Nowy(a) na forum
Nowy(a) na forum
Kontakt:
Nowy(a) na forum
Nowy(a) na forum

Post autor: ZuluGula »

DeeS pisze:Moze poczujecie sie zaskoczeni:

Dzisiaj zapadla decyzja w sprawie zakupu stadionu.
Zarzad KGHM JEDNOMYSLNIE (4 osoby - bez zawieszonych Błądka i Kruga) zdecydował, o PRZYSTAPIENIU do przetargu.
Wiecej informacji w wiadomosciach TKL.
Przetarg a modernizacja czy kapitalny remont to dwie różne sprawy ! chodzi o wylozenie znacznej gotówki przez KGHM i ciekawe czy wtedy bedą decyzje szybkie ! bo do przetargu mozna przystapic a nawet go wygrać ! tylko pytanie co bedzie dalej ?
Początkujący
Początkujący
Kontakt:
Awatar użytkownika
Początkujący
Początkujący

Post autor: hugo »

Dokladnie, ponad 4 mln na kupno stadionu a 60 mln na modernizacje to BARDZO wielka roznica.
Stały bywalec
Stały bywalec
Kontakt:
Stały bywalec
Stały bywalec

Post autor: surgeon »

Ale ZONK dla miłośników SLD, co? :!:
Masz fajną fotkę naszego miasta? Pochwal się nią -> Obrazek

Pełen obiektywizm tylko w:
Obrazek wycięła cenzura na forum.lubin.pl
Nowy(a) na forum
Nowy(a) na forum
Kontakt:
Nowy(a) na forum
Nowy(a) na forum

Post autor: Tyberiusz »

Dziwna sprawa z tym stadionem. Przystępują do przetargu ale wg gazeta.pl nie chcą dać środków na modernizację (obniżka kosztów działalności niby, tyle, że skąd tu działalność?)
I dziwna sprawa na forum. Etatowi krytycy Prezydenta wyjechali na wczasy. Pojawia tu się wątekk aportu stadionu do majątku spółki. Jest to nielegalne z punktu widzenia NSA. Bowiem SSA to nie spółka miejska. Mimo, że to nie Wielkanoc, to jednakże kilkoro z forumowiczów powinno zapierdzielać po popiół. Tego wszakże jest teraz dużo. No ale czy Oni umieją się przyznać, że tylko li kundelkami na smyczy SLD byli?
Maniak
Maniak
Kontakt:
Maniak
Maniak

Post autor: tomi »

Tyberiusz, hehehe etatowi hihi dobre :)
Pojawia tu się wątekk aportu stadionu do majątku spółki. Jest to nielegalne z punktu widzenia NSA. Bowiem SSA to nie spółka miejska.
niewiem jak jest z tą "nielegalnością" (słyszałem opinie odmienne) ale nie powiesz mi chyba, że nie byłoby to szybsze rozwiązanie sprawy?? co do spółki miejskiej, były cuprum bank też nie był spółką miejską a miasto miało w nim udziały więc w zagłębiu można było by zamienić grunty na udziały i tyle (niewiem czy to możliwe od strony prawnej w lubinie, ale skoro gdzie indziej można to czemu nie u nas).
to jednakże kilkoro z forumowiczów powinno zapierdzielać po popiół
a to z jakiego powodu????
narazie nic się nie wydarzyło, przystąpienie do przetargu to trochę mało
No ale czy Oni umieją się przyznać, że tylko li kundelkami na smyczy SLD byli?
do czego przyznać, a cóż takiego się wydarzyło????
no i uważaj bo ktoś cię może nazwać kundelkiem raczyńskiego :o

ps: pożyjemy zobaczymy, mam nadzieje ładny stadion :P
CARPE DIEM ET MEMENTO MORI
Bywalec
Bywalec
Kontakt:
Bywalec
Bywalec

Post autor: MooN »

Przystapienie do przetargu, a spelnienie obietnic o wybudowaniu nowego obiektu to dwie rozne sprawy.

By wiec "uszczesliwic" wszystkich, najbardziej prawdopodobnym stanie sie kupno stadionu przez SSA i modernizacja go nie na taka skale, o jakiej mowiono, a na taka, ktora pozwoli nam na dalsza gre w ekstraklasie (czyli zadaszenie 1000 miejsc i podgrzewana murawa). Redukcja kosztow bedzie - bo bedzie, nie zostana nalozone kary na Zaglebie, zespol bedze dalej gral w ekstraklasie. Tylko w takim rypadku to caly czas sa polsrodki. No ale coz, nam wypada i takimi sie cieszyc.

