Weteran
Weteran
Kontakt:
http://wiadomosci.wp.pl/kat,8171,wid,8261062,wiadomosc.html pisze: Przyboczny o. Rydzyka stracił na giełdzie miliony

Co się stało z częścią świadectw udziałowych NFI, które Radio Maryja zbierało na ratowanie Stoczni Gdańskiej? - zastanawia się "Gazeta Wyborcza". Dziennik pisze, że zostały utopione w bankrutującej spółce ESPEBEPE.

Pełnomocnik księdza Jana Króla przynosił kilogramy świadectw w torbach turystycznych - wspomina pracownik nieistniejącego już biura maklerskiego Eastbrokers (Global Capital Partners). Świadectw było około pół miliona. Na niektórych widniały ręczne dopiski "Dar dla Radia Maryja" - dodaje.

Ks. Jan Król to główny dziennikarz polityczny toruńskiego radia i TV Trwam. Prowadzi audycje z udziałem prezesa Jarosława Kaczyńskiego, premiera i goszczących w Toruniu ministrów. Jego sukcesem było "parafowanie" paktu stabilizacyjnego wyłącznie przed kamerami toruńskiej telewizji - pisze dziennik.

Ks. Król jest też kasjerem Radia Maryja, współwłaścicielem TV Trwam, kwestorem toruńskiej uczelni o. Rydzyka i właścicielem 25% akcji giełdowej spółki ESPEBEPE.

To jemu o. Rydzyk przekazał świadectwa NFI zebrane w latach 1997-98 od słuchaczy na ratowanie Stoczni Gdańskiej. Ile ich było - zakonnicy nie ujawnili. Według informacji "Gazety Wyborczej" od 600 tys. do miliona. Cena jednego wahała się między 60 a 160 zł.

Część świadectw ks. Król zamienił na akcje NFI. W transakcji pośredniczyło małe warszawskie biuro Eastbrokers z ul. Solec. Ks. Król działał przez pełnomocnika - inżyniera Aleksandra R.

Były pracownik Eastbrokers wspomina, że inżynier podpisywał wszystkie zlecenia od księdza i w jego w imieniu, w latach 1998-99 obracał wielkimi pakietami akcji. Dodaje: Jan Król i jego pełnomocnik kupowali spółki, o których można było przeczytać w gazetach, że dobrze rokują. Nie mieli wielkich zysków. Aż pewnego dnia pan R. przyszedł z nowym pomysłem - ESPEBEPE.

Szczecińskie Przedsiębiorstwo Budownictwa Przemysłowego trafiło na giełdę w 1994 r. Akcje kosztowały zrazu ponad 30 zł, potem taniały. W latach 1999-2000 płacono za jedną między 3 a 10 zł, co oznaczało, że spółkę można było przejąć za 5-15 mln zł.

Od 1999 r. Aleksander R. za pośrednictwem Eastbrokers masowo skupował akcje ESPEBEPE - na siebie i ks. Króla. Wielkie zakupy podbiły kurs o kilkaset procent. Inżynier, aby kupować dalej, podparł się kilkumilionowym kredytem inwestycyjnym.

W 2001 r. roku Jan Król miał już 25%. ESPEBEPE, zaś Aleksander R. - 9%. Obaj zyskali bezwzględną większość na walnym zgromadzeniu akcjonariuszy. Inżynier został szefem rady nadzorczej.

Gigant, który zatrudniał kilka tysięcy ludzi i budował autostradę w Czechach, stał się bankrutem - przypomina gazeta. Rosły długi, pracownicy nie dostawali pensji. W trakcie 2001 r. cena akcji spadła trzydziestokrotnie: z 9 zł w marcu do 37 groszy w grudniu. W maju 2002 sąd ogłosił upadłość. Zdaniem Aleksandra R. - pochopnie. Firma była do uratowania, ale załatwiła ją rządząca lewica z powodów politycznych - mówi tajemniczo.

Władzę nad ESPEBEPE przejął syndyk. Ks. Król i jego pełnomocnik stracili zainwestowane pieniądze i nadzieję na sprzedaż należących do niej terenów. Akcji ESPEBEPE też nie można sprzedać, bo wycofano je z notowań giełdowych.

