Jak twoim zdaniem powinien być zagospodarowany rynek w Lubinie?

Czas głosowania minął 10 lis 2006, 18:03

Liczba głosów: 24
a) nowoczesna galeria handlowa, stal i szkło. (1) 4%
b) kamieniczki, nawiązujące do historii. (17) 71%
c) pozostawić wolny plac, np. drzewka, ławeczki, fontanna. (6) 25%
Maniak
Maniak
Kontakt:
Maniak
Maniak
Ankieta2 - Jaki rynek w Lubinie?

Post autor: tomi »

W związku ze zbliżającymi się wyborami i tym że w lubinie są obecnie dwa (najbardziej) kontrowersyjne tematy, (a każdy polityk mówi, że wie najlepiej czego chcą ludzie) umieszczam dwie ankiety.

Jak twoim zdaniem powinien być zagospodarowany rynek w Lubinie?

a) nowoczesna galeria handlowa, stal i szkło.
b) kamieniczki, nawiązujące do historii.
c) pozostawić wolny plac, np. drzewka, ławeczki, fontanna.

Proponuje nie bawić się w rozmowy na temat co jak bardzo jest możliwe tylko udzielić zwykłej odpowiedzi. Jak TY byś chciał?
CARPE DIEM ET MEMENTO MORI
Weteran
Weteran
Kontakt:
Weteran
Weteran

Post autor: realista »

zdecydowanie b) z tym, że też zaakceptowałbym galerię - wariant legnicki (Galeria Piastów)
Inicjatywa dla Lubina - www.inicjatywa.elubin.pl/dokuwiki

Portal tematyczny poświęcony rozwojowi Lubina.
Bywalec
Bywalec
Kontakt:
Awatar użytkownika
Bywalec
Bywalec

Post autor: Seba »

Galeria? Tak, ale w miejscu starego bazaru (Galeria Lubin). Galeria w rynku niech się pasie, zagłosowałem na B, ale ławeczkami z fontanną też bym nie pogardził ;)
Obrazek

"Do Lubinia?" Swoją drogą, nigdy w Lubiniu nie byłem, nawet nie wiem gdzie to jest...
Maniak
Maniak
Kontakt:
Maniak
Maniak

Post autor: tomi »

w sumie to ja nie widzę problemu mozna zrobić: galerie (choć ja bym wolał typowe kamieniczki) z elewacjami jak kamieniczki a naokoło kilka drzewek, fontanna (pod którą sa już fundamenty przygotowane). można ?? pewnie tak.

zamieszczam wyniki bliźniaczej ankiety
Ankietowano dwie grupy osób:
1) dorosłe osoby "metodą od drzwi do drzwi",

Ankieta była anonimowa

pytanie: "Jak Pani/Pana zdaniem powinien być zagospodarowany Rynek w Lubinie?"

a) nowoczesna galeria handlowa, stal i szkło
- 21,2%
- 63,8%
c) pozostawić wolny plac, np. drzewka, ławeczki, fontanna
- 14,9%
2) pełnoletnia młodzież szkolna w swoim środowisku.
pytanie: "Jak Pani/Pana zdaniem powinien być zagospodarowany Rynek w Lubinie?"

a) nowoczesna galeria handlowa, stal i szkło
- 22%

- 36%
c) pozostawić wolny plac, np. drzewka, ławeczki, fontanna
- 40%
i tyle, przyszłe władze powinny to wziąć pod uwagę.
CARPE DIEM ET MEMENTO MORI
Bywalec
Bywalec
Kontakt:
Awatar użytkownika
Bywalec
Bywalec

Post autor: Seba »

