Maniak
Maniak
Kontakt:
Maniak
Maniak

Post autor: tomi »

Tymoteusz Myrda pisze:pozwolę sobie odpowiedzieć na czym polega problem z dalszą rozbiórką budynku znajdującego się na Rynku.
Na terenie objętego rozbiórką obiektu znajduje się stacja trasformatorowa zasilająca ponad połowę Rynku w energię elektryczną. Podczas tego przestoju finalizowano z Zakładem Energetycznym zmianę warunków przyłączy. Obecnie została wydana decyzja przez ZE określająca zmianę warunków przyłączenia. Jak tylko zostana zakończone prace zabezpieczające bezpieczeństwo energetyczne mieszkańców Rynku, zostaną wznowione prace rozbiórkowe. :)

hmmm ja niechciałbym tak do końca polemizować bo nie widziałem schematów instalacji, ale podstawową zasadą przy projekowaniu i użytkowaniu instalacji elektrycznych jest stosowanie awaryjnych źródeł zasilania (wyłączenie jednego transformatora nie powoduje przerw w dostawie energii el.), więc to tłumaczenie jest cokolwiek pokrętne!!! , choć rynek może być wyjątkiem :x

no i druga sprawa: kto jest odpowiedzialny za przystąpienie do rozbiórki bez skompletowania niezbędnej dokumentacji????

inna rzecz to fakt że dobra ekipa poradzi sobie z takim problemem w kilkanaście godzin a tu postój trwa "troszkę" dłużej

a co będzie jak trafi się węzęł wodny, gazowy czy jakieś inne cudo??? znowu będziemy czekać? może lepiej podać prawdziwe powody, albo przyznać się do braku pojęcia o pewnych spawach :bezglowy:
Bywalec
Bywalec
Kontakt:
Bywalec
Bywalec

Post autor: DeeS »

Na razie nie mozna poznac wizualizacji galerii. Obiecywano mi juz kilkakrotnie i nic. Sciemniaja tłumacząc się jakimisbrakami szczegółów technicznych w projektach". Jakby szczegóły techniczne miały wplyw na obraz budynku.
projekty podobno istnieja. Tylko ze to nic nowego. Caly czas sie mowi, ze jakis projekt jest i... nic z tego nie wynika. Oprocz "potworka" opublikowanego na stronie www.archipelag.pl/grupa-studio.php?KatI ... ArtID=1418
nic nie wiadomo. Prezesi albo mnie unikaja, albo udaja, że to MOJA wina gdyz "wymagam od nich terminow".
Ręce juz mi opadają. Jak znam zycie to z zapowiadanej "konsultacji spolecznej projektow" nic nie wyjdzie. Cos zostanie wybrane i przestawione. Swoja droga ciekawe - konkurs zostal zamkniety 30 czerwvca a NADAL brak szczegółow technicznych? Nie wydaje wam sie, że jestesmy w jakiejs "Nibylandii"? Ze to wszystko zwiazane z ta Galeria to jakis sen? :) :) :)
Maniak
Maniak
Kontakt:
Maniak
Maniak

Ze to wszystko zwiazane z ta Galeria to jakis sen?
he he he i to koszmar
CARPE DIEM ET MEMENTO MORI
Nowy(a) na forum
Nowy(a) na forum
Kontakt:
Nowy(a) na forum
Nowy(a) na forum

Post autor: flisak »

Galeria? To popis działalności współpracowników Prezydenta.
Bo w końcu stoi za tym zasłużona LSI, która poza sukcesem, iż zapełniła wszystkie kamieniczki (bo likwidowano Rynek;) nie ma nic na koncie.

Prezes LSI jest jednym z szefów Galerii Rynek - ot taki skok do przodu.
I nie martwcie się. Cokolwiek się stanie będzie stałą tam Galeria.
Stał pomnik PRL-u - blaszak. Będzie stał pomnik III Rzeczpospolitej.

Jawność działania ponad wszystko;)

Jaś b. sie już nie odezwie?
Nowy(a) na forum
Nowy(a) na forum
Kontakt:
Nowy(a) na forum
Nowy(a) na forum

Post autor: flisak »

Tak:) Ankieta na Teraz Lubin należy do najbardziej obiektywnych
Przy założeniu obiektywności w ogóle ankiet internetowych.

