Regulamin forum
Działania radnych i urzędu miejskiego, komentarze i uwagi dot. rozwoju miasta.
no dobra postawią galerię w rynku,
ale w około dalej będą te odrapane bloki wymagające remontu,
NAJPIERW wyremontujmy bloki naokoło rynku, może też jakieś stylizowane fasady (jak to zrobiono w Legnicy z częscią bloków),
jakie miasto taki rynek, wizytówka!
ale w około dalej będą te odrapane bloki wymagające remontu,
NAJPIERW wyremontujmy bloki naokoło rynku, może też jakieś stylizowane fasady (jak to zrobiono w Legnicy z częscią bloków),
jakie miasto taki rynek, wizytówka!
Maniak

Ja bym rozwinął twoją wypowedź - dziękujemy ci PRL....za wybudowanie Zagłębia Miedziowego i Lubina i że dzięki tobie to jeden z bogatszych rejonów kraju.tomi pisze:Na ten temat to powiem jedno - dziękujemy ci PRLjakie miasto taki rynek, wizytówka!
Bo czy ktos lubi miniony ustroj czy nie nikt nie zaprzeczy, że powstanie nowego miasta (Lubina) możliwe było tylko w poprzednim ustroju (napewno nie dziś). A ze przy okazji "modernizacji" miasta barbarzyńsko wyrżnięto w pień starówkę to już inna sprawa.
Błądek przy okazji modernizacji stationu mówił że KGHM wybudował miasto-sypialnię, no ale to chyba lepsze niż dziura jaką był Lubin przed odkryciem złóż miedzi
Stały bywalec

No na pewno.polar21 pisze:Bo czy ktos lubi miniony ustroj czy nie nikt nie zaprzeczy, że powstanie nowego miasta (Lubina) możliwe było tylko w poprzednim ustroju (napewno nie dziś).
Maniak

