Regulamin forum
Działania radnych i urzędu miejskiego, komentarze i uwagi dot. rozwoju miasta.
Nowy(a) na forum

Z dzisiejszych Informacji TV ODRA dowiecie się o ogłoszonym przetargu na lubińskie targowisko w centrum (chodzi oczywiście o teren).
Zapraszam do dyskusji na ten temat. O ile pamiętam to plany zagospodarowania przestrzennego mówią, iż powstać tam może zabudowa pod działalność usługowo-handlową. To bardzo atrakcyjne miejsce i miasto może na nim sporo zarobić. Ponadto od kiedy pamiętam mówiło się o uporządkowaniu tego miejsca będącego dla wielu smutną wizytówką miasta.
Druga strona medalu to kupcy bazarowi, którzy już przed laty pokazali, że o "swoje" potrafią walczyć nawet przy "wsparciu" Andrzeja Leppera.
Zapraszam do dyskusji na ten temat. O ile pamiętam to plany zagospodarowania przestrzennego mówią, iż powstać tam może zabudowa pod działalność usługowo-handlową. To bardzo atrakcyjne miejsce i miasto może na nim sporo zarobić. Ponadto od kiedy pamiętam mówiło się o uporządkowaniu tego miejsca będącego dla wielu smutną wizytówką miasta.
Druga strona medalu to kupcy bazarowi, którzy już przed laty pokazali, że o "swoje" potrafią walczyć nawet przy "wsparciu" Andrzeja Leppera.
Paweł Hryniewicz
Z tego co słszałem kupcy nie przeniosą się w inne miejsce, obecne uważają za najlepsze. Być może władze Lubina szykują coś lepszego w zamian za przesiedlenie, nowoczesna hala lub coś podobnego. A z Lepperem czy bez i tak wiele nie wywalczyli. Tym razem nie będą chyba mieli głosu w tej sprawie.
Łukasz
Początkujący

W czym problem ? niech się zorganizują i wykupią....na kredyt ...na hipotekę na raty ...a kto tam ma jakieś swoje??/ o czym tu gadać....o blasze falistej ocieplanej....??o głodnych dzieciach?...albo jest to czyjaś własność albo nie....kurcze albo robi się ten kapitalizm albo cichcem uprawia komunę...Wybór należy do was drodzy parafianie.......amen...
Maniak

Początkujący

Zgadzam się. Bazar musi przestać istnieć w tym miejscu.Devik Crazystar pisze:Tam powinna stać Galeria, a nie na Rynku.
Mam nadzieję, że bazar pójdzie w diabły. Co prawda "szkoda" mi będzie, bo jest tam taka jedna buda, gdzie zaglądam od jakiś dwóch lat i widzę za oknem ten sam batonik, którego opakowanie jest już od słońca całkiem białe... ale właśnie dlatego mam nadzieję, że pójdzie w diabły
Tam przydało by się coś w stylu galerii, jak ktoś wcześniej wspomniał, ale skoro już nam się buduje w rynku, to co szkodzi, aby były dwie galerie w mieście ? 
Nowy(a) na forum

CZYTAM CO PISZECIE I STWIERDZAM, ŻE MAŁO WIECIE O NASZYM TARGOWISKU - WYGLĄDA BARDZO ŹLE, zapomnieliście się spytać gdzie są pieniądze z dzierżaw i opłat dziennych ( i znowu ktoś zagarnia kase ), wszyscy Ci co tak pragną Galerii muszą mieć dobrą pracę i pensję bo emeryta, rencisty ( ok. 550 zł dochodu ) kasjerki, sprzedawczyni w hipermarkecie ( ok. 700 zł dochodu ) itd. raczej zabraknie pensji na zakupy w Galerii, ceny są tam średnio wyższe o 100% jak na bazarach. Oczywiście, że bazar tak wyglądający musi zniknąć z naszego miasta, a wystarczyło przez te lata inwestować ułamek pieniędzy zgarnianych od handlowców, sami handlowcy raczej nie kupią tego terenu bo nikt nie da im kredytu, a miasto po prostu chce za wszelką cenę dorwać się do dużej kasy ( specjanie operuję bez imion i nazwisk konkretnych osób). Na koniec powiem tylko tyle, że taki tok myślenia moich przedmówców doprowadził do 28% bezrobocia w naszym kraju - powodzenia tylko tak dalej, a wszyscy wyjedziemy do Niemiec i innych paąstw, a tam za 1000 euro będziemy lizać buty naszym dobroczyącom.
Ostatnio zmieniony 25 sie 2005, 19:51 przez arek1974, łącznie zmieniany 1 raz.
arek
Stały bywalec

A co chcesz zrobić ze sprzedawcami z bazaru, tylko nie mów że ich stoiska umieścisz w hali bo niektóre z nich się do tgo miejsca nie nadają - jakoś sobie nie wyobrażam warzywniaka w takim miejscu a nawet jeśli to cena stoiska w hali będzie niebotyczna w porównaniu z obecnymi stawkami za stoisko (6 zł/dzień). Zyski "bazarowców" są niewielkie, niekiedy jest to ich jedyne zródło utrzymania więc w piz*u wypie***lić ich nie możemy - to nie etyczne - miejsce zastępcze OK, to rozwiazanie powinno im się spodobać. Potem sprzedawcy się rozdzielą (przyjmijmy wariant z halą) niektórzy - bogatsi pójdą pod dach a warzywniaki itp. zostaną na powietrzu - jeszcze jedno dla bazarowców w ewentualnie powstanej hali powinno wprowadzić niższe koszty utrzymania - w ramach rekompensaty.Kryzbi pisze:Najlepszym rozwiązaniem było by gdyby ten bazar poszedł w pi... a w zamian tego postawili by jakieś duże centrum handlowe. Tyle odemnie.
Pozdrawiam.
-> www.a-sport.pl / www.forum.a-sport.pl <-
Polska moim krajem
Lubin moim miastem
Zagłębie moim życiem
Radio Maryja moją miłością
Polska moim krajem
Lubin moim miastem
Zagłębie moim życiem
Stały bywalec

Maniak

Stały bywalec

Kryzbi: Przyjmijmy że na bazarze pracuje 500 osób z tego dla 400 jest to jedyne żródło utrzymania - wyjdzie na to że przybędzie nam 300 bezrobotnych gdyż jedynie 200 osób (przypuszczenia optymistyczne) będzie stać na wykupienie miejsca w hali. Doskonale wiesz że w Lubinie nie ma i w najbliższej przyszłości wielkich inwestycji nie będzie a wiec co powiesz tym ludziom?! "Bardzo mi przykro ale bazar szpecił miasto"?!
-> www.a-sport.pl / www.forum.a-sport.pl <-
Polska moim krajem
Lubin moim miastem
Zagłębie moim życiem
Polska moim krajem
Lubin moim miastem
Zagłębie moim życiem
Informacje
Bing [Bot] » 1 gość