Jak oceniasz stan autobusów szczególnie z miejskiej?

Liczba głosów: 59
Świetne (1) 2%
Mogą być (13) 22%
powinny być bardziej zadbane (10) 17%
powinni je zezłomować (5) 8%
powinni część autobusów odrestaurować (13) 22%
powinni wymienić cały tabór (10) 17%
sam syf (7) 12%
Bywalec
Bywalec
Kontakt:
Awatar użytkownika
Bywalec
Bywalec

Post autor: Seba »

Tak, też nie lubie MAN-ów ale tych starych, 1 MAN bardzo mi sie podoba, ten biały co jeździ, teraz to on ma naklejona czerwoną reklamę "PANORAMA". Mogli by wszystkie autobusy wymienic na takie. Albo na te Jelcze (Vecto <- sorry jeżeli źle napisałem, NIE CHODZI mi o te małe).
Obrazek

"Do Lubinia?" Swoją drogą, nigdy w Lubiniu nie byłem, nawet nie wiem gdzie to jest...
Bywalec
Bywalec
Kontakt:
Awatar użytkownika
Bywalec
Bywalec

Post autor: pksiak »

Seba pisze:Tak, też nie lubie MAN-ów ale tych starych, 1 MAN bardzo mi sie podoba, ten biały co jeździ, teraz to on ma naklejona czerwoną reklamę "PANORAMA".
Ten man nie jest taki stary bo ma dopiero 6 lat,został zakupiony z fabryki, gdzie i tak miał już 5 lat,poprostu stał w fabryce.
Natomiast u nas jednak z autobusami nie jest tak źle,byłem ostatnio na mazurach w ostródzie,tam same jelcze pr110 na miejskiej,tylko przód odnowiony i tyły,orzaz plastikowe siedzenia,to tylklo z tej strony,od wewnątrz i z boku są gorsze od tych co u nas jeżdzą,nowych 120 m mają 5.kawałek dalej niepamiętam już nazwy miejscowości jeżdżą same stare autosany H9 w wersji miejskiej z harmonijkowymi drzwiami.
Maniak
Maniak
Kontakt:
Maniak
Maniak

Post autor: tomi »

pksiak,
Natomiast u nas jednak z autobusami nie jest tak źle,
nie zgodzę sie z tobą. to że gdzieś jest gorzej to nie znaczy że mamy się z czego cieszyć, powiem tylko tyle że u nas powinien być jeden z lepszych i nowszych taborów w polsce, żadko który pks ma takie możliwości jak nasz
CARPE DIEM ET MEMENTO MORI
Weteran
Weteran
Kontakt:
Awatar użytkownika
Weteran
Weteran

Post autor: polar21 »

tomi pisze:pksiak,
nie zgodzę sie z tobą. to że gdzieś jest gorzej to nie znaczy że mamy się z czego cieszyć, powiem tylko tyle że u nas powinien być jeden z lepszych i nowszych taborów w polsce, żadko który pks ma takie możliwości jak nasz
dokładnie. Taka np. Legnica inwestuje w tabor duże pieniadze (a u nas na nic kasy nie ma :() czego owocem sa niskopodłogowe Neoplany, Solarisy i MANy
Maniak
Maniak
Kontakt:
Maniak
Maniak

polar21,
dokładnie. Taka np. Legnica inwestuje w tabor duże pieniadze (a u nas na nic kasy nie ma ) czego owocem sa niskopodłogowe Neoplany, Solarisy i MANy
legnica jest nie najlepszym przykładem ze względuna to, że tam pompuje się olbrzymią kase a i tak są deficytowi. Ja się powtórze "na zachodzie się wycwanili biorą autobusy w leasing i jak go spłacą to sprzedają i biorą nowy. wychodzi dużo taniej." firma na tym zyskuje klienci są zadowoleni itd. - Panie prezesie ucz się pan od lepszych - to nic złego. :)
Bywalec
Bywalec
Kontakt:
Awatar użytkownika
Bywalec
Bywalec