Samo Teraz Lubin, splamione współpracą z SLD w Radzie
już od dwóch kadencji nie ma pomysłu na miasto.
To Jan Mowiński stwierdził, że rura nie jest polityczna

Ta osobliwa prostytucja polityczna trwa, oczywiście pod hasłem
grubej kreski i zapomnienia przewin wszystkich
czyli My do was strzelalismy, ale teraz jesteśmy kwita
i nawet z wami pojdziemy kwiaty na grob tych co zastrzeliliśmy

Krytyka wszelakich działań w mieście przez Teraz Lubin i jego sojusznika
SLD jest zrozumiała

A ankiety tego rodzaju są tylko jedną z form walki medialno - psychologicznej.

To, że są problemy z Galerią to raz. To że nie jest to najlepiej ze strony PR zrobiona inwestycja to dwa. Ale na litość Boską, od kiedy to potrzebna jest aklamacja?

Była potrzebna przy budowie tego blaszaka koło sądu?
Była potzrebna przy lokalizacji hipermarketów?

Ja rozumiem Androsie, że Ty uwielbiasz wszelkie konsultacje , rady programowe
i wszelkie działania papierowo - biciopianowe, ale uwierz to taki urzędniczo - brukselski wymysł bądź wymysł działaczy kultury i urzędników - dupochrony

to tyle teraz, pora obiadu
Maniak
Maniak
Kontakt:
Maniak
Maniak

flisak,
Samo Teraz Lubin, splamione współpracą z SLD w Radzie
już od dwóch kadencji nie ma pomysłu na miasto.
To Jan Mowiński stwierdził, że rura nie jest polityczna
i miał racje - kożystają wszyscy mieszkańcy przecież. ja tam SLD nie lubie ale jak trzeba załatwić jakąś inwestycje służącą mieszkańcom Lubina to co ma do tego kto za tym stoi, jakieś bzdury opowiadasz - typowe polskie piekiełko?
czyli My do was strzelalismy, ale teraz jesteśmy kwita
i nawet z wami pojdziemy kwiaty na grob tych co zastrzeliliśmy
no to powtórzę, co innego zrobić chodnik czy jakąś rurę a co innego darować winę, każda wina musi być ukarana, i wytłumacz dlaczego mają na tym cierpieć zwykli mieszkańcy. wolisz układ w którym jedni mówią nie poprzemy remomtu drogi bo jesteście z SLD -no nierozumiem twego toku myślenia.
A ankiety tego rodzaju są tylko jedną z form walki medialno - psychologicznej.
no tu się zgadzamy, chć zdanie mam podobne jak te 40%
To, że są problemy z Galerią to raz. To że nie jest to najlepiej ze strony PR zrobiona inwestycja to dwa. Ale na litość Boską, od kiedy to potrzebna jest aklamacja?
no tu to przegiołeś. nie najlepiej tzn. że coś wyszło nie tak - a jemu nic nie wyszło kompletne zero. aklamacja może nie, ale chociaż chwila zastanowienia to by się przydała, nie słyszałem żeby w jakiejś innej sprawie tak wiele osób czegoś nie chciało (tu mowa o drugiej galeri dominikańskiej z parkingiem )
Nowy(a) na forum
Nowy(a) na forum
Kontakt:
Nowy(a) na forum
Nowy(a) na forum

Post autor: Jan B. »

Ponieważ zostałem wywołany wyjaśniam (teraz będzie poważnie):
-po pierwsze: zawsze uważałem, iż nadrzędnym celem polityki miasta w obrębie centrum winna być jego rewitalizacja, m.in. poprzez odtworzenie układu urbanistycznego istniejacego przed wojną (a częściowo do lat 60-tych), nawet jeśli miałyby to być budynki jedynie nawiązujące architektonicznie do dawnych (stylizowane),
-po drugie: jestem przeciwny wszelkim galeriom, marketom w centrum miasta, zwłaszcza przy zachowaniu reszty dotychczasowej, gomułkowskiej zabudowy Rynku - i, co najważniejsze, nie wierzę, że "Galeria Rynek" będzie rozwiązaniem problemu degradacji centrum,
-po trzecie: rzadko wypowiadam się w tego typu miejscach, znając praktykę naszych decydentów wiem, że głosy takie nie robią na nich żadnego wrażenia, wiem także, że słowa i deklaracje niewiele znaczą - ale wizje niektórych uczestnikow debaty, którzy w budowie małego centrum handlowego (albo dwóch) widzą szansę na cywilizacyjny skok Lubina w XXI wiek powodują u mnie wybuchy niepohamowanego śmiechu.
Panie mis czy miś, czy jak tam Pan sie nazwał - ja wiele widziałem, czasem też tu i ówdzie bywałem, ale od takich bredni jak Pan i Panu podobni opowiadacie, robią mi się zajady (to, przepraszam, z filmu). Daj Pan więc spokój albo wyjedź Pan gdzieś za granicę i jak znajdzie Pan 60-tys. miasto z galerią handlową zajmujacą pół rynku, daj Pan znać.
Nowy(a) na forum
Nowy(a) na forum
Kontakt:
Nowy(a) na forum
Nowy(a) na forum

