Rodzina :D
Kontakt:
Awatar użytkownika
Trochę historii...

Post autor: NEVIL »

Miałem kilkanaście numerów tego Bajtka, ale gdzieś mi się po latach zapodziały... :-)

=============================================

http://polygamia.pl/Polygamia/1,96455,8 ... .html?bo=1

=========================================

Projekt Bajtek Redux - nowe szaty starych czasopism
Jeśli kochacie stare komputery i teksty im poświęcone, to pewnie znacie już tę inicjatywę. Jeden człowiek zdecydował się przywrócić stare numery czasopisma "Bajtek" do stanu, który pozwala nie tylko na wygodne czytanie, ale także ponowne wydrukowanie.

Historia zaczęła się niewinnie, od twitta Michała Śledzińskiego, znanego nie tylko z rysowania komiksów, ale też zamiłowania do gier:

(...)
Paweł: Zacznijmy od tego, czym właściwie są reduksy - bo na pierwszy rzut oka widać, że to coś więcej niż skany?

Redux (ang.) - przywrócony, wskrzeszony.

Faust: W tym wypadku reduks to ponowne rozłożenie istniejącego materiału (najczęściej w formacie DjVu na czynniki pierwsze (grafika, tekst, listingi) i ponowne ich złożenie w całość, zachowując w miarę dokładne odwzorowanie starego układu magazynu. Używanie określenie "reduks" także nobilituje do poszerzenia zawartości magazynu - stąd, obok samej przetworzonej gazety do formatu PDF, czytelnik otrzymuje także przepisane i w miarę możliwości poprawione listingi (kod źródłowy programów - dop. P.K.), jakie znalazły się w danym numerze, a które może odpalić pod emulatorami. Albo - po drobnych zabiegach umożliwiających transfer plików z PC - na retrosprzęcie. W wypadku publikowanych map do gier, staram się je bądź podrasować, bądź przerysować w miarę wiernie - na tyle na ile pozwalają mi na to moje umiejętności (choć przyznaję, że rysownik ze mnie żaden). Tę samą regułę stosuje w wypadku materiału fotograficznego - jeśli uda mi się odnaleźć lepszej jakości fotografię niż zamieszczona w numerze, podmieniam ją. Oczywiście, efekt pracy czasami różni się od oryginału - stąd "reduks" pasuje tu jak ulał.(...)

Więcej: http://polygamia.pl/Polygamia/1,96455,1 ... BoxTechTxt
Obrazek

Informacje

0 użytkowników  »  1 gość

Moderatorzy

NEVIL, ModTEAM