Roboty ruszylyby - to wiem - rozmawialem z inzynierami przygotowujacymi dokumentacje. Gdyby mieli teren bylyby pozwolenia. Innymi slowy - wola budowy jest. A przynajmniej była. Przeszkody formalne zachamowaly[ort!
Regulamin forum
Działania radnych i urzędu miejskiego, komentarze i uwagi dot. rozwoju miasta.
Bywalec

Nie odnosilem sie do MOTYWOW jakie legly u podstawy decyzji o budowie. Mowie o samej fazie wykonawczej. To znam - tego o czym piszesz nie - dlatego nie komenuje. 
Roboty ruszylyby - to wiem - rozmawialem z inzynierami przygotowujacymi dokumentacje. Gdyby mieli teren bylyby pozwolenia. Innymi slowy - wola budowy jest. A przynajmniej była. Przeszkody formalne zachamowaly[ort!
] budowe a moze, kto to wie, całkowicie ja wstrzymaly. Ale to juz sa spekulacje 
Nowy(a) na forum

Coś mi się wydaje Panie Darku że tu trochę w Pana wypowiedzi animozji osobisto - politycznych widać;(
Miasto wystawiło na przetarg swoje mienie - miało prawo zażadać za to kwoty wg własnego uznania?
wg wyceny powiększonej o własne uznanie?
wg wyceny?
czy miasto nie miało prawa na tym zarobić?
Czy nie znane są z najbliższego sąsiedztwa ale i nie tylko fakty, zaniżania wartości parceli i jak to się kończy?
Kto podjąłby taką decyzję żeby sprzedać za półdarmo?
Mi się wydaje, że przetarg drugi, na 50% kwoty już się odbył. NIKT się nie zgłosił.
No i co? 6 mln zł to tak dużo?
A czy można sprzedać taniej? Przecież zaraz poleci powiastka do prokuratora, że wyprzedaje się mienie komunalne.
Myślę że zapomniał Pan, że to mienie komunalne w pewnym sensie. Więc delikatne do sprzedaży.
A Zagłębie ...
A właściwie na co wizje ma Zagłębie?
Na skład nie ma?
Na stadion nie ma?
Na co ma?
I kto właściwie sprawuje tam władzę?
Major Major z Paragrafu 22
Miasto wystawiło na przetarg swoje mienie - miało prawo zażadać za to kwoty wg własnego uznania?
wg wyceny powiększonej o własne uznanie?
wg wyceny?
czy miasto nie miało prawa na tym zarobić?
Czy nie znane są z najbliższego sąsiedztwa ale i nie tylko fakty, zaniżania wartości parceli i jak to się kończy?
Kto podjąłby taką decyzję żeby sprzedać za półdarmo?
Mi się wydaje, że przetarg drugi, na 50% kwoty już się odbył. NIKT się nie zgłosił.
No i co? 6 mln zł to tak dużo?
A czy można sprzedać taniej? Przecież zaraz poleci powiastka do prokuratora, że wyprzedaje się mienie komunalne.
Myślę że zapomniał Pan, że to mienie komunalne w pewnym sensie. Więc delikatne do sprzedaży.
A Zagłębie ...
A właściwie na co wizje ma Zagłębie?
Na skład nie ma?
Na stadion nie ma?
Na co ma?
I kto właściwie sprawuje tam władzę?
Major Major z Paragrafu 22
Bywalec

