotych) to skąd weźmie na to pieniądze jak pan MAćkała jednak go przekona do słuszności budowy? Kredyt? Będziesz wtedy tomi miliardowym kredytem martwił się przed nastepnymi wyborami tak samo jak 56 milionowym kredytem zaciągniętym przez 4 lata prezydentury Raczyńskiego?
Nowy(a) na forum
Nowy(a) na forum
Kontakt:
Awatar użytkownika
Nowy(a) na forum
Nowy(a) na forum

Post autor: Franz »

tomi pisze: a jak raczyński zostanie prezydentem to lepiej nie będzie...
tomi pisze:
Franz, nie mieszaj tu solidarności do wyborów, bo to dwie różne sprawy. Kultura nakazuje mówienie prawdy! mówienie o faktach to nie jest oczernianie, to jest mówienie o faktach. a że niektórzy wolą się oszukiwać to inna sprawa. a może ja się mylę? może nie ma problemu? podeprzyj to jakimiś wiarygodnymi faktami liczbami, bardzo proszę.
Jakich faktów użyłeś do poparcia tezy, że jak Raczyński zostanie prezydentem, to nie będzie lepiej? Ty mówisz o faktach? Rzucasz w dyskusji swoje zdanie i czego oczekujesz? Poklasku? Przytaknięcia? Moim zdaniem jak twój pupilek zostanie prezydentem, to zgodnie z zasadą "chleba i igrzysk" będziemy mieli co tydzień "niedzielę w parku" i cykl imprez z cyklu "Tadzio Maćkała i jego przydupasy zapraszają" Wtedy będziesz mógł poczuć się dumny, że wspomnieli o tobie na plakacie - w końcu to ty jesteś jednym z bliższych jego przydupasów....
Weteran
Weteran
Kontakt:
Awatar użytkownika
Weteran
Weteran

Różnice w poglądach nie powinny wywoływać takich antagonizmów. Więcej szacunku do siebie Panowie. Nie bądźcie tacy jak panowie w tv.
Maniak
Maniak
Kontakt:
Maniak
Maniak

JasioJasio,

Kod: Zaznacz cały

Pokaż mi miasto w Polsce, ktore ma wystarczającą ilość mieszkań socjalnych (czyli takie, w którym nie ma bezdomnych na przykład).
to że niema ich dośc to prawda, ale prawdą jest też że nic się w tym kierunku nie robi i na to zwracałem uwagę!

Czy pan Mowiński jest sceptyczny w obu cytatach? Jest. Nie widzę manipulacji. 
powtórzę chodzi o kontekst, można być sceptycznym tak "na złośc" ale można dostrzegać skalę problemu, i tu jest różnica, nie zauważyłeś?

Na koniec pytanie podchwytliwe,
podchwytliwe jest tylko w niewielkim stopniu, dlaczego? już klikam:
1. miasto ma obowiązek uzbroić teren, bez łaski.
2. w czasie jednej kadencji jest to w praktyce niemożliwe siłami własnymi.
3. pozyskanie funduszy tylko częściowo rozwiąże problem, ponieważ i tak są to olbrzymie pieniądze, których miasto nie zainwestujew w inne dziedziny.
4. problem polega na tym że Raczyńskiego ekipa jest nieudolna, oczywiście zaraz się zapytacie o przykłady więc podam odrazu:
a) konkurs na rewitalizację rynku, - nie aktualne mapy. Jaka odpowiedź rzecznika? Nie mamy odpowiedniej komórki która się tym zajmuje.
b) Hala na OSIR kasa przyznana przez Radę Miejską i co? wygrywa projekt, który nie powinien być dopuszczony do konkursu czy przetargu (nie pamiętam), ponieważ się tam nie mieści!!! po czym raczyński szybciutko rozwiązuje umowę i znowu winne są mapy!!
Oba przypadki pokazują kompromitacje Prezydenta i jego otoczenia.
dlatego całe przedsięwzięcie jest podwójnie trudne.
dlaczego Maćkała sobie poradzi?? przykładem niech będzie maćkałówka (al Niepodległości) zrobiona w czasach gdy nie było na to kasy z unii. Ulica do dziś nieremontowana bo jest zrobiona pożądnie.

Franz, co do faktów patrz powyżej podpunkty a) i b), że wspomnę jeszcze o rynku, strefie, stadionie. myśle że powinno wystarczyć.
co do niedzieli w parku to chodziło tam wiele ludzi i to uzasadniało istnienie tej imprezy, inna sprawa że potem impreza została zmarginalizowana i w efekcie zamknięta, analogia z festiwalem piosenki francuskiej jest dość widoczna.
nie chce sie z tobą kłócic bo wolisz inwektywy od argumentów, spokojnie.
a to że popieram Maćkałe nie znaczy że muszę byc "przydupasem", masz jakieś spaczone wyobrażenie o poparciu kogokolwiek, to nie dyktatura tylko demokracja.

Rzucasz w dyskusji swoje zdanie i czego oczekujesz

oczekuję rzeczowej dyskusji, moze ja kogoś przekonam, może ktoś mnie przekona.
Weteran
Weteran
Kontakt:
Awatar użytkownika
Weteran
Weteran

1. Nie podkreśliłem "złośliwie" sceptyczności p. Mowińskiego. Zaznaczyłem po prostu jego stanowisko.

2. Mógłbyś jednak odpowiedzieć na "podchwytliwe pytanie" bez agitacji za swoim kandydatem? Jak nazwiesz prezydenta Maćkałę po zaciągnięciu miliardowego kredytu skoro prezydent Raczyńśki zaciągając 56 milionowy kredyt został bodaj " niezłym finansistą"?
Maniak
Maniak
Kontakt:
Maniak
Maniak

JasioJasio, hehe, źle mnie zrozumiałeś, nie pisałem o tobie

tak "na złośc"
tylko o sceptyku,
chodzi mi o to że bycie sceptycznym może być uzasadnione, i w tym wypadku chyba podzielasz obawy? ja jestem optymistą z natury, ale też widzę ogromne wyzwanie.
Przypomne DSI zaplanowało teren zbliżony do osiedla przylesie.

Kredyty są oczywiście niezbędne do inwestycji są dwie kwestie:
1 skala finansowania inwestycji przez miasto czyli pozyskanie funduszy zewnętrznych (nie tylko unijnych)
2 jeżeli Maćkała zaciągnie kredyt i będzie kłamał, tak jak teraz raczyński, to zmienie o nim zdanie z pewnością

bardzo powoli wyrabiam sobie zdanie na temat jakiegoś człowieka, ale jeśli już mam wyrobione zdanie to niezwykle rzadko się myle, co jednak zdaża się jak każdemu :|
odpowiedz

Informacje

0 użytkowników  »  1 gość

Moderatorzy

NEVIL, ModTEAM