Regulamin forum
Działania radnych i urzędu miejskiego, komentarze i uwagi dot. rozwoju miasta.
Weteran

Tomi, jak wiesz ja śledzę tą sprawę od dawna i wiele już dyskusji było na ten temat.
I ty, i ja i wielu innych forumowiczów doskonale zna sprawę i szkoda tu chyba zbędnych emocji.
Niestety nie jesteśmy sądem ani prokuratorem i nie możemy tylko naszymi dobrymi chęciami wywłaszczyć spółki która o ile wiem ma 51% udziałów w tym terenie - czyli decyduje.
I ty, i ja i wielu innych forumowiczów doskonale zna sprawę i szkoda tu chyba zbędnych emocji.
Niestety nie jesteśmy sądem ani prokuratorem i nie możemy tylko naszymi dobrymi chęciami wywłaszczyć spółki która o ile wiem ma 51% udziałów w tym terenie - czyli decyduje.
... i kółko się zamyka. Budujemy kamieniczki identyczne ajk po północnej stronie z których zasiedleniem jest kłopot do dzisiaj. I mamy piękne kamieniczki w których nic się nie dzieje.
Każdy tu będzie miał swoje racje, ale powiem wam że definitywna odpowiedź nadejdzie ajakies 3 lata po zakońćzeniu budowy. Czegokolwiek zresztą.
Każdy tu będzie miał swoje racje, ale powiem wam że definitywna odpowiedź nadejdzie ajakies 3 lata po zakońćzeniu budowy. Czegokolwiek zresztą.
Przypuszczam, że barierą dla chcących wynająć lokal w rynkowych kamieniczkach, jest horrendalny czynsz dzierżawy. Wiadomo, ci którzy je wznosili, chcą jak najszybciej, żeby im się wróciły koszty budowy.... i kółko się zamyka. Budujemy kamieniczki identyczne ajk po północnej stronie z których zasiedleniem jest kłopot do dzisiaj. I mamy piękne kamieniczki w których nic się nie dzieje.
Weteran

co do tych pustych kamieniczek - to czegoś tu nie rozumiem,
normalnie jest tak, że buduje mieszkanie / lokal na wynajem i chce na wynajmie jak najlepiej zarobić
jeśli nie znajduje najemców to nie zarabiam nic - a do tego tracę (koszty)
co robi normalny inwestor? - obniża cenę czynszu do chwili, aż znajdzie się nabywca - nawet jeśli nie zarobił tyle ile chciał to przynajmniej nie traci
więc o co chodzi z tymi kamieniczkami? kto tam "rządzi"?
mogą wybudować nowe kamieniczki / galeryję rynek / cokolwiek - jeśli handlowcy nie będą chcieli tam wynająć powierzchni z uwagi na wysokie czynsze to i tak będzie "lipa" a nie rynek.
normalnie jest tak, że buduje mieszkanie / lokal na wynajem i chce na wynajmie jak najlepiej zarobić
jeśli nie znajduje najemców to nie zarabiam nic - a do tego tracę (koszty)
co robi normalny inwestor? - obniża cenę czynszu do chwili, aż znajdzie się nabywca - nawet jeśli nie zarobił tyle ile chciał to przynajmniej nie traci
więc o co chodzi z tymi kamieniczkami? kto tam "rządzi"?
mogą wybudować nowe kamieniczki / galeryję rynek / cokolwiek - jeśli handlowcy nie będą chcieli tam wynająć powierzchni z uwagi na wysokie czynsze to i tak będzie "lipa" a nie rynek.
Ceny wynajmu metra kwadratowego w nowych kamieniczkach 3 lata temu nieznacznie odbiegały od poziomu cen wrocławskich.
Budynek przy baszcie - prywatny właściciel. Skutecznie odstrasza chętnych do wynajmu wysokimi cenami a najemców do wyprowadzki (znam to z autopsji). Efekt? Od kilku lat pokoje stoją puste. Tam chyba jest jakaś drukarnia fałszywek albo sortownia amfetaminy
Jeżeli komuś bardziej się opłaca trzymać powietrze w biurach niż wynajmować, to są jakieś przekręty.
Budynek przy baszcie - prywatny właściciel. Skutecznie odstrasza chętnych do wynajmu wysokimi cenami a najemców do wyprowadzki (znam to z autopsji). Efekt? Od kilku lat pokoje stoją puste. Tam chyba jest jakaś drukarnia fałszywek albo sortownia amfetaminy
Jeżeli komuś bardziej się opłaca trzymać powietrze w biurach niż wynajmować, to są jakieś przekręty.
Maniak

