Bywalec
Bywalec
Kontakt:
Bywalec
Bywalec
IDZIE SEZON TURYSTYCZNY

Post autor: crazyhenry »

Witajcie ! W tym temacie proponuję podawanie wzajemnych informacji związanych z szeroko rozumianą turystyką rozpoczynaną w naszym Lubinie.
Jako pierwszą sprawę, którą chcę tu i teraz wykrzyczeć to brak od kilku lat w Lubinie punktu nabijania butli gazowych turystycznych, 0,5-1,0-2,0-3,0 kg. Kupujemy butlę w REALU, TESCO, CASTORAMIE, OBI, KAUFLANDZIE i zostajemy z tą pustą butlą jak frajerzy, gdyż nigdzie nie można jej oficjalnie i legalnie nabić. Wszyscy nabijają "po cichu" za zlitowaniem się Pana ze stacji LPG, który kasuje potrójną należność do prywatnej kieszeni. Żadnemu prezydentowi Lubina, ani panu Maćkale, ani panu Raczyńskiemu nie udało się rozwiązać tego straszliwie trudnego i skomplikowanego problemu. Jesteśmy podobno w IVRP, jesteśmy w XXI wieku, jesteśmy w UE, żyjemy w Stolicy Polskiej Miedzi. Co tu jest grane Panie Gazprom?
Quo vadis Domine ? Czy byt określa świadomość a niebyt jest nicością ?
Stały bywalec
Stały bywalec
Kontakt:
Stały bywalec
Stały bywalec

Post autor: Sakis »

to chyba zadanie dla sprytnego businessmana, a nie dla wladz miasta.
Weteran
Weteran
Kontakt:
Awatar użytkownika
Weteran
Weteran

Post autor: JasioJasio »

... raczej dla biznesmena filantropa. Lubin atrakcją turystyczną nie był i raczej długo nie bedzie, zwłaszcza dla ludzi przyjeżdżających z butlami gazowymi. Większość miasta i okolicy gaz i prąd ma :)
Ile kosztuje nabicie 3 litrowej butli? 3 złote? Pięć? Ile takich butli byłoby nabijanych rocznie w Lubinie? 100? Komu się to opłaci?
Rodzina :D
Kontakt:
Awatar użytkownika

Post autor: NEVIL »

Żle JasioJasio rozumujesz. Nie tylko turyści zabierają z sobą butle gazowe. Pomyśl o licznej grupie działkowiczów, których u nas przecież nie brakuje, a do których sam się zaliczam. Jeszcze 3 lata temu nabijałem 3 litrową butlę w stacji obok Bomabolu za 8-9 zł, a w zeszłym roku musiałem nabijać w Polkowicach. Nie tyle nabijać, co oddać swoją butlę i wziąć inną , już nabitą. Wiesz ile zapłaciłem ? 22 zł ! ! !
Obrazek
Weteran
Weteran
Kontakt:
Awatar użytkownika
Weteran
Weteran

Post autor: JasioJasio »

O ile mi wiadomo, to aktualnie, legalnie nie można już wogóle nabijać butli gaze, a tylko wymieniać. Zresztą ok, zmieniam nieco wyliczanki, 1000 butli po 22 złote czyli 22000. Z tego zysku powiedzmy 30% (strzelam, ale nie wydaje mi się aby było więcej) czyli rocznie około 7500 do wzięcia. Nadal uważam, że to byłby rodzaj filantropii. Kto chętny?
Kontakt:
Awatar użytkownika

Post autor: NEVIL »

Rzecz w tym, że butle 11 litrowe można wymieniać na pełne bez problemu. Sprawa dotyczy tych mniejszych. Nigdzie w Lubinie nie mozna ich (legalnie) wymienić na pełne. Po zapłaceniu odpowiedniej doli ( po cichu) , da się to zrobić, jak pisze crazyhenry. Dlaczego to się stacjom do tego uprawnionym nie opłaca dalej legalnie prowadzić ?
Obrazek
Bywalec
Bywalec
Kontakt:
Bywalec
Bywalec

Post autor: crazyhenry »

Jasio-Jasio.

Do tej pory pisałeś całkiem do rzeczy posty, ale w tym temacie coś Ci nie idzie. Zacząłeś bawić się niepotrzebnie w kalkulacje, wyliczanki i takie tam inne. Nie chcę rozwodzić się nad tymi nieszczęsnymi butlami, bo dla mnie sprawa powinna być prosta jak budowa cepa. Ludzie - nie wnikajmy w to ilu ich jest - mają butle turystyczne gazowe. W sklepach też są butle gazowe różnej pojemności. Z obserwacji mojej widzę, że mnóstwo działkowiczów używa butli cały rok. Ja także używam butli 0,5 i 2,0kg. Teraz wyjeżdżam na parę dni majowych w Góry Bialskie i Masyw Śnieżnika. Muszę zabrać ze sobą butlę 0,5kg z palnikiem i lampą. To jest nieodłączna część mojego ekwipunku. Domyślcie się, jak to załatwię, bo, że będę miał pełną butelkę to pewne. A dawniej w stacjach CPN z LPG to nabijano wszystkie butle bez problemu. I jak pamiętam, a latek mam już o cho cho i od chu chu, i nie pamiętam o żadnym wypadku podczas napełniania turystycznych butli. A napełnianie butli - Jasio-Jasio - to była cząstka usług świadczonych przez stację, i facetom się bardzo opłacało. Wysiłek żaden, a grosz, nawet jak piszesz 7500zł/rocznie to dodatkowy zaskórniak. w tym było 2 czy 3 zł za usługę. za frico. Przestaąmy drążyć temat butli chłopy, dawajcie inne sprawy, np. gdzie i na jakim forum czy stronie www mogę znaleźć spis wszystkich organizacji, klubów, zrzeszeą turystycznych w Lubinie. Nie mówcie, że na stronie www.lubin.pl. Tam tego NIE MA. informacja jest słowem u Nas, o Naszym mieście "dupna". a już po co powstał "alternatywny portal e-lubin", tego , do kaduka, nie pojmuję, chociaz wcale nie jestem mu przeciwny. Pozdrawiam Was serdecznie, życząc udanego lata 2007. No, oczywiście, najpierw udanej wiosny, he,he.
Quo vadis Domine ? Czy byt określa świadomość a niebyt jest nicością ?
Weteran
Weteran
Kontakt:
Weteran
Weteran

Post autor: Bażant »

Jak najbardziej samo zwiedzanie oraz wyjazdy turystyczne jak dla mnie są świetną sprawą i ja również chcę jeszcze powiedzieć, że na pewno dobrze jest wiedzieć o tym jak najwięcej. Muszę dodać, że dla mnie portal turystyczny https://www.ziemiadobrzynska.pl/ zawiera wiele cennych informacji.
odpowiedz

Informacje

Bing [Bot]  »  1 gość

Moderatorzy

NEVIL, ModTEAM