Post autor: mis21 »

Bo to Panie Janie B. zle Pan jezdził
Bo Sukiennice to galeria;) z załozenia;)
W Rynku wrocławskim stoi ratusz a sukiennice sa częścią handlową
Myśle, że nie ma Pan pomysłu a krytykuje z założenia
Lubin nie ma 60 tys a 73. I czy jeżeli nie ma czegoś nigdzie to tu ma nie być?
A co ma być?
Rewitalizacja rynku a'la Głogów i Kołobrzeg to też masa sklepów.
Maniak
Maniak
Kontakt:
Maniak
Maniak

Rewitalizacja rynku a'la Głogów i Kołobrzeg to też masa sklepów.
ważny jest efekt końcowy, tam udany a u nas z założenia ma być ochydkiem i gdzie wprowadza się ruch aut do rynku (główny zarzut) :(
Weteran
Weteran
Kontakt:
Awatar użytkownika
Weteran
Weteran

Post autor: polar21 »

Jan B. pisze:zawsze uważałem, iż nadrzędnym celem polityki miasta w obrębie centrum winna być jego rewitalizacja, m.in. poprzez odtworzenie układu urbanistycznego istniejacego przed wojną (a częściowo do lat 60-tych), nawet jeśli miałyby to być budynki jedynie nawiązujące architektonicznie do dawnych (stylizowane)
dokladnie. nie wiem dlaczego Glogow odbudowal starowke, w Polkowicach potrafiono wyburzyc bloki i rowniez postawic nowa "stara" zabudowę, tylko w Lubinie jest z tym wielki problem. Teraz chyba jest na to najelpszy czas, póki wplywa ogromna kasa z podatkow KGHM.
jestem przeciwny wszelkim galeriom, marketom w centrum miasta, zwłaszcza przy zachowaniu reszty dotychczasowej, gomułkowskiej zabudowy Rynku - i, co najważniejsze, nie wierzę, że "Galeria Rynek" będzie rozwiązaniem problemu degradacji centrum,
no to bedzie dalsza degradacja centrum, tylko ze w ladniejszym opakowaniu (moze). W kazdym badz razie zamiast rozszerzac strefę pieszą w centrumn miasta jescze sie zwiekszy ruch samochodowy.

znając praktykę naszych decydentów wiem, że głosy takie nie robią na nich żadnego wrażenia, wiem także, że słowa i deklaracje niewiele znaczą
i to wlasnie staram sie tlumaczyc ludziom w watku "LISTY WYBORCZE"
link do watku "Listy wyborcze" ,
no ale niektorzy jeszcze wierza w szczerosc politykow.
Nowy(a) na forum
Nowy(a) na forum
Kontakt:
Nowy(a) na forum
Nowy(a) na forum

Post autor: Motała »

mis21 pisze:Bo to Panie Janie B. zle Pan jezdził
W Rynku wrocławskim stoi ratusz a sukiennice sa częścią handlową.
Poczucia humoru trudno mis21 odmówić: krakowskie sukiennice, wrocławski rynek... Ciekawe porównania. Wysoko mierzy mis21:)
Myślę, że Janowi B. nie chodziło o takie budowle, a o to, co nasz prezydent chce postawić w Lubinie. Wystarczy spojrzeć na ten koszmarek z Archipelagu (projekt).
A że w kamienicach też są sklepy - zgoda, ale nie tylko sklepy. Stare miasta żyją, bo mieszkają tam też ludzie (w kamienicach właśnie), a jak mieszkają to i zwykle (podkreślam - zwykle) dbają. A tu będzie obiekt handlowy, czynny (przykładowo) w pn-sb od 10-20 a w niedzielę do 14...
Weteran
Weteran
Kontakt:
Awatar użytkownika
Weteran
Weteran

Post autor: polar21 »

mis21 pisze:Bo to Panie Janie B. zle Pan jezdził
W Rynku wrocławskim stoi ratusz a sukiennice sa częścią handlową
noz coz..jak nie widzisz niz bezsensownwego w swojej wypowiedzi to masz powazny problem. nie wiem jak mozesz porownywac sukiennice krakowskie tworzace zwartą architektonicznie i historycznie calosc z reszta zabudowy z tym architektonicznym potworem ktory ma stanac na rynku w Lubinie (choc moze bedzie sie idealnie wpasowywal w gomułkowskie bloki).

