Regulamin forum
Działania radnych i urzędu miejskiego, komentarze i uwagi dot. rozwoju miasta.
Stały bywalec

Nowy(a) na forum

Nowy(a) na forum

Witam - oj dawno nie zabierałem głosu... Ten projekt - to koszmar. Ja rozumiem i zgadzam się, że Lubin to nie Drezno, Wrocław czy Elbląg, lubińskie kamienice w rynku nie były perełkami architektury i dziedzictwem europejskim, ale pewne zasady powinny być przestrzegane. Zgadzam się, że nie ma potrzeby odtwarzania dawnej zabudowy, jeśli to miałoby w ogóle uniemożliwić zagospodarowanie tego obszaru. Pogodziłem się nawet, że nie będzie to zabudowa mieszkaniowa, tylko handlowa (patrz legnicka galeria przy ul. NMP). Jednak to, co widać na zdjęciu TO KOSZMAR. Już nowe kamieniczki średnio pasują do ratusza, ale jeszcze da się to przeżyć. Bloki nie pasują do niczego, najwyżej do PGR-u, ale stoją i mieszkają w nich ludzie. Natomiast ta HALA przypomina mi najgorsze i najbrzydsze budynki z tzw. demoludów. Pseudonowoczesne jugoslowiańskie czy nrd-owskie koszmarki jakich wiele do dziś straszy - w latach 70-tych czy 80-tych "szczyt mody". Szanowny Pan konserwator widocznie marzy jedynie o dotrwaniu do emerytury nie niepokojony przez natrętnych inwestorów, którzy o architekturze mają takie pojęcie, jak Pan konserwator o zabytkach. Mają za to pojęcie o zysku. A zysk jest większy im nakłady i koszty mniejsze. Pozdrawiam.
Maniak

Stały bywalec

A co w tym dzinego? Przecież Niemiec jest właścicielem terenu i będzie właścicielem tego co tam powstanie.andros pisze:Prezydent nie ustala tego, nawet chyba mało go to obchodzi...
Pamiętam, jak na jednej z sesji RM poświęconej rynkowi, radna B.Baszczyk-Stelmach opowiadała, że prezydent w sprawach dotyczących rynku odsyłął ją do Niemca...
Maniak

hugo,
oczywiście że nie ustala, ale teren ma spółka "Galeria Rynek" w której miasto Poprzez LSI miało 49% udziałów (chyba się nic nie zmieniło), prezesa LSI wiemy, że powołuje właśnie prezydent. w umowie są (mam nadzieje) zapisy które na pewno mozna odpowiednio wykorzystać. poza tym architekt miasta chyba też ma coś do powiedzenia.
Kod: Zaznacz cały
czy to prezydent ustala wyglad tej "galerii" na rynku ?oczywiście że nie ustala, ale teren ma spółka "Galeria Rynek" w której miasto Poprzez LSI miało 49% udziałów (chyba się nic nie zmieniło), prezesa LSI wiemy, że powołuje właśnie prezydent. w umowie są (mam nadzieje) zapisy które na pewno mozna odpowiednio wykorzystać. poza tym architekt miasta chyba też ma coś do powiedzenia.
CARPE DIEM ET MEMENTO MORI
Nowy(a) na forum

Bywalec

Konserwator zabytkow nie ma problemow ze wzrokiem.
Mylicie panowie kompetencje. Konserwator zabytkow NIE MA mozliwosci decydowania o zabudowie na podstawie estetyki. Podejmuje decyzje na podstawie warunkow zabudowy terenu wydanych przez wladze lokalne. Obecny projekt jest zgodny z warunkami zabudowy. Ponadto projekt uwzglednia wczesniejsze zastrzezenia konserwatora: nie DOMINUJE nad zabytkowymi budynkami w Rynku.
Jak do tej pory konserwator zaakceptowal jedynie koncepcje. Nie podpisal jeszcze wniosku ze zgodą na budowe. Taki do niego po prostu nie wplynął.
Powyższe informacje pochodzą od konserwatora zabytków i nie muszą odzwierciedlać poglądów nizej podpisanego
Mylicie panowie kompetencje. Konserwator zabytkow NIE MA mozliwosci decydowania o zabudowie na podstawie estetyki. Podejmuje decyzje na podstawie warunkow zabudowy terenu wydanych przez wladze lokalne. Obecny projekt jest zgodny z warunkami zabudowy. Ponadto projekt uwzglednia wczesniejsze zastrzezenia konserwatora: nie DOMINUJE nad zabytkowymi budynkami w Rynku.
Jak do tej pory konserwator zaakceptowal jedynie koncepcje. Nie podpisal jeszcze wniosku ze zgodą na budowe. Taki do niego po prostu nie wplynął.
Powyższe informacje pochodzą od konserwatora zabytków i nie muszą odzwierciedlać poglądów nizej podpisanego
Maniak

JasioJasio, no to dodam, w umowie były pewne rzeczy do wykonania, które miały być zrobione w jakimś terminie. nia jestem prawnikiem więc nie będę tu analizował ani opisywał dokładniej, ale mam nadzieje że będzie mozna to odpowiednio zinterpretowac i rozwiązać spółkę.
PS: PREZYDENTA RACZYŃSKIEGO i ARCHITEKTA MIASTA LUBINA zapraszamy do LEGNICY może się czegoś nauczą.
Kod: Zaznacz cały
Skoro nie dodajesz nic PS: PREZYDENTA RACZYŃSKIEGO i ARCHITEKTA MIASTA LUBINA zapraszamy do LEGNICY może się czegoś nauczą.
CARPE DIEM ET MEMENTO MORI
Stały bywalec

Weteran

Bywalec

Jutro, w srode, o 11.00 w Centrum Kultury Muza odbędzie sie konferencja prasowa poswiecona Galerii Rynek. Ponoc ma zostac przedstawiona kolejna koncepcja zabudowy. Napisze po niej co i jak
[ Dodano: Sro 27 Wrz, 2006 15:43 ]
Tu znajdziecie info o Galerii:
Galeria Rynek
[ Dodano: Sro 27 Wrz, 2006 15:43 ]
Tu znajdziecie info o Galerii:
Galeria Rynek
Informacje
0 użytkowników » 2 gości