Regulamin forum
Działania radnych i urzędu miejskiego, komentarze i uwagi dot. rozwoju miasta.
Maniak

niestety/naszczęście, nie należę do żadnej parti politycznej, mało tego, nie zamierzam się do żadnej zapisać, wole działać społecznie niż politycznie
a patriotyzm to powód do dumy tak mnie uczyła Mama i tego będę bronił
najlepsza opcja budowy nowego rynku to opcja budowania go przez nas, tym bardziej że niemiecki inwestor też nie ma na to kasy, jako źródła finansowania inwestycji wskazuje on kredyty więc pytanie jest oczywiste - czy to niemiec musi być kredytobiorcą??
zaleciało nacjonalizmem hehehe, ale daleko mi do tego, po prostu trzeba być rozsądnym.
najlepsza opcja budowy nowego rynku to opcja budowania go przez nas, tym bardziej że niemiecki inwestor też nie ma na to kasy, jako źródła finansowania inwestycji wskazuje on kredyty więc pytanie jest oczywiste - czy to niemiec musi być kredytobiorcą??
zaleciało nacjonalizmem hehehe, ale daleko mi do tego, po prostu trzeba być rozsądnym.
CARPE DIEM ET MEMENTO MORI
Najważniejsze, w jakim banku weźmie kredyttomi pisze: czy to niemiec musi być kredytobiorcą??
Andros
Ławki nie, kamieniczki nie, galeria nie. Więc co?
We Wrocławiu w Rynku jest dom towarowy, bank, kawiarnie, dobre restauracje i plastikowe jedzenie z McDonalds. Nie ma wyłącznie uduchowionych, wykwintnych instytucji. W Lubinie z braku innych realnych mozliwości mozna skupić to wszystko w jednym budynku - co wg mnie wcale nie jest ani gwałtem na nijakim póki co miejscu w mieście ani złym przedsięwzięciem finansowym. Mozna dyskutować nad kształtem budynku, czy szklana bryła pasuje ti najlepiej czy nie - to już kwestia gustu.
PS Czy projekt na który zgodził się konserwator zabytków to ten, który wisi na płocie placu budowy?
Konserwator wyraził wstępną akceptacje projektu, podpisze po uwzględnieniu jego uwag. Prawdopodobnie jeszcze nie mają jego podpisu, więc to mogą być tylko przypuszczenia że na coś takiego konserwator się zgodzi. Wywiesili to żeby coś wisiało na wybory że niby coś się dzieje w tym temacie.JasioJasio pisze:...Czy projekt na który zgodził się konserwator zabytków to ten, który wisi na płocie placu budowy?
Maniak

panowie..panowie....widze ze dyskuja schodzi na manowce, tymczasem mamy jeszcze jedna koncepcje zagospodarowanie rynkuAuch pisze:andros nie, ale jego żona jak najbardziej
Wczoraj wpadla mi w rece ulotka wyborcza p.Borysa gdzie miedzy innymi przedstawia on swoja koncepcje (wlasciwie to koncepcja firmy Filar jednakze na ich stronie slowem nie wspomniano o niej)
A całość ma wygladac tak (pozwolilem sobie zeskanowac)Plac w rynku powinien być uwolniony dla wydarzeń kulturalnych, miejsca spotkań mieszkanców Lubina. Wystylizowanie, modernizacja i budowa nowych kamienic w Rynku. Utworzenie podziemnego pasażu, zamiast planowanej galerii handlowej.
O ile z rewitalizacja blokow moge sie jeszcze zgodzic (nawet nienajgrzej to wyglda) o tyle zostawienie pustego placu w srodku miasta jest chyba nie na miescu. Jakos nie wyobrazam sobie imprezy plenerowej na rynku skoro obok mamy błonia.
Co sadzicie o takiej koncepcji?
Weteran

