Regulamin forum
Nasze miasto w sieci, nowe lubińskie strony i rozwój na polu informatyki.
Początkujący

http://www.grysik.pl/ - lubińska kwiaciarnia w sieci. Zapraszamy.
Ogólnie projekt mi się nie podoba.
Nie przypadło mi do gustu połączenie kremowego i ciemnego czerwonego gradientu.
Co do strony kodu strony, to również nie jest ciekawie. Nie, przepraszaam - pomyliłem się - jest abrdzo niecieakwie.
Strona pod Firefoxem wygląda jakotako, pomijając ten napis, który wyjeżdża z ramki po lewej - myślałem, że pod IE będzie lepiej, ale cuż moje oczy widzą ? Tabelka "Akceptujemy płatności" leży sobie pod tabelką z treścią, a tabelka z adresem (ta z której pod Firefoxem wystawał kawałek tekstu) towarzyszyy jej obok. Nie pdooba mi się też w kilku miejscach określanie kolorów zaa pomocą słów (orange, gold), a nie tak jak wszędzie w kolorach HEX. Też niezadobrze jest, gdy firma projhektująca stronę używa skryptów, które działają jedynie pod IE. A i co do pogrubianych pierwszych liter, to lepiej by było napisać np. font-size : 15pt; zamiast font-size : 230%; No i przedewszystkim, lepiej jest umieścić skrypt do stylu CSS w zewnętrznym pliku, co znacznie przyśpiesza stronę.
A teraz przejdźmy do pochwał
Duży plus za "prawie" poprawny XHTML (http://validator.w3.org/check?uri=http% ... Fgrysik.pl) pomijając te 3 błedy, które można w kilka minut zniwelować.
Ogólnie mówiąc, myślałem że firma Abozzo to firma, która tworzy strony lepsze. Aż się zdziwiłem jak zobaczyłem stopkę.
Co do strony kodu strony, to również nie jest ciekawie. Nie, przepraszaam - pomyliłem się - jest abrdzo niecieakwie.
Strona pod Firefoxem wygląda jakotako, pomijając ten napis, który wyjeżdża z ramki po lewej - myślałem, że pod IE będzie lepiej, ale cuż moje oczy widzą ? Tabelka "Akceptujemy płatności" leży sobie pod tabelką z treścią, a tabelka z adresem (ta z której pod Firefoxem wystawał kawałek tekstu) towarzyszyy jej obok. Nie pdooba mi się też w kilku miejscach określanie kolorów zaa pomocą słów (orange, gold), a nie tak jak wszędzie w kolorach HEX. Też niezadobrze jest, gdy firma projhektująca stronę używa skryptów, które działają jedynie pod IE. A i co do pogrubianych pierwszych liter, to lepiej by było napisać np. font-size : 15pt; zamiast font-size : 230%; No i przedewszystkim, lepiej jest umieścić skrypt do stylu CSS w zewnętrznym pliku, co znacznie przyśpiesza stronę.
A teraz przejdźmy do pochwał
Ogólnie mówiąc, myślałem że firma Abozzo to firma, która tworzy strony lepsze. Aż się zdziwiłem jak zobaczyłem stopkę.
ooo! Moja ulubiona kwiaciarnia ma własna stronę 
szkoda, że tak słabą
dobrze, że kwiaty macie o wiele lepsze
:):)
pzdr.

szkoda, że tak słabą
dobrze, że kwiaty macie o wiele lepsze
pzdr.
Początkujący

Hi.vendro pisze:Ogólnie projekt mi się nie podoba.
A teraz przejdźmy do pochwałDuży plus za "prawie" poprawny XHTML (http://validator.w3.org/check?uri=http% ... Fgrysik.pl) pomijając te 3 błedy, które można w kilka minut zniwelować.
De gustibus non disputandum est - to chyba jedyna odpwoedz na pierwszy akapit.
Co do pozostalych uwag to ustaw font na rozmiar: IE:Srednia - a w FF:Normalny. Nie da sie zrobic strony zeby mozna bylo uzywac zwiekszania fontu i nie rozwalac troche wygladu. Trzeba isc na kompromis.
Sprawa druga, rozmiary fontu. Jesli projektujesz z mozliwoscia zwiekszania fontu w przegladarce to twoje uwagi co do podawania procentowych wartosci sa bezpodstawne.
Sprawa skryptow, jaki skrypt nie dziala i gdzie, bo na stronie jest tylko jeden
Juz jest poprawny XHTML przegapilem sprawe
Co do CSS w pliku zewnetrznym to fakt i przyjete do wiadomosci. A nazywanie kolorow szesnastkowo lub poprzez nazy to kwestia gustu i patrz pierwszy akapit
KulMen
Tak i to wiadomo, jednemu się spodoba, drugiemu nieDe gustibus non disputandum est - to chyba jedyna odpwoedz na pierwszy akapit.
Hmm ustawiłem na jak najmniejszą czcionke w FF i niestety dalej widze wystajacy tekstCo do pozostalych uwag to ustaw font na rozmiar: IE:Srednia - a w FF:Normalny. Nie da sie zrobic strony zeby mozna bylo uzywac zwiekszania fontu i nie rozwalac troche wygladu. Trzeba isc na kompromis.

