Regulamin forum
Działania radnych i urzędu miejskiego, komentarze i uwagi dot. rozwoju miasta.
Tutaj generalnie kieruję pytanie do starszego grona forumowiczów, otóż w obecnym parku Piłsudskiego znajdował się pomink...właśnie, tylko czego, ku jakiej czci? Gdy byłem mały to na owym obiekcie spisała mnie straż miejska za zabawy, pamiętam że była to prostokątna pionowa kolumna. Myślę, że warto o tym przypomnieć dzisiejszej młodziezy..
Życie jest zbyt krótkie, żeby jeździć powoli...
"Pan mnie pewnie nie pamięta, ale służyliśmy razem na wojnie..."
www.mtblubin.republika.pl
Nowy(a) na forum

Maniak

Bywalec

Gunia, napisałem "znajdował się pomink" czyli, że wiem o istnieniu popiersia J.Piłsudskiego:)
ten park nazywał się wcześniej bodajże "Park XXX lecia powrotu ziem zachodnich do Macierzy", więc pomnik mógł być tego upamiętnieniem... 11 luty, o którym pisze DeeS jest z tym bezpośrednio związany...
a tak btw: obchodzony za komuny 11 luty to nie jest prawdziwa data zdobycia miasta przez Armię Czerwoną
w rzeczywistości Rosjanie tu weszli 8/9 lutego
a tak btw: obchodzony za komuny 11 luty to nie jest prawdziwa data zdobycia miasta przez Armię Czerwoną
No proszę, coraz ciekawsze teorie..czekamy na inne wieści...
lieutenant, yy czy nie przypadkiem Gofer? wyslalem widamoscc prywatną...
lieutenant, yy czy nie przypadkiem Gofer? wyslalem widamoscc prywatną...
Stały bywalec

Nowy(a) na forum

Ten park nazywal sie:" Park Scinawski", natomiast sam pomnik : pomnik "Powrotu Ziem Zachodnich do Macierzy" (prawda ze ladnie sie nazywal)lieutenant pisze:ten park nazywał się wcześniej bodajże "Park XXX lecia powrotu ziem zachodnich do Macierzy",
Zdjecie pomnika ponizej.
Szkoda w sumie ze go usunieto. Ciekawe czemu nowym wladzom ( i komu) tak bardzo przeszkadzal ze postanowili go usunac ? Czyzby ówczesne wladze wolaly zeby Lubin nazywa sie dalej Luben?
P.S. Czy pomnik Piłsudskigo stoi na tym samym miejscu?
Stały bywalec

Bywalec

polar21: pouczył byś sie trochę historii, a potem głupie pytania zadawał.
spoko... spoko.... w innych miastach moga stac relikty przeszlosci a u nas ni 
Ostatnio zmieniony 03 kwie 2006, 17:58 przez polar21, łącznie zmieniany 1 raz.
Maniak

hi hi ech te drobne uszczypliwości. ale jak się nie myle to nie był pomnik tylko odelisk i stan jego bardzo różnił sie od tego co pokazuje zdjęcie (był BARDZO zaniedbany). w sumie to oba obiekty mogły stać w swoim sąsiedztwie chyba by się nie pogryzły
chociaż był postawiony również na cześć wojsk radzieckich które jak każdy wie sławe miały kiepską i na chwałę nie zasługują w żaden sposób. więc sprawa nie jest taka oczywista.
CARPE DIEM ET MEMENTO MORI
Informacje
Bing [Bot] » 1 gość