Nowy(a) na forum
Nowy(a) na forum
Kontakt:
Nowy(a) na forum
Nowy(a) na forum

Post autor: legal5 »

Właściwie to się z tobą zgadzam, tylko jak wynika z doświadczeń spotkać z przeydentem nie mogą się tylko radni, ale i inni ludzie (inwestorzy) itd. Także z prezydentem chyba nie można rozmawiać w obecności piwa.
legal5
Maniak
Maniak
Kontakt:
Maniak
Maniak

Post autor: tomi »

JasioJasio,
Lepiej sprawę oprzeć o bufet i załatwić niż nie załatwić.
święta prawda
A gdyby prezydent i rada wcześniej ustalili "co" a w komisjach debatowli tylko "jak"?
to byłoby idealne rozwiązanie, problem polega na tym że prezydent nie bywa nawet na debatach budżetowych (a co dopiero na posiedzeniach komisji) i skąd (tak na zdrowy rozsądek) radni mają wiedzieć co prezydent miał na myśli?
gdyby mi zależało na jakimś rozwiązaniu to bym sie konkretnie przygotował i wszedłbym nawet do 'jaskini lwa :mrugniecie: ' ale bym tłumaczył, bronił, walczył, przekonywał.
CARPE DIEM ET MEMENTO MORI
Nowy(a) na forum
Nowy(a) na forum
Kontakt:
Awatar użytkownika
Nowy(a) na forum
Nowy(a) na forum
PROMOCJA

Post autor: KUPIEC »

tomi PRZESADZASZ!
Jeżeli patrzeć z twojej perspektywy to jeżeli kupcy mają robić zadaszenie i reklamę za swoje pieniądze to niech mieszkańcy tego osiedla zrobią ulice za swoje pieniądze, przecież nikt im nie kazał tam się osiedlać, a niestety kupców zmuszono do przeniesienia się na Łukasiewicza, sam wiesz (znasz tą sprawę od podszewki), że kupcy zostali zmuszeni do zainwestowania śrenio od 30tyś do 50tyś w wylewki, pawilony, przygotowanie pawilonów do handlu, wszystkie te koszty, które zostaną poniesione przez kupców jeszcze przez pare lat będą odbijały się czkawką czyli ratami kredytów. Ja i ty znamy wszystkie fakty związane z tą sprawą, radni popierali kupców do momentu gdy Prezydent miał na pieńku z kupcami, gdy kupcy ulegli Prezydentowi i zgodzili się przejść na Łukasiewicza pod warunkiem, że targowisko będzie spełniało pewne wymogi, kóre ułatwią im życie, a zwłaszcza podnisą komfort robienia zakupów przez mieszkańców Lubina, radni zaczeli się bać, że Prezydent postanowi zaliczyć tą inwestycję oraz przejście kupców i likwidację targowiska na Kopernika za swoje wielkie osiągnięcie, co doda mu głosów w wyborach.
Radni widząc to stwierdzili, że kasa na reklamę targowiska może być wydana na reklamę osiągnięć Prezydenta, a zadaszenie - kupcy i tak są wściekli, żę obiecane darmowe wylewki są bajką i sami zapłacą, brak jest kasy na podłączenie energi do pawilonów, brak jest kasy na ogrodzenie targowiska, zabrać im kasę na reklamę i zadaszenie to może rozniosą Prezydenta w drobny mak. Kupcy mają już dosyć i czekają na koniec tej wojny RADNI-PREZYDENT - CZEKAJĄ NA WYBORY- MOŻE MIESZKAŃCY CZYLI MY, WY ONI - WYBIORĄ TAK, ABY RADA I PREZYDENT MIASTA LUBINA ZACZELI GADAĆ JEDNYM GŁOSEM.

Oczywiście kasa jest na częściowe zadaszenie, i częściową reklamę, ale ile było szymu potrzeba to głowa mała. Jednak nacisk na radnych czasami coś daje, a i Prezydenta trzeba czasami nacisnąć. Jedno wiem - zamiast takie miasto jak Lubin doprowadzić do świetności - jest kasa, KGHM u boku, miasto dość młodych ludzi- to prowadzi się wojnę między paroma osobami na stołkach co doprowadza nasze miasto do degradacji.
KUPIEC
Nowy(a) na forum
Nowy(a) na forum
Kontakt:
Nowy(a) na forum
Nowy(a) na forum
Re: PROMOCJA

Post autor: legal5 »

RADNI-PREZYDENT - CZEKAJĄ NA WYBORY- MOŻE MIESZKAŃCY CZYLI MY, WY ONI - WYBIORĄ TAK, ABY RADA I PREZYDENT MIASTA LUBINA ZACZELI GADAĆ JEDNYM GŁOSEM.