Moze sie jednak myle i na Sklodowskiej stanie nowoczesny Estadio da GOS? Chcialbym tego jak chyba kazdy mieszkaniec miasta. Choc rawde mowiac, obserwujac ten serial od dlugiego juz czasu - szczerze w to watpie...
Początkujący
Początkujący
Kontakt:
Początkujący
Początkujący

Post autor: August Oktawian »

Miasto by mogło wnieść stadion aportem do SSA. Jest jak najbardziej prawnie możliwe. Kwestia czy chce. Gotówka do budżetu miasta jest chyba bardziej właściwym krokiem. Kasa na wydaki miejskie jest bardzo potrzebna.
August Oktawian
Nowy(a) na forum
Nowy(a) na forum
Kontakt:
Nowy(a) na forum
Nowy(a) na forum

Super deklaracja Tomi! Super. Kto nie z nami ten przeciwko nam. Przypinaj mi łatki jakie chcesz. Nie masz żadnych uprawnień by zabraniać mi posiadać własne zdanie podbudowane wiedzą. Możesz obrażać. Nazywać papugą prezydenta. Jak chcesz. widać, że gdzie konkretów nie masz tam inwektywy albo delikatny nacisk.
Dominet Bank? A ile to było lat temu? Przecież pierwsze lata samorządu były naprawdę pionierskimi i wiele spraw było dozwolone. Obecnie nie jest. najczęściej z przyczyn korupcyjno - nieetycznych. Nie wiem czy zauważyłeś, ale ustawa o finansach publicznych wielokroć się zmieniała. Ustawa o samorządzie gminnym też wielokroć. Inne ustawy też. Może podasz przykłady - skoro mówisz, że są to podasz je - kiedy to miasto włożyło coś jako aport do spółki zewnętrznej? Miasto może wybudować i oddać w użytkowanie. Miasto może dać dotację celową na modernizację stadionu. Nie, miasto nie może wejść do istniejącej Spółki.
Pytanie do Oktawiana. Na jakiej podstawie twierdzisz, że można wchodzić w spółki. Miasto i spółka komercyjna. Może podasz przykłady jakie to miasto weszło do spółki sportowej? Czy to piłka nożna, czy to kosz czy inne dyscypliny. Żebyśmy się dobrze rozumieli. Mowa jest o klubach sportowych opartych na kodeksie handlowym. Nie o stowarzyszeniach czy klubach miejskich. W I lidze piłkarskiej mogą grać tylko kluby będące Spółkami. Prawda? Czy się mylę. Gdzies w orzecznictwie NSA spotkałem wyrok mówiący, iż miasto nie może wchodzić w spółki. Miasto (gmina) może tworzyć spółki do realizacji celów kompetencyjnych. Sport zawodowy jakim jest piłka nożna nie jest zadaniem własnym gminy. Więc jak chcesz, żeby miasto wstąpiło do spółki której zadaniem jest profesjonalne uprawianie sportu? Czy to jest to co nazywamy publiczno - prywatnym partnerstwem? Tego to dotyczy?
Maniak
Maniak
Kontakt:
Maniak
Maniak

Tyberiusz, wcale nie super, tobie chyba coś sie pomyliło, jak ja cię obraziłem poprzednim postem ewentualnie jakąś "inwektywą" to może zacytuj co?? co do papugi to zasugerowałem ci tylko żebyś nienazywał kogoś kundelkiem bo sam możesz tak zostać nazwany, niby jesteś inteligentny a tak prostej żeczy nie zrozumiałeś :? , Kali ukrść - dobrze, ale Kaliemu ukraść to źle..... Dla ścisłości cuprum bank, i sprawa "nielegalności", napisałem że niewiem i że słyszałem odmienne opinie - tego też nie rozumiesz??? i jeszcze jedno te upragnione przykłady, jeśli nie słyszałeś o pomocy miast klubom piłkarskim to może w ogóle nie powinieneś się wypowiadać,
Żebyśmy się dobrze rozumieli. Mowa jest o klubach sportowych opartych na kodeksie handlowym. Nie o stowarzyszeniach czy klubach miejskich. W I lidze piłkarskiej mogą grać tylko kluby będące Spółkami. Prawda? Czy się mylę.
Chyba się mylisz np. Miejski Klub Sportowy Korona Kielce (stara nazwa),
SSA Kolporter Korona (nowa nazwa). (informacja z ich strony. http://stadionk.roxtet.com/sk/index.php?id=info)
więc jeśli tylko chodzi o nazwę to wytłumacz mi w czym problem hmmm

PS: Prosiłbym, czytaj ze zrozumieniem, i nie doszukuj się wszędzie wrogów, każdy ma prawo do swego poglądu i nikt nie jest nieomylny.
Nowy(a) na forum
Nowy(a) na forum
Kontakt:
Nowy(a) na forum
Nowy(a) na forum

Post autor: mis21 »

I to jest stadion Kolportera?
I miasto ma udziały w spółce?
Czy to jest stadion miasta oddany klubowi w użytkowanie?