generalnie mówiąc mijasz się z prawdą. jeśli myślisz że na zachodzie nie zbudowano takich centrów to chyba niewiesz o czym piszesz. krzemowa dolina, zagłębie rury, to pierwsze które przyszły mi do głowy [specyfika inna ale nie o to chyba ci chodziło]. jeśli chodzi o bogactwo to też nie zasługa PRL tylko pokładów miedzi.polar21 pisze:Ja bym rozwinął twoją wypowedź - dziękujemy ci PRL....za wybudowanie Zagłębia Miedziowego i Lubina i że dzięki tobie to jeden z bogatszych rejonów kraju.tomi pisze:Na ten temat to powiem jedno - dziękujemy ci PRLjakie miasto taki rynek, wizytówka!
Bo czy ktos lubi miniony ustroj czy nie nikt nie zaprzeczy, że powstanie nowego miasta (Lubina) możliwe było tylko w poprzednim ustroju (napewno nie dziś). A ze przy okazji "modernizacji" miasta barbarzyńsko wyrżnięto w pień starówkę to już inna sprawa.
Błądek przy okazji modernizacji stationu mówił że KGHM wybudował miasto-sypialnię, no ale to chyba lepsze niż dziura jaką był Lubin przed odkryciem złóż miedzi
Jak ktoś mi mówi że PRL miał dobre strony to sory ale nóż mi się otwiera w kieszeni, bo w najgorszym razie byli byśmy na poziomie Hiszpanii a jesteśmy 10 lat za nimi [jak nie więcej]
jedno jest pewne gdyby nie komuna niebyli byśmy taką brzydką sypialnią [choć może ładniejszą i mniejszą]
jeżeli chodzi o bloki zaczą bym od punktowców. po kolei wyburzyć i zbudować kamieniczkę i tak dalej, bo nic innego niema sensu.
polar21 pisze:Ja bym rozwinął twoją wypowedź - dziękujemy ci PRL....za wybudowanie Zagłębia Miedziowego i Lubina i że dzięki tobie to jeden z bogatszych rejonów kraju.tomi pisze:Na ten temat to powiem jedno - dziękujemy ci PRLjakie miasto taki rynek, wizytówka!
Chyba nie bardzo zrozumiałeś o co mi chodziło. Mówimy o POLSCE. W PRL zbudowano od podstaw Nową Hutę (początkowo osobne miasto), Tychy, Jastrzębie Zdrój no i Lubin oczywiście. A ile nowych miast powstało po 89 r??tomi pisze:generalnie mówiąc mijasz się z prawdą. jeśli myślisz że na zachodzie nie zbudowano takich centrów to chyba niewiesz o czym piszesz. krzemowa dolina, zagłębie rury, to pierwsze które przyszły mi do głowy [specyfika inna ale nie o to chyba ci chodziło].
no wlasnie ze zasluga PRL. Bo dzis jakby odkryli takie zloze to mozesz byc pewnie ze by nie podjeto jego eksploatacji bo w III RP gornictwo sie oczywiscie nie oplaca. Przyklad: bogate zloza rud zelaza (zloze polimetaliczne) na Mazurach (odkryte w latach 60-70-tych). Dlatego tez nie sadze ze zostanie podjeta eksploatacjeawegla brunatnego w ok. Legnicy.tomi pisze: jeśli chodzi o bogactwo to też nie zasługa PRL tylko pokładów miedzi.
Jakbys znal historie kombinatu miedziowego to bys wiedzial ze niemalze podjeto decyzje o zaprzestaniu budowy zaglebia (po powaznym zatopieniu szybu L3 bodajze), bo istnaiala duza opozycja we wladzach przeciwna budowe zaglebia miedziowego, ktora wolala by pieniadze przeznaczac na rozbudowe gornictwa weglowego.
no ale to i tak był awans w porównaniu z przedwojenną Polską. Oczywiscie nie chce gloryfikować komuny, ale nie mozesz sie niezgodzic ze wiele z tego co zbudowano w minionych 40-latach, rozp.. po 89 r. I mi w tym momencie sie noz w kieszeni otwiera.Jak ktoś mi mówi że PRL miał dobre strony to sory ale nóż mi się otwiera w kieszeni, bo w najgorszym razie byli byśmy na poziomie Hiszpanii a jesteśmy 10 lat za nimi [jak nie więcej]
no bylibysmy taka dziurą jak Prochowice z upadajaca lokalna gospodarka (np. DFiL) i bez duzych perspektyw na przyszlosc, a wiec wcale nie ladniejszajedno jest pewne gdyby nie komuna niebyli byśmy taką brzydką sypialnią [choć może ładniejszą i mniejszą]
jestem za. Szkoda ze wladze miasta niejeżeli chodzi o bloki zaczą bym od punktowców. po kolei wyburzyć i zbudować kamieniczkę i tak dalej, bo nic innego niema sensu.
[ Dodano: Pią Wrz 09, 2005 12:46 ]
nie wiem czemu LOLujesz (czyli ździerasz). Jako właściciel zdjec przedstawiajacych budujacy sie Lubin sam najlepiej powinienies wiedziec ze dzis niemozliwe jest wybudowanie miasta od podstaw (czyli z 5 tys. do np. 70 tys na przestrzeni 30 lat).surgeon pisze:No na pewno.polar21 pisze:Bo czy ktos lubi miniony ustroj czy nie nikt nie zaprzeczy, że powstanie nowego miasta (Lubina) możliwe było tylko w poprzednim ustroju (napewno nie dziś).
Wiem ze twoje odpowiedz na moje posty sa czysto irracjonale wiec sobie daruje dalsze odpowiadanie
Poza tym zrobilem troche offtopic od tematu wiec niech sie jakis admin wypowie czy wypowiedzi dot. budowy Lubina moga byc w tym watku przedstawiane.
Stały bywalec

