Nowy(a) na forum
Nowy(a) na forum
Kontakt:
Nowy(a) na forum
Nowy(a) na forum
Co się w tej firmie w ogóle dzieje? niedługo dojdzie do tego, że nasi mężowie i ojcowie nie dostaną żadnej dodatkowej kasy jak te palanty z PISu i Samoobrony do władzy się dorwali
Tusia
Maniak
Maniak
Kontakt:
Maniak
Maniak

Post autor: tomi »

tusia

, chyba nie chesz mi powiedzieć że za rządów SLD i ZZPPM było lepiej?? był już chyba jeden temat o przekrętach w kghm-ie (ktoś je połączy?) daje linka do raportu otwarcia nie mam niestety czasu by sie przez niego przekopać ale po kilku zerknięciach widać ciakawe liczby... miłego czytania... :szok: http://www.kghm.pl/dokumenty/raport/oce ... i-KGHM.pdf
CARPE DIEM ET MEMENTO MORI
Weteran
Weteran
Kontakt:
Awatar użytkownika
Weteran
Weteran

Post autor: polar21 »

tomi pisze:tusia, chyba nie chesz mi powiedzieć że za rządów SLD i ZZPPM było lepiej??

jestem ciekaw jak sie skonczy sprawa wynalazcow w KGHM..... czy Speczik, Bladek...itd zasila lawy wiezienne.....

....i czy teraz nie ma tez tego typu praktyk uprawianych przez prawicowe wladze.
Maniak
Maniak
Kontakt:
Maniak
Maniak

....i czy teraz nie ma tez tego typu praktyk uprawianych przez prawicowe wladze.
podobno już w styczniu zostało wydane polecenie wstrzymania wypłat racjonalizatorskich.
Weteran
Weteran
Kontakt:
Awatar użytkownika
Weteran
Weteran

tomi pisze:był już chyba jeden temat o przekrętach w kghm-ie (ktoś je połączy?)
daje linka do raportu otwarcia nie mam niestety czasu by sie przez niego przekopać ale po kilku zerknięciach widać ciakawe liczby... miłego czytania... :szok:
http://www.kghm.pl/dokumenty/raport/oce ... i-KGHM.pdf
no wlasnie.chyba nalezaloby stworzyc nowy topic dla omowienia raportu. Zgrubsza przeglądnolem i...az mi sie gadac nie chce.

taki jeden cytat narazie
O nierównym traktowaniu świadczy przypadek syna parlamentarzysty, który w miesiąc po zatrudnieniu z naruszeniem regulaminu został skierowany na dwusemestralne studia podyplomowe „Analiza ekonomiczna w systemach zarządzania przedsiębiorstwem”, które ukończył w czerwcu 2005 r. Koszt studiów wynosił 3 200 zł. Następnie uzyskał skierowanie na dwuletnie studia MBA, organizowane przez Akademię Ekonomiczną we Wrocławiu. Koszt studiów 15 000 zł. Pracownik posiadał wtedy 1 rok i 2 miesiące stażu pracy, na wymagane 3 lata. W ramach przyznanych świadczeń pracownik ten uzyskał urlop szkoleniowy od I semestru, natomiast prawo do opłaty semestralnej otrzymał od II
semestru nauki. Umowa z pracownikiem została zawarta w taki sposób, że nie ma możliwości jej wypowiedzenia.
czyzby synus zbrzyznego (ten sam 27-latek ktory zasiadal w radzie nadzorczej spolki zaleznej od KGHM?).
Coz, nowe pokolenie czerwonych baronow rosnie.
Maniak
Maniak
Kontakt:
Maniak
Maniak

a ja biedactwo pracuje ponad 12 lat i nie chcą mi ani dopłacić ani urlopu szkoleniowego dać
Weteran
Weteran
Kontakt:
Awatar użytkownika
Weteran
Weteran

Post autor: JasioJasio »

Tomi, bądź sprawiedliwy, podrzuć jeszcze link do raportu otwarcia PO ekipie Krzemińskiego. Tam też się roi od tego typu przykładów, że wspomnę naprawy gwarancyjne BMW za 600 bodaj tysięcy czy słynne juz pensje sekretarki i kierowców równe wynagrodzeniu całego oddziału.