A co do tego maja animozje?
Przedstawiłem fakty. KGHM nie ukrywal, ze cena jest za wysoka - nie ja to wymyslilem przeciez. Rzecznik KGHM wypowiadal sie w obu stacjach lokalnych nie ukrywajac tego faktu. Nie krytykowałem wyceny - tylko informowalem. Tak prawde mowiąc to grunt jest wart tyle ile skłonny jest za niego zaplacic nabywca. Tajemnica Poliszynela było, że Bładek był gotów zapłacic za stadion nie więcej niz 8 milionów.
Co do II Przetargu za połowę ceny to się mylisz flisaku: nie odbył się.
Ogłoszenie o przetargu znajdziesz na stronie: http://www.um.lubin.pl/ pod zakładką Aktualności i ogłoszenia
Ponizej wklejam najistotniejsze fragmenty:
PREZYDENT MIASTA LUBINA
ogłasza II przetarg pisemny nieograniczony na sprzedaż nieruchomości, stanowiących własność Gminy Miejskiej Lubin
Nieruchomości położone w Lubinie, przy ul. M. Curie-Skłodowskiej , województwo dolnośląskie, w obrębie 1 m. Lubina
Opis budynków:
budynek główny GOS
- powierzchnia netto - 3 060,74 m2
- powierzchnia użytkowa - 2 109,90 m2
- kubatura - 19 115 m3
budynek administracyjno-gospodarczy
- powierzchnia netto - 753,80 m2
- kubatura - 4 863,80 m3
Nieruchomości przeznaczone są do łącznej sprzedaży, na działalność sportową.
W studium uwarunkowań i kierunków zagospodarowania przestrzennego miasta Lubina nieruchomości oznaczone zostały symbolem UST i są to: „tereny usług, sportu i rekreacji oraz turystyki i wypoczynku” .
Nieruchomości stanowią własność Gminy Miejskiej Lubin i objęte są umową dzierżawy.
Cena wywoławcza nieruchomości netto ustalona zostaje na kwotę 6 881 999,00 zł. [
Termin składania ofert upływa w dniu 11 sierpnia 2005 r. o godz. 16.00.
Część jawna przetargu w obecności oferentów odbędzie się w siedzibie Urzędu Miejskiego w Lubinie przy ul. Jana Kilińskiego 10, w pok. 205a, dnia 17 sierpnia 2005 r. o godz. 10.00. [/b]
Przedstawiłem fakty. KGHM nie ukrywal, ze cena jest za wysoka - nie ja to wymyslilem przeciez. Rzecznik KGHM wypowiadal sie w obu stacjach lokalnych nie ukrywajac tego faktu. Nie krytykowałem wyceny - tylko informowalem. Tak prawde mowiąc to grunt jest wart tyle ile skłonny jest za niego zaplacic nabywca. Tajemnica Poliszynela było, że Bładek był gotów zapłacic za stadion nie więcej niz 8 milionów.
Co do II Przetargu za połowę ceny to się mylisz flisaku: nie odbył się.
Ogłoszenie o przetargu znajdziesz na stronie: http://www.um.lubin.pl/ pod zakładką Aktualności i ogłoszenia
Ponizej wklejam najistotniejsze fragmenty:
PREZYDENT MIASTA LUBINA
ogłasza II przetarg pisemny nieograniczony na sprzedaż nieruchomości, stanowiących własność Gminy Miejskiej Lubin
Nieruchomości położone w Lubinie, przy ul. M. Curie-Skłodowskiej , województwo dolnośląskie, w obrębie 1 m. Lubina
Opis budynków:
budynek główny GOS
- powierzchnia netto - 3 060,74 m2
- powierzchnia użytkowa - 2 109,90 m2
- kubatura - 19 115 m3
budynek administracyjno-gospodarczy
- powierzchnia netto - 753,80 m2
- kubatura - 4 863,80 m3
Nieruchomości przeznaczone są do łącznej sprzedaży, na działalność sportową.
W studium uwarunkowań i kierunków zagospodarowania przestrzennego miasta Lubina nieruchomości oznaczone zostały symbolem UST i są to: „tereny usług, sportu i rekreacji oraz turystyki i wypoczynku” .
Nieruchomości stanowią własność Gminy Miejskiej Lubin i objęte są umową dzierżawy.
Cena wywoławcza nieruchomości netto ustalona zostaje na kwotę 6 881 999,00 zł. [
Termin składania ofert upływa w dniu 11 sierpnia 2005 r. o godz. 16.00.
Część jawna przetargu w obecności oferentów odbędzie się w siedzibie Urzędu Miejskiego w Lubinie przy ul. Jana Kilińskiego 10, w pok. 205a, dnia 17 sierpnia 2005 r. o godz. 10.00. [/b]
Nadal sie nie zgadzam DeeS.
Ja mówię o "pierwszym kroku" w sprawie. Kilku panów w róznych mediach powiedziało : " zbudujemy Wam nowy stadion". Dopiero po pewnym czasie sie połapali, ze chcą budować ale nie mają na czym. O tym mówię, nie o przygotowanych planach i chęciach. Winni są Ci właśnie ludzie, którzy nie mając właściwej wiedzy albo celowo mówiąc to co powiedzieli próbowali sobie coś wygrać. Mam nadzieję, że jednak przegrają.
Pan poseł Zbrzyzny styartuje z 2 miejsca na liście SLD i może mieć pecha. W trakcie kampanii zapewne nieraz zostanie zapytany o swoją obietnicę, jego skrzynka mailowa już się zapełnia, a niemal za każdym mailem stoi potencjalny wyborca...
Ja mówię o "pierwszym kroku" w sprawie. Kilku panów w róznych mediach powiedziało : " zbudujemy Wam nowy stadion". Dopiero po pewnym czasie sie połapali, ze chcą budować ale nie mają na czym. O tym mówię, nie o przygotowanych planach i chęciach. Winni są Ci właśnie ludzie, którzy nie mając właściwej wiedzy albo celowo mówiąc to co powiedzieli próbowali sobie coś wygrać. Mam nadzieję, że jednak przegrają.
Pan poseł Zbrzyzny styartuje z 2 miejsca na liście SLD i może mieć pecha. W trakcie kampanii zapewne nieraz zostanie zapytany o swoją obietnicę, jego skrzynka mailowa już się zapełnia, a niemal za każdym mailem stoi potencjalny wyborca...
Maniak