Ks. Król i Aleksander R. zostali z niespłaconą czteromilionową pożyczką bankową - zastawem pod nią są weksle. Wykupuje je za 2 mln zł Warszawska Prowincja Redemptorystów, spłacając część pożyczki. Pieniądze pochodzą z konta Radia Maryja.

Ks. Król był w piątek nieuchwytny. Inżynier zaś odmówił odpowiedzi na pytanie, skąd pochodziły pieniądze na tamte transakcje - pisze "Gazeta Wyborcza".(PAP)
Maniak
Maniak
Kontakt:
Awatar użytkownika
Maniak
Maniak

Post autor: vendro »

Ehh szkoda gadać, naiwność ludzi i płacenie na niby szczytne cele, doprowadza do czego? No wlasnie kazdy sobie odpowie.
recruitment agencies recruitlab and recruitment software
reeee
Bywalec
Bywalec
Kontakt:
Awatar użytkownika
Bywalec
Bywalec

Post autor: Seba »

Ta, oglądałem o tym program :) Interwencja. Mówili tam o tym. Dziadek wpłacił 10.000 $ a potem zachorował i pomocy nie dostał...
Obrazek

"Do Lubinia?" Swoją drogą, nigdy w Lubiniu nie byłem, nawet nie wiem gdzie to jest...
Maniak
Maniak
Kontakt:
Maniak
Maniak

Post autor: Kryzbi »

Ja tam nic nie mam do Pana Ryzyko :D
Weteran
Weteran
Kontakt:
Weteran
Weteran

Post autor: Marian »

teraz beda jaja .... poczekajcie na juwenalia ;d;d;d zrobimy tu parade ;]
Maniak
Maniak
Kontakt:
Awatar użytkownika
Maniak
Maniak

Post autor: vendro »

Marian, dobra dobra ;] przyznaj sie kto do Ciebie przychodzi popoludniami na kawe ;-)

A tak już poważnie, to co za motyw szykujecie? Domyslam się, że jakiś który ogarnie Polskie (i nie tylko) media? :D
recruitment agencies recruitlab and recruitment software
reeee
Nowy(a) na forum
Nowy(a) na forum
Kontakt:
Nowy(a) na forum
Nowy(a) na forum

Post autor: kaczkabogiem »

Co do juwenaliów: mieliście niedawno okazję. wyszła żenada.
Weteran
Weteran
Kontakt:
Weteran
Weteran

kaczkabogiem: troche wysilku zanim zaczniesz . niedawno mnie tu jeszcze nie bylo. tez miales swoja okazje calkiem niedawno ... wyszla zenada ..
Nowy(a) na forum
Nowy(a) na forum
Kontakt:
Nowy(a) na forum
Nowy(a) na forum

Post autor: kaczkabogiem »

Oh jak miło, że wiesz co niedawno miałem okazje robic, no super.
Weteran
Weteran
Kontakt:
Weteran
Weteran

tez sie ciesze, cwiczylem przez lata.
koniec ot.

vendro: sie zobaczy. ciezko mimo wszystko zebrac wiekszosc studentow, a i nie kazdy chce sie posmiac z RM.. az takiego boom bym sie nie spodziewal zeby ogarnelo to polskie media ;]
Maniak
Maniak
Kontakt:
Maniak
Maniak

Post autor: Kryzbi »

I co z tym Rydzykiem ? jest on nadal tym prezesem tego radia ? :D
Maniak
Maniak
Kontakt:
Maniak
Maniak

Post autor: tomi »

eeee skąd ten sceptycyzm, rada programowa jest po to (podobno) żeby ograniczyć jego niezależność, wszystkie zmiany programowe mają być uzgadniane itd. itp. może to coś pomoże, kto wie...
CARPE DIEM ET MEMENTO MORI
Początkujący
Początkujący
Kontakt:
Awatar użytkownika
Początkujący
Początkujący

Post autor: ALLka »

kaczkabogiem pisze:Co do juwenaliów: mieliście niedawno okazję. wyszła żenada.

jesli jest takie zainteresowanie ze strony studentow i Lubinian to sie nie dziwie ze zenada :? grupy organizujace sie staraja......
Kobieta nie wie czego szuka ale nie odpuści dopóki nie znajdzie.
odpowiedz

Informacje

0 użytkowników  »  1 gość

Moderatorzy

NEVIL, ModTEAM