Jak ktoś jest łajzą, to bedzie nią niezależnie od ekipy do której się podczepi, czerwonych, czarnych, zielonych czy w paski.
Weteran
Weteran
Kontakt:
Awatar użytkownika
Weteran
Weteran

JasioJasio pisze:Tomi, bądź sprawiedliwy, podrzuć jeszcze link do raportu otwarcia PO ekipie Krzemińskiego. Tam też się roi od tego typu przykładów, że wspomnę naprawy gwarancyjne BMW za 600 bodaj tysięcy czy słynne juz pensje sekretarki i kierowców równe wynagrodzeniu całego oddziału.
oczywiscie masz racje....i zdaje sie ze to sie zakonczylo w sądzie, aczkolwiek nie wiem jak to wyglada obecnie.
Przekrety sa domena wszystkich kolejnych ekip rzadzacych KGHMem... tak wiec czekam na dalszy rozwoj wypadkow...

Mozecie drodzy gornicy tylko pomarzyc o prezesie na miare dra. Zastawnika, najlepszego prezesa (wowczas dyrektora, bo nie bylo stanowiska prezesa) KGHM wszechczasow. :)
Maniak
Maniak
Kontakt:
Maniak
Maniak

JasioJasio,
Tomi, bądź sprawiedliwy, podrzuć jeszcze link do raportu otwarcia PO ekipie Krzemińskiego. Tam też się roi od tego typu przykładów
chętnie bym to zrobił ale go nie posiadam(za mało czasu żeby poszukać, wyręczysz? bardzo proszę ), poza tym sprawy które tam były poruszane powinny być już dawno roztrzygnięte przez sąd. nie pamiętam sprawy bmw, sprawy pensji dla sekretarek i kierowców pamiętam, pamiętam równiez prezesa któru zarobił jakąś kase na nielegalnych(brak upoważnienia) manipulacjach walutami (podobno dla kghm-u jak tłumaczył i kasa nie przepadła tylko czerwoni nie chcieli jej pobrać z jakiegoś konta, pamięta ktoś jak to się skaóczyło??) no i największy przekręt to taki że za kilkadziesięt tysiecy było jakieś szkolenie dla zarządu a był tam krzaklewski (który zresztą kasę zaraz zwrócił). czy jescze jakieś afery z tamtego raportu skończyły się w sądzie?? to było zwykłe opluwanko, z kilkoma prawdziwymi szczegółami.
ale panowie zobaczą na skale ujawnionych kwot.
sama działalność synka zbrzyznego wstępnie kosztowała 7 mln.
więc mam nadzieje że każdy zarzut będzie rozliczony w sądzie.
Jak ktoś jest łajzą, to bedzie nią niezależnie od ekipy do której się podczepi, czerwonych, czarnych, zielonych czy w paski.

sens twego zdania często powtarzam,
wszędzie są gnidy problemem jest tylko kwestia skali. moim zdaniem SLD i ZZPPM przebija wszystkich dlatego że tam gnidy rządzą.
(gnida, trafne określenie którego notorycznie używa mój kolega w opisie rządzących :mrugniecie: )

I jeden apel . tymi sprawami powinni zajmować się najlepsi analitycy i prokuratorzy, po harwardach i tego typu szkołach, bo kasy wypłyneło tyle że bronić ich będą najlepsi obrońcy i to jest pewne.

za prezesa bilińskiego powołali Stanisława Kota, dotychczasowego dyrektora HM w Głogowie.
"adminy już dawno nie piszemy o "temacie" może tak połączyć wątek lub zmienić temacik??"
Weteran
Weteran
Kontakt:
Awatar użytkownika
Weteran
Weteran

tomi pisze: nie pamiętam sprawy bmw, sprawy pensji dla sekretarek i kierowców pamiętam, pamiętam równiez prezesa któru zarobił jakąś kase na nielegalnych(brak upoważnienia) manipulacjach walutami (podobno dla kghm-u jak tłumaczył i kasa nie przepadła tylko czerwoni nie chcieli jej pobrać z jakiegoś konta, pamięta ktoś jak to się skaóczyło??) no i największy przekręt to taki że za kilkadziesięt tysiecy było jakieś szkolenie dla zarządu a był tam krzaklewski (który zresztą kasę zaraz zwrócił). czy jescze jakieś afery z tamtego raportu skończyły się w sądzie?? to było zwykłe opluwanko, z kilkoma prawdziwymi szczegółami.