Maniak

polar21,
wszystko zależy od rachunku ekonomicznego, a historie znam blisko było. może teraz byłby te złoża sprzedane i zaczynał by się bydować nowy kombinat, nie polski ale za to profesjonalny.
czas budowy nowych miast przemysłowych miną, tak w Polsce jak i na zachodzie więc nie wyjaśnia to niczego.Chyba nie bardzo zrozumiałeś o co mi chodziło. Mówimy o POLSCE. W PRL zbudowano od podstaw Nową Hutę (początkowo osobne miasto), Tychy, Jastrzębie Zdrój no i Lubin oczywiście. A ile nowych miast powstało po 89 r??
no wlasnie ze zasluga PRL. Bo dzis jakby odkryli takie zloze to mozesz byc pewnie ze by nie podjeto jego eksploatacji bo w III RP gornictwo sie oczywiscie nie oplaca. Przyklad: bogate zloza rud zelaza (zloze polimetaliczne) na Mazurach (odkryte w latach 60-70-tych). Dlatego tez nie sadze ze zostanie podjeta eksploatacjeawegla brunatnego w ok. Legnicy.
Jakbys znal historie kombinatu miedziowego to bys wiedzial ze niemalze podjeto decyzje o zaprzestaniu budowy zaglebia (po powaznym zatopieniu szybu L3 bodajze), bo istnaiala duza opozycja we wladzach przeciwna budowe zaglebia miedziowego, ktora wolala by pieniadze przeznaczac na rozbudowe gornictwa weglowego.
wszystko zależy od rachunku ekonomicznego, a historie znam blisko było. może teraz byłby te złoża sprzedane i zaczynał by się bydować nowy kombinat, nie polski ale za to profesjonalny.
tak, ale niemcy byli po wojnie bardziej zniszczeni, a gdzie są teraz? jak jakaś kamieniczka nadawała się do odbudowy to ją odbudowali u nas łatwiej było rozp..no ale to i tak był awans w porównaniu z przedwojenną Polską. Oczywiscie nie chce gloryfikować komuny, ale nie mozesz sie niezgodzic ze wiele z tego co zbudowano w minionych 40-latach, rozp.. po 89 r. I mi w tym momencie sie noz w kieszeni otwiera.
albo lubań odnawiający rynek ściągający inwestorów itp. pamiętaj wszystko zależy od władz. a władze wybieramy my.no bylibysmy taka dziurą jak Prochowice z upadajaca lokalna gospodarka (np. DFiL) i bez duzych perspektyw na przyszlosc, a wiec wcale nie ladniejsza
duże koszty, problemy z mieszkańcami, i co tu się dziwić władzom. Ale robić coś trzeba.Cytat:
jeżeli chodzi o bloki zaczą bym od punktowców. po kolei wyburzyć i zbudować kamieniczkę i tak dalej, bo nic innego niema sensu.
jestem za. Szkoda ze wladze miasta nie
CARPE DIEM ET MEMENTO MORI
Nowy(a) na forum

wedlug mnie te bloki powinno sie w calosci odnowic a elewacje zrobic na wzor kamieniczek i.....wysiedlic ludzi z parterow i zaadoptowac je na puby kawiarnie czy restauracje wtedy rynek troche by ozyl...moze pomysl troche brutalny ale rynek powinien zaczac tetnic zyciem bo jak dotad tetnil tylko okrzykami zuli pod juz nie istniejacym sklepem delikatesowym...
podpisuje sie pod pomyslem sphere'a.

Maniak

Bywalec

sphere14 pisze:wedlug mnie te bloki powinno sie w calosci odnowic a elewacje zrobic na wzor kamieniczek i.....wysiedlic ludzi z parterow i zaadoptowac je na puby kawiarnie czy restauracje wtedy rynek troche by ozyl...moze pomysl troche brutalny ale rynek powinien zaczac tetnic zyciem bo jak dotad tetnil tylko okrzykami zuli pod juz nie istniejacym sklepem delikatesowym...
Dziwi mnie z jaka swoboda pisze sie o WYSIEDLENIU ludzi. Moze tak troche sie zastanowisz? Ty i ci co sie z Toba ochoczo zgadzaja? Co to znaczy "wysiedlic"? Wyrzucic ludzi z ich wlasności? Mieszkasz gdzies? Jakbys zareagowal gdyby przyszedl do ciebie jakis urzednik i powiedzial: won. terza bedziemy OZYWIAC to miejsce a ty sobie szukaj innego!!!
Skad to KOMUNISTYCZNE przekonanie, ze mozna ludzi i ich wlasnosc traktowac jak przedmioty? OK - trzeba cos zrobic - zgadzam sie, ze Rynek jest paskudny. Ale na litosc boska ZAWSZE trzeba liczyc sie z tymi ktorz JUZ sa ukarani mieszkaniem w tak paskudnym miejscu - nie wolno im jeszcze zabierac tego co maja!!!!
Nowy(a) na forum

i wlasnie dlatego nagoroda bedzie przesiedlenie tych ludzi tylko z parterow na nowo budowane osiedle zalesie i juz po probleme...wiekszosc ludzi mieszkajaych w rynku i tak nie chce aby ten runek ozyl bo auta im beda jezdzic bo ludzie zaczna chodzic itp i w wiekszosci sa to ludzie starsi wiec przeniesienie ich do calkiem nowych domow ktore niedlugo powstana na zalesie bedzie dla tych ludzi idealne cisza spokoj las blisko na spacerki a rynek sie ozywi i beda wszyscy zadowoleni...zreszta wiekszosc z tych ludzi nie jest wlascicielami mieszkan...i mozna ich wysiedlic za odszkodowaniem...aha i komunista nigdy nie bylem i nie bede i nawet nigdy na komuchow nie glosowalem...pasuje Ci takie moje rozwiazanie z ludzmi??to jest najbardziej ludzkie rozwiazanie porblemu bo Ci ludzi i tak juz nawet teraz nie chca tam mieszkac....
Informacje
Bing [Bot] » 1 gość