Maniak
Maniak
Kontakt:
Maniak
Maniak
Hare Krishna

Post autor: Alien »

Co sądzicie o tym wyznaniu może raczej sekcie? ... niewiem jak to nazwać... Ostatnio spotkałem się z dziwną sytuacją w naszym mieście...może nie o tyle dziwną ale pierwszy raz się spotkałem z wyznawcami Harrego Krishny w Lubinie... w okolicy muzy kilka dni temu chodził właśnie wyznawca tej wiary był ubrany w swój turban...niewiem jak to się nazywa wszyscy się dziwnie na niego patrzyli...większość ludzi może nawet się go bała... jako nie liczny porozmawiałem z nim... był to naprawde sympatyczny koleś... jestem pełen podziwu że mimio tego że wszyscy w około szydzili z niego on dalej robił swoje bo tweirdził że całkowicie oddał się swojemu Bogu...Wśród katolików mówi się że to bardzo groźna sekta...ale czy aby napewno tak jest... Jeżeli ktoś wie co chce osiągnąć w życiu i w co wierzy to raczej nic tego nie zmieni... ®
... Produkcja zbyt wielu użytecznych rzeczy prowadzi do wytworzenia zbyt wielu bezużytecznych ludzi...
Bywalec
Bywalec
Kontakt:
Bywalec
Bywalec

Post autor: Jogi »

byłem przy tym zdarzeniu...Mnie ten człowiek jednak nie przekonał.Smieszne miał koraliki na które miałech chec;] i do tego miał cos na czole i wyglądał JEdi. NIc do nich nie mam ale do mnie po prostu nei dociera to co oni mówia.MAluja sobei cos na głowach.I chodza ubrani jak Biali Nindza
"Wiem, że czesto mi odbija. Ale co z tego skoro mnie się to podoba."
Maniak
Maniak
Kontakt:
Maniak
Maniak

Post autor: tomi »

HARE KRISHNA
czy to tam kobieta to gorsze wcielenie człowieka?
posiłki ze środkami uzależniającymi?
pranie mózgu i dopiero po tym wypuszczaniem do ludzi??
jestem pełen podziwu że mimio tego że wszyscy w około szydzili z niego on dalej robił swoje bo tweirdził że całkowicie oddał się swojemu Bogu
no to jest małpowanie z pierwszych chrześcijan, jednakże tylko małpowanie i to bardzo powierzchowne
Jeżeli ktoś wie co chce osiągnąć w życiu i w co wierzy to raczej nic tego nie zmieni... ®
to fakt, szczególnie jeśli jest to świadomy wybór, co w tym przypadku jest dość wątpliwe. słyszałeś kiedyś o kimś kto przestał wierzyć w swojego "boga", długa terapia i ciągły strach to normalne po wyjściu z sekty, a to z całą pewnością sekta. :(
CARPE DIEM ET MEMENTO MORI
Stały bywalec
Stały bywalec
Kontakt:
Stały bywalec
Stały bywalec

Post autor: Sakis »

tomi pisze:HARE KRISHNA
czy to tam kobieta to gorsze wcielenie człowieka?
posiłki ze środkami uzależniającymi?
pranie mózgu i dopiero po tym wypuszczaniem do ludzi??
jestem pełen podziwu że mimio tego że wszyscy w około szydzili z niego on dalej robił swoje bo tweirdził że całkowicie oddał się swojemu Bogu
no to jest małpowanie z pierwszych chrześcijan, jednakże tylko małpowanie i to bardzo powierzchowne
Jeżeli ktoś wie co chce osiągnąć w życiu i w co wierzy to raczej nic tego nie zmieni... ®
to fakt, szczególnie jeśli jest to świadomy wybór, co w tym przypadku jest dość wątpliwe. słyszałeś kiedyś o kimś kto przestał wierzyć w swojego "boga", długa terapia i ciągły strach to normalne po wyjściu z sekty, a to z całą pewnością sekta. :(
Pfff. Sorry, ale -1.
>Nie
>Nie
>Nie

Może o innym hare słyszałeś...
Maniak
Maniak
Kontakt:
Maniak
Maniak

Sakis,
Może o innym hare słyszałeś...
może, ja tam na ich odłamach się nie znam - raz się próbowałem zagłębić i więcej nie będę :) no bo po co ??
Maniak
Maniak
Kontakt:
Maniak
Maniak

No tak... troszkę nie tak;p :) Ale bardzo się zadziwiłem widząc w Lubinie wyznawców tej sekty... Z sekty naprawde jest się trudno wydostać... i później po wydostaniu się i tak ma się jeszcze przez długo problemy... jest się nawiedzanym przez osoby z którymi się było w tej sekcie... Ostatnio jakoś bardzo mnie właśnie zainteresowali Krisznowcy... muszę troszkę o tym poczytać...

