Regulamin forum
Działania radnych i urzędu miejskiego, komentarze i uwagi dot. rozwoju miasta.
Nowy(a) na forum

Weteran

po to aby cos sie działo w naszym sennym i jak narazie mało ciekawym centrum
Inicjatywa dla Lubina - www.inicjatywa.elubin.pl/dokuwiki
Portal tematyczny poświęcony rozwojowi Lubina.
Początkujący

realista,jak ci jest sennie i mało ciekawie to się przeleć po "hiper-market city".Proponuję zacząć od Tesco a dalej Obi.Castorama,Kaufland,Mercus,Real,Lidl,parę Biedronek i ABC-ów(cóś zapomniałem?},codziennie rundka do cholery!Nie zapomnij.Po tak miłym spacerku przyjdż wreszcie do wytęsknionej Galerii Rynek i usiądż wśród zieleni w ciszy i spokoju.
Weteran

chciałes być złosliwy, czy mi się tylko zdawało?
zamiast tu "cholerować" proszę o konkrety:
Porównywałeś centrum Lubina do innych miast? Jak sobie waćpanie wyobrażasz centrum miasta?
/ale nie centrum wiochy, ani sypialni-dzielnicy robotniczej tylko centrum miasta!/
Wg mnie od spokojnych spacerów w miastach są parki i planty. Od pięknych "chat" - skanseny. Centrum powinno byc żywe.
zamiast tu "cholerować" proszę o konkrety:
Porównywałeś centrum Lubina do innych miast? Jak sobie waćpanie wyobrażasz centrum miasta?
/ale nie centrum wiochy, ani sypialni-dzielnicy robotniczej tylko centrum miasta!/
Wg mnie od spokojnych spacerów w miastach są parki i planty. Od pięknych "chat" - skanseny. Centrum powinno byc żywe.
Maniak

realisto, co do miejsca do parkowania, to można zrobić dodatkowe parkingi poza rynkiem (np. podziemne), a wprowadzenie strefy to pomysł godny rozważenia. co do dojazdu, ja wolałbym całkowitego wyprowadzenia ruchu aut z rynku. Jeszcze raz powtórzę ostatnie oficjalne założenia są takie, że wjazd do parkingu od strony dużego kościoła, a tam trzeba dojechać i z stamtąd odjechać, kolejno od str. ratusza i w stronę baszty.
jplj, wybrałbym coś pośredniego.
no niby tak, ale forma proponowana jest nie do przyjęcia jak dla mnie.Wg mnie od spokojnych spacerów w miastach są parki i planty. Od pięknych "chat" - skanseny. Centrum powinno byc żywe.
jplj, wybrałbym coś pośredniego.
CARPE DIEM ET MEMENTO MORI
Weteran

sukces tkwi w umiarkowaniu, tak aby każdy był w jaims stopniu zadowolony
1. najlepsze byłyby kamieniczki
ale jesli już galeria - to z fasadami/stylizacją typu "kamieniczki" (cos jak teraz w Legnicy robią)
2. jesli samochody wyprowadzić z centrum - to jednak parking gdzieś bardzo blisko - może pod ziemią (ale gdzie??? masz jakiś pomysł)
przypuszczam jednak, że to wszystko zależy to już wyłącznie od inwestora i władz miasta, raczej nie od naszych dyskusji
szczerze mówiąc uciesze się z każdej w miare sensownej inwestycji w centrum, byle było w miarę czysto i estetycznie,
a może u inwestora uda się wywalczyć jakies pieniądze na renowację okolicznych bloków (ladne otoczenie zwiększa wartosć inwestycji)???
1. najlepsze byłyby kamieniczki
ale jesli już galeria - to z fasadami/stylizacją typu "kamieniczki" (cos jak teraz w Legnicy robią)
2. jesli samochody wyprowadzić z centrum - to jednak parking gdzieś bardzo blisko - może pod ziemią (ale gdzie??? masz jakiś pomysł)
przypuszczam jednak, że to wszystko zależy to już wyłącznie od inwestora i władz miasta, raczej nie od naszych dyskusji
szczerze mówiąc uciesze się z każdej w miare sensownej inwestycji w centrum, byle było w miarę czysto i estetycznie,
a może u inwestora uda się wywalczyć jakies pieniądze na renowację okolicznych bloków (ladne otoczenie zwiększa wartosć inwestycji)???
Początkujący

"1. najlepsze byłyby kamieniczki
ale jesli już galeria - to z fasadami/stylizacją typu "kamieniczki" (cos jak teraz w Legnicy robią)"
To co jest w środku budynku nie ma znaczenia estetycznego. Może być galeria. To co jest na zewnątrz oczywiście tak. Architektura w stylu kamieniczek - tak. Pseudonowoczesne szkło - nie.
"2. jesli samochody wyprowadzić z centrum - to jednak parking gdzieś bardzo blisko - może pod ziemią (ale gdzie??? masz jakiś pomysł)"
Są w pobliżu Rynku duże tereny zielone, na których można zlokalizować parkingi i inne obiekty usługowo-handlowe i parki.
"przypuszczam jednak, że to wszystko zależy to już wyłącznie od inwestora i władz miasta, raczej nie od naszych dyskusji"
Nasza dyskusja i ewentualna akcja protestacyjna może mieć kapitalne znaczenie. W ten sposób możemy współtworzyć państwo obywatelskie.
"sukces tkwi w umiarkowaniu"
Umiarkowanie - tak, zgniły kompromis - nie.
ale jesli już galeria - to z fasadami/stylizacją typu "kamieniczki" (cos jak teraz w Legnicy robią)"
To co jest w środku budynku nie ma znaczenia estetycznego. Może być galeria. To co jest na zewnątrz oczywiście tak. Architektura w stylu kamieniczek - tak. Pseudonowoczesne szkło - nie.
"2. jesli samochody wyprowadzić z centrum - to jednak parking gdzieś bardzo blisko - może pod ziemią (ale gdzie??? masz jakiś pomysł)"
Są w pobliżu Rynku duże tereny zielone, na których można zlokalizować parkingi i inne obiekty usługowo-handlowe i parki.
"przypuszczam jednak, że to wszystko zależy to już wyłącznie od inwestora i władz miasta, raczej nie od naszych dyskusji"
Nasza dyskusja i ewentualna akcja protestacyjna może mieć kapitalne znaczenie. W ten sposób możemy współtworzyć państwo obywatelskie.
"sukces tkwi w umiarkowaniu"
Umiarkowanie - tak, zgniły kompromis - nie.
August Oktawian
Nowy(a) na forum

Weteran

ja jeszcze w kwestii technicznej.
Do kiedy bedzie mozna podpisac petycje?
Niestety disiaj nie dalem rady, a jutro z rana wracam do Wroclawia...
Do kiedy bedzie mozna podpisac petycje?
Niestety disiaj nie dalem rady, a jutro z rana wracam do Wroclawia...
Nowy(a) na forum

Dokładnie tak - pisałem już o tym. Podaję raz jeszcze link do strony gdzie Pan Prezydent może sobie obejrzeć jak to się robi w normalnych miastach.August Oktawian pisze:1. najlepsze byłyby kamieniczki
GALERIA MEGASAM W LEGNICY
U dołu tej strony jest link do projektów i wizualizacji.
Początkujący

Maniak

Weteran

ankiety? przypuszczam, że poza kilkunastoma osobami z tego forum i może kilkudziesięcioma jakoś związanymi z tematem większosc mieszkańców tak naprawdę ma totalną zlewkę na to co postawią w rynku
Początkujący

Informacje
0 użytkowników » 1 gość