Regulamin forum
Działania radnych i urzędu miejskiego, komentarze i uwagi dot. rozwoju miasta.
Weteran

Rozwiazanie moze i dobre lecz frekwencja nie sadze by byla zbyt duza :/ co niestety ozczalo bedzie, iz mamy tylko krzykaczy w miescie, ktorym nie chce sie ruszyc, by cos w tej sprawie konkretnego zrobic......andros pisze:Uważam, że dobrym rozwiązaniem sytuacji w rynku może być przeprowadzenie referendum ogólnomiejskiego, w którym zostaną przedstawione do wyboru wizualizacje "trzech pomysłów na rynek", wymienionych przez tomiego.
Kobieta nie wie czego szuka ale nie odpuści dopóki nie znajdzie.
Maniak

dostałem wizualizację tego, co powstałoby na rynku gdyby rządził Maćkała. zgodnie z obietnicą zamieszczam to co obiecałem.

powyżej wizualizacje 2D a poniżej obraz przestrzenny 3D.

dodam że prace były prowadzone w roku '98 więc było to dużo trudniejsze od strony technicznej. Trzy kamieniczki miały już KOMPLET POZWOLEŃ ŁĄCZNIE Z POZWOLENIAMI OD KONSERWATORA ZABYTKÓW
więc wystarczyło dokoączyć to co było , zarówno w '98 roku jak i w roku 2002, niestety ostatnich trzech prezydentów lubina to osoby nie nadające się na to stanowisko
ale cóż może coś się zmieni w listopadzie ...

powyżej wizualizacje 2D a poniżej obraz przestrzenny 3D.

dodam że prace były prowadzone w roku '98 więc było to dużo trudniejsze od strony technicznej. Trzy kamieniczki miały już KOMPLET POZWOLEŃ ŁĄCZNIE Z POZWOLENIAMI OD KONSERWATORA ZABYTKÓW
więc wystarczyło dokoączyć to co było , zarówno w '98 roku jak i w roku 2002, niestety ostatnich trzech prezydentów lubina to osoby nie nadające się na to stanowisko
Ostatnio zmieniony 23 paź 2006, 22:17 przez tomi, łącznie zmieniany 1 raz.
CARPE DIEM ET MEMENTO MORI
Stały bywalec

Maniak

to było projektowane konsultacjach z konserwatorem i z nawiązaniem do historycznej zabudowy, może to się nie podobać ale taki (w przybliżeniu) był obraz historyczny.
z pewnością pasuje to tam bardziej niż galeria, inna sprawa to czy jest to najlepsze co może powstać, widziałem chyba wszystkie pomysły i moim zdaniem tak.
surgeon, jest to jakiś pomysł ale pytanie czego chce większość mieszkańców.
[ Dodano: Pon 23 Paź, 2006 23:18 ]
i następne 2:

chyba wystarczy ...
z pewnością pasuje to tam bardziej niż galeria, inna sprawa to czy jest to najlepsze co może powstać, widziałem chyba wszystkie pomysły i moim zdaniem tak.
surgeon,
Kod: Zaznacz cały
nie budujcie tam nic[ Dodano: Pon 23 Paź, 2006 23:18 ]
i następne 2:

chyba wystarczy ...
Stały bywalec

I Rynek byłby równie martwy jak teraz. Co by nie mówić to galeria ( o ile będzie miała charakter podobny do wrocławskiej Galerii Dominikańskiej ) znacznie bardziej przyciągnie ludzi niż pare ławeczek. Kwestia co w Rynku ma być?rybolek pisze:Jesli to ja bym miał decydować, to bym nic nie zbudował, (jakaś fontanna i ławeczki) ...
Maniak

JasioJasio pisze:I Rynek byłby równie martwy jak teraz. Co by nie mówić to galeria ( o ile będzie miała charakter podobny do wrocławskiej Galerii Dominikańskiej ) znacznie bardziej przyciągnie ludzi niż pare ławeczek. Kwestia co w Rynku ma być?rybolek pisze:Jesli to ja bym miał decydować, to bym nic nie zbudował, (jakaś fontanna i ławeczki) ...
Niezgodze sie. Rynek winien byc miejscem spotkan, spacerow, miejscem gdzie mozesz zrobic zakupy, napic sie kawy czy wypic piwo w ogrodku , ale rynek musi miec tez swoj klimat a nie sadze zeby zapewnil go ten szklno-stalowy budynek otoczony przez gomulkowskie bloki.
Picie kawy (nie wspominajac o cenie) na pasazu w galerii dominikanskiej nie zapewni takiego klimatu jak w jakiejs kafejce czy ogrodku.
Ta koncepcja przytoczna przez tomiego to krok we wlasciwym kierunku, zwlaszcza ze jak tomi napisal odwoluje sie w maksymalnym stopniu do zabudowy historycznej (zobaczcie na fragment rynku przed wyburzeniem na pocz. lat-60tych na filmiku o Zaglebiu ktory nagralem na festynie, przytaczam link ponownie: http://www.youtube.com/watch?v=qyWxdSVykaE ).
Szkoda ze mozna bylo to uczynic w Polkowicach (lacznie z wyburzeniem blokow), Glogowie a nie da sie w Lubinie.
P.S.
tomi czy ty masz moze dwie coreczki?
Maniak