Mieszasz Tomi jak NIC

Mowa jest nie o budowie stadionu i modernizacji przez miasto, tylko o aportowaniu majątku do spółki. I nie mów, że coś słyszałeś u Cioci na imieninach tylko powiedz jaki kodeks zezwala na takie cudo, żeby majątek miejski został aportowany do ISTNIEJĄCEJ spółki prawa handlowego nie wykonującej zadań z kompetencji gminy.

Pa
Początkujący
Początkujący
Kontakt:
Początkujący
Początkujący

Jest jak najbardziej zgodne z prawem. Miasto może aportować majatek do spółek. Nie muszą wykonywać zadań komunalnych.
August Oktawian
Nowy(a) na forum
Nowy(a) na forum
Kontakt:
Nowy(a) na forum
Nowy(a) na forum

Miasto nie może aportować do spółek nie wykonujących zadań które nie wynikają z kompetencji Samorządu.
Takie jest moje zdanie i poparte jest tym samym co Oktawiana - czyli bosko - cesarska nieomylnością

Rozmowa z Oktawianem jest boska jako i sam Cesarz każe. Bowiem Oktawian stwierdził że może. Pachnie mi to jakimś radnym długokadencyjnym któremu się czas zatrzymał z dwie kadencje temu. Ja poproszę Augusta o przykłady jakie to miasto i gdzie od 3 lat weszło w jakąkolwiek spółkę aportując swoje mienie. Bardzo proszę o przykłady. najbardziej proszę o werdykt NSA zakazujący takich praktyk na przykładzie jednej z gmin Górnego Śląska.
Podam ten werdykt, jeżeli Oktawian poda miasta i nazwy spółek do których weszły miasta a spółki te nie zajmują się tym do czego gminę zmusza ustawa o samorządzie - punkt bodajże siódmy.
Miłej pracy na weekend w szukaniu przykładów.
Jeszcze jak to są spółki to może Cesarz by zechciał przedstawić jakie są dywidendy od tych spółek i jaki to procent budżetu w tych miastach:P
Inaczej to chyba działanie na szkode miasta. W końcu weszło się do spółki komercyjnej.
Maniak
Maniak
Kontakt:
Maniak
Maniak

mis21,
I to jest stadion Kolportera?
I miasto ma udziały w spółce?
Czy to jest stadion miasta oddany klubowi w użytkowanie?
to jest odpowiedz na to??

Kod: Zaznacz cały

Cytat: 
Żebyśmy się dobrze rozumieli. Mowa jest o klubach sportowych opartych na kodeksie handlowym. Nie o stowarzyszeniach czy klubach miejskich. W I lidze piłkarskiej mogą grać tylko kluby będące Spółkami. Prawda? Czy się mylę. 

Chyba się mylisz np. Miejski Klub Sportowy Korona Kielce (stara nazwa), 
SSA Kolporter Korona (nowa nazwa). (informacja z ich strony. http://stadionk.roxtet.com/sk/index.php?id=info) 
więc jeśli tylko chodzi o nazwę to wytłumacz mi w czym problem hmmm 
wychodzi na to że nic nie rozumiesz podałem link po to żebyście mi zarzucali że napisałem nieprawdę co do pytania o pierwszą ligę (choć pewności 100% też nie mam), nie chce mi się tłumaczyć ci wszystkiego od początku, przeczytaj sobie powyższe posty i jak już wcześniej ci napisałem nie wmawiaj mi co twierdzę tylko zacytuj i skomentuj, bo rzucasz błotem na oślep i troszke się już upaprałeś, niestety :(
Początkujący
Początkujący
Kontakt:
Początkujący
Początkujący

W ustawie o samorządzie gminnym w tym punkcie siódmym, jest zapisane:
"kultury fizycznej i turystyki, w tym terenów rekreacyjnych i urządzeń sportowych".
Czyli gmina może wejść w spółkę, która będzie budowała i eksploatowała stadion i prowadziła nawet klub. Chyba któreś miasto na Śląsku jest udziałowcem takiej spółki.
Czy w ostatnich latach jakieś miasto weszło w jakąś spółkę reazlizującą zadania nie należące do zadań gminnych to nie wiem i nie mam zamiaru tego szukać. Jak widać z powyższego cytatu nic nie ma to do rzeczy.
August Oktawian
Maniak
Maniak
Kontakt:
Maniak
Maniak

my tu gadu gadu a przetarg się odbył więc pozostało nam poczekać i pilnie obserwować :) http://www.lubin.pl/?exid=32690
odpowiedz

Informacje

0 użytkowników  »  1 gość

Moderatorzy

NEVIL, ModTEAM