jak dobrze pamiętam, to właścicielem kamieniczek jest słynna LSI, z szefem panem dubińskim, który zaufanym raczyńskiego jest!
jak dziennikarze spytli się o kompetencje pana dubińskiego tuż po jego powołaniu na szefa LSI to prezydent raczyński stwierdził że "jest z dobrej rodziny i to wystarczy"
więc co wy się dziwicie że lokale stoją puste.
jak dziennikarze spytli się o kompetencje pana dubińskiego tuż po jego powołaniu na szefa LSI to prezydent raczyński stwierdził że "jest z dobrej rodziny i to wystarczy"
CARPE DIEM ET MEMENTO MORI
A tak przy okazji.... Jeżeli te istniejące kamieniczki są po północnej stronie Rynku, to Ty chyba wczoraj piłeś ze swoim kompasem wódkę...
... i kółko się zamyka. Budujemy kamieniczki identyczne ajk po północnej stronie z których zasiedleniem jest kłopot do dzisiaj. I mamy piękne kamieniczki w których nic się nie dzieje.
Chyba zle pamietasz, zaleznie od kamieniczki wlasciciel jest inny i to on ustala ceny, przynajmniej tak bylo jak pracowalem w jednej z firm ktora posiadala tam sklep oraz pomieszczenia biurowe. A czemu posiadala? bo ceny za wynajem byly kosmiczne.tomi pisze:jak dobrze pamiętam, to właścicielem kamieniczek jest słynna LSI, z szefem panem dubińskim, który zaufanym raczyńskiego jest!
To by tłumaczyło dlaczego DIALOG (BOK) opuścił swą siedzibę w kamieniczkach i przeniósł sie na M.C. Skłodowskiej , chociaż ta firma do biednych się nie zalicza.....Chyba zle pamietasz, zaleznie od kamieniczki wlasciciel jest inny i to on ustala ceny, przynajmniej tak bylo jak pracowalem w jednej z firm ktora posiadala tam sklep oraz pomieszczenia biurowe. A czemu posiadala? bo ceny za wynajem byly kosmiczne.

Maniak

Pozwolę sobie zacytować część programu wyborczego pana Herejczaka, kandydata "Teraz Lubin":
"Jako radny, chcę doprowadzić lubiński Rynek do wyglądu, z jakiego każdy lubinianin będzie dumny."
Jeśli całe "TL" ma podobne zdanie, to mam wrażenie że postawiło się na z góry straconej pozycji, albo słaby wywiad mają. Wystarczy poczytać ten temat aby się zorientowac, ze "każdy lubinianin" ma dokładnie inne zdanie na ten temat niż pozostali. W takiej sytuacji "mission impossible" panie Herejczak, niestety.
Wystarczyło napisać w programie, że wizja Rynku będzie taka, jak odpowiada panu na przykład i było by bezproblemowo i jasno
"Jako radny, chcę doprowadzić lubiński Rynek do wyglądu, z jakiego każdy lubinianin będzie dumny."
Jeśli całe "TL" ma podobne zdanie, to mam wrażenie że postawiło się na z góry straconej pozycji, albo słaby wywiad mają. Wystarczy poczytać ten temat aby się zorientowac, ze "każdy lubinianin" ma dokładnie inne zdanie na ten temat niż pozostali. W takiej sytuacji "mission impossible" panie Herejczak, niestety.
Wystarczyło napisać w programie, że wizja Rynku będzie taka, jak odpowiada panu na przykład i było by bezproblemowo i jasno
a ciekawe czy jakies lokalne media przeprowadzaly sondaz na ten temat kiedys tam...JasioJasio pisze:Wystarczy poczytać ten temat aby się zorientowac, ze "każdy lubinianin" ma dokładnie inne zdanie na ten temat niż pozostali. W takiej sytuacji "mission impossible" panie Herejczak, niestety.
no co ty...tak sie nie wypowiada polityk. Politycy uprawiaja tzw. "nowomowe stosowana".JasioJasio pisze:Wystarczyło napisać w programie, że wizja Rynku będzie taka, jak odpowiada panu na przykład i było by bezproblemowo i jasno
Maniak

JasioJasio, to nie jest część programu tylko slogan więc chyba mylisz pojęcia. generalnie to TERAZ LUBIN opowiada się ża powrotem do propopzycji z '98 roku, czyli zabudowe kamieniczkową i elewacje bloków również na podobieństwo kamieniczek.
polar21, z tego co wiem to nikt nie robił żadnej ankiety ale, że są teraz jak mi się wydaje, dwa kontrowersyjne tematy to zrobiłem ankiety na forum.
Kąpielisko?
Jaki Rynek?
polar21,
Kod: Zaznacz cały
a ciekawe czy jakies lokalne media przeprowadzaly sondaz na ten temat kiedys tam... Kąpielisko?
Jaki Rynek?
CARPE DIEM ET MEMENTO MORI
nienajgorzy pomysl jednak formulowicze to chyba nie jest ogol mieszkancow lubina (nie mowiac o tym ile % formulowiczow czynnie sie udziela w dyskujach politycznych).tomi pisze:JasioJasio, to nie jest część programu tylko slogan więc chyba mylisz pojęcia. generalnie to TERAZ LUBIN opowiada się ża powrotem do propopzycji z '98 roku, czyli zabudowe kamieniczkową i elewacje bloków również na podobieństwo kamieniczek.
polar21,z tego co wiem to nikt nie robił żadnej ankiety ale, że są teraz jak mi się wydaje, dwa kontrowersyjne tematy to zrobiłem ankiety na forum.Kod: Zaznacz cały
a ciekawe czy jakies lokalne media przeprowadzaly sondaz na ten temat kiedys tam...
Kąpielisko?
Jaki Rynek?
Jako kandydat w wyborach powinienes zrobic kilka rund po miescie z ankietami
Weteran

Informacje
0 użytkowników » 1 gość