Ale nie wiem, może tak tylko u mnie jest. A pod IE u mnie kompletnie brzydko stronka wyglada: screen
U mnie (http://googuj.gaa.pl), jest możliwość zmieniania wielkości czcionki jak na każdej stronie (skrót CTR+Scroll) i tekst "nie wyjeżdża poza tabelkę, a tekst w stylu CSS jest podany w wartośc np. font-size: 30pt;Sprawa druga, rozmiary fontu. Jesli projektujesz z mozliwoscia zwiekszania fontu w przegladarce to twoje uwagi co do podawania procentowych wartosci sa bezpodstawne.
SpokoJuz jest poprawny XHTML przegapilem sprawe Smutny jedynie tam gdzie teksty wrzucane sa do bazy przez uzytkownika moga byc smieci Smutny nie uniknie sie tego.
Niby tak, ale gdzieś kiedyś czytałem jakiś artykuł o stylach CSS gdzie pisało o tym, że należy stosować barwy poprzez kod szesnastkowy, bo z tymi nazwami to nie jest tak do końcaA nazywanie kolorow szesnastkowo lub poprzez nazy to kwestia gustu i patrz pierwszy akapit ::)
Cieszę się, że moje uwagi nie zostały zignorowane - TAK POWINNO BYĆ!
Pozdrawiam.
Początkujący

Dzieki. Sluchaj podaj mi dokaldnie w jakim systemie to ogladasz i wersje przegladarek. To wyglada jakby ie widzial definicji stylu dla tego konkretnego okienka, pozatym dziewnie wygladaja znaki "" w twojej przegladarce. A font jest z gupy akceptowanych przez IE i FF.Niby tak, ale gdzieś kiedyś czytałem jakiś artykuł o stylach CSS gdzie pisało o tym, że należy stosować barwy poprzez kod szesnastkowy, bo z tymi nazwami to nie jest tak do końcaJak znajdę chwilkę czasu to postaram się go podrzucić
![]()
Cieszę się, że moje uwagi nie zostały zignorowane - TAK POWINNO BYĆ!![]()
Jestes 2 osoba ktora ma taki problem. U mnie na 4 kompach z Win XP i Win 2000 nic takiego sie nie dzieje ani w IE ani w FF. Troche to dziwne.
Podaj mi jakis email lub o kotrej jestes na gg
Stronka jest dopasowana do IE i FF wedlug mnie idealnie.
KulMen
moje gg jest widoczne w profilu - ale podam tez tutaj: 3726432 - dzis bede dosc pozno po 20/21
hmhmm... jeżeli mogę wtrącić swój komentarz... Stronka wykonana poprawnie. U mnie żadne litery nie wychodzą poza linie. A połączenie kolorów jest dosyć ciekawe, napewno ciekawsze niż czarne-białe, czerwone-czarne, czerwone-białe. Zawsze to coś nowego. Treść zawiera informacje które mogą sie przydać potencjalnemu klientowi, np. kto w jakim dniu obchodzi imieniny, i zdjęcia bukietów dzieki czemu dowiadujemy sie na co możemy liczyć.... Bukiety PRIMA... Gratuluje... 
" Nie pytaj mnie o jutro... to za tysiąc lat..."
co do wystajacych literek zwroc uwage na roznice w przegladarkach jakich uzywacie :>
.MODEL SMALL .STACK .DATA
SHOW DB 'Lubin',0AH,0DH,'$'
.CODE START:
MOV AX,@DATA MOV DS,AX MOV AH, 9 MOV DX, OFFSET SHOW INT 21H MOV AH, 4CH INT 21H
END START
.CODE START:
MOV AX,@DATA MOV DS,AX MOV AH, 9 MOV DX, OFFSET SHOW INT 21H MOV AH, 4CH INT 21H
END START
hemik: ja w moim FF nie mam takich problemow.