Tomi, nie opowiadaj bzdur....sprawe z luksusowymi wozami dobrze pamietam, ze zreszta nie trzeba zbytnio sie natrudzic.....wystarczy odrobina sprytu ;) jak to mawia JasioJasio
Zachodzi podejrzenie wyłudzenia od KGHM kwoty ok. 490 tys. zł pod pretekstem napraw będącego na gwarancji samochodu służbowego BMW. Faktury na remonty opiewają na kwotę 375 tys. zł, a za ok. 90 tys. zł wymieniono 10 kompletów opon. W toku oględzin stwierdzono, że samochód faktycznie jeździł przez cały czas użytkowania na oponach fabrycznych.
nie wiem czemu ty chesz wybielic poprzedni prawicowy zarzad KGHM. Dosc powiedziec ze po Krzeminskim nowe lewicowe wladze odziedziczyly spolke z wielkim zadluzeniem.Ze zreszta poczytajcie

Jak widac prawicowe hieny warte sa lewicowych...hehehehe

A wracajac do raportu...cos dla JasioJasio
W znacznej mierze wzrost wydatków sponsoringowych dotyczy wsparcia udzielanego przez KGHM Polska Miedź S.A. oraz spółki Grupy Kapitałowej klubom sportowym, w szczególności Zagłębiu Lubin SSA. Wstępne szacunki wskazują, że w latach 2002−2005, głównie w formie sponsoringu i szeroko rozumianych działań promocyjnych i reklamowych, na rzecz tego podmiotu przekazano około 28 mln.
[...]
Przykładem patologii jest wsparcie udzielone przez KGHM stowarzyszeniom działającym wokół Zagłębia Lubin SSA. Powołane w 1997 roku Stowarzyszenie na rzecz Modernizacji Stadionu Zagłębie Lubin i Wspierania Sportu Młodzieżowego miało siedzibę w budynku Biura Zarządu KGHM. Zgodnie z aktualnym stanem wiedzy KGHM nie wyraził zgody na najem powierzchni Stowarzyszeniu ani nie wykazał w księgach rachunkowych darowizny z tytułu bezpłatnego użyczenia
[...]
W latach 2003−2005 KGHM Polish Copper Ltd., spółka Grupy Kapitałowej, zawarła umowy
promocyjne i sponsoringowe ze Stowarzyszeniem Sportu i Rekreacji Zagłębia Miedziowego w Lubinie oraz Zagłębiem Lubin SSA na łączną kwotę prawie 1 mln GBP. Z punktu widzenia interesów Polish Copper zasadność wydatkowania powyższych kwot jest wątpliwa. Trudno uznać za skuteczne i uzasadnione reklamowanie się na stadionie piłkarskim w Lubinie przez londyńską spółkę działającą na rynkach zagranicznych.
tak sie wogole zastanawiam jakie profity ma kombinat z racji sponsorowania Zaglebia i po co górnicza spółka która nie sprzedaje swoich produktów komercyjnie, reklamuje sie na koszulkach klubu sporotwego....rozumiem gdyby był to na przykład Dialog
Maniak
Maniak
Kontakt:
Maniak
Maniak

polar21,
Tomi, nie opowiadaj bzdur....sprawe z luksusowymi wozami dobrze pamietam,
ja napisałem że nie pamiętam, czy ja muszę wszystko pamiętać?? no nie pamiętałem, co zrobić, i nikogo nie chcę wybielać, ale chcę pamiętać o skali która jest b. ważna.

link który podałeś jest ważny ale...
po pierwsze większa cząść długu która miał KGHM po przejęciu przez SLD była z powodu przejęcia dialogu, (więc tak naprawdę nie było żadnego zadłużenia kghm-u) było możliwe albo wykupienie tej firmy (która teraz przynosi duże dochody) albo utrata nad nią kontroli (jak się okazuje po latach bardzo słuszna decyzja)
drugi problem to telewizja familijna - wątpliwa sprawa to fakt - dlaczego upadła? w najważniejszym momencie wcofują sie jej założyciele (zmiana rządów z aws na sld) i to zaważyło na jej rozwoju jak zresztą stwierdził sąd.

ciekawe jest sponsorowanie krzaklewskiego, polegało ono na tym że marian który był zaproszony na jakieś szkolenie i po wyjściu na jaw że coś było nie tak oddał do kghm te kilkanaście tys. które kghm wydał na to szkolenie, więc wszystko było oki jak stwierdził sąd.

no i jedyna sprawa która zakończyła się wyrokiem to ta z zarabianiem kasy na transakcjach walutami, które były sukcesem ale sld-owcy nie wzieli tej kasy z kąta(nawet nie wiem jak się z tą kasą skończyło) to był jedyny wyrok sądu.

więc daltego apeluję, pamiętajmy o tym jak wtedy 'stała' miedź, zauważmy skalę, poczekajmy na wyroki
ja nikogo nie wybielam ale z wielkiej burzy jaką wywołali sld-owcy nic nie wynikło bo było to zwykłe oczernianie, poczekamy i zobaczymy czy teraz nie jest podobnie, ale obraz jest duzo gorszy i jest duzo wiecej konkretów
odpowiedz

Informacje

Google [Bot]  »  1 gość

Moderatorzy

NEVIL, ModTEAM