Maniak
Maniak
Kontakt:
Maniak
Maniak
dwa parki solidarności

Post autor: tomi »

Park zamiast solidaryzować – podzielił

(2005-10-20 13:57:08)
Park, któremu na początku września nadano imię „Solidarności” ma już dwie nazwy. Pierwszą nadal Prezydent Miasta, drugą radni miejscy.
Przypomnijmy, że Park Solidarności miał upamiętniać wydarzenia, do których doszło w Lubinie w 1982 roku oraz zmiany do których doszło w kraju dzięki narodowemu zrywowi. W jednym z zakątków parku posadzono nawet kwiaty, które utworzyły napis „Solidarność”.
Kwestia nadania nazwy omawiana była na sesji Rady Miejskiej. Co do tego miejsca były trzy pomysły co do nazwy. Jedną z nich miał być Park Solidarności (propozycja Marka Bubnowskiego), inną - Park im. Ks. Jerzego Popiełuszki (propozycja Jana Mowińskiego) jeszcze inną - Park Górników Polskiej Miedzi (propozycja radnych SLD). W rezultacie w demokratycznym głosowaniu, większość radnych zdecydowała, że park poświęcony będzie Górnikom Polskiej Miedzi.
Mimo tego, że nadano całkiem inną nazwę niż ta, która jest na tablicy powieszonej przy wejściu do parku, radni nie uważają, że coś złego złego, gdyż ich zdaniem tylko rada może decydować o nazewnictwie ulic, parków, czy skwerów, a nie prezydent miasta. W rezultacie powstał spór o kompetencje i park ma dwie nazwy.
Decyzja radnych co do Parku Solidarności jak na razie bardziej dzieli niż łączy. Swoje oburzenie tym faktem wyraził poseł na Sejm Tadeusz Madziarczyk.
Miałem nadzieję, że Park Solidarności stanie żywym pomnikiem i hołdem złożonym tym, którzy narażając się tworzyli chlubne karty współczesnej historii, karty w których Lubin odbił znaczące piętno. Solidarność brzmi dumnie dla krajów Europy, ale nie dla grupy miejskich radnych SLD, których symbol ten drażni, którzy najwyraźniej tęsknią za czasami kiedy jako „jedynie słuszna siła narodu” mogła bez skrępowania nazywać ulice, pomniki i place nazwiskami osób, które w komunistycznych katowniach odbierały zdrowie i życie wielu naszym Rodakom. Na szczęście czasy te minęły.
Zdaniem Tymoteusza Myrdy, rzecznika prezydenta w przepisach prawa nie jest wprost uregulowanie kto nadaje nazwy parkom. Jest jednak stwierdzone, że Rada Miejska nadaje nazwy ulic, ale nie ma mowy o skwerach czy parkach.

źródło http://www.lubin.pl/?n=76&opt=v&id=2884

mnie interesuje co wy na to, czy naprawde powinny być dwa parki solidarności??
i skoro teren przy pomniku solidarności ( w rynku ) już się tak nazywa to po co nam druga taka sama nazwa??
CARPE DIEM ET MEMENTO MORI
Maniak
Maniak
Kontakt:
Maniak
Maniak

Post autor: Alien »

Tak ?? Czy chodzi o wzgórze zamkowe??? to ja niewiedziałem że to jest park i to jeszcze solidarności... ;p a co do tego nowo powstałego to nieźle nagwatmane ;p
... Produkcja zbyt wielu użytecznych rzeczy prowadzi do wytworzenia zbyt wielu bezużytecznych ludzi...
Bywalec
Bywalec
Kontakt:
Bywalec
Bywalec

Post autor: DeeS »

Przy Wzgórzu Zamkowym jest SKWER SOLIDARNOŚCI ( nie park) - to tak dla ścisłości.
Maniak
Maniak
Kontakt:
Maniak
Maniak

Post autor: tomi »

no tak SKWER ale moim zdaniem lepiej mieć np: skwer solidarności,park popiełuszki, ulice wałęsy itd (wszystkie nazwy są i tak jednoznaczne) niż skwer, park, ulice, szkoły solidarności to będzie przesada, (wiem że niema ulicy i szkoły ale tak na przyszłość)
CARPE DIEM ET MEMENTO MORI
odpowiedz

Informacje

0 użytkowników  »  1 gość

Moderatorzy

NEVIL, ModTEAM