Nowy(a) na forum
Nowy(a) na forum
Kontakt:
Nowy(a) na forum
Nowy(a) na forum
Ja w bardzo nietypowej sprawie!

Post autor: plusz »

Otóż lubię czasem pójść sobie na grzyby i od jakiś 2-3 lat a może krócej, pojawiły się na terenie lasów lubińskich i w okolicach Jaroszówki obrzydliwe owady, które zaraz opiszę a których nie mogę w żadnej książce odszukać (nie wiem jak to paskudstwo się nazywa).
Teraz opis: coś jak mieszanka kleszczy z muchą, przyczepia się zwykle odrazu po wejściu do lasu, nie da się tego zabić (ma dziwny pancerzyk), lata i siada niespostrzeżenie, bardzo trudno to strząchnąć i jest wszędzie w lasach, nie ma tego na łąkach i w parkach, tylko w lasach. Jest to na tyle obrzydliwe i ochydne że wolałbym być pokąsany przez rój komarów niż przez jednego osobnika takiego. Czasem trzeba to kilka razy uderzać kamieniem by zabić. Nie żartuje. Mieszkam tu od 5 lat i proszę o jakiekolwiek info na temat tego owada. Choćby nazwa.
Maniak
Maniak
Kontakt:
Maniak
Maniak

Post autor: Kryzbi »

plusz, mogłeś zrobić fotke temu owadowi :P może byśmy Ci pomogli jakoś, z samego opisu to raczej nic nie wywnioskujemy :D mi przychodzi do głowy tylko 'muchokleszcz' albo jakaś nowa rasa bociana pospolitego bueh.. lol :hihi:
Maniak
Maniak
Kontakt:
Awatar użytkownika
Maniak
Maniak

Post autor: vendro »

plusz, a czy szukales czegos na http://robale.pl ?
recruitment agencies recruitlab and recruitment software
reeee
Devik Crazystar
Devik Crazystar

Post autor: Devik Crazystar »

...
Maniak
Maniak
Kontakt:
Maniak
Maniak

Post autor: Alien »

Bardzo ciekawe... niestety niemam pojęcia Co to jest... ale sam bym się z ciekawości dowiedział ... brzmi... bardzo strasznie :D zeby to kamieniem walić :P
... Produkcja zbyt wielu użytecznych rzeczy prowadzi do wytworzenia zbyt wielu bezużytecznych ludzi...
Nowy(a) na forum
Nowy(a) na forum
Kontakt:
Nowy(a) na forum
Nowy(a) na forum

Post autor: plusz »

hmm przejdzcie się do lasu jak niewierzycie, nie trzeba długo chodzić wystarczy 10 minut to was znajdzie gdziekolwiek w Lubinie, a najlepiej koło Jaroszówki.
Niestety fotki nie mam
- co do robale.pl szukałem ale jakoś nie mogę znaleźć (nie znam nazwy!)
- devik to bezsprzecznie NIE te ze fotki niestety, tamte są mniejsze mają inny odwłok i skrzydła i są wogóle inne (nie znam się na owadach ale to nie te)
-. dziwie się że jeszcze was nie spotkało bo ile razy jestem w lesie mnie to dopada. Hmm to jest dziwne naprawdę, gdzie tego szukać? Szkoda że nie jestem specem od owadów :(
Za wszelką pomoc będę bardzo wdzięczny, postaram się zrobić foto ale nie mam aparatu cyfrowego na stanie.
-.Nie mniej jednak naprowadziliście mnie na jeden trop, to mogą być kuczmany, mało o nich jest w necie ale znalazłem jakąs naukową rozprawkę na ich temat i dzięki niej na images.google.com znalazłem nast. foto (niestety opis po szwedzku więć g... zrozumiem)
to prawdopodobnie to świnstewko: http://ohioline.osu.edu/hyg-fact/2000/images/2129_1.jpg
To chyba kuczman. Ale czemu to jest takie upierdliwe?
odpowiedz

Informacje

Google [Bot]  »  1 gość

Moderatorzy

NEVIL, ModTEAM