Lubin nie ma 60 tys a 73. Rewitalizacja rynku a'la Głogów i Kołobrzeg to też masa sklepów.
no coz..ja slyszalem ze 78-79 tys, ale widocznie tgop zalezy z jakiego źródła się korzysta. Zgodze się że rewitalizacja rynku w Lubinie to sklepy i kawiarnie - ale powinno by tak jak przedwojną. Sklepy (i kawiarnie) na parterze odbudowanych kamieniczek.
Rodzina :D
Kontakt:
Awatar użytkownika
PROJEKT

Post autor: NEVIL »

Motała, nie przypominaj mi więcej tego projektu zabudowy Rynku, bo jaka napisałem wcześniej na tym forum , to się nadaje na remizę strażacką w Krzeczynie , połączoną ze sklepem spożywczym i pijalnią piwa.

[ Dodano: Nie Lip 24, 2005 22:50 ]
..jak , a nie ,,jaka" - oczywiście :-)
Nowy(a) na forum
Nowy(a) na forum
Kontakt:
Nowy(a) na forum
Nowy(a) na forum

Post autor: Tymoteusz Myrda »

1. liczba mieszkańców w miesiącu czerwcu 2005 r. wynosiła 79 801 mieszkańców (dane ze strony www.um.lubin.pl Informacje podstawowe/Dane statystyczne)
2. projekt zaprezentowany przez firmę Archipelag jest projektem konkursowym; w konkursie uczestniczy jeszcze 6 innych firm architektonicznych, natomiast postępowanie konkursowe nie zostało jeszcze zakończone. Zgodnie z wcześniejszymi zapowiedziami zwycięski projekt zostanie zaprezentowany na konferencji prasowej.
Tymoteusz Myrda
Rzecznik Prasowy Prezydenta Miasta Lubina
Bywalec
Bywalec
Kontakt:
Bywalec
Bywalec

Post autor: DeeS »

Tymoteusz Myrda pisze:2. projekt zaprezentowany przez firmę Archipelag jest projektem konkursowym; w konkursie uczestniczy jeszcze 6 innych firm architektonicznych, natomiast postępowanie konkursowe nie zostało jeszcze zakończone. Zgodnie z wcześniejszymi zapowiedziami zwycięski projekt zostanie zaprezentowany na konferencji prasowej.
Panie Tymoteuszu. konkurs zakonczyl sie 30 czerwca. tak przynajmniej twierdzila pani Wojnowski - szefowa Rady nadzorczej Spółki galeria Rynek ( i de facto szefowa firmy). Takze ona mowila o NIEZWLOCZNYM zaprezentowaniu tych projektow. NIE BYLO MOWY O ZADNEJ konferencji prasowej - to juz Pana wymysl :) :) :)

Jesli ma Pan watpliwosci służe tasma z odpowiednim nagraniem :) :) :) Odsyłam takze do Gazety Wroclawskiej - Slowo Polskie z mniej wiecej polowy czerwca.

Mimo tych obietnic projekty NADAL sa trzymane w tajemnicy. A wiemy, ze juz sa. Prezes Dubinski przyznaje, ze je widzial, a fakt nieudostepnienia tlumaczy... brakiem szczegolow technicznych :) :) Oczywiscie to sciema - i w dodatku bardzo prymitywna - czy szczegóły techniczne maja wplyw na WYGLAD budynku?
Prezes Dubinski WIDZIAL projekty bez (mitycznych) szczegolów i mu to nie przeszkadzalo. Dlaczego wiec lubinianie nie moga ich zobaczyc? Tak jak Prezes - bez szczegolow? Wedlug prezesa Dubinskiego projekt Archipelagu jest najgorszy. Pozostale sa o niebo lepsze a dwa wrecz rewelacyjne. DLACZEGO lubinianie sami nie moga tego ocenic?

I prosze bez bajek w stylu prezesa Dubinskiego. Bede wdzieczny za POWAZNE potraktowanie powyzszych pytan. Mysle ze forumowicze takze.
odpowiedz

Informacje

0 użytkowników  »  1 gość

Moderatorzy

NEVIL, ModTEAM