Ja w swoim rowniez nie mam problemow. Ciekawa sprawa z tymi dwoma przypadkami (; :> Ale strona i tak mi jakos nie przypada do gustu. Po prostu
(; jesli chodzi o czesc wygladowo-prezentacyjna
jesli chodzi o info luz, zreszta to jest zapewne celem jej bytu. Po prostu nic Mi sie nie podoba
Od 'kwaituszka' w logo po przez cale te tabelki, wielki cien z wielkim outer glowem..do tła włącznie.
ale popieram i prawda:
(; jesli chodzi o czesc wygladowo-prezentacyjna
De gustibus non disputandum est
.MODEL SMALL .STACK .DATA
.CODE START:
END START
.CODE START:
END START
Weteran

plusy:
+ nie szablonowe podejscie do tematu strony dla kwiaciarni
+ wyszukiwarka (coraz ciezej poruszac sie po aktualnie tworzonych stronach ... wszedzie duzo rzeczy a informacji jak nie wogole to zakopane pod grafika)
+ mimo iz nie zgrywa sie to z estetyka to plus za przezroczystosc lewych tabel, sprawia, ze strona nie jest az tak portalowa i nudna.
minusy:
- czcionka
- top , gdzie napis posiada ogrooomny outer glow [tak jak napisal hemik wyzej] ... wyglada to koszmarnie. Jestem wrecz przekonany, ze istnieje odcien koloru, ktory bez outer glow bedzie komponowal sie z obydwoma kolorami.
- http://www.grysik.pl/index.php?page=2&IdDzi=15 . Chyba wzornictwo na gazetach , kazdy akapit zaczyna sie od wiekszej litery tyle, ze nie tak to powinno wygladac, liter ucieka z szeregu i wyglada jakby spadla o jedno w dol. Jesli innaczej nie dalo sie tego rozwiazac to po co robic cos co wygla tylko gorzej.
- samochod z kwatami w tle jest bardzo niedbale obciety. Zdecydowanie trzeba ten zabieh powtorzyc. (albo on byl obcinany nieostra gumka, albo ma inner nalozony ... w kazdym badz razie nie wyglada to najlepiej).
- logo firmy ... ale to rozumiem .. nie Pana dzialka.
- niepodoba mi sie portalowy uklad tabel ... bo tresc strony wcale nie jest 'portalowa' ani obszerna.
- niepodoba mi sie rozwiazanie problemu imienin (przy stronach dla kwiaciarni jest on praktycznie musowy). Po co ma byc ich az tyle? czyzby chwyt marketingowy? zajmuje to tyle miejsca i jest bardzo nie estetyczne.
mysle, ze na teraz to chyba tyle moich uwag. Wszystko mozna poprawic oczywiscie .. ale teraz jest ... klapa wizualna
pozdrawiam
+ nie szablonowe podejscie do tematu strony dla kwiaciarni
+ wyszukiwarka (coraz ciezej poruszac sie po aktualnie tworzonych stronach ... wszedzie duzo rzeczy a informacji jak nie wogole to zakopane pod grafika)
+ mimo iz nie zgrywa sie to z estetyka to plus za przezroczystosc lewych tabel, sprawia, ze strona nie jest az tak portalowa i nudna.
minusy:
- czcionka
- top , gdzie napis posiada ogrooomny outer glow [tak jak napisal hemik wyzej] ... wyglada to koszmarnie. Jestem wrecz przekonany, ze istnieje odcien koloru, ktory bez outer glow bedzie komponowal sie z obydwoma kolorami.
- http://www.grysik.pl/index.php?page=2&IdDzi=15 . Chyba wzornictwo na gazetach , kazdy akapit zaczyna sie od wiekszej litery tyle, ze nie tak to powinno wygladac, liter ucieka z szeregu i wyglada jakby spadla o jedno w dol. Jesli innaczej nie dalo sie tego rozwiazac to po co robic cos co wygla tylko gorzej.
- samochod z kwatami w tle jest bardzo niedbale obciety. Zdecydowanie trzeba ten zabieh powtorzyc. (albo on byl obcinany nieostra gumka, albo ma inner nalozony ... w kazdym badz razie nie wyglada to najlepiej).
- logo firmy ... ale to rozumiem .. nie Pana dzialka.
- niepodoba mi sie portalowy uklad tabel ... bo tresc strony wcale nie jest 'portalowa' ani obszerna.
- niepodoba mi sie rozwiazanie problemu imienin (przy stronach dla kwiaciarni jest on praktycznie musowy). Po co ma byc ich az tyle? czyzby chwyt marketingowy? zajmuje to tyle miejsca i jest bardzo nie estetyczne.
mysle, ze na teraz to chyba tyle moich uwag. Wszystko mozna poprawic oczywiscie .. ale teraz jest ... klapa wizualna
pozdrawiam
Początkujący

tak tak .....wszystko jasne.....kolor jest nie ten a przecinek nie wtym miejscu a litera akapitu nieduża...a smuty drewniane...a prostownika do bananów niema,,,,,,,a meritum jest retoryczne,,,,a kombajn do łapania kur po wioskach jest w stolicy.,,,,a niech w koncu przyjdzie walec i wyrówna....te wyboczenia poboczne...i te troski empatyczne....i niech słowo ciałem się stanie...amen
Informacje
0 użytkowników » 1 gość