Wielu ludzi traci swoją wiare Tomi...
... Produkcja zbyt wielu użytecznych rzeczy prowadzi do wytworzenia zbyt wielu bezużytecznych ludzi...
Maniak
Maniak
Kontakt:
Maniak
Maniak

Wielu ludzi traci swoją wiare Tomi...
Alien, wiara niepogłębiana zanika, to prawda że wielu ludzi traci wiare to smutne, ale skoro nie szukają, nie czytają bibli nie poznają życia Jezusa i Świętych i nie mają szczęścia znać ludzi mocno wierzących to w praktyce oni są tylko wychowani w tradycji, a to niema nic wspólnego z wiarą. Bo cóż może być piękniejszego od miłości do Boga i bliżniego - bezinteresownej, czystej, niczym nie skrępowanej??? A to podstawowa zasada i warunek naszej katolickiej wiary. Trudno mi sobie wyobrazić, coś piękniejszego.... chcesz poczytać o krisznie? równolegle poczytaj np:żywot świętych albo jakąś inną związaną z chrześcijaństwem. niewiem jak w twojej parafji ale chyba w każdej są spotkania: oratorium, rycerstwa, odnowy, i pewnie wielu innych młodzieżowych grup katolickich, kiedyś chodziłem na takie spotkania, niezdajesz sobie sprawy ile jest na tych spotkaniach w uczestnikach zdrowej radości a i być może twoich znajomych, 'szukajcie a znajdziecie' i uważajcie na 'fałszywych proroków' dróg jest wiele a wyboru dokonujesz sam. Powodzenia :)
Stały bywalec
Stały bywalec
Kontakt:
Stały bywalec
Stały bywalec

Post autor: Sakis »

Hmmm, wnosze o nieużywanie słowa sekta, bo nawet w dziekiej Polsce h.k. jest religią rejestwowaną. ed: miałem <font color=red>[...]</font> dzień, nie nawidze obrzędowości a na cmentarzu mnie przewiało i łeb mnie napiepsza. Nie istotne, co tu było. ed2: w <font color=red>[...]</font> wyjebany cenzor ^^ nie ma <font color=red>[...]</font> we wsi. ed3: ups, błąd ed4: Co za zabawa! ^^ (do <font color=red>[...]</font> pana!) ed5: pora wprowadzić tu troche <font color=red>[...]</font> kolorków! ed6: cechuje nie poprawaia, racja, ale wykurwisty to też możnaby ocenzurować...
Maniak
Maniak
Kontakt:
Maniak
Maniak

Wiem coś o tym Tomi i doskonale sobie zdaje z tego sprawe jak tam jest... bo byłem w wielu takich grupach... :) i mogę spokojnie powiedzieć że jestem trochę doświadczony ...tylko nie chodzi mi o to... chcę poprostu poznać tą wiare... bo według mnie jest bardzo ciekawa... a to raczej nic groźnego... :)
Jeżeli chodzi o nazwe "sekta" Przejżałem kilka stron internetowych
W tych "od wyznawców" możemy spotkać się z określeniem organizacji religijnej, ale jednak na stronach chrześcijańskich często możemy się spotkac z nazwą sekta Harego Krishny. Więc to do końca nie zostaje wyjaśnione...
Maniak
Maniak
Kontakt:
Maniak
Maniak

Sakis, chodzi mi o ich strukturę a nie o to jak się zarejestrowali,
a reszty tekstu raczej nie zrozumiałem :)
ps: a z tą kobietą to prawda cytuję "Także odmienny od przyjętego w kulturze europejskiej jest obraz kobiety w tym ruchu. Jest ona traktowana jako istota niższego rzędu, zajmuje miejsce za krową , nie może samodzielnie podejmować decyzji i jest całkowicie zależna od mężczyzny." ale przecież nikt ci na dzień dobry tego nie powie :o

Alien,
bo według mnie jest bardzo ciekawa
hehe mi to się kojaży z ciekawością dziecka np: ogień też jest ciekawy - dopóki się nie oparzysz, ale do rzeczy znalazłem ciekawę stronki....

Międzynarodowe Towarzystwo Świadomości Kryszny - to Ruch założony przez A. C. Bhaktivedanta Swami Prabhupada w 1965 w Nowym Jorku (zm. 1977). Tamże, na Zachodzie, od pewnego czasu uważany jest za sektę destruktywna, o czym nie wszyscy wiedzą. Czy może być jednak inaczej, jeśli założyciel uznawany jest niemal za boga, a legalizm rytualny urasta do form obsesji? Ruch ma niedobrą sławę z racji udokumentowanych przestępstw, jak handel bronią, narkotykami czy skandaliczne zabójstwa w łonie samej sekty. Filozofia Ruchu jest jedną z pierwszych prób przekształcenia filozoficznego hinduizmu, tak aby był odpowiedni dla przeciętnego człowieka.
Ruch Hari Kryszna został zarejestrowany w Polsce w 1988 roku pod nazwą Towarzystwo Świadomości Kryszny - Bhathi Yoga, a w 1991 roku zmienia nazwę na Międzynarodowe Towarzystwo Świadomości Kryszny w Polsce. Obecnie posiada ponad 500 inicjowanych wyznawców i ok. 12 tysięcy członków nie mieszkających w świątyniach. Działalność swoją prowadzą w większych miastach, gdzie zajmują się sprzedają książki, prowadzą bary wegetariańskie, a także prowadzą jedną społeczną szkołę w Warszawie, posiadają także 5 świątyń (Mysiadło pod Warszawą. Wrocław, Czarnowo, Gdańsk, Kraków )

a tu reszta jak cię interesuje :?
http://www.sekty.net/?n_id=375
http://www.sekty.iq.pl/katalog/ruchkrs.htm
http://www.kulty.info/grupy/iskcon.php
dużo czytania ale dasz rade :)
Maniak
Maniak
Kontakt:
Maniak
Maniak

No tak tylko ja już tutaj wiem torche co z czym się je... :) Mam już pare stronek na oku... :) ale wielkie dzięki... :)
odpowiedz

Informacje

Bing [Bot]  »  1 gość

Moderatorzy

NEVIL, ModTEAM