Dlaczego mają gadać jednym głosem. Tak było za komuny.

Oczywiście kasa jest na częściowe zadaszenie, i częściową reklamę, ale ile było szymu potrzeba to głowa mała.

Dawanie na zadaszenie i na reklamę toż to komuna. Znajoma, która ma sklepik powiedziała, że też chce na remont sklepu i reklamę.
legal5
Maniak
Maniak
Kontakt:
Maniak
Maniak

KUPIEC, może i przesadzam, ale wiesz dobrze co myślą na temat kłótni. tylko zgoda buduje. po pierwsze na zorganizowanie targowiska poszło/pójdzie 2 mln z tegorocznego budżetu, i teraz należy zadać pytanie czy słusznie ... moim zdaniem tak ponieważ należało poprawić tam infrastrukture (co zresztą należało się już tam handlującym) a także rozbudować baze dla nowoprzybywających kupców. następne pytanie czy miasto powinno jeszcze inwestować, i tu mam wątpliwości, ponieważ jak sam mówisz miasto nie jest wiarygodne, obietnic notorycznie nie dotrzymuje, więc jak tu wierzyć w zapewnienia że tym razem kasa będzie wykorzystana dobrze? wiemy wszyscy że ponosicie poważne koszty, ale czy wiesz ile kosztuje np. druk i rozniesienie ulotek po mieszkaniach? ile kosztuje kilka bilbordów? kwoty są (moim zdaniem) niewspółmierne do potrzeb. inna sprawa że bazar był ogólnomiejski a targowisko zostaje raczej dla centrum bo wątpie żeby ktoś z przylesia czy ustronia jechał na targowisko, co dodatkowo zmniejsza koszty reklamy. na koniec macie prawo jak każda grupa do lobbowania w swoich interesach i zycze wam powodzenia ale ilością kasy na reklame to chyba przesada. co do zadaszenia to mi się pomysł troszkę nie podoba, w lecie piekarnik a w zimie i tak zimno ...
Nowy(a) na forum
Nowy(a) na forum
Kontakt:
Awatar użytkownika
Nowy(a) na forum
Nowy(a) na forum
ODPOWIEDŹ

legal5

Po twoich wypowiedziach stwierdzam, że komunę to ty znasz z opowiści - powinni gadać jednym głosem bo wtedy łatwiej coś zrobić, a gdy Polacy się kłucą to pewne, że wszystko spiepszą,

tomi

myślę, że wszyscy handlowcy mają świadomość gdzie wsiąknie część pieniędzy, te dwa miliony powinny wystarczyć na wylewki dla kupców, ogrodzenie, podciągnięcie prądu do pawilonów, dziwnym trafem za wylewki i podłączenie prądu kupcy płacą, ale jest jeden problem - gdy radni zabrali dotację to było pewne, że dach i promocja przepadła - gdy dali pieniądze to możemy być pewni - jakieś 60% kasy trafi na te dwa cele. Na miejscu radnych zrobiłbym wszystko co jest w ich mocy żeby rozliczyć LSI z tych pieniędzy.
Wszystko jest do zrobienia, pieniądze są miasta - nasłać kontrolę po zakończeniu inwestycji. ( kupcy muszą lawirować tak, aby dostać to co im się należy)

[ Dodano: Sro 19 Lip, 2006 23:53 ]
piekarnia pod dachem jest lepsza od deszczu na głowy klientów i blaknięcia towaru

[ Dodano: Czw 20 Lip, 2006 00:02 ]
legal 5
przez lata utrzymywaliśmy FIRMY, KTÓRE KIEROWAŁY TARGOWISKIeM, do kasy miasta wpływa kasa za dzierżawy, część handlowcó w taki czy inny sposób inwestowała w targowisko, teraz pawilony stawiają za swoją kasę, a więc trzeba pomóc, targowisko jest miejskie więc miasto powinno dbać o jego funkcjonalność, dziwi mnie tylko jedno - targowisko jest miejski, a kasę na przebudowę przekazuje się do LSI,
KUPIEC
Maniak
Maniak
Kontakt:
Maniak
Maniak

KUPIEC,
gdy radni zabrali dotację to było pewne, że dach i promocja przepadła - gdy dali pieniądze to możemy być pewni - jakieś 60% kasy trafi na te dwa cele.

