Bywalec
Bywalec
Kontakt:
Bywalec
Bywalec

Post autor: DeeS »

GregPepe pisze:***DeeS - Pytanko mam
Ten projekt który został niby wykradzony to to co wkleił ***tomi ??
Tak. To ten projekt.

Juz nieaktualny.
Maniak
Maniak
Kontakt:
Maniak
Maniak

Post autor: Alien »

Dach obiektu ma być otwarty. Dzięki temu w galerii będzie bardzo dużo naturalnego światła.

eee... jak dla mnie lipa... :/
... Produkcja zbyt wielu użytecznych rzeczy prowadzi do wytworzenia zbyt wielu bezużytecznych ludzi...
Weteran
Weteran
Kontakt:
Weteran
Weteran

Post autor: realista »

typowy klimat naszego rynku:

w lecie przyjechali do mnie goście i chcieli zobaczyć lubin

w lecie koło południa, weekend idziemy sobie przez rynek od strony wschodniej, na balkonach zaraz przy chodniku wisi pranie, jakies majty, itp. 2-3 gości z gołymi klatami (młodzież) słucha na balkonie sobie słucha jakies techno i sączy browarka (luzik, nieprawdaż? ale raczej klimat osiedlowy)

blok naprzeciwko ratusza od strony wschodniej: gość wychyla się z okna w pożółkłej podkoszulce i rzuca k***ami, kłóci sie z innym goscie wyglądającym przez okno, jeszcze inny facet w piżamie wygląda i się gapi na przechodniów

koło dużego koscioła uliczka, koło parku - nieziemsko smierdzą jakieś śmieci, klimaty w parku naokoło są oczywiste (imprezowicze)

a od południa przejscie pod nowymi "kamieniczkami" jest brudne i smierdzi moczem

a ponoc na tym naszym osiedlu robotniczym, blokowisku o nazwie "rynek" chcą wybudowac galerię handlową i w dodatku przeszkloną, ludzie może u mnie na podwórku kolo smietnika wybudujecie galerię?

Niestety, z osiedla robotniczego nie zrobicie NIGDY prestiżowego centrum, po wyburzeniu tego baraku na rynku można by zrobić co najwyżej jakiś pełen zieleni skwer dla mieszkańców, i ewentualne miejsce na jakieś tam "dni teatru", elewacje bloków odremontować chociażby tak jak odremontowano blok urzędu skarbowego na kombinacie i tyle

ja myślę jedynym rozsądnym pomysłem jest budowa NOWEGO CENTRUM , deptaka, ryneczku, ładnych kamieniczek, lokali, biurowo handlowych na miejscu obecnego bazaru.....
Maniak
Maniak
Kontakt:
Maniak
Maniak

Post autor: Kryzbi »

Alien, otwarty caly czas ? a co z deszczem ? :P
Weteran
Weteran
Kontakt:
Awatar użytkownika
Weteran
Weteran

Post autor: Veldrin »

moze po prostu bedzie przeszklony? :o

:kosa:
Maniak
Maniak
Kontakt:
Maniak
Maniak

Post autor: Alien »

Przeczytajcie sobie sami ;p

http://www.lubin.pl/?exid=3013
... Produkcja zbyt wielu użytecznych rzeczy prowadzi do wytworzenia zbyt wielu bezużytecznych ludzi...
Weteran
Weteran
Kontakt:
Weteran
Weteran

tak będą przeszklone także ściany i będzie po prostu big-brother,

klienci w "galerii' będą się mogli gapić ludziom do okien i na balkony naprzeciwko i vice versa

przede szystkim trzeba przede wszytskim spytac ludzi mieszkających na rynku czy oni sobie czegos takiego życzą za oknem
Maniak
Maniak
Kontakt:
Maniak
Maniak

Post autor: tomi »

byłem na tej konferencji - niewiele poza tym że architekci krytykowali przebudowe rynku bez "szerszego spojrzenia" ludzie byli przeciw, nie było nikogo od prezydenta ani od firmy womak, no ale porozmawiałem sobie z paroma osobami widziałem projekt i powiem że wjazd do parkingu ma być od strony ratusza a wyjazd w kierunku dominetu, przy czym od strony kościoła ulica dojazdowa, a z drugiej ogródki piwne (chyba pod oknami bloków bo miejsce jest ograniczone)
realisto jak sobie wyobrażasz pytanie? ci co byli to zdecydowanie się sprzeciwiali.