a ja powiem krótko zawalili i jedni i drudzy bo: błądek jakby chciał to by najpierw kupił po cichu ( w końcu był prezesem ponad rok) a potem ogłosił wielką inwestycje, i a może przedewszystkim raczyński bo wystawił cenę nie do przyjęcia ( ja bym wolał oddać po kosztach byle by miasto miało jak najszybciej taki obiekt) mimo iż wiedział od błądka że chce dać około 5 mil.
a jeśli chodzi o zbrzyznego to mistrz niespełnionych obietnic
a jeśli chodzi o zbrzyznego to mistrz niespełnionych obietnic
CARPE DIEM ET MEMENTO MORI
Stały bywalec

Ale przecież UM mógł zrobić Zagłębie w bambuko nie ogłaszając kolejnogo przetargu, klub zaryzykował nie wpłaczjąc wadium i w konsekwencji nie przystępując do przetargu.
-> www.a-sport.pl / www.forum.a-sport.pl <-
Polska moim krajem
Lubin moim miastem
Zagłębie moim życiem
Radio Maryja moją miłością
Polska moim krajem
Lubin moim miastem
Zagłębie moim życiem
Radio Maryja moją miłością
Nowy(a) na forum

Ja nie rozumiem gdzie widać winę miasta?
Ze cena była taka a nie inna ustalona?
Miasto sprzedawało - tak?
Własnośc miejska - tak?
To dlaczego zabraniacie ustalic cenę wysoką?
Przecież KGHM tak chciał kupować?
Takie plany miał księżycowe?
I co? Będzie drugi przetarg to zobaczymy.
Przecież obniżenie od razu ceny powodowałoby
skargi o wyprzedaż majątku komunalnego
Część z Was Panowie tu to normalni hipokryci
Bo krytykujecie aport LSI do spółki WOMAK
A tu chcecie żeby miasto sprzedało za bezdurno.
To zdecydujcie się w końcu, albo napiszcie do jakiej partii należycie;)
PS. Przepraszam DeeS, wydawało mi się ze jest po przetargu i że teraz negocjacje.
PS. Nie rozumiem. Miasto chce sprzedać kawałek gruntu po dobrej cenie a Wy to krytykujecie. Czemu Zagłebie tak późno rozpoczęło starania o to?
A właściwie kto wie gdzie na pewno grać będzie Zagłębie?
W Polkowicach? A jesteście pewni, że wiedzą o tym w PZPN i Polkowicach?
Rzecznik klubu powiedział "chyba w Polkowicach" - tydzień przed kolejką
Ze cena była taka a nie inna ustalona?
Miasto sprzedawało - tak?
Własnośc miejska - tak?
To dlaczego zabraniacie ustalic cenę wysoką?
Przecież KGHM tak chciał kupować?
Takie plany miał księżycowe?
I co? Będzie drugi przetarg to zobaczymy.
Przecież obniżenie od razu ceny powodowałoby
skargi o wyprzedaż majątku komunalnego
Część z Was Panowie tu to normalni hipokryci
To zdecydujcie się w końcu, albo napiszcie do jakiej partii należycie;)
PS. Przepraszam DeeS, wydawało mi się ze jest po przetargu i że teraz negocjacje.
PS. Nie rozumiem. Miasto chce sprzedać kawałek gruntu po dobrej cenie a Wy to krytykujecie. Czemu Zagłebie tak późno rozpoczęło starania o to?
A właściwie kto wie gdzie na pewno grać będzie Zagłębie?
Maniak