nie bronie radnych ale rozumiem ich problem, kasa przepadnie jak sam piszesz, dlatego moim zdaniem dobrze byłoby żeby kupcy współzarządzali targowiskiem albo nawet przejeli targowisko na własność (w jakiś rozsądny spoosób). to co sie tam obecnie dzieje (oglądałem to ostatnio) jest jakąś nadzieją, ale wiemy już że nie wszystko jest wpożądku.
Na miejscu radnych zrobiłbym wszystko co jest w ich mocy żeby rozliczyć LSI z tych pieniędzy.
zajmuje się tym już prokuratóra więc jest to na pewno wyjaśniane.
piekarnia pod dachem jest lepsza od deszczu na głowy klientów i blaknięcia towaru
niewiem jak to będzie wyglądało stąd moje wątpliwości.
Nowy(a) na forum
Nowy(a) na forum
Kontakt:
Awatar użytkownika
Nowy(a) na forum
Nowy(a) na forum
Targowisko Miejskie w Lubinie

Ja też radnych rozumiem, ale tak jak napisałem - kupcy muszą się bratać z wszystkimi, a zwłaszcza z tymi co nam pomagają. Jeżeli chodzi o zarządzanie targowiskiem, to dopuki istnieje LSI jest to "awykonalne", wystarczyło wspomnieć o tym iż ma powstać nowa spółka, która zajmie się targowiskiem, to zaczęto krzyczeć - po co, znowu piniądze, LSI jest wspaniałe - poczekajmy do wyborów - wtedy zobaczymy.
Ja widzę to tak - miasto ze swojej strony deleguje do zarządu przedstawiciela, kupcy dwóch przedstawicieli - spółka która będzie zarzdzała targowiskiem na zlecenia miasta dwóch - w ten sposób miasto będzie miało wpływ na targowisko miejskie, kupcy również, a firma zarządzająca będzie kontrolowana. Sami kupcy nic nie zrobią- do zarządzania targowiskiem trzeba mieć całą infrastruktórę biurową - kięgowa, kasjerka, prawnik - trzeba organizować przetargi na wywóz śmieci, sprzątanie, pilnowanie, podpisywać umowy z wodociągami , energetyką - sami kupcy mają problemy ze skarbówką ZUSem podatkami, zakupem towaru itd., brak nam czasu na zajmowanie się tym wszystkim. Na dzień dzisiejszy jedyną możliwą opcją jest LSI, a potem zobaczymy - mam nadzieję, że po wyborach oczyści się atmosfera i wtedy będzie można do tego wrócić.
KUPIEC
Maniak
Maniak
Kontakt:
Maniak
Maniak

KUPIEC,
Ja widzę to tak - (..)brak nam czasu na zajmowanie się tym wszystkim.
myśle że taniej było by kupić usługi firmy prywatnej (księgowość i inne wspomniane przez ciebie sprawy) niż trzymać z nieudolną LSI
mam nadzieję, że po wyborach oczyści się atmosfera i wtedy będzie można do tego wrócić.

tego wam życze
Nowy(a) na forum
Nowy(a) na forum
Kontakt:
Awatar użytkownika
Nowy(a) na forum
Nowy(a) na forum

Znowu mamy problem - prawdopodobnie radni są zaklinowani - zakwestionowano sposób przekazania pieniędzy na zadaszenie - radni będą głosować we wtorek nad zmianami ( oczywiście kupcy będą ) - z naszej strony wygląda to tak - radni musza odwołać uchwałę o likwidacji LSI - DAJĄ PIENIĄDZE NA ZADASZENIE, KTÓRE BUDUJE LSI ( NAJLEPIEJ JESZCZE W TYM ROKU) - my jesteśmy zadowoleni, a po wyborach jeżeli będzie to możliwe trzeba zmienić zarząd LSI - sama spółka z odpowiednimi ludźmi może istnieć i wykonywać zadania dla miasta.
KUPIEC
Maniak
Maniak
Kontakt:
Maniak
Maniak

podobno ani rada ani urzędnicy nie wiedzieli o tym że tak nie można, swoją drogą to nie świadczy to zbyt dobrze o prawnikach pracujących w UM.
Nowy(a) na forum
Nowy(a) na forum
Kontakt:
Awatar użytkownika
Nowy(a) na forum
Nowy(a) na forum

Dla tego zobaczymy co dalej - może prawnicy coś wymyślą.
KUPIEC
odpowiedz

Informacje

0 użytkowników  »  1 gość

Moderatorzy

NEVIL, ModTEAM