Maniak

Stały bywalec

Weteran

w miejscu w którym mają być wybudowane te kamieniczki jest obecnie dość pusto - bodajże fasada jednego punktowca do upiększenia, resztę punktowców koło kościoła chcą "zamurować"
zdjęcie PO jest dość cwane - pokazuje tylko jeden kawałek, nie zaś całość rynku
jednak jak znam życie to po wyborach nikt nic tam nie wybuduje
, bloków nie odnowi i rynek pozostanie taki jaki jest na lata
zdjęcie PO jest dość cwane - pokazuje tylko jeden kawałek, nie zaś całość rynku
jednak jak znam życie to po wyborach nikt nic tam nie wybuduje
Nowy(a) na forum

Weteran

Już od 2 lat śledzę ten temat. Nie mogę zrozumieć po co niektórzy niepotrzebnie strzępią język. Dla mnie sprawa od początku jest jasna. Co by się w tej chwili za obiekt wzniosło w lubińskim Rynku, to nie pasowałby do niczego. Przecież te peerelowskie bloki mieszkalne wzdłuż Rynku też nie pasują swym sąsiedztwem z Basztą Głogowską, Kościołem i Ratuszem. Przyglądałem im się i stwierdzam, że mimo jakichkolwiek prób zmienienia ich fasad, na nic to się zda. Pudła pozostaną pudłami. Co by się tam teraz na tym pustym placu postawiło, to nie będzie pasowało do niczego. Jeżeli zdecydujemy się postawić tam kamieniczki w starym stylu, to nie będą pasowały do tych czteropiętrowych bloków mieszkalnych. Gdy zaś zwycięży koncepcja budowy nowoczesnej galerii, to nie będzie symbiozy z Ratuszem i Basztą Głogowską. Jedyne wyjście, to zburzyć gomułkowską zabudowę Rynku i postawić kamieniczki w starym stylu. Ale na to nasze miasto niestety nie stać...
Maniak

realista, najlepiej powiedzieć że już nic się nie da zrobić, sorki ale tak to mówi prezydent raczyński, tylko nieudacznicy tak mówią!! jak się nie próbuje to nigdy nic się nie zrobi!! miała być ulica przez środek rynku i co ?? nie będzie tej ulicy. miał byc podziemny parking w rynku , i co?? nie będzie tego parkingu, można ?? można !! miasto ma 49% udziałów i wiele możliwości dodatkowo prokurator prowadzi dochodzenie czy to przekazanie gruntu (miasto nie ma z tego ani grosza) było zgodne z prawem.
NEVIL, to nie jest kwestia "strzępienia języka" tylko szerszego spojrzenia. od dwóch lat Raczyński próbuje ożywiać rynek a nie potrafi nawet sformułować normalnego stanowiska w tej sprawie, najpierw jest "za" potem "przeciw" następnie znowu "za". jeśli zrobi się jeden element to fakt nic "nie zagra", ale wracając do tego co proponował Maćkała, kamieniczki w miejscu baraku, a to miał być drugi etap przebudowy rynku, trzecim etapem było przerobienie elewacji bloków na takie które będą uzupełniały całość. to jedyne rozwiązanie które kompleksowo rozwiązuje ten problem. szkoda że przeciwnicy zamiast wziąć dobrą, gotową i już w 1/3 zrealizowaną koncepcje, zachowują sie jak dzieciaki i nie potrafią pracowac dla dobra wszystkich mieszkańców.
NEVIL, to nie jest kwestia "strzępienia języka" tylko szerszego spojrzenia. od dwóch lat Raczyński próbuje ożywiać rynek a nie potrafi nawet sformułować normalnego stanowiska w tej sprawie, najpierw jest "za" potem "przeciw" następnie znowu "za". jeśli zrobi się jeden element to fakt nic "nie zagra", ale wracając do tego co proponował Maćkała, kamieniczki w miejscu baraku, a to miał być drugi etap przebudowy rynku, trzecim etapem było przerobienie elewacji bloków na takie które będą uzupełniały całość. to jedyne rozwiązanie które kompleksowo rozwiązuje ten problem. szkoda że przeciwnicy zamiast wziąć dobrą, gotową i już w 1/3 zrealizowaną koncepcje, zachowują sie jak dzieciaki i nie potrafią pracowac dla dobra wszystkich mieszkańców.
CARPE DIEM ET MEMENTO MORI
Informacje
0 użytkowników » 3 gości