flisak,
nie widzisz różnicy między rynkiem a obrzeżami miasta, firmą obcą która za friko przejmuje kontrole nad rynkiem a klubem sportowym wiązanym z miastem który chce coś kupić za gotówkę, jak niema różnicy to ja dziękuję
czy prezydent zlecił wycenę gruntów? skąd ta cena? nikt go nie krytykóje[OhMyGod!!] za to że chce kasy dla lubina, tylko za to że przegina
a może ty jesteś hipokrytą?Część z Was Panowie tu to normalni hipokryci
nie widzisz różnicy między rynkiem a obrzeżami miasta, firmą obcą która za friko przejmuje kontrole nad rynkiem a klubem sportowym wiązanym z miastem który chce coś kupić za gotówkę, jak niema różnicy to ja dziękuję
czy prezydent zlecił wycenę gruntów? skąd ta cena? nikt go nie krytykóje[OhMyGod!!] za to że chce kasy dla lubina, tylko za to że przegina
- ja bezpartyjny a ty?albo napiszcie do jakiej partii należycie;)
a to już inny temat http://forum.lubin.pl/viewtopic.php?p=10542#10542A właściwie kto wie gdzie na pewno grać będzie Zagłębie?
[ Dodano: Czw Lip 14, 2005 11:19 ]
Na portalu Lubin.pl pojawia sie tak informacja 29.07polar21 pisze:a ja mam propozycje dla obu telewizji.
Otoz pracownikom Muzeum Ziemii Lubinskiej udalo sie uratowac od zniszczenia archiwalne kroniki filmowe z czasow budowy Zaglebia Miedziowego i Lubina w tym czasie (obecnie sa one dostepne w formie DVD).
heheheh. Trzeba powiedziec ze dosc szybko dotarli do tej informacji (ciekawe czy dziennikarze 'Slowa..." czytaja lubinskie forum)W piwnicach budynków administracyjnych należących do KGHM odnaleziono kilkadziesiąt starych taśm z filmami dokumentującymi narodziny wielkiego przemysłu i przemiany zachodzące w mieście po odkryciu złóż miedzi przez Jana Wyżykowskiego. Dokumenty zostały już skopiowane na płyty CD i zasilą zbiory Muzeum Ziemi Lubińskiej. Będą je mogli oglądać ludzie zwiedzający tę placówkę, która też znajduje się w historycznym miejscu - na terenie pierwszego wybudowanego w zagłębiu szybu Bolesław.
Nowy(a) na forum

KGHM chciał aby miasto wprowadziło do spółki aportem stadion i grunty poboczne, a KGHM miał zbudować halę sportową. Raczyński chciał wyciągnąć z KGHM jak najwięcej kasy i wystawił na sprzedaż. W efekcie tego nie będzie przebudowy nowej porządnej hali sportowej. Efekt chciejstwa. Po wyborach gdy nastanie Schetyna pieniądze znowu pójdą na koszykówkę we Wrocławiu.
Janusz Głowacki
Nowy(a) na forum

Dziwię się Panie Januszu;(
Pan jest za spółką miejską z KGHM?
W nowoczesnym Państwie miasto ma jak najmniej udziałów komunalnych
Jak najwięcej za to podmiotów gospodarczych.
Co by to zmieniło?
Jakby miasto weszło w spółkę?
Po co ta spółka i komu ma służyć?
Nie znosi Pan chronicznie Prezydenta. Proszę bardzo.
Ale czy zdrowe myślenie miejskie jest Panu obce?
Wątpię.
Pan jest za spółką miejską z KGHM?
W nowoczesnym Państwie miasto ma jak najmniej udziałów komunalnych
Jak najwięcej za to podmiotów gospodarczych.
Co by to zmieniło?
Jakby miasto weszło w spółkę?
Po co ta spółka i komu ma służyć?
Nie znosi Pan chronicznie Prezydenta. Proszę bardzo.
Ale czy zdrowe myślenie miejskie jest Panu obce?
Wątpię.
Bywalec

Początkujący

Widać że już niedługo wybory. Nawet pan Maćkała pokazał się w telewizji ale dlaczego na dwa miesiące przed wyborami. Wcześniej nie miał nic do powiedzenia ????
I mam pytanie do redakcji:
Dlaczego ta pani prowadząca wywiad z panem posłem jest taka strasznie milutka. Po kilku wywiadach można stwierdzić że płacą wam za wywiady, bo tak to wygląda. Pani ta zaczyna jakiś wątek i w najciekawszym momęcie zmienia temat. Nie bardzo rozumiem po co jest "podlizywanie" się rozmówcą (jest pan miły, sympatyczny, ładny). Tak było z panem posłem oraz z naszym PM.
Generalnie program jest ok ale za luźny, za mało powagi w nim:)
Pozdrawiam.
I mam pytanie do redakcji:
Dlaczego ta pani prowadząca wywiad z panem posłem jest taka strasznie milutka. Po kilku wywiadach można stwierdzić że płacą wam za wywiady, bo tak to wygląda. Pani ta zaczyna jakiś wątek i w najciekawszym momęcie zmienia temat. Nie bardzo rozumiem po co jest "podlizywanie" się rozmówcą (jest pan miły, sympatyczny, ładny). Tak było z panem posłem oraz z naszym PM.
Generalnie program jest ok ale za luźny, za mało powagi w nim:)
Pozdrawiam.
Informacje
0 użytkowników » 1 gość