[ Dodano: Sro Lis 09, 2005 17:37 ]
ten prześwit między galerią i blokami to miejsce na ulicę i chyba proporcje są niedokładne

Obrazek

w nocy

Obrazek

i w dzień

Obrazek

fajne ale na były bazar
CARPE DIEM ET MEMENTO MORI
Początkujący
Początkujący
Kontakt:
Początkujący
Początkujący

Post autor: gumbas »

pózny Adolf Hitler +socrealizm Józia Stalina=przyciężkawy styl niemiecki.w górę serca panowie.w razie III-ciej Światowej bunkier mamy gotowy
Maniak
Maniak
Kontakt:
Maniak
Maniak

Post autor: Kryzbi »

Fajnie gdyby bylo tak naprawde.... chodzi mi tu o miejsce na rynku, na zdjeciach tego miejsca jest zdecydowanie duzo :) a w rzeczywistosci..... po trawnikach bedziemy chodzic :diabel:
Weteran
Weteran
Kontakt:
Weteran
Weteran

generalnie wszyscy z którymi rozmawiam in real są zgodni co do jednego,

na rynku jakieś kamieniczki i remont/lekka stylizacja fasad bloków

a podobny blaszany-szklany kolos co najwyżej koło sądu zamiast bazaru, taka z lekka ufologiczna budowla będzie pasować do cudacznego budynku sądu
Inicjatywa dla Lubina - www.inicjatywa.elubin.pl/dokuwiki

Portal tematyczny poświęcony rozwojowi Lubina.
Nowy(a) na forum
Nowy(a) na forum
Kontakt:
Nowy(a) na forum
Nowy(a) na forum

Post autor: Motała »

realista pisze:generalnie wszyscy z którymi rozmawiam in real są zgodni co do jednego,

na rynku jakieś kamieniczki i remont/lekka stylizacja fasad bloków

a podobny blaszany-szklany kolos co najwyżej koło sądu zamiast bazaru, taka z lekka ufologiczna budowla będzie pasować do cudacznego budynku sądu
DLACZEGO władze innych miast (no nawet LEGNICY) rozumieją, że są pewne ZASADY w zakresie projektowania zabudowy ścisłego centrum, że są pewne wymogi i jest pewna odpowiedzialność za wygląd Starówki. A Pan Raczyński uważa, że skoro w latach 60-tych zburzono historyczna zabudowę Rynku, to on może ze spokojem kontynuować radosną twórczość w tym miejscu, nie liczyć się z historią i oczekiwaniami. CHCEMY ODTWORZENIA DAWNEJ ZABUDOWY - PRZYNAJMNIEJ W FORMIE TAKIEJ JAK KAMIENICE PRZY UL. PIASTOWSKIEJ.
Weteran
Weteran
Kontakt:
Weteran
Weteran

Z drugiej strony jednak o jakiej historii mówimy??

Lubin jako miasto w obecnej formie powstał ze 30 lat temu. Co by nie mówić miasto za komuny się rozwijało. A teraz "walczymy", żeby się nie zewsić do reszty.

Wiecie co? Może nich już coś w ogóle budują - bo najgorszy scenariusz to będzie wtedy, kiedy nic nie wybudują tylko zostanie dziura w ziemii.

Wszystko w sumie trzeba robić, żeby przełamac stagnację i pchac ten wózek z koksem do przodu.

W Polkowicach w sumie odbudowany rynek jest piękny, kamieniczki itp. - ale i tak jest raczej senny i pusty. Może więc nie w pieknych kamieniczkach lezy problem a w czym innym?

Może własnie w chwili kiedy wszyscy budują kamieniczki w centrach warto zrobić skok w bok i zaekperymentować - zaryzykować. i tak nic się nie traci (gorzej nie będzie)
Początkujący
Początkujący
Kontakt:
Początkujący
Początkujący

Post autor: gumbas »

do realisty:Rynek to nie jest hipermarket do n-tej potęgi (jak zdaje się uważa p.Prezydent),to jest miejsce centralne MIASTA i nie pole dla pijanych fantazji architekta.To jest właśnie miejsce dla ładnych kamieniczek wokół i Ratusza.P.Prezydencie,proponuję:tego dziwoląga niech pan wybuduje na swoim prywatnym gruncie a nie gruncie WSZYSTKICH mieszkańców
Maniak
Maniak
Kontakt:
Maniak
Maniak

Post autor: tomi »

realista, ja bym jednak wolał żeby eksperymentowali na obrzeżach miasta, co do rynku to jest projekt przerobienia tego co mamy, stylizacja obecnych budynków i budowa kilku nowych i wygląda to naprawde dobrze, szkoda że nie chcą tego realizować

[ Dodano: Czw Lis 10, 2005 21:22 ]
gumbas, grunt jest już niemieckiej spółki tak samo jak Dieter Dreesen, niemiecki architekt , tak jak by u nas nie było fachowców
CARPE DIEM ET MEMENTO MORI
odpowiedz

Informacje

Bing [Bot]  »  1 gość

Moderatorzy

NEVIL, ModTEAM