Post autor: pksiak »

tomi pisze:pksiak,
W sumie nawet tak,ale pierw cza wygnojić tego złodzieja ze stanowiska prezesa,bo on nie zakupi nowych,jakby miał kupić nowe na miejska to by je zakupił przed unieważnieniem przetargu,a takl to mówie kupi 2,3 nowe,reszte sprowadzi z zaganicy złomy wygladajace na nowe,tak samo jak na zamiejskiej jak on chce prowadzić i uruchamiać nastepne dalekobieżne trasy,skoro wiekszośc zamiejskich autobusów nadają (nowych)nadaja sie na miejsk,(czytaj lidery,takze wiekszośc jelczy l1001,siedzenia kubełkowe czyli na miejska0 a mało jest z tuyrystycznymi siedzeniami.Wszystko zależy kto siedzi na fotelu.
Bywalec
Bywalec
Kontakt:
Awatar użytkownika
Bywalec
Bywalec

Post autor: Urtanator »

Zauważyłem, że ostatnio jeździ coraz więcej autobusów miejskich z dwoma albo nawet jednym kasownikiem. Jak sie popsuje to go odkręcają i luzik. Niech sie trzoda pcha w godzinach szczytu do jednego a jak nie to kanarem go!!! kanarem...!!!
Przesiądźmy się na rowery, zakładajmy korporacje rikszowe. Już widzę te korki rowerowe jak w Bangladeszu...
Weteran
Weteran
Kontakt:
Awatar użytkownika
Weteran
Weteran

tomi pisze:polar21,
dokładnie. Taka np. Legnica inwestuje w tabor duże pieniadze (a u nas na nic kasy nie ma ) czego owocem sa niskopodłogowe Neoplany, Solarisy i MANy
legnica jest nie najlepszym przykładem ze względuna to, że tam pompuje się olbrzymią kase a i tak są deficytowi. Ja się powtórze "na zachodzie się wycwanili biorą autobusy w leasing i jak go spłacą to sprzedają i biorą nowy. wychodzi dużo taniej." firma na tym zyskuje klienci są zadowoleni itd. - Panie prezesie ucz się pan od lepszych - to nic złego. :)
niewiem czy nienajlepszym,bo ten wątek dotyczy stanu autobusów, a stan taboru komunikacji miejskiej w Legnicy jest na o niebo lepszym poziomie. Poza tym komunikacja miejsca chyba z definicji jest deficytowa (przy obecnych cenach paliwa zwłaszcza), PKS Lubin zdaje się też ma dostać miliony dofinansowania w przeciągu kilkunasatu lat.
A z tym leasingiem - skoro to chyba jednak nie taki łatwy patent, bo sądzę, że szybko by znaleźli się naśladowcy w Polsce.

[ Dodano: Wto Sie 16, 2005 12:45 ]
pksiak pisze:W sumie nawet tak,ale pierw cza wygnojić tego złodzieja ze stanowiska prezesa,bo on nie zakupi nowych,
a u kogo w kieszeni siedzi, jaki ma kontrakt, lub czyim kolegą jest, że taka łachudra jest nieusuwalna
Maniak
Maniak
Kontakt:
Maniak
Maniak

polar21,
Poza tym komunikacja miejsca chyba z definicji jest deficytowa (przy obecnych cenach paliwa zwłaszcza),
no ale ważna jest też skala, niewiem na czym jeżdżą nasze autobusy ale powinny na gazie i to ziemnym
A z tym leasingiem - skoro to chyba jednak nie taki łatwy patent, bo sądzę, że szybko by znaleźli się naśladowcy w Polsce.
jesli nie można w polsce to...... przecież jesteśmy w unii - kto ci zabroni otworzyć firme lub przedstawicielstwo (mniejsza o forme) i tam brać autobusy w leasing :?: tam firmy też chcą sprzedać swój towarwięc prędzej pomogą niż przeszkodzą - dla mnie to proste trzeba tylko chcieć
Weteran
Weteran
Kontakt:
Awatar użytkownika
Weteran
Weteran