Maniak

Nie bądź małostkowy, wiesz dobrze że nie chodzilo mi o lokalizację GD.tomi pisze:JasioJasio, tak dla ścisłości to galeria dominikańska jest obok rynku we wrocławiu a w rynku mają kamieniczki. można by poszukać pewnej analogii z lubinem tzn galeria cuprum obok rynku a w rynku kamieniczki. moim zdaniem najlepsze rozwiązanie.
Tak we Wroclawiu w Rynku są kamieniczki, ale to nie z powodu kamieniczek ten rynek żyje. Tak pzy okazji to mają również fontannę i to cholernie drogą, gdyby miasto Lubin zechciało wybudować tym przykładem i u nas w rynku fontanne, to sadząc min po twojej tomi opinni o fonatannach chętnie zjadłbyś pomysłodawcę żywcem. Bez popitki
Zwróćcie uwagę, że w naszym rynku jest kilka ławeczek. nie wiem, może mam pecha ale ilekroć jestem w rynku (3-4 razy w miesiącu) to zawsze na tych ławeczkach "przesiadują" zmęczeni życiem ludzie o mocno nieświeżych oddechach i twarzach. Naprawdę myslicie, ze postawienie 10 nowych ławek spowoduje reaktywację tego miesjca? Idę o zakład, że będzie więcej "nieświeżych" jedynie.
Jeszcze jedno. Piszesz tomi że w rynku winny być kamieniczki jak we Wrocławiu. Nie powiem, oglądając stare fotki naszego miasta wzdycham do ówczesnego rynku. Powstaje jednak pytanie, co w kamieniczkach? Część z już istniejących już kamieniczek nadal nie ma najemców, w pozostałych właściciele zmieniają się dwa razy do roku średnio z wyjątkiem salonów firm telefonicznych. Kto zapełni 3-4 krotnie wiekszą powierzchnię biurową i sklepową jak do tej pory? Pamiętajmy, ze budując galerię prywatny inwestor bierze to zmartwienie na siebie, to on w końcu wykłada pieniądze. Jesli za kamienice weźmie się miasto, to będzie miasta - nasz problem.
Maniak

wiem że nie o to ci chodziło ale napisałeś dokładnie tak jak kiedyś powiedział jeden z radnych broniącyh rynku i mnie poniosło :/ .
ale ale rynek żyje dzięki ludziom tam będącym więc powinny tam być (wg mnie) jakieś kawiarnie i knajpki itp, zresztą były kiedyś plany (niepamiętam kiedy) żeby wykupić mieszkania na parterze (w blokach) i zrobić tam sklepy itp. dodając przerobione elewacje mogło by to tworzyć całkiem niezły wygląd i może wtedy byłoby prawdziwe ożywienie.
co do ławeczek to jest to jeden z trzech pomysłów na rynek, mnie się podoba średnio.
co do fontanny hehe
nieprawda nie zjadłbym nikogo gdyby to było odpowiednie ładne a nie basenik lub rura wystająca z ziemi, nie może być jakaś np rzeźba??
co do najemców to fakt problem istnieje ale jest pytanie ważniejsze - jaka jest cena najmu?
i przypomnę kamieniczki planowane za maćkały miały być budowane wspólnie z ówczesnymi kupcami baraku, i byłby to ich problem. kasa Polskich kupców procentowała by dla Polskich rodzin że tak powiem patriotycznie.
ale ale rynek żyje dzięki ludziom tam będącym więc powinny tam być (wg mnie) jakieś kawiarnie i knajpki itp, zresztą były kiedyś plany (niepamiętam kiedy) żeby wykupić mieszkania na parterze (w blokach) i zrobić tam sklepy itp. dodając przerobione elewacje mogło by to tworzyć całkiem niezły wygląd i może wtedy byłoby prawdziwe ożywienie.
co do ławeczek to jest to jeden z trzech pomysłów na rynek, mnie się podoba średnio.
co do fontanny hehe
co do najemców to fakt problem istnieje ale jest pytanie ważniejsze - jaka jest cena najmu?
i przypomnę kamieniczki planowane za maćkały miały być budowane wspólnie z ówczesnymi kupcami baraku, i byłby to ich problem. kasa Polskich kupców procentowała by dla Polskich rodzin że tak powiem patriotycznie.
Informacje
Google [Bot] » 1 gość