Auch pisze:Ale powiedzcie mi czemu nie można tego pogodzić? Na miejscu Galerii wybudować kamieniczki - od strony kościoła zrobić kawiarenki, puby itp. czyli głośniejsze miejsca - a od strony bloku zrobić instytucja spokojniejsze - sklepiki, biura. Punktowce wyburzyć, a ludziom zaproponować nowe mieszkania w nowowybudowanych kamieniczkach w Rynku: wypełnić lukę między Tysiąclecia, a blokiem - tam gdzie stoi ten blaszak - mieszkań jak w jednym punktowcu, a także kamieniczki między Basztą a kościołem - tam teraz jest bodajże Big Star, mieszkań tyle ile w dwóch pozostałych punktowcach. Na miejscu punktowców zrobić fontannę, drzewka, ławeczki itp. Bloki wystylizować na kamieniczki. I tym sposobem mamy i kamieniczki i kawiarenki i ławeczki i odsłonięty kościół. Trudne?
Tak, zgadzam się. Wspaniały pomysł. Tylko czy tamtejsi ludzie się zgodzą na przeprowadzkę, i czy prezydent (w końcu to on zadecyduje) zacznie budować kamieniczki...
Obrazek

"Do Lubinia?" Swoją drogą, nigdy w Lubiniu nie byłem, nawet nie wiem gdzie to jest...
Weteran
Weteran
Kontakt:
Weteran
Weteran

Trzeba uszanować prawa osób żyjących w rynku - nie powinno być mowy o jakichkolwiek wywłaszczeniach.

Można tam wiele zrobić nie nieszcząc na razie budynków mieszkalnych.
Weteran
Weteran
Kontakt:
Weteran
Weteran

masz rację,

a czy ktoś może wie czy coś się aktualnie dzieje w sprawie rynku / galerii
(poza obietnicami wyborczymi)
Weteran
Weteran
Kontakt:
Awatar użytkownika
Weteran
Weteran

Post autor: JasioJasio »

Trzeba uszanować prawa osób żyjących w rynku - nie powinno być mowy o jakichkolwiek wywłaszczeniach.
To piekna utopia. W ten sposób nie mielibyśmy obwodnicy, autostrad i jeszcze paru innych rzeczy. Niestety, choć to przykre, to jednak czasem wywłaszczenie pozostaje jedyną mozliwością zrealizowania inwestycji dla dobra ogółu.
Rodzina :D
Kontakt:
Awatar użytkownika

Post autor: NEVIL »

Wydaje mi się, że jeśli zaproponuje im się nowe mieszkania, o takiej samej lub porównywalnej wielkości, z tym, że w nowych budynkach i jakieś 50-100 metrów dalej, dostępne od zaraz to powinni się zgodzić.
Auch nie do końca przemyślałeś to co napisałeś. Bądź pewien, że cena mieszkania w wybudowanych nowych kamieniczkach byłaby co najmniej dwa razy wyższa od tej, jaką obecnie płacą lokatorzy w blokach okalających Rynek. I który z lokatorów zamieszkujących te peerelowskie pudełka się na to zgodzi ? Nie sądzę żeby Urząd Miasta zechciał subsydiować w opłatach za te mieszkania. A więc to o czym piszesz, to czysta utopia.
Obrazek
Nowy(a) na forum
Nowy(a) na forum
Kontakt:
Awatar użytkownika
Nowy(a) na forum
Nowy(a) na forum

Post autor: Franz »

Auch ty masz pomysła.... NA koszt podatników, czyli min. mój, Miasto ma komuś sprezentować eleganckie mieszkanie w nowowybudowanej kamieniczce w centrum miasta? To może przy okazji wyburzyć też wieżowce na Mickiewicza, posiać trawkę, a mieszkańcom wybudować domki jednorodzinne na Księgienicach? A co? Jak szaleć to szaleć... Nie wiem ile ty lat żyjesz na tym świecie, ale twoje myślenie przypomina mi sposób rozumowania 6 latka. Ja proponuję na rynku postawić fabrykę pieniędzy, najlepiej Euro. Za wyprodukowane tam pieniądze wybudujemy sobie drugi, ładniejszy Lubin - najlepiej gdzieś nad morzem. Powiedz Auch - czy to nie świetny pomysł?
odpowiedz

Informacje

Bing [Bot]  »  1 gość

Moderatorzy

NEVIL, ModTEAM