tomi pisze:polar21,
Poza tym komunikacja miejsca chyba z definicji jest deficytowa (przy obecnych cenach paliwa zwłaszcza),
no ale ważna jest też skala, niewiem na czym jeżdżą nasze autobusy ale powinny na gazie i to ziemnym
dokładnie. Lepiej troche więcej zapłacic za autobus ale potem przez 15 lat taniej mniej wydawac na jego eksploatacje . Ta forma oszczedzania nie jest chyba jednak w Polsce (jeszcze?) zbyt popularna. Jedynie MPK Rzeszow zakupilo kilka NOWYCH Vecto o napedzie gazowym.

Obrazek
Początkujący
Początkujący
Kontakt:
Początkujący
Początkujący

Post autor: ireneusz »

kurcze! czytam jak na tureckim kazaniu....chyba jednak wsiądę raz do autobusu.....i zobaczę autobus od środka....Nie omieszkam napisać o wrażeniach...
Maniak
Maniak
Kontakt:
Maniak
Maniak

polar21 napisał,
Ta forma oszczedzania nie jest chyba jednak w Polsce (jeszcze?) zbyt popularna.
Niezgadzam się z tobą i to całkowicie. wystarczy że poobserwujesz cpn-y do dystrybutorów z gazem kolejka jest praktycznie cały czas. taksówkarze też jeżdżą na gazie, ale oni w przeciwieństwie do szefów pks-ów i innych płacą z własnej kieszeni, i to jest największy problem.
Jedynie MPK Rzeszow zakupilo kilka NOWYCH Vecto o napedzie gazowym.
no i to jesd dobry przykład, ale powinni też przerobić stare. moim zdaniem to były by to olbrzymie oszczędności hej :)
Weteran
Weteran
Kontakt:
Awatar użytkownika
Weteran
Weteran

tomi pisze:polar21 napisał,
Ta forma oszczedzania nie jest chyba jednak w Polsce (jeszcze?) zbyt popularna.
Niezgadzam się z tobą i to całkowicie. wystarczy że poobserwujesz cpn-y do dystrybutorów z gazem kolejka jest praktycznie cały czas. taksówkarze też jeżdżą na gazie, ale oni w przeciwieństwie do szefów pks-ów i innych płacą z własnej kieszeni, i to jest największy problem.
Niezgadzasz się bo nie zrozumiales. Ja to pislaem oczywiscie w odniesieniu do komunikacji miejskiej. Z tego co wiem to wlasnie Rzeszow zakupil nowe autobusy na gaz, kilka uzywanych autobusow jezdzi tez we wroclawskiej DLA, niestety takich przykladow nie jest za wiele jak narazie.
Natomiast zgodze sie ze jazda na gazie jest b. popularna w Polsce (1 miejsce w Europie, 2 na swiecie pod wzgledem liczby samochodow na gaz).
no i to jesd dobry przykład, ale powinni też przerobić stare. moim zdaniem to były by to olbrzymie oszczędności hej :)
no to bylaby kosztowna przebudowa (m.in. wymiana silnika), ale kto wie czy przy okazji odbudowywania uatobusow niewarto bylyoby wydac wiecej i zamontowac naped gazowy.
Maniak
Maniak
Kontakt:
Maniak
Maniak

polar21, na prezesa hej :D
Weteran
Weteran
Kontakt:
Awatar użytkownika
Weteran
Weteran

tomi pisze:polar21, na prezesa hej :D
:-)

no ale niestety mam juz inna fuchę. Ale w sumie fajnie byloby byc prezesem :)
Natomiast juz powaznie: czemu prezesami zostaja czesto niekompetenti ludzie? :( (prosze nieodpowiadac - pytanie retoryczne)
odpowiedz

Informacje

0 użytkowników  »  2 gości

Moderatorzy

NEVIL, ModTEAM