Regulamin forum
Działania radnych i urzędu miejskiego, komentarze i uwagi dot. rozwoju miasta.
Nowy(a) na forum

Czy Targowisko Miejskie w Lubinie przy ul. Kopernika jest potrzebne, czy powinno być przeniesione w inne miejsce, a może je zlikwidować, handlowców zostawić samym sobie i postawić na miejscu targowiska następny hipermarket i dać mu ulgi podatkowe.
arek
Maniak

Targowisko było przenoszone 2 razyarek1974 pisze:Czy Targowisko Miejskie w Lubinie przy ul. Kopernika jest potrzebne, czy powinno być przeniesione w inne miejsce, ...
1) Łukasiewicza
2) Lodówa
Początkujący

Tutaj również toczy się dyskusja.
http://forum.lubin.pl/viewtopic.php?p=11668
http://forum.lubin.pl/viewtopic.php?p=11668
Stały bywalec

Bazar jako instytucja jest potrzebny ale fakt że Centrum to denna lokalizacja.ŚW pisze:Jest nie potrzebne !!
To jest wstyd mieś taki bazar i to w centrum miasta
-> www.a-sport.pl / www.forum.a-sport.pl <-
Polska moim krajem
Lubin moim miastem
Zagłębie moim życiem
Radio Maryja moją miłością
Polska moim krajem
Lubin moim miastem
Zagłębie moim życiem
Radio Maryja moją miłością
Nowy(a) na forum

Centrum miasta to dobra lokalizacja, ale bazar w tym stanie to dno. Jednak przy dobrych chęciach miasta można ten stan zmienić. Kasa na zmiany jest u handlowców, w wielu funduszach rozwoju małej przedsiębiorczości, oraz w kasie MIASTA, LSI, wystarczą powiedzieć jesteśmy ZA I coś z tym zrobić.
Scenariusz rysuje się taki, że ktoś z władz miasta ( wiadomo kto ) weźmie w łapę, sprzedadzą teren, powstanie na miejscu targowiska betonowy budynek ( bank, hotel,biurowiec ), a szary mieszkaniec tego miasta będzie skazany na hipermarket lub bazar w innym miejscu. Jednak wygląd tego bazaru będzie taki sam jak tego co idzie do likwidacji .
[ Dodano: Pią Sie 26, 2005 08:32 ]
Przez nasz bazar przewija się wiele osób, gro tych osób robi zakupy - więc bazar jest potrzebny.
Scenariusz rysuje się taki, że ktoś z władz miasta ( wiadomo kto ) weźmie w łapę, sprzedadzą teren, powstanie na miejscu targowiska betonowy budynek ( bank, hotel,biurowiec ), a szary mieszkaniec tego miasta będzie skazany na hipermarket lub bazar w innym miejscu. Jednak wygląd tego bazaru będzie taki sam jak tego co idzie do likwidacji .
[ Dodano: Pią Sie 26, 2005 08:32 ]
Przez nasz bazar przewija się wiele osób, gro tych osób robi zakupy - więc bazar jest potrzebny.
arek
Nowy(a) na forum

Nowy(a) na forum

Maniak

arek1974,
nie przesadzaj jest to możliwe, ale nie oczywiste, należy to dokładnie obserwować. Lokolizacja jest odpowiednia dla naszych handlowców, ale forma nie do przyjęcia bo ten teren nie jest tylko dla nich i jesli handlowcy nic z tym nie zrobią ja też będę za tym żeby ich przenieść.Stąd mój wniosek, że jest to skok na kasę.
CARPE DIEM ET MEMENTO MORI
Nowy(a) na forum

Targowisko można zmniejszyć o połowę, bo tylko tylu kupców zostało, a więc miejsca na inną inwestycję starczy. Jeżeli chodzi o zmiany w wyglądzie targowiska to da się zrobić tylko "miasto musi usiąść" do rozmów, zamiast wystawiać teren do sprzedaży. Myślę, że nasze władze wiedzą o tym, ale brak chęci do współpracy z handlowcami jest wyraźny - dlatego wydaje mi się, że chodzi o kasę. Handlowcy nie mają takiej kasy żeby kupić teren i tu miasto powinno zaproponować jak to zrobić, aby teren został w rękach handlowców i miasto miało zysk.
Ja widzę to tak -
- Miasto podpisuje z handlowcami umowę na sprzedaż terenu przy rozłożeniu spłaty na 15 lat,
-Miasto zobowiązuje handlowców do zmodernizowania targowiska według wskazanych wytycznych, oczywiście pod rygorem zerwania umowy
Co to da- Lubin doczeka się targowiska z prawdziwego zdarzenia, ludzie będą mieli pracę, miasto będzie miało dochód z podatków i regularnych wpłat od handlowców.
Po 15 latach teren staje się własnością handlowców.
I tak powinno się to skończyć.
Ja widzę to tak -
- Miasto podpisuje z handlowcami umowę na sprzedaż terenu przy rozłożeniu spłaty na 15 lat,
-Miasto zobowiązuje handlowców do zmodernizowania targowiska według wskazanych wytycznych, oczywiście pod rygorem zerwania umowy
Co to da- Lubin doczeka się targowiska z prawdziwego zdarzenia, ludzie będą mieli pracę, miasto będzie miało dochód z podatków i regularnych wpłat od handlowców.
Po 15 latach teren staje się własnością handlowców.
I tak powinno się to skończyć.
arek
Maniak

Nowy(a) na forum

I tu masz rację zamiesznie to model naszej gospodarki, z tą dzierżawą to bardzo dobry pomysł, popieram bo miasto w tym wypadku ma stały dochód, a handlowcy zmniejszają koszty swojej działalności. Jest tylko jeden problem, handlowcy muszą płacić mniejsze dzierżawy bo sfinansóją modernizację targowiska. Jestem -ZA .
arek
Informacje
Bing [Bot] » 1 gość